Türkiye'deki film festivalleri listesi
Bu listede Türkiye'deki film festivalleri yer almaktadır.
Dış bağlantılar
- Türkiye'deki Uluslararası Film Festivalleri 13 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bu listede Türkiye'deki film festivalleri yer almaktadır.
Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.
Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.
Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.
Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.
Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.
Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, 2000 yılından beri İzmir'de düzenlenen Türkiye'nin en önemli en kısa film festivallerinden biridir. Festival, İzmir'in tek sinema festivalidir.
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.
Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.
Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.
Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.
Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.
Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, farklı ülkelerden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bir federasyondur. Kurum, Haziran 1930'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulmuştur.
Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 1964 yılından beri düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen erkek oyunculara verilen ödüldür. İlk kez 1964 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.
Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, 1964 yılından beri düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen kadın oyunculara verilen ödüldür. İlk kez 1964 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.
Film festivali veya film festivalleri, genellikle bir veya daha fazla yerdeki sinemalarda gösterilen uzun metrajlı filmlerin görüntülenmesi amacıyla yapılan organizasyonlardır. Günümüzde film festivallerine tüm halka açık film gösterimleri ekleyerek filmlerin tanıtımları da yapılır. Festivallerde gösterilen filmlerin içeriği, festivalin odak noktasına bağlı olarak uluslararası filmler veya yerli film endüstrisi tarafından üretilen filmler olabilir. Bazen festival belirli bir film yapımcısına veya türe ya da konuya odaklanarak şekillenebilir. Festivaller genelde yıllık olarak düzenlenir. Kısa film festivalleri veya festivallerde bu tür filmlere özel düzenlenen gösterimler sayesinde uzmanlaşma sağlanabilir.
Türkiye'deki festivaller, Türkiye'de düzenlenen dans, film, tiyatro ve kültür-sanat festivallerini kapsamaktadır. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi şehirlerde uluslararası festivaller düzenlenmekte olup, düzenlenen festivallerin en çok olduğu şehir İstanbul'dur.
54. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 54.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin, 21-27 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Sinemada 2004, en yüksek hasılat yapan filmler, ödül törenleri, festivaller gibi sinema olaylarının bir özetidir. Shrek 2 yılın en çok hasılat yapan filmi oldu ve Million Dollar Baby En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazandı.