İçeriğe atla

Türkiye'deki denizcilik kazaları ve olayları listesi

Sivil gemiler (Türk karasuları)

1942, 20 Şubat - SS Kurtuluş
  • Nazi Almanyası işgali ve Büyük Britanya ablukası altında tarihe "Büyük Açlık" (Yunanca'da μεγάλος λιμός) olarak geçecek safhayı yaşayan Yunanistan'a insani yardım malzemesi taşıyan SS Kurtuluş kuru yük gemisi İstanbul Karaköy rıhtımı ile Pire limanı arasındaki beşinci seferinde Marmara Adası Saraylar mahallesi açıklarında kayalıklara çarparak battı. Mürettebat yüzerek kıyıya çıkmayı başardı. Yardım ulaştırma misyonu başka gemiler tarafından sürdürüldü.
1957, 3 Şubat - MV İzmir
  • Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ)'ne ait MV İzmir lüks yolcu gemisi İzmir Körfezi'nde ABD bandıralı Howell Lukes şilebi ile çarpıştı. Kazada yolculardan 5 kişi ölürken MV İzmir gemisi bir yıl süren tamirat çalışmaları sonrasında 1958'den itibaren artık kıyı seferleri ile sınırlı kalacak şekilde yeniden faaliyete geçti.
1958, 1 Mart
1966, 1 Mart
  • İstanbul Boğazı'nda Dolmabahçe açıklarında çarpışan iki Sovyet tankerinden denize sızan ince mazotun alev almasıyla yüzer Karaköy iskelesi ve Kadıköy vapuru yandı.
1979, 15 Kasım
1991, 14 Kasım
  • İstanbul Boğazı'nda koyun yüklü Lübnan bandıralı gemi ile Filipin bandıralı gemi çarpıştı. Kazada 22.000 koyun boğaz sularına gömüldü.
2008, 25 Mart
  • Pullmantur Cruise şirketine ait Malta bandıralı Sky Wonder 11 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. turistik yolcu gemisi rüzgar nedeniyle Kuşadası limanından çıkışta karaya oturdu. 1.029 yolcu ve mürettebat güvenli bir şekilde tahliye edilirken geminin çarptığı Kuşadası kanalizasyon sisteminde önemli hasar oluştu.[1]
2008, 12 Ağustos
  • İzmir'in Aliağa limanında Gürcistan bandıralı "Jasmine" kuru yük gemisi balast alınması esnasında dengeyi tutturamayınca yan yatarak battı. Geminin kaptanı ve 8 mürettebatı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarıldı;[2] 2008, 13 Eylül
  • Panama bandıralı "Dimitrios P" kuru yük gemisi Kocaeli'nin Derince limanında battı. Geminin yedi Yunan mürettebatı, 4'ü yaralı olmak üzere, kurtarıldı;[3] 2008, 14 Eylül - Hayat-N
  • İstanbul Lines deniz taşımacılığı şirketine ait Hayat-N Ro-Ro gemisi Bandırma limanından İstanbul'a hareket ettikten kısa bir süre sonra battı. Olayda 1 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi denizde kayboldu. Kayıplardan ikisinin cesedine daha sonra ulaşıldı.
2008, 4 Aralık
  • Libya'nın Trablusgarp kenti kıyılarında fırtına sonrası parçalanan ve kıyıya vuran "Sundus" adlı gemiden kaybolan 5 mürettebatın içinde 3 Türk vatandaşı da yer aldı.[4]

Askeri gemiler (Türk kara suları)

1953, 4 Nisan - TCG Dumlupınar

Yabancı ve/veya Uluslararası Sularda Türk Gemileri

1890, Eylül - Ertuğrul Fırkateyni
  • Ertuğrul Fırkateyni faciası, 587 şehit.

Göçmen tekneleri

Aşağıda belirtilen olayların tamamı, Türkiye'de göçmen teknelerinin büyük ölçüde yoğunlaştığı Ege Denizi ile ve Türkiye'den Yunanistan'a geçmeyi amaçlayan kaçak göçmenlerle ilgilidir.[5]

Kaza tarihiKaza yeri, ölen göçmenlerin sayısı ve milliyetleri
14 Eylül 1992Çeşme, İzmirİzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında Sakız Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir teknenin batmasıyla milliyetleri belirlenemeyen 29 göçmen yaşamını yitirdi.
15 Kasım 1994Bodrum, MuğlaMuğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında İstanköy Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir teknenin batmasıyla milliyetleri belirlenemeyen 27 göçmen yaşamını yitirdi.
Mayıs 1996Gümüldür, İzmirİzmir'in Menderes (Cumaovası) ilçesi Gümüldür beldesi açıklarında Sisam Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir teknenin batmasıyla milliyetleri belirlenemeyen 24 göçmen yaşamını yitirdi.
Haziran 1997Çeşme, İzmirİzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında Sakız Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan 31 göçmeni taşıyan bir tekne battı. Milliyetleri belirlenemeyen 16 ceset bulundu, 5 kişi kurtarıldı.
Ağustos 2003Altınoluk, BalıkesirEdremit Altınoluk beldesi açıklarında Midilli Adasına ulaşmak isteyen Sudanlı ve Moritanyalı göçmenleri taşıyan bir teknenin batmasıyla 19 kişi yaşamını yitirdi.
13 Kasım 2004Doğanbey, İzmirİzmir'in Seferihisar ilçesi Doğanbey beldesi açıklarında Sisam Adasına ulaşmak isteyen milliyetleri belirlenemeyen 20 kişiyi taşıyan bir tekne battı, 5 kişinin cesedi bu güne kadar bulunamadı.
Kasım 2005Çeşme- İzmirİzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında Sakız Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir tekne battı. Milliyetleri belirlenemeyen 10 kişi boğularak yaşamını yitirdi.
5 Şubat 2006Kuşadası, AydınAydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında Sisam Adasına ulaşmak isteyen Somalili ve Moritanyalı göçmenleri taşıyan bir tekne battı. 8 kişi Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kurtarıldı, 1 kişi boğuldu, 1 kişi denizde kayboldu.[6]
26 Eylül 2007Karaburun, İzmirİzmir'in Karaburun ilçesi Küçükbahçe mahallesi açıklarında Sakız Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir tekne battı. 8 kişi kurtarıldı, Tunus ve Filistin uyruklu 6 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişiye ulaşılamadı.[7]
Nisan 2007Güzelçamlı, AydınAydın'ın Kuşadası ilçesi Güzelçamlı beldesinde Sisam Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir tekne battı. Milliyetleri belirlenemeyen altı kişi boğularak yaşamını yitirdi.
Mayıs 2007Güzelçamlı, AydınAydın'ın Kuşadası ilçesi Güzelçamlı beldesinde Sisam Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir başka tekne battı. 17 Irak Türkmeni boğularak yaşamını yitirdi.
10 Temmuz 2007Saros Körfezi, Gelibolu, Çanakkale, Türkiye - Dedeağaç (Alexandroupolis), YunanistanUSA Today gazetesinin haberine göre, Temmuz ayının birinci ve ikinci haftası içinde Yunanistan'ın Dedeağaç şehri yakınında ve Türkiye'de Saros Körfezi'nde kimlikleri belirlenemeyen fakat aynı teknede yer aldıkları varsayılan toplam 18 göçmenin karaya vurmuş cesedi bulundu. Böylece, genelde Meriç nehri kıyısındaki mayınlara basarak yaşamını yitiren göçmenlerle gündeme gelen Türkiye-Yunanistan kara sınırı deniz kazası kaynaklı bir göçmen faciasına da sahne oldu.[8]
9 Kasım 2007Ezine, ÇanakkaleÇanakkale’nin Ezine ilçesindeki Yeniköy Limanı açıklarında Midilli Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir tekne battı. 15 kişi kurtarıldı, milliyetleri belirlenemeyen 3 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişiye ulaşılamadı.
8 Kasım 2007Seferihisar, İzmirİzmir'in Seferihisar ilçesinde Sakız Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir tekne battı. Teknede bulundukları tahmin edilen 60-85 kişiden sayıları kaynaklara göre en az 40 ile 51 arasında kişi boğuldu, 6 kişi kurtuldu, diğerleri denizde kayboldu. (bkz. Aralık 2007 Seferihisar Göçmen Teknesi Faciası)
17 Aralık 2007Bodrum, ÇanakkaleMuğla’nın Bodrum ilçesinden İstanköy Adasına ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir tekne battı. Çoğu Afganistan vatandaşi 9 kişi yüzerek karaya varmayı başarırken, teknede bulunan 7 kişi yaşamını yitirdi ve cesetlerine ulaşıldı.[9]
7 Aralık 2008Ayvalık, BalıkesirAyvalık’tan Yunanistan'ın Midilli adasına geçmek isteyen kaçak göçmenleri taşıyan lastik botun batması sonucu 4 kişi boğuldu, Filistin ve Burma uyruklu 23 kişi kurtarıldı.[10][11]

Ayrıca bakınız

  • Türkiye'deki büyük kazalar listesi
  • Türkiye'deki büyük kazalar listesi
  • Türkiye'deki havacılık kazaları ve olayları
  • Tuzla Tersane Kazaları

Kaynakça

  1. ^ "Events at sea 2008 (2008 deniz hadiseleri)" (İngilizce). Cruise Junkie. 2008. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Tuğla yüklü Gürcü gemisi Aliağa'da battı". www.kenthaber.com. 12 Ağustos 2008. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Panama-flagged Cargo Ship Sinks" (İngilizce). www.europesun.com. 13 Eylül 2008. 18 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Libya'da batan gemide bir kişi kayboldu". www.denizhaber.com. 7 Aralık 2008. 5 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Sinan İkinci (4 Ocak 2008). "Türkiye'nin Ege kıyılarında batan teknede çok sayıda göçmen boğularak öldü". www.wsws.org. []
  6. ^ "Illegal migrant boat capsizes in Aegean Sea: 1 dead, 1 missing" (İngilizce). Pravda English. 5 Şubat 2006. 23 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Greeks accused of drowning immigrants" (İngilizce). The Scotsman. 28 Eylül 2006. 24 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "18 dead in presumed migrant accident" (İngilizce). USA Today. 7 Ekim 2007. 10 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Seven migrants drown off Turkey" (İngilizce). Khaleej Times. 17 Aralık 2007. []
  10. ^ "Denizde can pazarı". www.kenthaber.com. 7 Aralık 2008. 
  11. ^ "4 of mostly Asian migrants drowned in Turkey's Aegean Sea". www.worldbulletin.com. 7 Aralık 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<i>Ertuğrul</i> (fırkateyn) Japonya dönüşü sırasında batan Türk fırkateyni

Ertuğrul, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ve 19 Ekim 1863 Pazartesi günü Padişah huzurunda denize indirilmiş Osmanlı fırkateyni. Makine ve kazanları 1864’te Büyük Britanya'da monte edilmiştir. 1865’te Kosova ve Hüdavendigâr gemileriyle birlikte Britanya'dan ülkeye dönerken Cherburg, Toulon ve bazı İspanyol limanlarına uğramış, İstanbul’a gelişinde de Beşiktaş Sahil Saray-ı Hümayunu önünde demirli kalmış, bir süre sonra da Haliç’e kapatılmıştır.

<i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

<i>Midilli</i> (kruvazör) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesine yol açan Alman yapımı savaş gemisi

SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Denizyolu ulaşımı</span>

Deniz yolu ulaşımı, gemi, vapur ve benzeri deniz araçlarıyla yapılmakta olan bir ulaşım şeklidir. Daha çok uluslararası ticarette önem taşımaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de deniz ulaşımını gerçekleştiren doğal limanlar olduğu gibi, dalgakıranlarla korunmuş yapay limanlar da vardır. Deniz yolu; demir yoluna göre 3 kat, kara yoluna göre 7 kat, hava yolu ulaşımına göre 22 kat daha ucuzdur.

<span class="mw-page-title-main">Struma Olayı</span> Struma gemisinin Karadeniz açıklarında batırılması olayı

Struma Olayı veya Struma Fâciası, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerden kaçan Yahudileri Filistin'e götürmek üzere Romanya'dan yola çıkan Struma gemisinin İstanbul açıklarında Ş-213 Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasıdır.

MS <i>Sea Diamond</i> 1984 yılında yapımı tamamlanmış yolcu gemisi

MS Sea Diamond, Louis Hellenic Cruise Lines şirketi tarafından işletilirken 6 Nisan 2007'de Yunanistan'ın Santorini adası kıyısında kayalıklara çarparak batan yolcu gemisi.

<i>Mefkure</i> Türk gemisi

Mefkure II. Dünya Savaşı sırasında, Romanya'dan İstanbul'a giden Holokosttan kaçan Yahudileri taşıyan, Türkiye ve Kızılhaç bandıralı motorlu bir iskuna idi.

Independenta tanker kazası ya da Independenta faciası, 15 Kasım 1979 tarihinde ham petrol yüklü bir tanker gemisi ile bir kuru yük gemisinin çarpışması sonucu İstanbul Boğazı'nda meydana gelen kaza. Ham petrol yüklü Independenta isimli gemi, 27 gün süren büyük bir yangına ve çevre felaketine yol açtığı için kaza geminin ismiyle anılmaktadır. Kazada 43 gemi mürettebatı ölmüştür.

Ş-213 Sovyet bandıralı Şuka sınıfı denizaltıydı ve en çok Struma gemisini torpidolamasıyla bilinmektedir. Holokost nedeniyle sürlen 791 Yahudi Romanya'dan Filistin'e doğru gitmeye çalışırken 24 Şubat 1942 tarihinde batırıldı. Bir yolcu dışında diğerleri öldü. Ş-213 ise Karadeniz'de Ekim 1942'de tüm personeliyle beraber kaybolmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu, İttifak Devletleri; Amerika Birleşik Devletleri ise İtilaf Devletleri yanında yer aldı ama birbirlerine savaş ilan etmediler. Fakat ABD, Çanakkale Savaşı sırasında İtilaf Devletleri'nin savaş malzemelerini taşıyordu.

MV <i>Çankaya</i>

MV Çankaya; 264 groston kapasiteli, yelkenli ve motorlu, Türk bandıralı yük gemisi. 23 Şubat 1942'de, Sovyet denizaltısı Ş-213 tarafından, İstanbul Boğazı'nın 3 mil açığında top ateşiyle batırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Kerç Boğazı Olayı</span>

Kerç Boğazı olayı, 25 Kasım 2018 tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sahil güvenlik gemisinin Kerç Boğazı yoluyla Karadeniz'den Azak Denizi'ne geçmeye çalışan üç Ukrayna Deniz Kuvvetleri gemisini ele geçirmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Costa Concordia</span>

Costa Concordia (İtalyanca telaffuz: ), Costa Cruises şirketi tarafından 2004 yılında üretilip, 2012'ye kadar işletilen bir yolcu kruvaziyer gemisiydi. Concordia sınıfı yolcu gemilerinin ilkiydi ve yapımının ardından, benzer gemiler olan Costa Serena, Costa Pacifica, Costa Favolosa ve Costa Fascinosa ve Carnival Cruise Line gemileri de inşa edilmeye başlandı. Dünyada inşa edilen en büyük yolcu gemileri arasında olup o dönemki Costa filosunun en büyük gemisiydi.

<span class="mw-page-title-main">MTS Oceanos</span>

MTS Oceanos, 1991 yılında kontrolsüz bir dalga baskınına uğrayıp batan, Fransız yapımı ve Yunan sermayeli bir yolcu gemisidir. Kaptan Yiannis Avranas ve mürettebatın bir kısmı, yolculara yardım etmeden geminin batacağını anlayıp filikalarla kaçtıkları için suçlu bulundular. Gemideki gösteri ekibi gemide mürettebat bulamayınca acil durum sinyalleri gönderdiler ve acil bir şekilde yolcuları tahliye etmeye başladılar. Güney Afrika Deniz kuvvetleri tarafından kurtarıldılar.

Bu sayfada, 1979 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.

14 Haziran 2023'te göçmen kaçakçılığı yapan bir balıkçı teknesi İyon Denizi'nde Yunanistan'ın Messenia kentindeki Pylos kıyılarında battı. 10 Haziran'da Libya'nın Tobruk kentinden ayrılan tekne tahminen 400 ila 750 göçmen taşıyordu. Yunan makamlarının arama ve kurtarma çalışmaları, Mısırlılar, Suriyeliler, Pakistanlılar, Afganlar ve Filistinliler dahil olmak üzere hayatta kalan 104 kişiyi kurtardı. ve yüzlercesi kayıp ve ölü olduğu tahmin edilen 78 ceset buldu.