İçeriğe atla

Türkiye'deki Abhazlar

Türkiye'deki Abhazlar
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Sakarya, Düzce, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Sivas, Yozgat, Kayseri, Adana
600.000 (2014)[1]
Diller
Din
İlgili etnik gruplar
Türkiye Çerkesleri

Türkiye'deki Abhazlar, Abhazya kökenli etnik Abhazlardan oluşan Türkiye vatandaşlarıdır. 2014 yılı verilerilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 600.000 Abhaz'ın yaşadığı ve bunlardan 48.000'inin Abhazca konuştuğu tahmin edilmektedir.

Yıllara göre nüfus

Türkiye'de Abhazca konuşan nüfus [2]
Yıl Anadil olarak İkinci dil olarak Toplam Türkiye'nin nüfusu Abhazca konuşanların Türkiye nüfusuna oranı
1935 10.099 2.108 12.207 16.157.450 0.08
1945 8.602 1.265 9.867 18.790.174 0.05
1950 17.200 - 17.200 20.947.188 0.08
1955 13.655 1.489 15.144 24.064.763 0.06
1960 4.689 8.018 12.707 27.754.820 0.05
1965 4.563 7.836 12.399 31.391.421 0.04

Kayda değer Abhaz Türkiye vatandaşları

Devlet adamları

  • Rauf Orbay (Abhaz soyadı Ashkharua), deniz subayı, devlet adamı ve diplomat.

Kültür insanları

  • Mihri Müşfik Hanım (Abhaz soyadı Achba), en tanınmış Türk kadın ressamlarından biridir. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedictus gibi tanınmış kişilerin portresini çizmesiyle tanınmaktadır.
  • Leyla Açba, Abhaz prensesi. Padişahın saray yaşamının ayrıntılarını konu alan anı yazılarıyla tanınır. Anı yazan ilk Osmanlı saray kadınıdır.
  • İbrahim Süreyya Yiğit, Varlık Vergisi Kanunu'nun onaylanmasında doğrudan rol oynayan düşünür, siyasetçi ve Yahudi karşıtı yazar.
  • Keriman Halis Ece, Miss Turkey 1932 yarışmasını kazanan manken. Ayrıca Belçika'nın Spa kentinde 1932 Kainat Güzeli tacına layık görüldü ve böylece Türkiye'nin ilk Kainat Güzeli oldu.

Sporcular

  • Adil Atan (Abhaz soyadı Twanba), 1952'de Serbest Stil güreşte Olimpiyat bronz madalyası sahibi.
  • Haydar Zafer, 1951'de Serbest güreşte dünya şampiyonu.
  • Gündüz Kılıç, futbolcu ve teknik direktör.
  • Altay Bayındır (Abhaz soyadı Agrba), Manchester United'da kaleci olarak oynayan profesyonel futbolcu
  • Tayfur Havutçu (Abhaz soyadı Marshan), uluslararası futbol menajeri.
  • Orkan Çınar, MKE Ankaragücü'nde kanat oyuncusu olarak oynayan futbolcu.
  • Süleyman Seba (Abhaz soyadı Tsiba), İstanbul merkezli çoklu spor kulübü Beşiktaş JK'nın en uzun süre başkanlık yapan başkanı

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Turkey - languages". 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2022. 
  2. ^ Fuat Dündar, Türkiye Nüfus Sayımlarında Azınlıklar, 2000

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Refik Osman Top</span>

Refik Osman Top, Şiir lakabıyla anılan Türk millî futbolcu, hakem, antrenör ve spor köşe yazarıydı. Top, Türk futbol tarihinin ilk dönemlerinin en çok ödül alan oyuncularından biridir ve hem oyuncu hem de menajer olarak İstanbul Futbol Ligi'ni kazandı. Beşiktaş Valideçeşme'de futbola başlayan Refik Osman Top, aynı zamanda Türkiye'nin Üç Büyük kulüplerinde forma giyen ilk futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Grekoromen güreş</span>

Grekoromen, ayaklara dokunmadan icra edilen güreş şeklidir. Rakipler biribirlerinin ayak ve bacaklarına dokunmadan güreşirler.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Keriman Halis</span> Türk güzellik kraliçesi, manken

Keriman Halis Ece, Ubıh asıllı Türk güzellik kraliçesi.

<span class="mw-page-title-main">Miss Turkey</span> Türkiyede ulusal güzellik yarışması

Miss Turkey, Türkiye'deki genç kadınların katılımıyla düzenlenen millî bir güzellik yarışması organizasyonudur. Türk kadınının özelliklerini ve imajını dünyaya en güzel şekilde anlatma amacını taşımaktadır. Yarışmaya 18-27 yaşları arasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, hiç evlenmemiş ve çocuğu olmamış genç kadınlar katılabilir. Miss Turkey ilk olarak Cumhuriyet gazetesi tarafından duyurulmuştur. 1980'den beri yarışmayı yürüten "Miss Turkey Organization", Miss World, Miss Universe, Miss Supranational adlı yarışmaların Türkiye'deki lisans sahibidir. Miss Turkey'de dereceye giren ilk kişi, Türkiye'yi temsil etmek amacıyla dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen bu uluslararası yarışmalara gönderilir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazca</span>

Abhazca, Kuzeybatı Kafkas dillerinden biridir. Esas olarak Abhazya, Türkiye’de, Suriye, Almanya, Hollanda, Rusya ve Acaristan 'da konuşulur. Abhazya Cumhuriyeti’nin Rusça ile birlikte resmi dilidir. Abhazca, Abhazya’da yaklaşık 150 bin kişi tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Celal Atik</span> Türk güreşçi

Celal Atik, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçidir. 1948 Olimpiyatları, 1951 Dünya ve 1946,1949 Avrupa şampiyonalarında altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Abazaca</span>

Abazaca, Kuzeybatı Kafkas dillerinden biridir. Abazaların konuştuğu bu dil, Abhazca ile yakın akrabadır. Bugün, Kuzey Kafkasya'da 40.000 kişi tarafından konuşulur. Abazaların önemli bölümü (%75) 1864 göçüyle Osmanlı topraklarına sürülmüşlerdir. Büyük sürgünden sonra anayurtlarında (Karaçay-Çerkesya) kalan 10.000 kişi bugün tekrar 40.000 nüfusa ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güzellik yarışması</span>

Güzellik yarışmaları, geleneksel olarak kadınların fiziksel özelliklerinin ön planda tutularak değerlendirildiği yarışmalardır. Ancak zaman içinde bu yarışmaların çoğu; yarışmacıların kişilik özelliklerini, zekâları, yeteneklerini ve jüri sorularına verdikleri yanıtlar da değerlendirme kriterleri arasına almıştır. "Güzellik yarışması" terimi çoğu zaman, evlenmemiş genç kızların katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmaları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Abazalar</span> Abhazlar ile akraba bir topluluk

Abazalar, çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan tarafından Abhazya'nın tek ve yasal hükûmeti olarak tanınan yönetimdir. Abhazya, uluslararası alanda tanınırlığı sınırlı da olsa, 1990'ların başından beri de facto olarak Gürcistan'dan bağımsızdır. Abhazya Savaşı nedeniyle Tiflis'te olan sürgün hükûmetinin başkanı, Mayıs 2019'da seçilen Ruslan Abashidze'dir.

Bu liste babası veya annesi Çerkes kökenli olan kayda değer bazı kişileri içermektedir.

Bu sayfa nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim düzeyi, sağlık, sosyoekonomik statü, dini aidiyetleri ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere, Abhazya nüfusunun demografik özellikleri ile ilgilidir.

Abhazya, Karadenizin doğu kıyısında, Güney Kafkasya'nın kuzey batısında yer alan fiilen bağımsız ve kısmen tanınan bir ülkedir. Kuzey sınırında Rusya ve doğusunda Gürcistan ile çevirili olan ülke Rusya, Nikaragua, Venezuela ve fiilen bağımsız olan Güney Osetya ve Transdinyester tarafından tanınmıştır. Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti’nin yönetim merkezi Sohum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Lihni</span> Gürcistandaki Köy

Lihni Karadeniz sahilindeki tartışmalı bir bölge olan Abhazya'nın Gudauta ilçesine bağlı bir köydür. Orta Çağ Gürcü kaynaklarında "Zufu" olarak geçen köy, Türkler tarafından "Soğuksu" olarak da adlandırılmıştır. Lihni de iki mağara bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya-Türkiye ilişkileri</span>

Abhazya-Türkiye ilişkileri, Abhazya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tkvarçeli</span> Gürcistandaki Şehir

Tkvarçeli Abhazya'da yer alan bir kasabadır. Kasaba içinde bir bölge olan Akarmara, 1990'ların başında gerçekleşen Abhazya Savaşı nedeniyle (1992-3) ıssız hale gelen terk edilmiş apartman ve fabrikalara sahip bir hayalet şehirdir.

Haydar Zafer Türk güreşçiydi. 1952 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest orta sıklette yarıştı.