İçeriğe atla

Türkiye'de kayak

Kayıtlara göre eski Türklerde “Çana” olarak bilinen kayak M.Ö. 4000 yıllarında Baykal Gölü çevresinde, karda yürüme aracı olarak kullanılmıştır. Göçlerle İskandinav ülkelerine ulaşan kayak, Avrupa’da 18. yüzyıldan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Yurdumuzda ilk kez 1914 yılında, Haliç’te bir marangoz atölyesinde yapılan çok sayıda kayak hayvan sırtında Erzurum’a taşınmış ve Kafkas cephesinde kayakçı er yetiştirmek üzere Erzurum’da açılan kurslarda 30 kayakçı yetiştirilmiştir. 1 Ocak 1933 yılında Galatasaray Lisesi'nden bir grup öğretmen ilk kez Uludağ’da kayak yaparak bu sporun Türkiye’de öncülüğünü yapmışlardır.

1933-1934 yılları arasında Bursa, Ankara ve Erzurum Halkevleri ile Muhafız Alayı kayak sporu ile özellikle ilgilenmişlerdir. 1934 yılından sonra karlı bölgelerdeki Halkevleri aracılığıyla kayak sporu yurt düzeyinde yayılmaya başlamıştır. 1939 yılında Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu kurulmuştur. Türkiye Kayak Federasyonu ise aslında 1935 yılında kayak federasyonu olarak değil de, “Dağcılık ve Binicilik Federasyonu” olarak kurulmuştur. Bu 1935'ten 1938 senesine kadar birlikte yürümüştür. Yalnız 1936 senesinde Kış Olimpiyat Oyunları yapılacağı sebebiyle, Olimpiyatlar'ın iki ay öncesinden Federasyonun adı "Dağcılık ve Kış Sporları" olarak değiştirilip Kış Olimpiyatları'na katılım sağlanmıştır. Yurtta dağcılık, kayak ve kış sporlarını yaymak ve yaşatmak amacıyla 1944 yılında Asım Kurt'un kuruculugunda bulunduğu Ankara Dağcılık Kayak ve Kış Sporları İhtisas Kulübü Derneği kurulmuştur.[1] Türkiye'de uluslararası kurallara uygun ilk kayak yarışması yine 1944'te Asım Kurt'un çabalarıyla gerçekleştirilmiştir. Türk kayakçıları 1948 Saint Moritz, 1952 Oslo, 1956 Cortina d'Ampezzo, 1960 Squaw Valley, 1964 Inssbruck Olimpiyatları'na katılmalarına rağmen başarılı olamamışlardır. 1968 Balkan Kayak Şampiyonası'nda Burhan Alankuş 8. liği elde ederek, o güne kadar uluslararası alanda alınmış olan derecelerin en iyisini yapmıştır. 1970 yılında Uludağ'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda, Kuzey Disiplini Gençler Kategorisi'nde Sarıkamış Bölgesi'nden Rıdvan Özbek, Balkan Şampiyonu oldu. 1975 yılında yapılan Balkan Kayak Şampiyonası'nda ise Genç ve Büyük Erkekler Kategorilerinde takımlarımız Balkan 3.sü oldular. 1981 Balkan şampiyonası'nda Türk Takımı (Gençler) 4x10 km bayrak yarışında bronz madalya kazandı. Türkiye'de kayağın gelişebilmesi için Kayak Federasyonu tarafından her yıl kayak antrenörlüğü ve öğretmenliği kursları, minikler için kayak kampları açılmaktadır. Türkiye'de kayak sporunun geliştirilebilmesi için kayak yapılan illerde her yıl sömestr tatillerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından 7-15 yaş gruplarını kapsayan kayak kursları düzenlenmektedir. Ayrıca Türkiye'nin gösteri amaçlı en büyük kış sporları organizasyonu "Karadam Kayak Yarışları" 1983 yılından beri Uludağ'da yapılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Turkiye'nin ilk kayak kulubu". 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Dağcılık Federasyonu</span>

Türkiye Dağcılık Federasyonu, Türkiye'de dağcılık sporunu yöneten bir federasyondur

<span class="mw-page-title-main">Kayak (kış sporu)</span> kar üzerinde yapılan sportif aktivite

Kayak, insanların kar üzerinde ağırlığı daha geniş bir alana yayarak, yumuşak kara batmadan, kaymayla ilerlemesine yarayan, adım atıldığında ise ortası esneyerek kara yapışıp ayakla vücudu ileri itme imkânı veren araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı. Kayak sporu için özel olarak kayak merkezi, kayak alanı, kayak tüneli, kayak pisti, teleski tesisleri kurulur.

Türkiye'de basketbol, 1904 yılında ilk kez Robert Kolej spor salonunda oynanan basketbol maçı ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi</span>

Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

Türkiye'de snowboard, 1990'lı yıllardan başlayıp hızla yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest stil kayak</span>

Serbest stil kayak, kayağın akrobatik bir spor biçiminde yapılan çeşidi. Serbest stil kayağın 2 ana türü "Mogul" ve "Aerial"dır. Üçüncü bir tür ise daha sınırlı bir şekilde uygulanan "Acro"dur. Mogul stilinde mogul adı verilen küçük çıkıntılarla dolu yüksek bir tepeden aşağıya doğru kayarken iki rampanın da üzerinden atlamak gereklidir. "Aerial" stiliyse bir rampa üzerinden atlayıp havada dönüşler ve spinler yapmayı içerir. Bir olimpiyat sporu olarak kabul edilmeyen "Acro", bir tepe üzerinde yapılan jimnastik hareketleriyle dansın bir araya gelmiş hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızak (spor)</span>

Kızak küçük bir veya iki kişilik kızağa verilen isimdir. Oyuncular sırtüstü şekilde kızağın üstüne ve ayakları başa gelmektedir. Kızak ayrıca bu kızaklarla yapılan spor dalıdır. Bu kızakların zamana karşı yarışlarının mücadelesini içerir. Kaynaklar bu terimin ilk kez 1905 yılında kullanıldığını göstermektedir. Kelime Savoy / İsviçre diyalekti olan Fransızca "luge (küçük kıyı çizgisi kızağı)" kelimesinden gelmektedir ve muhtemelen bir Galyaca dil köküdür.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (atletizm takımı)</span>

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Atletizm Şubesi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nü Türkiye Atletizm Süper Ligi'nde bayanlarda temsil eden şube. A takım, Genç takım, Yıldız takım ve 16 yaş-altı takım seviyelerinde mücadelesini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cortina d'Ampezzo</span> İtalyanın Komünleri

Cortina d'Ampezzo, İtalya'nın Veneto bölgesinin Belluno ilinin 6.075 nüfuslu bir belediyesidir. Alp Dağları'nın güneyinde bulunan Dolomitler bölgesinin ortasında bir Alpler vadisinde konumlanmıştır. Çok sayıda ve değişik ski-pistleri, dağlık manzaraları, konaklama tesisleri, alışveriş dükkânları ve "apreski" yaşanımı ile çok popüler bir kış-tatili beldesidir. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle tasarlanan 1944 Olimpiyat Oyunlarına konutluk edememiştir ama 1956 Kış Olimpiyat Oyunları'na konutluk yapmıştır. Ayrıca birçok kış sporu dünya kupası etkinliklerine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Oğlago</span>

Sabahattin Oğlago, Türk kayaklı koşucudur.

İstanbul Erkekler Basketbol Ligi 1927-1966 arasında erkekler basketbolda İstanbul şampiyonunu ve Türkiye Basketbol Ligi kurulana kadar Türkiye Erkekler Basketbol Şampiyonası'na katılacak İstanbul takımlarını belirlemek için yapılan spor organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Nemutlu</span>

Aslı Nemutlu, Türk millî kayakçı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kayak Federasyonu</span>

Türkiye Kayak Federasyonu, kayak sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey disiplini</span>

Kuzey disiplini, Alp disiplininin aksine karın üzerinde daha rahat hareket edebilmek için ayak topuklarının serbest bırakıldığı, sadece ayakların burun kısımlarından kayağa bağlandığı tüm kayak kayma çeşitlerini kapsayan kış sporları kombinasyonudur.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1947-48 sezonunda 19 yıl sonra tekrar faaliyete geçti.

Mithat Yıldırım, eski Türk kayaklı koşucu.

Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği veya kısa adıyla ORDOS Türkiye'de faaliyet gösteren bir dernektir.

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, 2011 yılında 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış olup Erzurum il merkezinden 7 km güneybatısında Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır.

Ayşenur Duman Türk kadın Olimpik kros kayakçısıdır.