İçeriğe atla

Türkiye'de judo

Türkiye'de judo, 1960'lı yıllarda tanınmaya başlamıştır.

1962 yılında, güreş antrenörü Halil Yüceses Japonya'da judo eğitimi aldıktan sonra dönüşünde Eminönü Denizcilik Lokali ve Fatih Güreş Kulübü'nde Olcay Şen'le ilk judo çalışmasını başlattı. Daha sonra Üsküdar Anadolu Kulübü'nde Halil Yüceses ile birlikte Namık Ekin, Olcay Şen bu çalışmalara devam etti.

Judo sporu 1964 yılında önce Güreş Federasyonuna bağlandı, 1966 yılında ise bağımsız bir federasyon oldu. Judo Federasyonunun kurulmasının, ilk başkanlığına da Hakkı Isıgöllü'nün atanmasının ardından 1967'de ilk Türkiye Şampiyonası düzenlendi. 1969-1979 yılları arasında Judo ve Tekvando, 1980-1990 arasında ise Judo ve Karate Federasyonu olarak faaliyetlerini yürüten federasyon, 1990 yılından itibaren Judo Federasyonu adı altında hizmet verdi. Cihat Uskan bu federasyonların başkanlığını yaptı.

1968 yılında Fransız Michel Novovitch'in Türkiye'ye antrenör olarak gelmesiyle modern judo başladı. 1969 yılında Japon Kültür Derneği'nin girişimiyle Vaseda Üniversitesi'nden Yoşimura Türkiye'ye gelerek, Kodokan'ın stilinin benimsenmesine yardımcı oldu. 1968'de Federasyon Başkanı Cihat Uskan yönetiminde Türkiye'de judo temel teknikleri üzerine ilk eserler Namık Ekin, millî takım elemanları ve Tercüman yazarı Kaya Muzaffer Ilıcak ile hazırlandı. Judonun gelişmesinde rol oynayan judo posterleri federasyon tarafından hazırlanarak ülke çapında dağıtıldı.

Bu dönemde İstanbul başta olmak üzere birçok ilde judo kulüpleri açılmaya başlandı. Ahmet Berkol Ökten, İstanbul Kadıköy'de ilk judo salonunu (Dojo Samurai) açtı. Akabinde Feridun Yenisey İstanbul Üniversitesi bünyesinde (Mediko-Sosyal), Mehmet Emin Sebik Beylerbeyi'nde, Namık Ekin Fındıkzade'de (Dojo Bushido), İbrahim Çabıtkan Karagümrük'te (Altınay Güreş Kulübü), Gündüz Atik ise Beyoğlu'nda, Taksim-Şişli Spor Kulübü Salonu'nda (Dojo Kenji Kai) judo öğretilerini başlattılar. Gündüz Atik ve Gürbüz Tansever, Sultanahmet Amerikan Dersanesi'nde (YMCA) ve ilk kez olarak Trakya'da (Ömer Erol'la beraber) Kumburgaz ve Silivri'de judo çalışmaları yürüttü. Süheyl Yeşilnur ve Cüneyt Yeşilnur kardeşler ise Fatih'te judo çalışmalarında bulundu.

27/28 Mart 1970 tarihlerinde Avusturya'nın Linz kentinde yapılan Leonding Turnuvası'na katılmak için oluşturulan ilk millî takımda aşağıdaki sporcular yer aldı:

Kilo Sporcu
63 kg Natık Canca
70 kg Mahmut Gül, Savaş İyidoğan
80 kg İbrahim Öztek, Feridun Yenisey
93 kg Metin Altınzincir, Hakkı Koşar
Ağır Gürbüz Tansever

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karate</span>

Karate, silahsız savaş sanatı karate-do (空手道:からてどう) için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara (空:から) boş + te (手:て) el + do (道) yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir. Zen Budizmi ve Japon kültürü ile yoğrulan karate, kişinin kendini, bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi ilkesi üzerine kurulu, eğitim sistemi sayesinde insanı şiddetten uzaklaştıran, barışçıl duygular beslemesini sağlayan bir disiplindir. Japon dövüş sanatları, Çin dövüş sanatları ve Kore dövüş sanatları'nda önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Yerlikaya</span> Türk grekoromen güreşçi

Hamza Yerlikaya, FILA tarafından "Asrın Güreşçisi" unvanı verilmiş Türk grekoromen güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Arman</span> Türk kaleci ve teknik direktör

Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamiyet Yüceses</span> Türk şarkıcı

Hamiyet Yüceses, Türk Sanat Müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Celal Atik</span> Türk güreşçi

Celal Atik, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçidir. 1948 Olimpiyatları, 1951 Dünya ve 1946,1949 Avrupa şampiyonalarında altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi SK</span>

Beylerbeyi Spor Kulübü, Beylerbeyi semtinin spor kulübü. 1903 yılında Ruşen Erman, Cahit Ceren, Mahsar İnangöz tarafından kurulmuş, 1911 yılında futbol ve kürek sporlarının tescili yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda boks, judo, basketbol, yüzme, sualtı sporlarının tescili yapılarak birçok dalda Türk sporuna hizmet vermiştir. Renkleri yeşil ve kırmızı'dır. İstanbul 1. Amatör Liginde mücadele etmektedir.

Fenerbahçe 1968-69 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 62. ve ulusal ligdeki 11. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Naci Erdem</span> Türk futbolcu

Naci Erdem, Türk eski millî futbolcudur. Fenerbahçe ve Galatasaray'da top oynamıştır. 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer almıştır.

Avni Tarhan, Türk milli güreşçi, güreş antrenörü ve spor yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz Tekin Onay</span> Türk futbolcu ve futbol antrenörü

Gündüz Tekin Onay, 1976-1977'de Beşiktaş'ı da çalıştırmış ve çalıştırdığı takımlarda altyapıdan pek çok yetenekli futbolcuyu keşfetmiş Türk futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek atletizm takımı)</span>

Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşildirek SK</span>

Yeşildirek Spor Kulübü, 1951 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde kurulan spor kulübü.

Fevzi Şeker, eski Milli güreşçi, antrenör.

Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Güreş Federasyonu</span> güreş federasyonu

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF), güreş sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu. 1923'te kurulan TGF, aynı yıl Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) üyeliğine kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni olan kurumun mevcut başkanı Şeref Eroğlu'dur. Karakucak güreşi ve Yağlı güreş spor dallarındaki tüm yetkileri 2022 yılında kurulmuş olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna devredilmiştir.

Halil Özyazıcı, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Judo Federasyonu</span>

Türkiye Judo Federasyonu; judo sporunun Türkiye’deki idaresini, gelişimini ve ülke geneline yayılmasını sağlamak amacıyla 1962 yılında kurulmuş federasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu</span>

Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Türkiye’de işitme engelliler spor organizasyonlarını düzenleyen spor federasyondur.Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun başkanlığını Kerim Vural yapmaktadır.

Harun Karaca Türk siyasetçi.