İçeriğe atla

Türkiye'de hayvan isimlerinin değiştirilmesi

Türkiye'de hayvan isimlerinin değiştirilmesi Türkiye hükûmeti tarafından hayvanların Latince adlarındaki Ermenistan ve Kürdistan ifadelerinin silinmesi girişimi.[1][2][3][4][5][6][7][8]

Tarih

Girişim ilk defa T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatıldı. 4 Mart 2005 tarihinde T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan bir açıklamaya göre orijinal isimler Türkiye'nin üniter yapısına karşı ifadelerdi.[1][9][10] Bakanlık konuyla ilgili şu açıklamada bulunmuştur;

Ne yazıktır ki ülkemizde bu şekilde kasıtlı olarak adlandırılma yapılmış daha pek çok türümüz bulunmaktadır. Buradaki kasıt o kadar barizdir ki yalnızca ülkemize özgü olup dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan endemik türlerimize dahi bu üniter yapıyı bozucu adlandırmalar yapılmıştır.

Hayvanlar

Hayvan Bilimsel adı Önerilen yeni isim
Vulpes vulpes kurdistanica
Trans-Kafkas dağ tilkisi
Vulpes vulpes kurdistanicaVulpes vulpes
Yaban koyunu
Ovis armenianaOvis orientalis anatolicus
Dişi karaca
Capreolus capreolus armeniusCapreolus capreolus capreolus

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Turkey renames 'divisive' animals". BBC: British Broadcasting Corporation. 8 Mart 2005. 3 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 
  2. ^ Gunaysu, Ayse (4 Mart 2009). "Learnings from the Sari Gelin Case". Armenian Weekly. 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 
  3. ^ Shahrzad: history. JRP Ringier. 2005. s. 97. 22 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. Turkey Renames Armenian Animals  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ {{Kitap kaynağı|soyadı=Grigoriadis|ad=Ioannis N.|başlık=Trials of Europeanization : Turkish political culture and the European Union|url=https://archive.org/details/trialsofeuropean0000grig%7Cyıl=2009%7Cyayıncı=Palgrave Macmillan|yer=New York|isbn=9780230612150|basım=1.1
  5. ^ Morris, Chris (2006). The new Turkey : the quiet revolution on the edge of Europe (Paperback bas.). Londra: Granta Books. ISBN 9781862078659.  "A species of red fox known as Vulpes Vulpes Kurdistanica will henceforth be plain Vulpes Vulpes, while a species of wild sheep called Ovis Armeniana has been renamed Ovis Orientalis Anatolicus. Foreign scientists, the Ministry noted.. "
  6. ^ Revue des deux mondes 2006 "L'espèce de moutons appelée Ovis armeniana a été renommée Ovis orientalis anatolicus. De même, le chevreuil dit Capreolus caprelus armenius a été rebaptisé Capreolus caprelus capreolus. « Les noms de ces espèces animales auraient ..." "
  7. ^ La Recherche Numéros 393 à 398 Société d'éditions scientifiques (Paris, France) - 2006 - Page 96 "Ovis Armeniana devient Ovis Orientalis Anatolicus, Capreolus Capreolus Armenius se transforme en Capreolus Caprelus Capreolus, et Vulpes Vulpes Kurdistanicum, le renard roux du Kurdistan, s'appelle désormais en Turquie Vulpes ..."
  8. ^ MacDonald, David B. (2008). Identity politics in the age of genocide : the Holocaust and historical representation (1. publ. bas.). Londra: Routledge. ss. 125-126, 261. ISBN 9780415430616. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013.  "The Ovis Armeniana (wild sheep) is now the Ovis Orientalis Anatolicus, while the roe deer, formerly known as Capreolus Capreolus Armenus, has become Capreolus Cuprelus Capreolus. These previous names have disappeared thanks to ..."
  9. ^ Pyne, Solana (10 Mart 2005). "Taxonomy, Turkish style". Science Now. 1 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 
  10. ^ "Çevre Bakanlığı'nın üniter hassasiyeti". 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<i>Animals</i> (albüm) psychedelic rock albümü

Konusunu George Orwell'in Hayvanlar Çiftliği isimli kitabından alan, Pink Floyd albümü. Sonradan telif hakları davalarına konu olacak "domuz" sembolü bu albümde ortaya çıkmıştır. Animals, Rick Wright ile Roger Waters arasındaki sorunların billurlaştığı albümdür aynı zamanda. Britannia Row Stüdyolarında Nisan-Kasım 1976 tarihleri arasında kayıtları yapılmıştır. Birleşik Krallık'ta 23 Ocak 1977, ABD'de 2 Şubat 1977'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlugiller</span> Gevişgetiren bir çift toynaklı familyası, bovidae

Boynuzlugiller (Bovidae), gevişgetiren bir çift toynaklı familyası.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tilki</span> memeli takımı

Tilki, Canidae (köpekgiller) ailesi içindeki yedi cinste sınıflanmış ve yaklaşık 24 tür canlının ortak adıdır. Buna karşılık, Batı dünyasında "tilki" denilmekle en çok ifade edilen canlı türü Vulpes vulpes, yani kızıl tilkidir. Köpekgiller ailesinin bir parçasıdır. Bu türün yaşam süresi 3-4 yıldır. Kızıl tilki, kum tilkisi, Karsak, Bengal tilkisi, Kutup tilkisi, Afgan tilkisi, Güney Afrika tilkisi ve Çöl tilkisi gibi türleri vardır. Hepçil canlılar olan tilkilerin hemen her kıtada bulunuyor olmaları, çoğu halkların popüler kültüründe ve folklorunda da yer almalarına yol açmıştır. Hızlı bir ısırık ile çoğunlukla kemiricilerden oluşan kurbanlarını öldürürler. Birçok ayrı küçük hayvanlar, bitkisel gıda ve leş ile beslenirler. Yuvalarını yerde kuran kuşlar, tavuksular, tavşanlar, böcekler, balıklar ile de beslenebilirler. Çok nadir olarak geyik ya da domuz yavrularını avlarlar ve çok zor zamanlarda amfibyum ve sürüngen türleri de yiyebilirler. Tilkilerin kümeslere girip tavuk çalmaları da meşhurdur. Bazı tilkiler karayollarını takip eder ve otomobillerin ezdiği hayvanların leşleri ile beslenirler. Masallarda kurnaz kişi olarak anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü</span> Ermenistanda millî gün

Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü, her yıl 24 Nisan tarihinde başta Ermenistan olmak üzere Kanada, Fransa ve Ermeni diasporası'nın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ermeni Kırımı'nda ölen kurbanları anmak için düzenlenen ulusal törenler. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yüz binlerce insan Tsitsernakabert Soykırım Anıtı'na yürüyerek ziyaret eder ve ebedî aleve çiçekler koyar.

<span class="mw-page-title-main">Haçadur Malumyan</span>

Haçatur Malumyan, Aknuni Ermeni gazeteci ve politik aktivisttir. Taşnaksütyun'un en faal ideologları arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Katliamları</span> 1890ların ortalarında Osmanlı İmparatorluğunda Ermenileri hedef alan katliamlar

Hamidiye Katliamları veya bazı Türkçe olmayan kaynaklarda geçen adlarıyla 1894-1896 Ermeni katliamları ve Büyük Katliamlar, 1890'ların ortalarında Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti tarafından ülkede yaşayan Ermenilere yapıldığı iddia olunan katliamlardır. Katliamlar sonucu ölenlerin sayısı 80.000 ile 300.000 arasında gösterilmekte, dönemin gazete haberlerine göre 50.000 çocuğun ise yetim kaldığı belirtilmektedir. Kırım, The New York Times 'ın Eylül 1895 tarihli makalesindeki başlıkta Ermeni Holokost olarak geçiyordu. Buna karşın Osmanlı kaynakları ise aksi iddia olarak böyle bir sayıda Ermeninin öldürülmediği Müslümanların katledildiği Ermeni Çetelere karşı operasyon yapılıp bu çetelerin ve isyanların bastırıldığı iddiasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Soykırımı'nın inkârı</span> Ermenilere soykırım yapılmadığı iddiasını savunan tez

Ermeni Soykırımı'nın inkârı, Ermeni Kırımı'nın soykırım olarak tanımlanamayacağını savunan veya iddiaların bilimsel yollarla, belgelerle açıklanması gerektiğini savunan tezdir. Ermeni Soykırımı'nın inkârı, bazı ülkelerde tamamen yasaklanmışken bazı ülkelerde soykırım olduğunu ifade etmek hoş karşılanmamaktadır. Pek çok kaynakta ölen insanların sayısı soykırım olduğuna kanıt olarak gösterilmektedir. Ancak bazı araştırmacılara göre de bir soykırım söz konusu değildir. Bu yaklaşımda olanlar, zamanın hükûmetinin bir Ermeni Tehciri gerçekleştirdiğini, olumsuz şartlardan dolayı birçok insanın öldüğünü söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de el konulan Ermeni mülkleri</span>

Türkiye'de Ermeni mülklerine el konulması, ülkenin Ermeni topluluğuna ait varlıklara, mülklere ve topraklara yönelik Osmanlı hükûmetleri tarafından başlatılan ve Türkiye hükûmetleri tarafından devam ettirilen el koyma olayı. 1890'ların ortalarında Hamidiye katliamları sırasında ilk örnekleri görüldü ve Ermeni Kırımı sırasında zirveye ulaştı. Daha sonra 1955'teki 6-7 Eylül Olayları'na ve 1974'teki yeni girişimlere kadar devamlı bir şekilde sürdü. Ermeni Kırımı sırasında yaşanan el koymaların çoğu, Ermenilerin Suriye Çölü dahil olmak üzere çeşitli yerlere zorunlu göç ettirilmesinin ardından hükûmetin Ermenilerin mal varlıklarını "terk ettiğini" söylemesiyle yapıldı. Ermenilerin hemen hemen tüm mülklerine el konularak yerel Müslüman nüfusa dağıtıldı. 1974'te çıkan bir kararla birlikte ulusal güvenlik gerekçe gösterilerek 1936'da getirilen mülk beyan etme ve tapuya kayıt ettirme zorunluluğu sonrasında Ermeniler tarafından edinilen mal varlıklarına el konuldu.

<i>Vulpes vulpes kurdistanica</i> Türkiyenin Kars ve Ağrı illerinde yaşayan bir kızıl tilki türü

Vulpes vulpes kurdistanica, Türkiye'nin Kars ve Ağrı illerinde yaşayan bir kızıl tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Tony Hoare</span> İngiliz bilgisayar uzmanı

Sir Charles Antony Richard Hoare, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. 1959'da hızlı sıralama adlı algoritmayı geliştirmiştir. Bilgisayar programlarının doğruluğunu belirlemeye yarayan mantğın da sahibi olan Hoare 1980'de Turing Ödülü'nü, 2011'de IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Areni-1 Mağara Kompleksi</span>

Areni-1 Mağara Kompleksi, Ermenistan'ın güneyindeki Areni Köyü yakınlarında, Arpaçay boyunca sıralanmış, çok bileşenli bir site. ve Geç Kalkolitik/Erken Bronz Çağı ibadet ve yerleşim yeri. 2010 yılında bilinen en eski ayakkabının mağaralarda bulunduğu bildirildi. Ocak 2011'de, 6100 öncesine tarihlenen dünyadaki bilinen en eski şaraphane bulunmuştur. Ayrıca 2011 yılında, M.Ö. 3.900 yılına tarihlenen bir saman etek bulunmuştur. 2009'da bilinen en eski humanoid beyni keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni yaban koyunu</span> memeli alt türü

Ermeni yaban koyunu, Ermeni muflonu veya Transkafkas koyunu, İran, Ermenistan ve Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesinde bulunan endemik ve nesli tükenmekte olan memeli.

Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anki topraklarının doğu kısmı, Ermenilerin atalarının anavatanların bir parçasıydı. Ermeni nüfusu ile birlikte, Ermeni Kırımı sırasında ve sonrasında Ermeni kültür mirasının büyük bir kısmının, Türk hükûmeti tarafından yok edilmesi hedeflenmiştir. 1914'te Osmanlı İmparatorluğu'nda bulunmuş pek çok kilisenin ve manastırın günümüzde yalnızca birkaç yüz tanesi hala ayakta durmaktadır ve bu binaların birçoğu çöküş tehlikesi altındadır. Hala açık ve işleyen yapılar genellikle İstanbul'da bulunur.

Mycoplasma ovipneumoniae, en yaygın olarak küçükbaş hayvanlarda yaşayan ve bu hayvanları etkileyen mikoplazma cinsinin üyesi olan bir bakteri türüdür. M. ovipneumoniae, hem primer atipik pnömoniye neden olabilen, hem de enfekte olmuş hayvanları Mannheimia haemolytica da içinde olmak üzere başka etkenlerle ikincil pnömoniye yatkın hale getirebilen evcil koyunlar, evcil keçiler, Amerika yaban koyunları, dağ keçileri ve diğer Caprinae ailesi üyelerinin solunum patojenidir. M. ovipneumoniae'nın patojenitesine katılan mekanizmaları içerisinde, M. ovipneumoniae'nin kendi polisakkarit kapsülü aracılığıyla geviş getiren hayvanların silli epitellerine tutunan makrofaj etkinliğini değiştirme, siliyer antijenler için otoantikor üretimi ve lenfositlerde etkinliğin baskılanması gösterilebilir; bunların hepsi, koyun ve öteki geviş getirenlerde gelişen hastalıklara katkıda bulunan önemli etkenlerdir. Bu bakteri, ayrıca diğer bakteriyel ve viral enfeksiyonlara zemin hazırlayan bir etken davranışı sergileme yeteneğine sahiptir.

<i>Kılıç Dansı</i>

Kılıç Dansı, Aram Haçaturyan'ın Gayaneh balesinde (1942) dansçıların kılıçlarla becerilerini sergilediği son eylemini kapsayan müzikal hareketler bütünü. Haçaturiyan'ın en çok bilinen ve tanınan eseridir. Kendisi eserin bu popülaritesini "dikkatleri diğer eserlerinden saptırdığını" belirtmiştir. Haçaturyan eser hakkında "Kürtlerin Dansı" tanımını kullanır ve Sovyetler Birliği'ndeki Kürtleri betimlediğini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Yaban hayvanı ızdırabı</span>

Yaban hayvanı ızdırabı, insan kontrolünde olmayan hayvanların hastalık, yaralanma, parazitizm, açlık, susuzluk, anormal hava koşulları, doğal felaketler ve diğer hayvanlar tarafından öldürülmeleri sonucu yaşadıkları acıya denir. Yaban hayvanı ızdırabı, tarih boyunca din felsefesi alanı içinde kötülüğe örnek olarak tartışılmıştır. Yakın zamanda bir grup akademisyen problemin boyutunu seküler açıdan, insanların önlemek için çaba sarf edebilecekleri bir ahlaki mesele olarak ele almıştır.

Köytendağ Tabiatı Koruma Alanı ya da eski ismiyle Kugitangs Doğa Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Lebap ilinin doğusunda, Köytendağ Sıradağları'nda yer alan bir doğa koruma alanıdır. 1986 yılında kurulmuş ve 271,4 km2 alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton Drummond</span> İrlandalı şair ve yazar

William Hamilton Drummond, D.D. İrlandalı şair, hayvan hakları yazarı ve tartışmacıdır.