İçeriğe atla

Türkiye'de golf

Türkiye'de golf, 1895 yılından bu yana oynanmaktadır. Uzun bir geçmişi olmasına karşın, küçük bir golfçü grubu olarak kalmıştır. İstanbul'daki saha iki defa yer değiştirmiştir. Daha sonra da 18 çukurdan 9 çukura inmiş, günümüze kadar Harp Akademileri'nin arazisinde yaygın olan bir spor dalı olarak varlığını sürdürmüştür. Günümüzde İstanbul Golf Kulübü çağdaş normlarda bir spor kulübü olarak İstanbul'un ortasında bir doğal park olarak varlığını sürdürmektedir.

Türkiye'de golf tarihi

Başlangıç Dönemi 1890-1924

Golf sporu, Türkiye'ye ise 1895'te İstanbul Kulübü'nün kurulmasıyla girdi. Bu kulübün 12 delikten oluşan sahası 1914 yılı sonuna kadar Okmeydanı'nda bulunuyordu. Bu arada 1911 yılında Bebek yakınında kurulan Boğaziçi Golf Kulübü varlığını 1923 yılına kadar sürdürdü. İstanbul Golf Kulübü ise 1920 yılında Maslak'ta yeni bir saha açtı. 1922'de kulüp binası inşa edilerek delik sayısı 18'e çıkarıldı.

İstanbul Golf Kulübü, 1952 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nce tescil edilerek Türkiye Tenis Federasyonu'na bağlandı. Bugün Yenilevent'te bulunan alan, aynı arazinin 1972 yılında Harp Akademileri Komutanlığı'na geçmesiyle daraltıldı ve 9 delikli oldu. İstanbul Golf Spor İhtisas Kulübü adıyla faaliyet gösteren ve dünyanın en eski kulüplerinden biri olma özelliğini taşıyan kulüp, bugün çeşitli turnuvalara ev sahipliği yapıyor.

İngiliz Elçisi

Türkiye'de ilk golf sahası İngiliz Büyük Elçisi tarafından 1895 yılında dönemim Osmanlı Padişahı'ndan izin alınarak açılmıştır. 18. yüzyılın sonuna doğru Batılılaşma sürecine giren Osmanlı halkı, spor dallarını da birbiri ardından tanımaya başlaması ile Batıda yapılan tüm spor dalları İstanbul‘da taraftar bulmaktaydı. On yıl içinde her yerde olduğu gibi İstanbul‘da da futbol oynanmaya başlandı. Ancak golf, tenis, atletizm, kriket, kürek, yelken gibi sporlar çok ilgi görmedi. İstanbul‘da küçük bir grup, en fazla 25-50 kişi golf oynamaya başladı. İngiliz elçisi gücüyle saha yeri tahsis edilip inşaata başladı. İlk saha Okmeydanı’nda inşa edildi. Daha sonra İzmir‘de 1905 yılında ikinci golf sahası devreye girdi. O dönemde İzmir en önemli ihraç limanı olmasından dolayı, şehirde uluslararası bir statüye sahip elçilik statüsünde konsolosluklar bulunmaktaydı. Kentin ileri gelen zenginleri ve Levantenler golf oynamaya başlamışlardı.

Cumhuriyet Dönemi

Cumhuriyet döneminde Golf sporu açısından büyük bir değişiklik olmamıştır. İstanbul Golf Kulübü iki kez yer değiştirmek zorunda kalmış ve 18 çukurdan 9 çukura düşürülmüştür. Ankara Golf Kulübü ise 1949 yılında yapılmıştır. Spordaki yapılanma o yıllarda Avrupa ile paralel gelişim göstermiştir. 1923 yılında Okmeydanı’ndan Bebek'e taşınan saha kapatılıp, 1. Levent'e taşındı.

Golf sahaları İstanbul Bebek (1895-1923), İzmir (1905-1970) ve Ankara (1949-1980) ile ABD Tuslog'un Karamürsel Sahası (1960-1975) birbiri ardından kapatıldı. Geriye yalnızca İstanbul 4. Levent'te bulunan dokuz çukurlu saha kaldı.

Turgut Özal Dönemi'nde Antalya çevresinde uzmanların ve yakın çevresinin desteğiyle bugün Golf Turizminin başlamasına neden olan projeler başlatıldı.[1]

Bu dönemde Turizm Teşvik Belgesi alan 18 Çukurluk Golf sahaları şunlardır:

  1. National Golf – Antalya David Feherty /David Jones 6279 Metre
  2. Kemer Golf –İstanbul Joan Dudok Van Heel 6113 Metre
  3. Gloria "Old" Golf –Antalya Michael Gayon /Belçika Int.JNC 6181 Metre
  4. Tat Golf –Antalya Hawtree of England 5750 Metre
  5. Klassis Golf –İstanbul Tony Jacklin 6072 Metre
  6. Nobilis Golf –Antalya Dave Thomas 5877 Metre

Golf projeleri AKP iktidarının konuya ağırlık vermesiyle yeniden bir başlangıç dönemine girdi. Antalya Belek‘de Sirene Grubunun yaptığı iki saha daha hizmete girdi. Böylelikle Antalya Belek bölgesi golfün merkezi olma özelliğini kazanmış oldu .

  1. SultanGolf –Antalya European Golf Designers 6411 Metre
  2. Paşa Golf –Antalya European Golf Designers 5731 Metre
  3. Gloria Verde Golf - Antalya Michael Gayon 2926 Metre
  4. Gloria "New" Golf - Antalya Michael Gayon 6239 Metre

Turizm Bakanlığı bölgelerden gelen teklifle ve Türkiye Golf Federasyonu'nun desteğiyle yeni golf sahaları ve teşvikleri ihaleleri yapıldı. Bu yatırımcılar dünya çapında ünlü iki golfcünün saha mimarlığını yaptığı iki sahayı bir ilk olarak Antalya'da işletime açtılar

  • Nick Faldo Sahası Cornelia ve Colin Montgomery sahası. Bunlardan Nick Faldo sahası 2006 yılının sonbaharında hizmete açıldı.
  • Sueno Hotels Golf Belek, 2007 Ekim'de açılan 2 adet 18 delikten oluşan Pines ve Dunes son zamanların en iyi golf sahalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Golf Kulüpleri

  • Türkiye Golf Federasyonu
  • İstanbul Golf Kulübü: Türkiye' de kurulan ilk golf kulübü İstanbul Golf Kulübü'dür. Halen Maslak Harp Akademileri arazisi içinde 9 çukurlu sahası ve yenilenmiş Driving Range ile üyelerine ve Türk golfüne hizmet vermektedir .
  • Klasis Golf Kulübü: İstabul Silivri'de kurulan ilk 18 çukurluk şampiyona sahasına sahiptir. Turizme, üyelerine ve Türk golfünün gelişmesi için çevre gençlerine kapıları açan golf kulübü, Türk Milli Takımına birçok sporcu yetiştirmiştir.
  • Kemer Golf Kulübü: İstanbul Kemerburgaz mevkiinde 18 çukurlu bir şampiyona golf sahasına sahip olan kulüp, turizme, üyelerine ve Türkiye Golf Federasyonu'na hizmet vermektedir.
  • National Golf Kulübü-Antalya: Antalya'da açılan ilk 18 çukurlu şampiyona golf sahasıdır. Birçok uluslararası ödüle layık görülen saha, Avrupa'nın en iyi sahalarından biri olarak kabul edilmektedir.
  • Gloria Golf Kulübü - Antalya: Tasarımı ünlü mimar Michel Gayon tarafından gerçekleştirilen Gloria Golf Club, iki adet 18 delikli, bir adet 9 delikli (akademik), toplam 45 delikli golf alanıyla Türkiye’nin en büyük golf sahası olma özelliğini taşımaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Kültür Bakanlığı". 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Voleybol</span> ortada file olmak üzere filenin batısında ve doğusunda iki takım olmak üzere oynanan bir spor dalı

Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde altı kişilik iki takım ile oynanan, voleybol topuna eller ve kollarla vurarak file üzerinden karşı tarafın oyun alanına gönderme ve yere değmesini sağlama esasına dayalı bir takım sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Hentbol</span> topla oynanan takım sporu

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi otuz dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür. Saha hentbolu, plaj hentbolu ve tekerlekli sandalye hentbolu türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Golf</span>

Golf, doğada özel olarak yapılmış bir golf sahası'nda golf sopası ve küçük sert bir golf topu'yla oynanan oyundur. Oyunun amacı, sahanın belirlenmiş 18 parkurunu (çukurunu) golf topuna en az vuruş yaparak tamamlamaktır. Plaj golfü, disk golf, futgolf, kapalı golf, minigolf, park golfü, kar golfü, hızlı golf, kentsel golf gibi golf çeşitleri bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Vefa Stadyumu, İstanbul'un Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde, Fevzipaşa Caddesi üstünde yer alan 4.280 seyirci kapasiteli stadyumdur. Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele edecek olan Fatih Karagümrük ve Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden Vefa takımlarının maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Vefa kulübü ise 2016'dan bu yana vefa stadyumunu kullanmamaktadır. Liglerde sezon sonlarında yapılan play-off maçları için tarafsız saha olarak da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek atletizm takımı)</span>

Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi</span> Türk kadın basketbolunun ikinci seviye ligi

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi ya da kısaltmasıyla TKBL, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen Türk kadın basketbolunun ikinci seviye olan ligidir.

<span class="mw-page-title-main">Florbol</span> sopa ve topla oynanan bir takım sporu

Florbol, sopa ve topla oynanan bir spordur. Kuzey Avrupa ülkelerinde en popüler spor dallarından biri olan florbol, Türkiye'de henüz fazla tanınmamakta, federasyonu bulunmamaktadır.

1983-84 Federasyon Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 22. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1983-84 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 91 ve profesyonel liglerde oynayan 67 olmak üzere toplam 158 takım katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde spor</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde spor, KKTC sınırları içinde yapılan her türlü sporu kapsar. Ülkede toplam 29 federasyonun 13,838 sporcusu, 596 antrenörü, 834 hakemi ve 360 kulübü vardır. Ülkedeki en yaygın spor, 6504 sporcusu olan tekvando-karate-aikido ve kurashtır. Bunu, 2240 sporcuyla futbol, 1150 sporcuyla atıcılık ve 1017 spocuyla avcılık izler.

<span class="mw-page-title-main">Papazın Çayırı</span>

Papazın Çayırı, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yer alan ve futbol maçlarının oynandığı eski saha. Sahanın olduğu bölgede, günümüzde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Plaj tenisi</span>

Plaj tenisi ya da uluslararası bilinen İngilizce adıya beach tennis, tenis gibi raketle oynanan sporlar ile plaj sporlarının birleştirilmesi ile bulunmuş bir spordur. İki oyuncu ile (tekler) veya ikili takımlar halinde (çiftler) raketler ile topun ağın diğer taraftaki rakip saha içine atılması amaçlı bir spordur.

Maslak, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, içerisinde gökdelenler ve iş merkezlerinin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ana yerleşkesini ve Harp Akademileri'ni barındırmaktadır. Maslak, başlangıçta küçük bir köy iken 1990'lardan itibaren hızlı bir ekonomik gelişme göstermiştir.

İstanbul Golf Kulübü (İGK), Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en eski 4. golf kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Bisiklet Şubesi</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün 1912-1960 arasında etkin olmuş kolu

Fenerbahçe Bisiklet Şubesi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 1912-1960 yılları arasında çeşitli dönemlerde faaliyet gösteren branşıdır.

Samsun Golf Sahası, Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan dokuz delikli golf sahası. 2017 Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarında kullanılmak üzere 2016 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkarigücü SK</span> Kadınlar futbol kulübü

Hakkârigücü, 2008 yılında kurulan ve Türkiye'nin doğusunda Hakkâri'de bulunan bir kadın futbol kulübüdür. Kulüp başkanı Esra Ertuş, teknik direktör Cemile Timur'tur. Günümüzde Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele eden takım, iç saha karşılaşmalarını Merzan Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ataşehir GK</span>

Ataşehir Golf Kulübü, İstanbul'un Ataşehir ilçesinde yer alan bir golf kulübüdür. Golf sporunun gerçekleştirildiği 6 deliklik bir sahaya sahip kulübün yapımına 2017 yılında kentsel dönüşüm ile açılmış bir bölgede başlanmıştır. Kulüpte aynı zamanda futgolf turnuvaları da gerçekleştirilmektedir. Saha ve kulüp K Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaduman ile Selahattin Özdoğan öncülüğünde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Golf sahası</span>

Golf sahası, golf oyununun oynandığı mekândır. Her biri bir tee, çim alanı, pürüzlü ve diğer engeller ve bir bayrak çubuğu ve delikten oluşan bir çukurdan oluşur. Standart bir golf turu 18 delikten oluşur. Çoğu saha 18 çukur içermekte olup bazıları çim alanı veya yeşillikleri paylaşır ve bir alt kümede tur başına iki kez oynanan dokuz çukur bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Regnum Carya Hotel</span> Antalya, Türkiyede otel

Regnum Carya; Antalya, Belek, Üç Kum Tepesi Mevkii, Kadriye bölgesinde yer alan ve lüks her şey dahil konseptinde hizmet gösteren otel.