İçeriğe atla

Türkiye'de Katolik Kilisesi

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

Saint Esprit Kilisesi, İstanbul

Türkiye, son yüzyıllarda kendi baskın etnik grubundan bir Katolik piskoposu olmayan, Estonya dışında Avrupa'da toprakları olan tek ülke olmasıyla dikkat çekiyor.[]

Demografi

2000'lerde, nüfusun %0.05'ini oluşturan yaklaşık 35.000 Katolik var, Latin, Bizans, Ermeni ve Doğu Süryani ritlerini takip ederler. Latin Riti Katoliklerinin çoğu, çoğunlukla İtalyan veya Fransız kökenli Levantenlerdir, birkaçı etnik Türklerdir; bunlar genellikle ya Levantenlere ya da diğer Türk olmayan Katoliklerke evlilik yoluyla din değiştirmiş ya da Avrupa'ya giden ve orada din değiştirmiş olan ve çoğu zaman hala hükûmet tarafından Müslüman olarak kayıtlı olan etnik Türklerdir. Bizans, Ermeni ve Doğu Süryani ritleri Katolikleri genellikle sırasıyla Yunan, Ermeni ve Süryani azınlık gruplarının üyeleridir. Türkiye'deki Katolikler İstanbul'da yoğunlaşmıştır.

Müslümanlar tarafından zulüm

10 yıldır Türkiye'de görev yapan İtalyan misyoner Peder Andrea Santoro'nun Şubat 2006'da Karadeniz yakınlarındaki kilisesinde iki kez vurulması, Katolik Hristiyan cemaatini şok etti.[1] Papa'ya Türkiye'yi ziyaret etmesini isteyen bir mektup yazmıştı.[2] Papa XVI. Benedictus Kasım 2006'da Türkiye'yi ziyaret etti.[3] Papa XVI. Benedictus'un Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına karşı olduğunu açıklamasından bu yana ilişkiler çalkantılı olmuştu.[4] Türkiye Katolik Piskoposlar Konseyi, mülkiyet sorunları gibi kısıtlamaları ve zorlukları görüşmek üzere 2004 yılında Türkiye başbakanı ile bir araya geldi.[5] 6 Haziran 2010'da Türkiye'nin Papaz Vekili Piskopos Luigi Padovese öldürüldü.[6][7]

Sent Antuan Kilisesi, Mersin

Teşkilatlanma

Türkiye'de Latin riti piskoposlukları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Priest's killing shocks Christians in Turkey". Catholic World News. 6 Şubat 2006. 11 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2006. 
  2. ^ "Priest Slain in Turkey Had Sought Pope Visit". Reuters. 9 Şubat 2006. Erişim tarihi: 26 Haziran 2006. 
  3. ^ "Confirmed: Pope to visit Turkey in November". Catholic World News. 9 Şubat 2006. 22 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2006. 
  4. ^ "World: New Pope Seen As Maintaining Roman Catholic Doctrinal Continuity". Radio Free Europe. 20 Nisan 2005. 21 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2006. 
  5. ^ "Turkey". International Religious Freedom Report 2004. 15 Eylül 2004. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2006. 
  6. ^ "İskenderun'da piskopos öldürüldü - ntvmsnbc.com arşivi". 6 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. 
  7. ^ "Hıristiyan din adamı öldürüldü - hurriyet.com.tr arşivi". 6 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. 
  8. ^ "GCatholic.org". 27 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  9. ^ "katolik kilisesi". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  10. ^ Rumkatkilise.org/

Dış bağlantılar

Şablon:Catholic Church in Europe

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Başpiskopos ya da Başepiskopos sözcüğü, Yunanca episkopos sözcüğünden gelir. Episkopos, epi (yukarıdan) ve -skopos (bakmak) sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve "yukarıdan izleyen, gözeten" anlamlarına gelir.

Patrik, Ortodoks Kilisesileri, Oriental Ortodoks Kiliseleri, Süryani Kilisesi ve diğer Doğu Kiliseleri'nde kilisenin başında bulunan en yüksek rütbeli piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">V. Clemens</span> Fransız rahip (1264-1314)

Papa V. Clemens; gerçek adı ile Bertrand de Goth, 5 Haziran 1305 - 20 Nisan 1314 tarihleri arasında Roma Katolik Kilisesi'nin papalığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Ermeni kökenli bir kilise

Ermeni Katolik Kilisesi, Vatikan'da bulunan Papa'ya bağlı, kendi içlerinde bağımsız uniat kiliselerden birdir.

Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam</span> Katolik Kilisesinin Piskoposluk Yönetimini ile Vatikanı yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumu

Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.

<span class="mw-page-title-main">Siricius</span> Papa

Papa Siricius Roma Piskoposu, Aralık 384'ten 26 Kasım 399' da ölümüne kadar papalık görevini yürüttü. Ölümünden hemen önce Piskopos I. Damasus'in halefi olan Papa I. Anastasius'i papalığa atadı.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Benedictus</span> 247. Katolik Kilisesi papası (1675-1758; pd. 1740-1758)

Papa XIV. Benedictus, asıl adı Prospero Lorenzo Lambertini, 17 Ağustos 1740 ile 3 Mayıs 1758 arasında papa.

<span class="mw-page-title-main">IX. Innocentius</span>

Papa IX. Innocentius, asıl adı Giovanni Antonio Facchinetti (d. 20 Temmuz 1519 Bologna, Papalık Devletleri,, 21 Ekim 1591 – 30 Aralık 1591 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">VII. Urbanus</span>

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Keldani Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Keldani Katolik Kilisesi Doğu Kilisesinden kopmuş olan ve Roma'ya bağlı olan Doğu kökenli kiliselerden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Katolik Başpiskoposluğu</span>

İzmir Katolik Başpiskoposluğu, Türkiye'nin İzmir kentinde bulunan bir Roma Katolik Kilisesi başpiskoposluğudur. Başpiskoposluğun ana kilisesi Aziz Yuhanna Katedrali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Vatikan ilişkileri</span> Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikalar

Vatikan-Türkiye ilişkileri, Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Kazakistan'daki Katolik Kilisesi, Roma'daki Papa'nın ruhani liderliği altındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

Millet-i Ermeniyân, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Osmanlı milletidir. Başlangıçta sadece Osmanlı Ermenilerini değil, Kıptî Ortodoks Kilisesi, Keldani Katolik Kilisesi, Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi ve Süryani Ortodoks Kilisesi de dahil olmak üzere diğer Hristiyan kiliselerinin üyelerini de içeriyordu, ancak bu grupların çoğu on dokuzuncu yüzyılda kendi milletlerini elde ettiler. II. Mehmed, Ortodoksluk konusunda aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle onları Rum Ortodokslarından ayırmıştır. Milletin mensupları, meseleleri özerk bir şekilde ele almakla kalmayıp, İslam mahkemelerine dava açacak yasal statüye de sahiptiler. Ermeni milletinin, olması gereken birçok insan üzerinde otorite sahibi olma yeteneği yoktu ve Anadolu'dan bu kadar uzak olan İstanbul'da Ermeni patriğinin gerçek bir yetkisi yoktu.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı</span>

Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı 29 Haziran’da Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un Roma’daki şehitliğinin onuruna kutlanılan litürjik bir Hristiyan bayramıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Katolik Kilisesi</span>

Japonya'da Katolik Kilisesi, Roma'daki papanın ruhani liderliği altında dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin Japonya'daki bir parçasıdır. 2021 tarihi itibarıyla Japonya'da 6.200'ü din adamı ve ilahiyat öğrencisi olmak üzere yaklaşık 431.100 Katolik yaşamaktadır ve Japonya'da 957 kiliseye yayılmış 34 piskopos, 1.235 rahip ve 40 diyakoz ile üç metropolit başpiskoposluğu dahil 16 piskoposluk bölgesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Riti</span>

Roma Riti, Katolik Kilisesi'ni oluşturan sui iuris (özerk) kiliselerin en büyüğü olan Latin Kilisesi'nin dini hizmetlerini gerçekleştirmek için kullanılan en yaygın ritüel ailesidir. Kutsal Ayin ve Saatlerin Litürjisi gibi ayinlerin yanı sıra sakramentlerin ve kutsamaların gerçekleştirilme şeklini de belirler.