İçeriğe atla

Türkiye'de Budizm

Türkiye'de Budizm, çoğunluğu yabancı uyruklu kişilerin oluşturduğu küçük bir grup tarafından inanılmakta olup, resmi tanınırlığa sahip değildir. Pew Research Center'ın 2010 tahminlerine göre Türkiye'de 40.000 Budist yaşamakta olup, bu Türkiye nüfusunun %0,1'inden daha az olmaktadır.[1] Türkiye'de yer alan tek Budist tapınağı, 13. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu'ya Moğolların yayılması sonucunda Budist askerlerce inşa edildiği düşünülen ve Bitlis'e bağlı Ahlat ilçesinde yer alan tapınaktır, ancak bu yapının Budist tapınağı olduğu herkesçe kabul görmemektedir.[2] Harabeşehir'deki mağarada bulunan tapınaktaki kemerin iki yanında tavus kuşu ve ortalarında ise lotus motifleri yer almaktadır.[3] 2015 yılında üniversitelere inşa edilen cami ve mescitlere tepki olarak pek çok üniversite öğrencisi okullarına Budist tapınağı inşa edilmesini talep etmiştir.[4]

Türk medyasının Myanmar'da yaşanan olaylar dışında Budizm ile ilişkili konularda genel olarak pozitif bir tutuma sahip olduğu tespit edilmiştir. Türk toplumu Budizm hakkındaki bilgileri televizyonda yayımlanan belgesel ve gezi programlarından, Asya'da üretilen dizilerden, yoga stüdyolarından ve basılı kaynaklardan elde etmektedir. Aralarında Dalay Lama, Thich Nhat Hanh ve Erich Fromm'ın eserlerinin de yer aldığı en az 40 adet Budizm temalı kitabın Türkçeye çevrildiği rapor edilmiştir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Buddhists". Pew Research Center's Religion & Public Life Project (İngilizce). 18 Aralık 2012. 5 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  2. ^ Haber7. "Ahlat'ta Budist mabedi tartışması". Haber7. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Bitlis: Ahlat'taki Anadolu'nun İlk Budist Tapınağı". Haberler.com. 13 Eylül 2006. 18 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Turkish university students demand Jedi, Buddhist temples amid mosque frenzy - Turkey News". Hürriyet Daily News (İngilizce). 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Social Representations of Buddhism on Turkish Newspapers 23 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Ulaş Başar Gezgin. Global Media Journal TR Edition, 10 (20) Bahar 2020 Sayısı / Spring 2020 Issue

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat, Bitlis</span> Bitlisin bir ilçesi

Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında Bitlis iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis</span> Bitlis ilinin merkezi olan şehir

Bitlis, Bitlis ilinin merkezi olan şehirdir. Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve İslam eserleriyle önemli bir ildir. Bitlis merkez ilçe Sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde Türkiye genelinde 359, il genelinde 1. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Akçaören, Ahlat</span>

Akçaören, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bahçe, Ahlat</span>

Bahçe, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kuşhane, Ahlat</span>

Kuşhane, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sakaköy, Ahlat</span>

Sakaköy, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Serinbayır, Ahlat</span>

Serinbayır, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Taşharman, Ahlat</span>

Taşharman, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Uludere, Ahlat</span> Ahlatta bir köy

Uludere, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeniköprü, Ahlat</span>

Yeniköprü, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurtyemez, Ahlat</span>

Yoğurtyemez, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ovakışla, Ahlat</span>

Ovakışla, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir beldedir. Beldede Kültür, Kurtuluş, Orta, Saray ve Yıldızlar olmak üzere 5 mahalle bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat Selçuklu Mezarlığı</span> Ahlatta bulunan Selçuklu mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ dönemine ait dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. Mezarlık bugün bir açık hava müzesi niteliğindedir ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Bitlis İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.

Pew Research Center, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir düşünce kuruluşudur. Toplumsal sorunlar, kamuoyu yoklaması ve ABD'yi ve dünyayı şekillendiren demografik eğilimler hakkında bilgi sağlamakta ve aynı zamanda kamuoyu araştırması, demografik araştırma, medya içeriği analizi ve diğer ampirik sosyal bilim araştırmalarını yürütür. Pew Araştırma Merkezi, açık politik pozisyonlarını kabul etmemektedir ve The Pew Charitable Trusts'ın bir yan kuruluşudur. Merkezi Washington'da yer almaktadır.

2022 yılı itibarıyla Hristiyan Ermeniler en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın ulusal kilisesi olan Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de devlet dini haline gelen ilk Hristiyan mezhebi olmuştur. Ülkenin etnik homojenliği nedeniyle, Yezîdîzm ve İslam gibi Hristiyanlık dışı dinlerin çok az sayıda inananı var.

Budist tapınakları Kore peyzajının önemli bir parçasıdır. Bu makalede Kore Budizmine kısa bir bakış sunulmakta, daha sonra Kore'deki önemli tapınaklardan bazılarına değinilmektedir. Kore tapınakların çoğunun, Sino-Korece'de "tapınak" anlamına gelen -sa ile biten isimleri dikkat çekmektedir.

Ahlat Budist Tapınağı, Bitlis'e bağlı Ahlat ilçesinin Harabeşehir mahallesindeki bir mağarada yer alan ve tarihi bir Budist tapınağı olduğu öne sürülen yapıdır. Anadolu'da bulunan ilk ve tek Budist tapınağı olarak tanımlanmış yapının 13. ve 15. yüzyıllar arasında bölgeye gerçekleştirilen Moğol akınları sırasında Budist askerlerce inşa edildiği düşünülmektedir. Mağaranın giriş kapısında iki tavus kuşu figürünün bulunduğu ve bu kuşların ortasında bir lotus yer aldığı rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Budist tapınağı</span>

Budist tapınağı veya Budist manastırı, Budizm'in takipçileri olan Budistler için ibadethanedir. Farklı bölge ve dillerde vihara, chaitya, stupa, wat ve pagoda adı verilen yapıları içerirler. Budizmdeki tapınaklar, bir Buda'nın saf topraklarını veya saf çevresini temsil eder. Geleneksel Budist tapınakları, iç ve dış barışa ilham vermek için tasarlanmıştır.