İçeriğe atla

Türkische Post

Türkische Post
Logo
Türkische Post Logosu
Türgünlük gazete
Sahibivon Ritgen & Co. bzw. Europa-Verlag
Kuruluş tarihi17 Mayıs 1926
Siyasi görüşüNasyonal sosyalizm
DilAlmanca
Son yayım tarihi1944
SloganZeitung für Deutsche in der Türkei und deutschsprechende Türken und Bulgaren

Türkische Post (Türkçe: Türk Postası), 1926 ile 1944 yılları arasında Almanca olarak İstanbul'da basılmış gazetedir. Gazete, Almanya’nın ilk Ankara Büyükelçisi olan Rudolf Nadolny tarafından yarı resmi bir nitelikte İstanbul’da ilk kez 17 Mayıs 1926 yılında çıkmıştır. Nadolny, anılarında gazetenin yayını için bir matbaa satın aldıklarını ve gazeteyi bizzat bastıklarını yazmaktadır.[1]

İstanbul Beyoğlu’nda, “Universum” matbaasında basılan gazetenin idari merkezi Galip Dede Caddesi No: 59’du. Türkische Post pazar günleri ve kapatılmadığı günler dışında her gün çıkmıştır. Gazeteye yurt içi ve yurt dışından 3, 6 ve 12 aylık dönemlerde abone olunabiliyordu. Gazetenin fiyatı 5 kuruştu. Ek verdiği günler ise fiyatı 10 kuruşa yükselmiştir. 1930 yılında Türkische Post, Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu ile ilgili “Der Nahe Osten” (Yakındoğu) adlı ekonomik bir ek yayınlamaya başlamıştır. 32 sayfa olan bu ek iki ayda bir çıkıyordu. Ekonomik sorunlar dışında pazarlar hakkında da bilgiler veriyordu. “Der Nahe Osten”un 1944 yılında yayın hayatı Türkische Post ile birlikte sona ermiştir. Latin harfleriyle çıkan “Der Nahe Osten”e karşın, Türkische Post’un kadınlara yönelik olan eki “Die Hausfrau” (Ev Kadını) gotik harfler ile basılmıştır. Haftalık olarak çıkan “Die Hausfrau” adlı ek, gotik harflerinden de anlaşıldığı üzere, Alman kolonisindeki kadınlar için yazılmıştır. Bu ekin dışından Teknik ve Edebiyat konularını ele alan ekler de zaman zaman yayımlanmıştır.[2] Gazetenin sayfa sayısı dörttür. Ancak bazı günler, özellikle savaş yıllarında Türkiye’de sergi, fuar vb. Alman faaliyetleri arttığında sekiz sayfa olarak da çıkmıştır.

Nazi dönemi

1933 yılına kadar Almanya’dan haberler vermek ve Almanya’nın çıkarlarını korumakla yetinen gazete, 1933 yılından sonra Nasyonal Sosyalizm yanlısı bir çizgi izlemiş, özellikle savaş yıllarında Hitler Almanya’sının yayın organı olarak çalışmıştır. Türkische Post NSP’nin politikalarıyla Alman istihbarat servisinin resmi basın kurumu haline dönüşmüştür. Almanya’ya sempati duyan Türk ve yabancı muhabirlerin yazıları bu gazete tarafından yayınlanmış ve Alman davasını müdafaa için neşriyat yapmışlardır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Cemil Koçak (2013). Türk Alman İlişkileri 1923-1939. Ankara: TTK Yay. s. 45. 
  2. ^ Resul Alkan: Die „Türkische Post“: Eine deutsche Propagandazeitung in der Türkei 1926–1944. Litverlag. 2019. s. 75. 
  3. ^ Tan, 11 Aralık 1939, s. 2

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<i>Le Monde</i> liberal-sol bir Fransız günlük gazete

Le Monde, ("Dünya") liberal-sol bir Fransız günlük gazetedir.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

Die Presse, Avusturya'da yayınlanan günlük gazetedir. Politik olarak muhafazakâr, ekonomik olarak liberal bir çizgiyi savunan gazete, ortalama 300.000 okuruyla Kronen Zeitung, Kleine Zeitung, Kurier ve Der Standard'dan sonra ülkenin en çok okunan beşinci gazetesidir. Hafta içi 32 sayfa ve kısmen renkli olarak yayınlanan gazetenin cumartesi sayısı 50 sayfadır.

<i>Süddeutsche Zeitung</i>

Süddeutsche Zeitung, kısa adıyla SZ, ulusal ve günlük bir Alman gazetesidir. Gazete, kendisi ile aynı adı taşıyan Süddeutscher Verlag'a ait Süddeutsche Zeitung GmbH tarafından 1945'ten beri Münih'te yayınlanmaktadır.

<i>The Independent</i> İngiliz günlük online gazete

The Independent, 1986 yılında İngiltere'de günlük gazete olarak yayın hayatına başlayan bir İngiliz internet gazetesi.

<i>Ustura</i> (dergi, 1969)

Ustura 1969 - 1971 yılları arasında yayınlanmış haftalık mizah dergisidir.

<i>Habertürk</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete (2009–2018)

Habertürk, 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan günlük gazeteydi. Son sayısı 5 Temmuz 2018'de çıktı. Gazete internet ortamında haberturk.com adresinden yayın hayatına devam etmektedir. Genel yayın yönetmenliğini Yavuz Barlas yapmaktadır.

Der Tagesspiegel, 27 Eylül 1945 tarihinde Almanya'nın başkenti Berlin'de yayın hayatına başlayan günlük bir gazete. Haftanın her günü çıkarılan gazetenin günlük tirajı 118.392 adet olup Berliner Zeitung ve Berliner Morgenpost gazetesinin ardından Almanya'nın en yüksek tirajına sahip olan üçüncü gazetedir.

<i>Der Stürmer</i> gazete

Der Stürmer (Saldırgan), Julius Streicher tarafından yayınlanan bir haftalık tabloid formatında Nazi gazetesiydi. NSDAP'nin önemli resmi gazetesi olarak 20 Nisan 1923'ten 22 Şubat 1945'e kadar yayımlandı. Gazete, Nazi propaganda araçlarının önemli bir parçasıydı ve şiddetli antisemitik ifadeler içeriyordu. Tabloid tarzı olan Der Stürmer, sık sık antisemitik karikatürler ve Yahudilere karşı iftira, kan iftirası, müstehcen, anti-Katolik, anti-komünist, anti-kapitalist ve anti-"gerici" propaganda gibi suçlamalara ek olarak müstehcen materyaller yayınladı.

<i>Vatan</i> (gazete, 1940)

Vatan, Ahmet Emin Yalman tarafından kurulan ve 1940-1975 yılları arasında yayımlanan Türk gazetesi.

Vahdet, Türkiye'de yayımlanmış ulusal günlük gazete. 2014 ile 2016 yılları arasında faaliyet göstermiştir.

Semra Ertan, zenofobi karşıtı Türk göçmeni işçi ve yazar.

Die Tageszeitung,, Almanya'da yayımlanan, günlük tirajı 50 bin civarında olan, ulusal çapta çıkan altı günlük gazeteden biridir. Gazetenin merkezi Berlin kentinde bulunmaktadır.

<i>Yeni Edirne</i>

Yeni Edirne, 1906-1913 yılları arasında Edirne'de yayımlanmış gazete.