İçeriğe atla

Türker Arslan

Türker Arslan, (d. 6 Eylül 1942, İstanbul - ö. 4 Mayıs 2021, İstanbul) Türk avukat, eski TFF tahkim kurulu başkanı.

Eğitimi ve Mesleki Kariyeri

Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. İstanbul Barosu'nda uzun yıllardır avukatlık yapmıştır. Özel sektörde hukuk müşaviri ve üst düzey yönetici olarak görev yapmıştır. Uzun yıllar, çeşitli basın organlarında yazı işleri müdürlüğü ve spor yazarlığı görevini sürdürmüştür. 1975 yılından itibaren, 12 yıl süre ile İstanbul İl Ceza Kurulunda 2.Başkan ve Raportör Üye olarak çalışmıştır. Barolar Birliği delegesiydi.

Galatasaray

1959-1964 yılları arasında, Galatasaray Spor Kulübü'nde atletizm ve futbol dallarında lisanslı sporcu olarak görev yapmıştır. Bu kulüpte Yönetim Kurulu ve Sicil Kurulu üyelikleri yapmış, uzun yıllardır Divan Kurulu üyesidir.[1]

Üyesi olduğu Galatasaray Kurumları

Galatasaraylılar Derneği, Galatasaray Eğitim Vakfı, Galatasaray Yardımlaşma Vakfı, Galatasaray’lı Sporcular Derneği, GS Topluluğu İşbirliği Kurulu gibi çeşitli kuruluşlarda görev almıştır.

Spor Hukuku alanındaki kariyeri

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulunda 1992-1997 döneminde 2.Başkan, Haziran 1997'den Haziran 2008'e dek Başkan olarak göreve yapmıştır. (Şenez Erzik, Özkan Olcay, Abdullah Kiğılı ve Haluk Ulusoy'un Futbol Federasyonu başkanlıkları döneminde)

Türker Arslan, 2007 yılı başında Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS-TAS) üyeliğine seçilmiş olup, 2014 yılı sonuna kadar bu görevi sürdürecektir.

Olimpiyat Komitesi'ndeki görevleri

Türker Arslan aynı zamanda 1998 yılından beri Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (T.M.O.K) Yönetim Kurulunda görev yapmaktadır. Halen Başkan Vekilidir.[2] Ayrıca, TMOK Spor Hukuku Komisyonu[3] ve TMOK Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TDMK) Başkanı olup Türk Futbol Adamları Derneği'nin, Türk Spor Vakfı’nın, Türk Futbol Vakfı’nın da üyesidir.

İyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Ölümü

COVID-19 sebebiyle 4 Mayıs 2021'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Başesgioğlu</span> Türk siyasetçi

Murat Başesgioğlu, Türk siyasetçi. Türkiye Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini 2007–2009 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2002–2007 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1997–1998 yılları arasında ise İçişleri Bakanlığı görevini yürütmüştür.

Lale Orta, eski Merkez Hakem Kurulu başkanı, Türk futbolcu, antrenör, futbol hakemi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Masum Türker</span> Türk siyasetçi

Masum Türker, Türk siyasetçi, eski Demokratik Sol Parti Genel Başkanı. 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti'nin genel başkanlığını yapmıştır.

Yusuf Namoğlu, Türk siyasetçi ve eski futbol hakemidir. 3 kez MHK başkanlığı, 1999-2004 yılları arasında ANAP'tan Beşiktaş belediye başkanlığı görevlerinde bulundu. TBMM 19 ve 20. dönem ANAP İstanbul milletvekilidir.

Levent Bıçakcı, Türk hukukçu ve spor yöneticisi.

Hasan Gerçeker,, eski Yargıtay Birinci Başkanı olan Türk hukukçudur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Uras</span> Türk basketbolcu

Ali Uras, tıp profesörü, eski basketbolcu, eski Galatasaray ve TFF başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Muvaffak Menemencioğlu</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Ahmet Muvaffak Menemencioğlu, Türk mailiye müfettişi, gazeteci, spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

Turgay Kıran,, Türk iş insanı, eski Galatasaray yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Aysal</span> 34. Galatasaray Başkanı ve Türk iş adamı

Ünal Aysal Türk iş insanı. 34. Galatasaray Başkanı.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

Cengiz Özyalçın, eski Türk futbolcu, spor adamı, siyasetçi. Diş hekimi olduğu için futbol oynadığı dönemlerde "Dişçi Cengiz" takma adıyla da tanınmaktaydı.

Sinan Erdem, Türk voleybolcu, antrenör ve spor yöneticisi. Beyoğlu Spor Kulübü'nde profesyonel olarak voleybol oynadıktan sonra Galatasaray'a transfer oldu. Türkiye erkek millî voleybol takımında da yer aldı. TVF'de aldığı görevlerden sonra Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) çeşitli kademelerinde görev aldıktan sonra 1989'da genel başkanlığa seçildi. Birçok uluslararası olimpiyat komitesi üyeliklerinde bulundu. Spora olan katkılarından dolayı birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Türkiye'nin en büyük spor salonuna adı verildi.

Bülent Jerfi Fıratlı, Türk millî atlet ve spor yöneticisi. 11. Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi başkanıdır. Kendisinden sonra bu göreve Sinan Erdem gelmiştir.

Osman Mesten, Türk avukat, siyasetçi ve TBMM 26, 27 ve 28. dönem AK Parti Bursa milletvekilidir.

Abdullah Güler, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Burak Elmas</span> Türk iş insanı ve spor yöneticisi

Burak Elmas, Türk iş insanı ve spor yöneticisi. 38. Galatasaray Başkanı.

Bahattin Bahadır Erdem, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçidir. Üyesi olduğu dönemde İYİ Parti'de Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı olarak üç yılı aşkın süre görev yapmış, 7 Mayıs 2024 tarihinde CHP'ye katılmıştır.