İçeriğe atla

Türk sinemasının dönemsel gelişimi

Türk sinemasının dönemsel gelişimi, 1922 yılından başlamaktadır.

1922-1950 Dönemi

Bu dönem Türk sineması için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü 1922 yılından 1949 yılına kadar yapımevleri özel bir şekilde işliyordu. Tiyatral biçime bürünmüş filmleri yönetme işi Muhsin Ertuğrul'a kalmıştı. Almanya'dan İstanbul'a dönen Muhsin o yıllarda meşhur olan Seden kardeşleri yapımcılık için cesaretlendirmiştir. 2. dünya savaşı sonrası Türk sineması canlanmış ve film üretimi artmıştır. Türk sineması film yapısı; seyirci tercihleri doğrultusunda ve ekonomik yansımalar ile kendi çapında bir düzen yakalamıştır. Türk sinemasında, güldürü filmleri, Amerikan macera filmleri, tarihsel filmler ve Türk edebi eser uyarlamaları gibi yapıtlar yerini almış, sinemanın yapısını belirlemiş ve sonraki dönemlerde sinema sektörünün üretim kısmında temel taşları oluşturmuşlardır.

1950-1960 Dönemi

Bu dönem artan film sayısı ile Türk sinemasının daha fazla insan istihdam edeceğinin ve daha fazla film üreten bir yapıya sahip olacağının sinyallerini vererek Türk sinemasının Altın Çağı olan 1960-1975 yılarının temelini atmıştır.

1960-1970 Dönemi

Bu dönem Türk sinemasının verimliliğinin zirveye çıktığı zamanlar 1960'lı yıllar, aynı zamanda kaliteli ve düzeyi yüksek Türk filmlerinin vizyona girdiği, ulusal bir şekle büründüğü yıllardır. 1950 senesinden itibaren düzenli bir üretim artışı yaşayan Türk sineması yerli filmleri halkın talep seviyesinin yüksek olması ile 1960'lı yıllarda da yükselişle devam etmiştir. 1963 sonrası renkli filmler piyasaya girmiş 1967 sonrası renkli film artışı sebebiyle Türk sinemasında renkli filmler piyasaya hakim olmuştur. 1970lerin bir diğer özelliği de Türk sinemasının Amerikan sinemasından önde olmasıdır. Türk sineması karlı bir hale dönüşünce yeni yapımevleri ve yeni yapımcıların türemesi kaçınılmaz olmuştur. Bu dönemde Dünya uzun metraj film üretiminde 4. sırayı 241 filmle Türk sineması almaktadır. Dağıtım üretim yapım gibi faktörlere bakınca 1960 Altın çağ olarak kabul edilir Türk sineması için.[1]

1970-1980 Dönemi

Türk sinemasının bu yıllardaki gelişiminde dış faktörlerin rolü iç faktörlerden daha büyüktür. 1971-1980 yılları arası gerek iktisadi gerek siyasi değişimler olmuş bu oluşan değişimler Türk sinemasını da derinden etkilemiştir. Televizyonun yayılması ile sinemaya ilgi azalmış salonlar bir bir kapanmaya başlamıştır. Durum böyle olunca sinema sektörü daralmaya başlamıştır. 1977 de film festivalleri düzenlenmesi için yurt dışında da film gösterimleri olması ve yurt dışına giden filmlerin altyazı kopyasını üretmek gibi faaliyetler sebebiyle kültür bakanlığına bağlı Sinema Dairesi Başkanlığı kurulmuştur.[2]

1980-1990 Dönemi

Bu dönemde ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı Türk sinemasına yansıyan ekonomik, hukuki ve siyasi süreçler; ülkenin artan ithalatı ile yaşadığı teknik devrim iletişim araçlarında belirgin bir değişime sebep olmuştur. Bu dönemde video piyasası oluşmuş, seyirciler aileden bireye geçmiş, 1980 den itibaren yıldız sistemi çökmüş, başrolü ile anılan filmlerden yönetmeni ile anılan filmler dönemine geçilmiştir. Devletin bizzat müdahalesi ile Türk filmleri ödüller kazanmaya başlamıştır.

1990-2000 Dönemi

Bu dönemde Türk sineması 90'lı yıllarda kriz içinde kalmıştır. Film üretimleri azalmış sinema salonları peş peşe kapanmış yeni özel televizyonlar açılmıştır. 1995 den sonra sırayla video- VCD- DVD gibi alternatif izleme alanları yaygınlaşmıştır. Yeni genç yönetmenler ortaya çıkarak film sektörüne yeni bir soluk getirmiş, izleyici kitlesi değişmiş, sinema anlatılarında değişikler oluşmuştur.

2000 Sonrası Dönem

Bu dönemde Türk sineması teknik düzeyi dünya standartlarını yakalamış, sinemaya sinema okullarında okumuş, sinema okullarında yetişmiş gençler hakim olmaya başlamıştır. Türk sineması film bütçeleri milyon dolarlık bütçelere ulaşmıştır. 2004 de çıkan kanunla sinema sektörü için dönüm noktası olmuştur. Artan seyirci sayısı, artan gişe sayısı, artan sinema gelir sayısı ile film sektörünün toplam büyüklüğü 3 milyar TL'yi aşmıştır.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Görentaş, Netice. "SİNEMA SEKTÖRÜ VE SORUNLARI.pdf". 8 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Türk Sinemasının Dönemleri" (PDF). Kamera Arkası.org. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  4. ^ Nurşen Yazıcı (2015). Türk Sinemasının 100. Yılına Armağan. Marmara Üniversitesi Yayınevi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Ertuğrul</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yapımcı (1892–1979)

Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Şener Şen</span> Türk sinema sanatçısı

Şener Şen, Türk oyuncudur.

Türk kültürü kökeni Orta Asya'nın kültürel birikimine dayanan bir kültürdür. Selçuklu döneminden itibaren Doğu Akdeniz ve İslam kültürleri ile etkileşim halinde olup Modern Türkiye'ye kadar gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Akün Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Akün Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapan ana mekanlardan biri olarak hizmet verir. Şinasi Sahnesi ile aynı binada yer alan sahneye, Atatürk Bulvarı üzerindeki girişten ulaşılır. Uzun yıllar boyunca sinema salonu olarak hizmet veren bir mekânın yenilenmesiyle tiyatro ve müzikal gösterimlerine uygun hâle getirilen sahne, 361 koltuk kapasitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Columbia Pictures Industries, Inc. sinema ve televizyon filmleri çeken bir film şirketidir. Columbia TriStar Motion Picture Group'un bir parçası olup daha sonra Sony Pictures Entertainment tarafından satın alınmış ve Sony Pictures Entertainment bir parçası olmuştur.

<i>Sinema El Kitabı</i>

Sinema El Kitabı, 1964 yılında Elif Yayınları'ndan çıkan bu kitap, sinema yazarı Nijat Özön tarafından kaleme alınmıştır. Sinemanın tarihi, tekniği ve sanatı hakkında bilgiler vermektedir. Kitap siyah beyaz fotoğraflar ve çizimlerle desteklenmiştir. Kitabın sonunda kapsamlı bir dizini vardır.

<i>Leblebici Horhor</i> 1923 filmi

Leblebici Horhor, 1923 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından çekilmiştir. Bu filmin uyarlandığı orijinal metni, 1875'te bestelenen, ilk defa İstanbul'da 11 Ocak 1876'da sahnelenen, librettosu Takvor Nalyan'a, müziği Dikran Çuhacıyan'a ait olan Leblebici Horhor Ağa operetidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

Zeynep Özbatur Atakan, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Film</span> Türk film yapım şirketi

Kemal Film, 1922'de kurulmuş Türkiye'nin ilk özel film şirketidir. Kemal Seden ve Şakir Seden tarafından kurulmuştur.

Ferah Tiyatrosu, Fatih Şehzadebaşı'nda 1924'te kurulan tiyatro.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Rexx Sineması</span> İstanbul Sinema

Rexx Sineması; İstanbul, Kadıköy'de, Sakızgülü sokak ve Kadife Sokak'ın kesiştiği köşede yer alan, 1962 yılında hizmete girmiş tarihi bir sinemadır.