İçeriğe atla

Türk lirası simgesi

Türk lirası simgesi
UnicodeU+20BA TÜRK LIRASI SIMGESI (HTML ₺⧼dot-separator⧽ )
Para birimi
Para birimiTürk lirası
Kategori Kategori

Türk lirası simgesi (₺, görüntü: ₺) 1 Mart 2012 itibarıyla kabul edilmiş olan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de kullanımda bulunan resmî para birimi Türk lirasını simgelemekte kullanılan semboldür.[1]

Para biriminin uluslararası üç harfli standart kullanımı ise, (ISO standardı ISO 4217) TRY şeklindedir.

Mayıs 2012'de Unicode Teknik Komisyonu, yeni simge için U+20BA TURKISH LIRA SIGN kodlamasını kabul etmiş ve Eylül 2012'de yeni simgeyi içeren Unicode Standardı sürüm 6.2'yi yayınlamıştır. HTML onluk kod karşılığı ₺ şeklindedir. Simge Türkçe klavye düzenine sahip, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Alt Gr+T kombinasyonu ile, Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlarda ise ⌥ Option+T kombinasyonu ile yapılabilmektedir.[2]

Kabul edilişi

Simgenin ölçüleri
Simge

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, Türk lirasının itibarının perçinlenmesi ve dünyada bilinirliğinin artırılması amacıyla 8 Eylül 2011 tarihinde TL Simgesi Yarışması düzenlenmiş, yarışma sonucunda yeni simge belirlenerek 1 Mart 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştur.[3]

Toplam 8.362 tasarım arasında seçilen ve Tülay Lale'nin tasarımı olan yeni simge (₺), yarım çıpa halindeki L harfi içine yerleştirilmiş yukarı doğru çift çizgili küçük T harfinden oluşmaktadır. Çift çizgi doğu-batı köprüsü ve istikrarı, çıpa ise yükselişi ve güveni temsil eder.[4][5]

Kullanımı

Rakamın ya da parasal tutarın solunda olacak şekilde ve boşluk bırakılmadan kullanılması (örnek: ₺150) TCMB tarafından açıklanmıştır.[6]

Eleştiriler

Türk lirası simgesi açıklanmasının ardından Ermeni dramı simgesi olan ֏ ile benzerliği ve ters çevrilmişine benzemesi nedeniyle eleştiriler almıştır.[5][7]

Dönemin ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin ilk harfleri olan RTE'nin Osmanlı İmparatorluğu hükümdarları tarafından kullanılan tuğraları hatırlattığını söylemiştir.[8]

Dil Derneği, 2 Temmuz 2012'de yaptığı duyuru ile simgenin kullanımının Türkçe tamlama kurallarına uygun olmadığını savunmuştur. TCMB tarafından sayının solunda kullanılması tavsiye edilen simgenin Türk dili kurallarına göre sağ tarafta kullanılması gerektiğini açıklamışlardır.[9]

Kaynakça

  1. ^ "TL Simgesi". 19 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016. 
  3. ^ "TL Simgesine İlişkin Basın Duyurusu". 22 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  4. ^ "Türk lirasının yeni simgesi açıklandı". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  5. ^ a b "Dünyada TL kullanımı 3'e katlandı, 'çıpa'lı simge 'güvenli liman' mesajı oldu". Hürriyet. 2 Mart 2012. 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2012. 
  6. ^ "Simge rakamdan önce yazılsın". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2015. 
  7. ^ "Paramızın artık haysiyeti var faizlerin daha da inmesi lazım". Hürriyet. 3 Nisan 2012. 20 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2012. 
  8. ^ "CHP'den, TL simgesi için ilginç iddia". Hürriyet. 3 Nisan 2012. 3 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2012. 
  9. ^ ""TL" İmi İçin TCMB İle Yazışmamız". dildernegi.org.tr. 27 Temmuz 2012. 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">Unicode</span> endüstri standartı

Unicode Unicode Consortium organizasyonu tarafından geliştirilen ve her karaktere bir sayı değeri karşılığı atayan bir endüstri standardıdır. Sistemin amacı farklı karakter kodlama sistemlerinin birbiriyle tutarlı çalışmasını ve dünyadaki tüm yazım sistemlerinden metinlerin bilgisayar ortamında tek bir standart altında temsil edilebilmesini sağlamaktır. Evrensel Karakter Kümesi (UCS) olarak bilinen ISO/IEC 10646 standardı ise, her iki organizasyonun işbirliği ile aynı sayısal karşılıkları taşımaktadır. Unicode, son sürümü itibarıyla 129 farklı modern ve tarihî yazım sistemine ait 120.000'den fazla karakteri ve emoji gibi çeşitli sembol kümelerini kapsamaktadır.

Beyaz veya ak, görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan renk. Ak ışık, kızıl, yeşil ve mavi ışıkların karıştırılması ile oluşturulabilir. Eskiden, akın ışığın doğal rengi olduğu kabul edilirdi ancak Newton, tam tersine beyazın tüm renklerin birleşimi olduğunu kanıtladı.

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. veya kısaca Doğan Holding, iş dünyasına ilk adımını Aydın Doğan’ın 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolması ve 1961’de otomotiv alanında ilk şirketini kurması ile atan şirkettir. 1980 yılında holdinge dönüşmüştür. Enerji, demir-çelik sanayisi, otomotiv, finans, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli bir holdingtir.

ISO 4217, para birimi kodu olarak da bilinen, para birimlerine verilen 3 haneli kısaltmaları düzenleyen ISO standartıdır. ISO 4217 kod listesi bankacılıkta ve iş dünyasında gfd Bazı ülkelerde döviz büroları sadece bu kodları kullanarak işlem yaparlar. Bu kodlar sayesinde bir kodun ilk iki harfi ISO 3166-1 alpha-2 ülke kodudur. İnternet'te kullanılan CcTLDlerin çok benzeridir. Örneğin Japonya'nın ülke kodu "jp", para birimi "yen"dir. Para birimi kodu da JPY olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1 TL</span> Türkiye Cumhuriyeti ve KKTCde kullanılan madeni para

1 TL (₺1), Türk lirasının ikinci en büyük madenî parasıdır. Değer olarak 100 kuruşa eşittir. 1 Ocak 2005 tarihinden 1 Ocak 2009 tarihine kadar 1 YTL olarak, 1 Ocak 2009'dan itibaren ise 1 TL olarak isimlendirilmiştir. 2023 yılında, maliyeti yükselen 1 TL'nin gramajı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 8,1 gramdan 6,6 grama düşürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türk Lirası</span> Türkiyenin 2005 ile 2008 yılları arasındaki para birimi

Yeni Türk Lirası, 1 Ocak 2005 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin para birimi olmuştur. Yeni lira, 100 yeni kuruşa bölündü. Sembol YTL ve ISO 4217 kodu TRY idi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti madenî paraları</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Türkiye Cumhuriyeti madenî paralarını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye lirası</span> Suriyenin para birimi

Suriye lirası, Suriye'de kullanılan para birimidir. Bir lira, yüz kuruştan (piastre) oluşmaktadır. Ancak günümüzde Suriye lirasında kuruşlar tedavülde kullanılmamaktadır. Suriye Lirası'nın uluslararası kısaltılışı SYP'dir. Suriye Lirası'nın üzerinde ihracat kısıtlamaları vardır.

2005'teki Türkiye olayları.

Derece simgesi (°), bir tipografik semboldür. Açı veya hava sıcaklıkları gibi farklı birçok alanda dereceyi ifade etmek için bu simge kullanılır. Küçük bir çemberin üstsimge olarak çizilmesiyle elde edilir.

OpenType Font ya da kısaltılmış haliyle OTF, ölçeklenebilir bir yazıtipi biçimidir. Tek bir yazıtipi içinde 65.535 glyph barındırabilen OTF, Unicode altyapısına dayanan sistematiğiyle zengin bir dil ailesine de destek sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Para birimi simgesi</span>

Para birimi simgesi, genellikle paranın miktarını belirtirken para birimi isminin yerine kullanılan görsel simgedir. Para birimi simgesi, esasen para biriminin grafik biçimindeki bir temsilidir. Birkaç eski para birimi sembolü, avronun kabulü ile eski hâline getirilmiş olmasına rağmen, yeni Unicode ve tip biçimlerinin benimsenmesini gerektiren yeni ve benzersiz bir para birimi simgesine sahip olmak artık uluslararası para birimleri için bir statü sembolü olmuştur. Avrupa Komisyonu, euro işaretinin küresel olarak tanınmasının başarısının bir parçası olduğunu düşünüyor. 2009 yılında Hindistan, komşu ülkelerle paylaştığı ligatı değiştirmek için halka açık bir rekabet başlattı. 15 Temmuz 2010 tarihinde yeni para birimi ₹ (15) harfini sonlandırdı. 'R' Latin harfinin Devanagari harfiyle 'र' (ra) ile harmanlandı.

Hindistan rupisi simgesi ₹ Hindistan'a ait resmi para birimi ve döviz olan Hindistan rupisi'nin simgesidir. Hindistan halkı arasında "halka açık bir rekabet" içerisinde yapılan yarışmadaki seçimin ardından, D Udaya Kumar tarafından tasarlanan simge 15 Temmuz 2010 tarihinde Hindistan Hükûmeti tarafından halka sunulmuştur. Simge kabul edilmeden önce, ülkenin para birimi için yerel dildeki kısaltması olan Rs ve Re kullanılıyordu. Yeni simge yalnızca Hindistan rupisi ile ilgili olup, Sri Lanka, Nepal ve Pakistan'da genel kullanımı hala U+20A8 ₨ karakterleri kullanılmaya devam etmektedir.

Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye ekonomik krizi (2018-günümüz)</span> Türkiyenin son dönem büyük ekonomik krizi

Türkiye ekonomik krizi, Türkiye'de devam eden ve finansal bulaşma etkisiyle uluslararası yansımaları olan bir ekonomik krizdir.

<span class="mw-page-title-main">128 milyar dolar tartışması</span>

128 milyar dolar tartışması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmak adına dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde 128 milyar dolar harcadığı iddiası ve bunun çerçevesinde gelişen tepki ve olaylardır. Kasım 2020'de ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın tahminlerine göre merkez bankası Türkiye'de faizlerin düşük tutulması için 100 milyar dolardan fazla rezerv harcadı.

<span class="mw-page-title-main">200 Türk lirası banknotu</span>

200 Türk lirası, bir Türk lirası banknotudur. En yüksek kupür değerine sahip banknot tedavüle çıktığı 2009'dan beri kullanılmaktadır. Diğer banknotlar içerisinde boyut açısından da en büyüğüdür. Aralık 2023 itibarıyla dolaşımdaki paraların %70'ini temsil etmiştir.

Dijital Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mevcut ödeme altyapısını tamamlayıcı nitelikte bir dijital para birimi olarak geliştirilmekte olan bir projedir. TCMB, dijital Türk lirasının fizibilitesi üzerinde çalışmalarını sürdürmekte ve Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Projesi kapsamında çeşitli çalışmaları gerçekleştirmektedir.