İçeriğe atla

Türk Traktör

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.
TipAnonim şirket
Menkul değer sembolüBİST: TTRAK
EndüstriEndüstriyel tarım, makina endüstrisi, otomotiv endüstrisi
Kuruluş25 Mayıs 1954 (70 yıl önce) (1954-05-25)
KurucuMinneapolis Moline Türk
Genel merkezi,
Önemli kişiler
  • Levent Çakıroğlu (Yönetim Kurulu Başkanı)
  • Aykut Özüner (Genel Müdür)[1]
ÜrünTraktör, tarım makineleri, iş makineleri
Gelirartış 11,6 Milyar (2021)
Net gelirartış 1,3 Milyar (2021)
Öz sermayeSabit 53,3 Milyon (2021)[2]
Sahibi
Çalışan sayısı2.882 (Aralık 2021)
Web sitesiturktraktor.com.tr
Case IH JX-110

Türk Traktör, 1955 yılında Amerikan Marshall Planı yardımları kapsamında Minneapolis Moline ve Türk kamu kurumları ortaklığıyla Ankara'da kurulan traktör ve ziraat makinaları üreten şirket. 1992'de özelleştirilen şirket, günümüzde Koç Holding ve CNH Industrial ortaklığında faaliyet göstermektedir.

Tarihçe

Gazi'de Atatürk tarafından kurulan uçak üretim ve bakım fabrikasının kapatılarak yerine Minneapolis-Moline firmasının traktörlerinin montajını yaparak traktör üretimine başlayan işletmedir. Minneapolis Moline Türk adıyla faaliyete başlamıştır.

1954 yılında Amerikan Minneapolis-Moline şirketi ile MKE, TZDK, Ziraat Bankası, Tariş ve Çukobirlik arasında imzalanan bir ön protokolle kuruldu. Ertesi yıl ilk yerli traktör üretildi ve seri üretime başlandı. Ancak 1958 Döviz krizi sırasında üretim düştü.

1963 yılında FIAT ile anlaşma imzalandı. 1973 Petrol Krizi sırasında da traktör arzı arttırılmadı.

1979 yılında ilk ihracatını Pakistan'a gerçekleştirmiştir.[3]

12 Eylül 1992 tarihinde bütün kamu hisseleri Koç Topluluğu'na devredilmiştir.[3]

1998 yılında New Holland firmasıyla ortaklığa gidilmiştir. Ekim 2010'da her iki şirket de hisselerini %37,5'er oranda eşitlenmiş ve geri kalan hisseleri halka açmıştır.[4]

Koç Holding ve dünyanın en büyük traktör ve zirai ekipman üreticilerinden CNH ortaklığı bulunmaktadır. 2004 yılında hisselerinin %24,93'ü BİST'de halka arz edilmiştir.

Mart 2011'de Adapazarı'nda, Otokar ile iş birliği yaparak ikinci montaj tesisini devreye almış, 16 Şubat 2012'de Türkiye'nin ikinci büyük traktör fabrikası olan bu montaj hattında 10,000'inci TT modelini üretmiştir.

Yerli üretim olarak New Holland ve Case markalarıyla T480, TT, 56, TDD/JX ve TDS (straddle) modellerinde dört ana seride 50 HP ve 95 HP aralığında değişen traktör modelleri üretilmektedir. İhracat amacıyla bu iki markaya ek olarak 2011 yılından itibaren Steyr markasıyla da üretime başlamıştır. Mayıs 2012'den itibaren yerli üretim 110 HP'lik modelini üretmeye başlamıştır.

Fabrika

TürkTraktör’ün Ankara’da, kendi üretim çatısı altında dişli ve ışıl işlem tesisleri, 400’den fazla CNC tezgâhı (200'ü CNC), motor üretim tesisleri, kalite kontrol laboratuvarları, motor ve gövde test cihazları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim altyapısı bulunmaktadır. TürkTraktör Erenler Fabrikası ise, sahip olduğu son teknoloji ile donatılmış boyahane, montaj hatları ve kalite kontrol laboratuvarları ile Türkiye’yi çağdaş teknoloji ve yüksek ürün kalitesi ile tanıştırmaktadır. Erenler Fabrikası, düşük enerji ve su tüketiminin yanı sıra güneş ışığından maksimum düzeyde yararlanarak “yeşil bina” konseptiyle doğa dostu üretimi desteklemektedir. Motor ve gövde test cihazları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim imkânları ve hataya yer vermeyen esnek üretim yapısıyla TürkTraktör, uzun yıllar sorunsuz çalışacak traktör standardı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Yönetim Takımı". turktraktor.com.tr. Türk Traktör. 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  2. ^ "31 Aralık 2021 Tarihi İtibarıyla ve Aynı Tarihte Sona Eren Yıla Ait Konsolide Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetçi Raporu" (PDF). turktraktor.com.tr. Türk Traktör. 31 Aralık 2021. s. 3. 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ENDUSTRIYELSOMURUDUZENI isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ "Koç ve CNH Türk Traktördeki hisseleri eşitledi". Dünya. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koç Holding</span> Türkiyede bir şirketler topluluğu

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holdingdir. Türkiye'nin ilk holdingi ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding merkez binası Üsküdar, Nakkaştepe'dedir.

Hyundai Motor Company, Güney Kore merkezli çok uluslu otomotiv firması. Korece Hyundai kelimesinin Türkçe karşılığı çağdaş, modern anlamındadır. Kia Motors (33,88 %), Genesis Motors, Hyundai Motor Group'un kuruluşudur. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pek çok alanda etkinlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Subaru</span>

Subaru, Fuji Heavy Industries tarafından 1953 yılında kurulan Japon otomobil üreticisi. Subaru'nun ana firması Fuji Heavy Industries şu an Toyota ile kardeş firmadır. Toyota FHI'ın hisselerinin %16.5'ini elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TOFAŞ</span> Türk Otomotiv Firması

TOFAŞ , 1968 yılında Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından kuruldu. Üretim fabrikası Demirtaş, Osmangazi’de yer alan, Koç Holding ve Stellantis'in eşit hissedar olduğu kuruluş, bugün %37,8 Stellantis, %37,8 Koç Holding ve %24,3 diğer ortaklara ait ortaklık yapısıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Tofaş, hem binek hem de hafif ticari araç üretebilen bir otomotiv şirketidir. Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">TÜMOSAN</span> Türk motor ve traktör üreticisi

TÜMOSAN,, 1975 yılından beri faaliyet gösteren ve 2004 yılında özelleştirilip Albayrak Holding'e satılan traktör ve motor üretimi yapan, Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oyak-Renault</span>

Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi, 1969 yılında Türk Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile kurulan şirket, Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştirmektedir. Şirketin Bursa'da Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan fabrikası, bugün yıllık yaklaşık 360.000 adet otomobil üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumundadır. Fabrikada üretilen tüm modeller Avrupa ülkelerinin yanı sıra Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Oyak-Renault, Türk otomotiv sektöründe otomobil ile birlikte motor, vites kutusu, ön/arka takım, motor beşiği ve yürüyen aksamların üretimini gerçekleştiren tek kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk otomotiv sanayii</span>

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamaz</span>

KAMAZ - Rusya'nın otomobil üreticisi, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun en büyük ağır kamyon, traktör, otobüs (NEFAZ) dizel motor ve parçaları üreten işletme kompleksi, bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Minneapolis Moline Türk</span>

Minneapolis Moline Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş., 4 Mart 1955 yılında Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ile Amerikan Minneapolis Moline Firması işbirliğiyle Ankara Atatürk Orman Çiftliği içinde ayrılan arazi üzerinde kurulan şirkettir.

Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar'da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.

Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. minibüs, otobüs, arazi aracı, kamyon, kamyonet ve traktör üretimi yapmış eski bir OYAK iştirakidir.

<span class="mw-page-title-main">Başak Traktör</span>

Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.

Hattat Traktör, Hattat Holding'e bağlı Tekirdağ Çerkezköy fabrikalarında üretim yapan firma. 200 bin m²'lik tesiste 50- 102 beygir gücü aralığında 209 model üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erkunt Traktör</span>

Erkunt Traktör, 2003 yılında kurulmuş, Ankara'da üretim yapan Türk traktör markasıdır. Marka otomotiv yan sanayii alanında faaliyet gösteren Erkunt Sanayi A.Ş. kuruluşudur. Ankara, Sincan Organize Sanayi Bölgesinde 14,500 m² kapalı, toplam 45,000 m² alanda üretim yapmaktadır. Marka yabancı lisansı ile değil, kendi çalışmaları sonucu yerli tasarım Türk traktörü üretmektedir.

New Holland Agriculture, CNH Industrial tarafından üretilen dünya çapında bir tarım makineleri markasıdır. New Holland tarım ürünleri arasında traktörler, biçerdöverler, balya makineleri, yem biçerdöverler, hasat, kendinden itmeli pülverizatörler, biçerdöver araçları, tohum ekme ekipmanları, hobi traktörleri, yardımcı araçlar ve aletler ve üzüm biçerdöverler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Claas</span>

CLAAS KGaA mbH, Almanya merkezli bir tarım makineleri üreticisidir. Şirket, 1913 yılında August Claas tarafından kurulmuş olup ürün yelpazesinde traktörler, biçerdöverler, balya makineleri, çim biçme makineleri, tırmıklar, ot kurutma makineleri, yem hasat makine römorkları, tekerlekli yükleyiciler, teleskopik yükleyiciler ve diğer hasat ekipmanlarının yanı sıra son teknoloji tarım bilgi teknolojisi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MAN Türkiye</span> otobüs üreticisi

MAN Türkiye A.Ş. (MANAŞ), Almanya merkezli ağır ticari araç üreticisi MAN Truck & Bus AG'nin Türkiye bölümüdür. Şirket, 1966 yılında MAN ile Ercanlar A.Ş. arasında MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş. adıyla bir ortak girişim olarak kurulmuştur. “MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi“ olma özelliğini taşıyor. Bugün Ankara Akyurt'taki MAN Türkiye fabrikası, 111.000 metrekaresi kapalı, 90.000 metrekaresi de üretim alanı olmak üzere kapladığı yaklaşık 320.000 metrekarelik alan ile aynı zamanda MAN'ın en büyük otobüs fabrikası konumunda bulunuyor. Şirketin merkezi ve fabrikası Ankara'nın Akyurt ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CASE IH</span>

Case IH, 1842 yılında Jerome Case tarafından ABD’nin Wisconsin eyaletinde kurulmuştur. Dünyanın ilk Mafsallı milini ve dizel motoru ilk kez traktörde kullanan üreticidir. 1999 yılında New Holland traktörlerin üst firması olan Fiat Agri tarafından satın alındı. Günümüzde Fiat Agri’ye bağlı olan CNH Global altında Case IH adı ile New Holland ve Steyr markaları ile birlikte traktör ve zirai alet üretimi yapmaya devam etmektedir.