İçeriğe atla

Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Nişanı

Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Nişanı
 Türkiye tarafından verilir
TürAskerî nişan
Olası Hak
Sahipleri
Türk veya yabancı askeri personel
GerekçeTürk Silahlı Kuvvetleri için önemli görevlerin başarılmasında liyakat göstermek, Türk Silahlı Kuvvetleri ile mensubu olduğu silahlı kuvvetler arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini, milletlerin birbirlerine yakınlaşmasını sağlamak
İstatistikler
Kuruluş1967

Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Nişanı 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu nişandır.

Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli görevlerin başarılmasında liyakat gösterenlere, Türk Silahlı Kuvvetleri ile mensubu olduğu silahlı kuvvetler arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini, milletlerin birbirlerine yakınlaşmasını sağlayanlara verilir.[1]

Teknik özellikler

Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Nişanı
Madalya: Dört parçadan oluşmaktadır.
Metal: Bronz
Baskı Özelliği: Altın ve gümüş kaplama, mineli (gümüş kaplaması oksideli)
Toplam Ağırlık: 100 gr.

Kaynakça

  1. ^ Türk Silahlı Kuvvetleri resmî sitesi, "Madalyalar" sayfası 19 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Yamut</span> 6. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet Nuri Yamut Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 6. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline verdiği madalya. Savaşın sevk ve idaresinde ve kazanılmasında önemli rol oynayanlara altın kaplama; hayatı tehlikede olan kişi ve birlikleri, kendi hayatını tehlikeye koyarak kurtaran Türk ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere gümüş kaplama şeref madalyası verilir.

Halil İbrahim Fırtına Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span> Siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı Almanya Federal Cumhuriyetinin verdiği en yüksek dereceli nişan

Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli nişanıdır. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı verilmektedir.

Liyakat Nişanı, herhangi bir ülke veya egemen gücü; askeri, siyasi, kültürel, bilimsel ve sanatsal tanıtımında üstün başarılar gösteren kişilere verilen nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sabri Erçetin</span>

Mehmet Sabri Erçetin,, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda görev yapmış Türk subay.

Yener Karahanoğlu Türk asker. 21. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanları, Bakanlar Kurulunun onayı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama semboldür. Devlet madalya ve nişanlarının çeşidini, verilecek kişileri, verilme, tescil, taşıma ve geri alınma usullerini, mirasçılara intikal şeklini, zayi halinde yapılacak işlemleri, bunların giderleri ile cezai müeyyidelere ilişkin esasları düzenler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ayrıntılı olarak yer verilen № 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından madalya ve nişanlar nasıl ve hangi koşullarda verileceği ayrıntılı olarak yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce verilen madalyalar kanunla kendi içerisinde birinci ve ikinci derece olmak üzere iki ayrı şekilde verilir.

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Sakarya</span> Türk asker (1877-1951)

Mehmet Rüştü Sakarya (1877, İstanbul – 2 Aralık 1951, İstanbul) Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yazgan</span> Türk asker

Mehmet Emin Yazgan, Türk asker.

Türk Silahlı Kuvvetleri Başarı Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ilk olarak 27 Temmuz 1967 tarihinde verilen ve 29 Temmuz 1983 tarihinde bugünkü şeklini alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nce silahlı kuvvetler mensupları ile silahlı kuvvetlerine emsallerine göre çok üstün hizmet yapan, silahlı kuvvetler envanteri için araç ve gereç keşfeden veya geliştirenlere, orgeneral ve oramiralliğe terfi eden subaylara, Türk vatandaşı sivil ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere, savaşta ve barışta yaptıkları fedakârlık, gösterdikleri kahramanlık ve üstün başarılar karşılığında verilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Nişanı 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu nişandır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Övünç Nişanı 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Liyakat Nişanı (Birleşik Krallık)</span>

Liyakat Nişanı ; kral ya da kraliçe tarafından verilen Büyük Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu nişanıdır. 1902 yılında Kral VII. Edward tarafından, Pour le Mérite örnek alınarak hazırlattırıldı. Silahlı kuvvetler, bilim, sanat, edebiyat ya da kültürün tanıtımı alanında üstün başarılardan dolayı verilir. Daha nadir verilen askerî onurlar, sivil olanlardan, madalyanın ortasındaki kılıçlarla ayırt edilir. Nişanın verilmesi hükümdarın kişisel bir hediyesidir ve başka onay gerektirmez. Hâlâ kullanımda olan en yüksek onur nişanlarından biridir.

Liyakat nişanı, bir devlet, hükümet, kraliyet ailesi veya başka bir egemen kuruluş tarafından askeri veya sivil liyakat tanınması amacıyla verilen onursal nişan.