İçeriğe atla

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası

Kontrol Edilmiş
Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası
Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası
 Türkiye tarafından verilir
TürŞeref Madalyası
Olası Hak
Sahipleri
Türk veya yabancı uyruklu askeri veya sivil personel
Gerekçe"Hayatı tehlikede olan kişi ve birlikleri, kendi hayatını tehlikeye koyarak kurtarmak"
İstatistikler
İlk Verilişi1967

Madalyanın şerit kısmı

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline verdiği madalya. Savaşın sevk ve idaresinde ve kazanılmasında önemli rol oynayanlara altın kaplama; hayatı tehlikede olan kişi ve birlikleri, kendi hayatını tehlikeye koyarak kurtaran Türk ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere gümüş kaplama şeref madalyası verilir.[1]

Madalyanın fotoğrafı

Koyu mavi arka plan üzerinde Beş büyük ve beş küçük altın yıldız vardır. Orta kısımda kırmızı arka plan üzerinde ay ve yıldız Türk bayrağı'nı sembolize eder.

Teknik özellikler

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası
Madalya: Sekiz parçadan oluşmaktadır.
Metal: Bronz
Baskı Özelliği: 0.2 mikron altın kaplama mineli
Toplam Ağırlık: 54 gr.
Rozet: Üç parçadan oluşmaktadır.
Metal: Bronz
Baskı Özelliği: 0.2 mikron altın kaplama mineli
Toplam Ağırlık: 14 gr.

Madalya verilen kişi ve kurumlardan bazıları

Kaynakça

  1. ^ Türk Silahlı Kuvvetleri resmi sitesi, "Madalyalar" sayfası 19 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b "TSK Şeref ve Üstün Hizmet Madalyası Töreni". 28 Ağustos 2009. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  3. ^ a b "TSK şeref ve üstün hizmet madalyaları verildi". Hürriyet. 27 Ağustos 2010. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Karadayı</span> 22. TSK Genelkurmay Başkanı

İsmail Hakkı Karadayı, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Çevik Bir</span> Türk asker

Çevik Bir, Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı ve TSK Genelkurmay II. Başkanı.

Sebahattin Işık Koşaner, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27. Genelkurmay Başkanı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından zor koşul ve şartlar altında sorumluluk ve görevini başarıyla yerine getiren askerlere verilen madalyadır. Üç parçadan oluşan madalya bronzdur ve madalyanın üzerinde görevde bulunan asker resmi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi, Türkiye'yi yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı koruyan Türk Silahlı Kuvvetlerini komuta etmiş genelkurmay başkanlarının listesidir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk genelkurmay başkanı Mirliva İsmet Paşa'dır. 16 Ağustos 2023 tarihinden beri genelkurmay başkanı Orgeneral Metin Gürak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Özel</span> 28. TSK Genelkurmay Başkanı

Necdet Özel Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 28. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası</span> Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanları, Bakanlar Kurulunun onayı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama semboldür. Devlet madalya ve nişanlarının çeşidini, verilecek kişileri, verilme, tescil, taşıma ve geri alınma usullerini, mirasçılara intikal şeklini, zayi halinde yapılacak işlemleri, bunların giderleri ile cezai müeyyidelere ilişkin esasları düzenler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ayrıntılı olarak yer verilen № 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından madalya ve nişanlar nasıl ve hangi koşullarda verileceği ayrıntılı olarak yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce verilen madalyalar kanunla kendi içerisinde birinci ve ikinci derece olmak üzere iki ayrı şekilde verilir.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ilk olarak 27 Temmuz 1967 tarihinde verilen ve 29 Temmuz 1983 tarihinde bugünkü şeklini alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nce silahlı kuvvetler mensupları ile silahlı kuvvetlerine emsallerine göre çok üstün hizmet yapan, silahlı kuvvetler envanteri için araç ve gereç keşfeden veya geliştirenlere, orgeneral ve oramiralliğe terfi eden subaylara, Türk vatandaşı sivil ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere, savaşta ve barışta yaptıkları fedakârlık, gösterdikleri kahramanlık ve üstün başarılar karşılığında verilir.

Halil Sözer, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Cumhur Asparuk (1941) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

İlhan Kılıç Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Övünç Madalyası 1975 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu madalyadır. Savaşta ve barışta, görevini üstün gayretle ifa ederken görevin sebep ve tesiri ile yaralanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri için övünç vesilesi olan Türk ve yabancı asker kişilere verilir.

Fikret Küpeli, Türk asker. Eski TSK Genelkurmay II. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Metin Gürak</span> 31. TSK Genelkurmay Başkanı

Metin Gürak, Türk asker ve mevcut TSK Genelkurmay Başkanıdır.

Bahtiyar Türker, Türk tümgeneral ve araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nın askeri ödülleri</span> Vikimedya liste maddesi

İkinci Dünya Savaşı'nın askeri ödülleri, bu liste İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonunda, savaşçılara üstün hizmetlerinden dolayı verilen nişan ve ödülleri gösterir.