İçeriğe atla

Türk Silahlı Kuvvetleri Övünç Madalyası

Türk Silahlı Kuvvetleri Övünç Madalyası
 Türkiye tarafından verilir
TürMadalya
Olası Hak
Sahipleri
Türk veya yabancı uyruklu askerî veya sivil personel
Gerekçe"Savaşta ve barışta, görevini üstün gayretle ifa ederken görevin sebep ve tesiri ile yaralanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri için övünç vesilesi olmak"
İstatistikler
Kuruluş1967
Son Verilişi2000

Türk Silahlı Kuvvetleri Övünç Madalyası 1967[1] yılından 2000 yılına kadar[2] Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu eski madalyadır. Kaldırıldığı düzenlemede Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Övünç Madalyası olarak düzenlenmiştir.

Madeni gümüş ve bronz olmak üzere iki derecelidir. Birinci derecesi savaşta, ikinci derecesi barışta verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "10.08.1967 tarihli Resmi Gazete" (PDF). resmigazete.gov.tr. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  2. ^ "04.03.2000 tarihli 1. Mükerrer Resmi Gazete" (PDF). resmigazete.gov.tr. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.

Uzman çavuş, en az ortaöğretim veya dengi okul mezunu veya en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silâhlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilen askeri şahısları ifade eder.

Uzman onbaşı, en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olup, muvazzaflık hizmetini onbaşı veya er olarak tamamlamayı müteakip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik erbaş kadrolarında istihdam edilen sözleşmeli personeldir.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Ersin</span> 18. TSK Genelkurmay Başkanı

Nurettin Ersin Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 18. Genelkurmay Başkanı. Mehmetçik Vakfının kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Savunma Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, savunma politikaları ve Türk vatandaşlarının askerlik işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline verdiği madalya. Savaşın sevk ve idaresinde ve kazanılmasında önemli rol oynayanlara altın kaplama; hayatı tehlikede olan kişi ve birlikleri, kendi hayatını tehlikeye koyarak kurtaran Türk ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere gümüş kaplama şeref madalyası verilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası</span>

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun kararı ile verilen altın kaplama sembol.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası</span> Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanları, Bakanlar Kurulunun onayı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama semboldür. Devlet madalya ve nişanlarının çeşidini, verilecek kişileri, verilme, tescil, taşıma ve geri alınma usullerini, mirasçılara intikal şeklini, zayi halinde yapılacak işlemleri, bunların giderleri ile cezai müeyyidelere ilişkin esasları düzenler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ayrıntılı olarak yer verilen № 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından madalya ve nişanlar nasıl ve hangi koşullarda verileceği ayrıntılı olarak yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce verilen madalyalar kanunla kendi içerisinde birinci ve ikinci derece olmak üzere iki ayrı şekilde verilir.

<span class="mw-page-title-main">"SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50 Yılı" Jübile Madalyası</span>

"SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50. yılı" Madalyası SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı kararınca SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50. yıldönümü münasebetiyle 26 Aralık 1967 günü yürürlüğe girmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Savaş Madalyası Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı'nın önerisi üzerine, Millî Savunma Bakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı kararnameye istinaden bu madalyaları almayı hak eden kişilere, birliklerin sancaklarına Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı veya görevlendireceği kişiler tarafından takılır. Birinci ve ikinci derece olmak üzere iki çeşittir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ilk olarak 27 Temmuz 1967 tarihinde verilen ve 29 Temmuz 1983 tarihinde bugünkü şeklini alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nce silahlı kuvvetler mensupları ile silahlı kuvvetlerine emsallerine göre çok üstün hizmet yapan, silahlı kuvvetler envanteri için araç ve gereç keşfeden veya geliştirenlere, orgeneral ve oramiralliğe terfi eden subaylara, Türk vatandaşı sivil ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere, savaşta ve barışta yaptıkları fedakârlık, gösterdikleri kahramanlık ve üstün başarılar karşılığında verilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Övünç Madalyası 1975 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu madalyadır. Savaşta ve barışta, görevini üstün gayretle ifa ederken görevin sebep ve tesiri ile yaralanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri için övünç vesilesi olan Türk ve yabancı asker kişilere verilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Başarı Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu madalyadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Övünç Nişanı 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline vermiş olduğu nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Tatlıoğlu</span> Türk asker

Ercüment Tatlıoğlu, Türk asker. Mevcut Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

İlgar Anzor oğlu Mirzayev, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde albay olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Nişanı, 1975'te düzenlenmiştir, 2000'de yürürlükten kaldırılmıştır.