İçeriğe atla

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Kuruluş1961
TürDernek
MerkezTahran Cad. Billur Sokak No: 35/3
Çankaya
Türkiye Ankara, Türkiye
LiderProf. Dr. İbrahim Vargel
Resmî sitewww.plastikcerrahi.org.tr

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (kısa adı TPRECD), 1961 yılında on beş cerrah tarafından kurulmuş Türkiye'de plastik cerrahi alanındaki mesleki çatı örgüttür. Dernek ulusal ve uluslararası çapta düzenli olarak bilimsel toplantılar düzenlemekte, Türkiye'de plastik cerrahinin gelişmesine katkı sağlamaktadır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ [1] 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., TPREDC resmî internet sitesi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Pesen</span> Türk ressam

Mehmet Sait Pesen, Türk ressam, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Rinoplasti</span> burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme operasyonu

Rinoplasti, yaygın plastik cerrahi türüdür. Burnu yeniden şekillendirme; yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken ve kemik, kıkırdak, yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Burun estetiği ile burun cerrahisi konusunda eğitim alan kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar ilgilenmektedir. Ameliyatın hem estetik hem de burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline septoplasti veya septorinoplasti denir. Ameliyatsız rinoplasti, alarplasti, rinektomi, frontal sinüs trefinasyonu, antral lavaj da burun estetiği ameliyatlarına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Uras</span> Türk basketbolcu

Ali Uras, tıp profesörü, eski basketbolcu, eski Galatasaray ve TFF başkanı.

Tıp, Türkiye'de üç ana akademik bölüm altında gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">Mikrocerrahi</span>

Mikrocerrahi operasyon mikroskobu kullanılarak yapılan cerrahi işlemleri tarifler. Özellikle milimetrik çaptaki damar ve sinirlerin onarımında başarı oranını artırmakta ve günümüzde bu alandaki onarımların vazgeçilmezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Pitanguy</span>

Ivo Hélcio Jardim de Campos Pitanguy, Brezilyalı plastik cerrah, yazar ve eğitmendir. Dünyada gelmiş geçmiş en önemli plastik cerrahlardan birisi olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi</span> Samsunun İlkadım ilçesinde bir müze

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan müze.

<span class="mw-page-title-main">Kulak burun boğaz</span> Tıbbi uzmanlık

Kulak burun boğaz (KBB) olarak da adlandırılan Otorinolarengoloji veya Otolarengoloji, kulak, burun, boğaz ve baş ve boyundaki alakadar diğer yapılar ile ilgilenen cerrahi bir tıp branşıdır. Bu alanda uzmanlaşmış doktorlara otorinolarengolojist, kulak burun boğaz uzmanları, KBB doktorları, KBB cerrahları veya baş boyun cerrahları denir. Uzmanlar kulak, burun, boğaz ve kafatasının tabanında görülen hastalıklar ile kafa ve boyundaki kanser ve iyi huylu tümörlerin cerrahi tedavisini gerçekleştirir.

Onur Erol,, Türk estetik cerrahı.

Sanat Kurumu Derneği; Ankara merkezli bir kültür-sanat derneğidir. "Güzel sanatları toplum içinde geliştirme ve yayma" mottosuyla kurulan dernek; 1964 yılından bu yana tiyatro, 1984'ten beri de plastik sanatlar dalında faaliyet gösteren sanatçılara Sanat Kurumu Ödülü vermektedir. Tiyatro ödülü kazananları belirleyen kurulun içinde Atilla Sav, Ayşegül Yüksel, Deniz Bozer, Filiz Elmas, Gülşen Karakadıoğlu, İlker Çetin, Şenol Tiryaki ve Türel Ezici gibi isimler yer alırken; plastik sanatlar seçici kurulunda ise Hayri Esmer, İbrahim Demirel, Mutlu Başkaya, Turhan Çetin ve Zafer Gençaydın bulunmaktadır.

Memduha Candan Güngör, Türk seramik sanatçısı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde şekillenen bir eğitim ve akademik kariyere sahipken aynı fakültede öğretim üyesidir. Birçok yurt içi ve yurt dışı çağdaş sanat bienali, sergi ve sempozyumlarına katıldı. Birçok eseri kamusal mekânlarda yer buldu. 2001'de Turgut Pura Vakfı 20. Ödüllü Resim ve Heykel Yarışması'nda ikinci olurken ertesi yıl VII. Altın Testi Özel Ödülü'ne layık görüldü. Güngör, Türk Seramik Derneği ve UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (AIAP) üyesidir. Aynı zamanda Seramik-Türkiye Dergisi adlı dergide sanat editörlüğü ile Batı Anadolu Çömlekçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde idari görev yapmaktadır.

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi alt uzmanlık alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ritidektomi</span>

Ritidektomi veya yüz germe, kırışıklık'ları kaldırmak ve daha genç bir yüz görünümü vermek için kullanılan bir tür otorinolarengoloji ve estetik cerrahi işlemdir. Birden fazla cerrahi teknikler vardır. Ameliyat genellikle altta yatan dokuların sıkılaştırılması ile fazla yüz derisinin çıkarılmasını, hastanın yüzünde ve boynunda ciltin yeniden sarılmasını içerir. Botolinum toksini ve dolgu enjeksiyonu da uygulanır. Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği'nin 2011 istatistiklerine göre, liposuction, meme büyütme, abdominoplasti, blefaroplasti ve mastopeksi sonrası yapılan en popüler altıncı estetik ameliyat oldu.