İçeriğe atla

Türk Pasaportu (film)

Türk Pasaportu
Filmin afişi
YönetmenBurak Arlıel
YapımcıBahadır Arlıel
Cemal Noyan
Güneş Çelikcan
SenaristDeniz Yeşilgün
Gökhan Zincir
OyuncularAltan Gördüm
Eylem Demir
Cosma Constantin
Gavril Patru
Soner Akçay
MüzikAlpay Göltekin
Görüntü yönetmeniŞenol Altun
Sanat yönetmeniSelçuk Gürışık
Vahit Yazıcı
KurguVolkan Türkkan
StüdyoInterfilm
DağıtıcıInterfilm
TürüDram
Belgesel film
RenkRenkli
Yapım yılı2011
Çıkış tarih(ler)i21 Ekim 2011 (Türkiye)
Süre91 dakika
ÜlkeTürkiye
Dilİngilizce, Fransızca
Hasılat₺32.693

Türk Pasaportu, Burak Arlıel'in yönetmenliğini yaptığı 2011 yılı yapımı Türk belgesel filmidir. Film, II. Dünya Savaşı sırasında birçok Avrupa ülkesinde Türkiye büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına gönderilen ve çok sayıda Yahudi'nin hayatını kurtaran Türk diplomatların hikâyesini anlatıyor.

Filmin ilk gösterimi Mayıs 2011'de Cannes Film Festivali'nde yapılmış ve festivalde Türklerin Schindler'i olarak adlandırılmıştır. Film Mutlu sonla biten tek Holokost filmi olarak tanıtıldı.[1]

Konusu

Türk Pasaportu, İkinci Dünya Savaşı sırasında çok sayıda Yahudiyi kurtarırken gösteren ve birçok Avrupa ülkesindeki Türk büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına atanan diplomatların hikâyesini anlatıyor. Diplomatlar, ister Nazi toplama kamplarından çıkarıp, ister kamplara götüren trenlerden indirilmesini sağlayan, sonunda Türk vatandaşı olan Yahudilerin Türkiye'ye dönerek kurtarılmasını sağladılar. Güvenlikleri nedeniyle İstanbul'a gelen tanıkların ifadelerine dayanarak, Türk Pasaportu bu kurtarma hikâyesini anlatmak ve zamanın olaylarını gün ışığına çıkarmak için yazılı tarihi belgeler ve arşiv görüntülerini de kullanıyor. Diplomatlar sadece Türk Yahudilerinin hayatını kurtarmakla kalmamış, ölüme mahkûm edilen yabancı Yahudileri de Türk pasaportu vererek kurtardılar. Tarihin bu karanlık döneminde eylemleri umut mumlarını yaktı ve bu insanların ışığı buldukları Türkiye'ye seyahat etmelerini sağladı. Fransa'dan Türkiye'ye giden trenlere binip hayatta kalan Yahudilerle yapılan röportajlar ve hayatlarını kurtaran diplomatlar ve aileleriyle yapılan görüşmelerde film, "iyi insanlar harekete geçmeye hazır olduğu sürece kötülüğün üstesinden gelemeyeceğini" gösteriyor.

Filmin sonunda Yahudiler, trenlerinin Bulgaristan'dan Türkiye'ye geçişini kutlarken tasvir ediliyor. Bu bölge, filmde anlatılanın aksine, 1934 Trakya Olayları sonucunda Yahudilerden etnik olarak temizlenmişti.[2]

Festivallerde ödüller ve kapsamlar

  • Film ilk kez 18 Mayıs 2011'de Cannes Film Festivali'nde gösterildi.
  • 2011 Moondance Uluslararası Film Festivali'nde Yabancı Kategorisinde 'En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü'nü kazandı.
  • Adana Altın Koza Film Festivali 2011 - Uzun Metraj Film Finalisti Kategorisi -
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali 2011 - Özel Gösterim -
  • Atlanta Yahudi Film Festivali 2012 - programa dahil -
  • Avrupa Bağımsız Film Festivali 2012 - Yabancı Kategorisi, En İyi Uzun Metraj Belgesel Finalisti -
  • Zagreb Yahudi Filmleri Festivali 2012 - programa dahil -
  • UNSPOKEN İnsan Hakları Filmi 2011 - programa dahil -
  • Amsterdam Türk Filmleri Festivali - katıldı -
  • Yosemite Film Festivali 2011 - John Muir Ödülü sahibi

Kaynakça

  1. ^ Baer 2020, s. 202.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Ungor isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

İsmail Necdet Kent, Türk diplomat. Muhtar Kent’in babasıdır.

<i>Hayat Güzeldir</i>

Hayat Güzeldir, İtalyan yönetmen Roberto Benigni'in yönettiği 1997 yapımı İtalyan drama filmidir.

<i>Uçurtmayı Vurmasınlar</i>

Uçurtmayı Vurmasınlar, yönetmenliğini Tunç Başaran'ın yaptığı 1989 yapımı uzun metrajlı Türk sinema filmi. Film seti, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde olsa da hapishane çekimlerinin çoğu İstanbul Sultanahmet Cezaevi'nde yapılmıştır. Film, 62. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin yabancı dilde en iyi film dalında Akademi Ödülü aday adayı olarak seçilmiştir.

Namık Kemal Yolga, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali 19-28 Ekim tarihleri arasında Antalya'da yapılan film festivali. Festival, kısa adı TÜRSAK olan; Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı ile yine kısa adı AKSAV olan Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliği ile gerçekleştirildi.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Biray Dalkıran, Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist.

Mehmet Aksın Türk görüntü yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Esmer</span>

Pelin Esmer, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<i>Bir Zamanlar Anadoluda</i> 2011 yapımı Türk dram filmi

Bir Zamanlar Anadolu'da, Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2011 yapımı Türk dram filmi. Başrollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel'in paylaştığı film, bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikâyesini konu almaktadır. On bir hafta süren filmin çekimleri Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde gerçekleşti.

Faysal Soysal yönetmen, şair ve yazardır.

<i>Dansöz</i> (film) 2000 yapımı Türk filmi

Dansöz, yönetmenliği, senaryosu ve yapımcılığı Savaş Ay'a ait olan 2000 yapımı Türk filmidir. Dram türündeki bu filmin süresi 1 saat 54 dakikadır.

Çiğdem Vitrinel, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Hayfa el-Mansur</span>

Hayfa el-Mansur, Suudi Arabistanlı bir film yönetmenidir. Ülkenin en iyi bilinen ve en tartışmalı yönetmenlerinden biri ve ilk kadın Suudi sinemacıdır.

Belmin Söylemez, Türk film yönetmeni, fotoğrafçı

<span class="mw-page-title-main">28. Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

28. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda, "Körleşme" temasıyla 20 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalde, her yıl olduğu gibi ulusal uzun, ulusal kısa ve ulusal belgesel yarışmaları düzenlendi. Yönetmen, Onur Ünlü'nün başkanlığını gerçekleştirdiği jüride, yazar Emrah Serbes, oyuncu Nihal Yalçın, film yapımcısı Olena Yershova ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Akbulut yer aldı.

<i>Köpek Dişi</i> 2009 yapımı Yorgos Lanthimos filmi

Köpek Dişi 2009 yılı çıkışlı Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos tarafından çekilen distopik bir sinema filmi.Filmde, çocuklarını izole bir biçimde, dünyanın geri kalanı ile herhangi bir ilişki içine sokmadan sahip oldukları büyük bahçeleri ve havuzlu evleri içerisinde yetiştiren hastalıklı bir aile anlatılır.