İçeriğe atla

Türk Nümismatik Derneği

Türk Nümismatik Derneği (TND), 9 Mayıs 1968'de kurulan nümismatik derneğidir.[1][2]

Tarihçesi

İlk başkanı Nuri Pere'dir. Ayrıca kurucu ekipte İstanbul Arkeoloji Müzesi yöneticileri Cevriye Artuk ve İbrahim Artuk da yer almıştır. İlk toplantılarını Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi'nde yapmaya başlayan dernek kısa süre içinde neşriyata başlamış, verdiği seminer ve konferanslarla adını duyurmuştur. 1973 senesinde de Uluslararası Nümismatik Konferansı'na katılarak yurtdışında da Türkiye'yi temsil etmeye başlamıştır. 8 Temmuz 1974 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile derneğin isminin başına "Türk" kelimesinin konulmasına izin verilmiştir. 13 Mart 1975 tarihinde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinin talebi ile, davalarda geçen nümismatik konularında görüş bildirmek üzere, bilirkişi olarak mahkemelere katılmaya başlanmıştır.

Ana kuruluş amacı Türkiye'de para koleksiyonculuğunun gelişmesi ve bu yönde yapılacak her türlü organizasyon ve faaliyette inisiyatif almak olan TND şu ana kadar 42 bülten ve 10 özel bülten yayımlamış, birçok konferans ve seminere ev sahipliği yapmıştır. Başkan olarak Cüneyt Ölçer, Sevgi Gönül ve Cem Mahruki gibi isimler görev yapmıştır.

Dernek her cumartesi saat 14:00-18:00 arasında, Topağacı'ndaki merkezinde toplanmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Demirkaya, Zülal Beyza; Demir, Mine; Başar, Gizem; Bağış, Yağmur; Erükçü, Bora (2018). "Türk Nümismatik Derneği ve Türkiye'de para koleksiyonculuğu tarihi". İbrahim Mert Öztürk, HIST 200-19 (2017-2018 Fall) ; 6. 28 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Cumhuriyetin 100. Yılı Yaklaşırken Türk Arkeolojisi (s.297)". DergiPark. 28 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Türk Nümismatik Derneği resmi sitesi". 14 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

atv (Türkiye) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren televizyon kanalı

atv, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi ve filmleriyle ön plana çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayı boyu</span> Oğüz Türklerinden oluşan Anadolu boyu

Kayı Boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk eserine göre ise 22 Oğuz boyundan ikincisi. Reşidüddin'nin listesinde sembolleri şahin, yani şahinlerin en büyüğü olan akdoğandır. Kayı güç, kuvvet ve kudret sahibi demektir. Kayı Boyu'nun damgası üç ok ve bir yaydan oluşur. Babası Gün Han ve dedesi Oğuz Han olan Kayı Han bu boyun ilk atasıdır. Divân-ı Lügati't-Türk'te damgaları;olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kural</span> Türk yazar

Prof. Dr. Orhan Kural Türk gezi kitabı yazarı, yüksek mühendis, gezgin ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Mahruki</span> Türk dağcı

Ali Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı. Everest Dağı'na tırmanmayı başaran ilk Türk olması ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kuruluşunda yer almasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Halil Özyörük</span>

Halil İbrahim Özyörük, Türk siyasetçi ve hukukçu, eski Türkiye İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Yüce Divan Başkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Nefroloji Derneği</span>

Türk Nefroloji Derneği, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Özgüç</span> Türk arkeolog

Tahsin Özgüç, Türk arkeolog ve akademisyendir.

Aydınlar Ocağı, daha çok seçkin insanlara yönelik olarak etkinlikler düzenleyen sağ görüşlü dernek. 1970 yılında kurulmuştur. Temelleri 1969 yılında İstanbul'da gerçekleşen “Milliyetçiler İlmi Semineri”ne dayanır. Bu seminere Kültür Ocağı, Milliyetçiler Derneği, Muallimler Birliği ve Aydınlar Kulübü üyeleri katılmıştı. Derneğin kuruluşu bu seminerde kararlaştırıldı ve Aydınlar Ocağı 14 Mayıs 1970 tarihinde İstanbul’da faaliyetlerine başladı. İlk genel başkanı Türk-İslam sentezinin kurucu ideologlarından İbrahim Kafesoğlu’ydu. Ondan sonra sırasıyla Süleyman Yalçın, Salih Tuğ (1979-1982), Ayhan Songar (1982-1984), Nevzat Yalçıntaş (1988-1998) ve Mustafa E. Erkal (1998) bu görevde bulundular. Dernek kendisini Batı emperyalizmi ve Batılılaşmaya karşı olarak görmektedir. Siyasi pozisyonu merkez sağdır. Materyalist anlayışın aksine Türk-İslam sentezini savunmaktadırlar ve devletçilerdir. Derneğin kuruluşunda birçok öğretim görevlisi, yazar ve iş insanı katkıda bulundu. Üye sayısını artırma hedefiyle alanında bilinen etkin kişileri bünyesinde bulundurdu. Çeşitli konular üzerinde seminerler düzenleyip yayınlar yaptı. Böylelikle bir kamuoyu oluşturmaya çalıştı. İstanbul sonrasında Ankara ve Kocaeli gibi şehirlerde de merkezler açtılar. 2004 yılı itibarıyla 33 adet merkezleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Suphi Paşa</span> Osmanlı devlet adamı, yazar

Abdüllatif Suphi Paşa veya Sami Paşazade Subhi Paşa. Osmanlı devlet adamı ve yazar.

Mehmet Seracettin Tezçakın, "Osmanlı İmparatorluğu Kâğıt Paraları" kitabının yazarı, nümismat, koleksiyon ve gastronomi danışmanı, Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nin üçüncü nesil sahibidir.

İbrahim Örs, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Elderoğlu</span> Abidin Elderoğlu,1901 yılında doğmuştur.12 Şubat 1974 tarihinde Ankarada vefat etmiştir.Sanat eğitimini İstanbul Öğretmen Okulunda yapmıştır

Abidin Elderoğlu, Türk ressam.

Türkiye Felsefe Kurumu veya kısaca TFK, Türkiye'de insanların kamu ve özel hayat içerisinde felsefi bilginin farkına varmasını sağlamak; felsefenin toplumsal işlevini açığa çıkarmak ve Türkiye'deki felsefe çalışmalarını uluslararası kamuoyunda tanıtmak amacıyla 1974 tarihinde kurulmuş olan dernektir. 28 Ekim 1997 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek statüsü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.