İçeriğe atla

Türk Kültür ve Mirası Vakfı

Türk Kültür ve Miras Vakfı
TipVakıf
Kuruluş11 Eylül 2015
Genel merkezi
Bakü
,
Azerbaycan
Önemli kişilerAktotı Raimkulova
Web sitesihttps://itchf.org

Türk Kültür ve Mirası Vakfı, (Azerice: Türk Mədəniyyəti və İrsi Fondu) Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının girişimiyle Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının desteğiyle kurulmuştur. Vakfın tüzüğü 23 Ağustos 2012 tarihinde Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) Bişkek zirvesinde kabul edilmiştir.

11 Eylül 2015 tarihinde Türk Konseyi Devlet Başkanları Astana Zirvesi sırasında H.E. Günay Efendiyeva Türk Kültürü ve Mirası Vakfı'nın ilk başkanı olarak faaliyetlerine başlamıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkiye Kültür ve Miras Vakfı arasında ev sahibi ülke anlaşması Dışişleri Bakanı H.E. Sayın Elmar Memmedyarov ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı H.E. Bayan Günay Efendiyeva 8 Kasım 2018 tarihinde imzalanmıştır. Vakfın merkez ofisi Azerbaycan'ın Bakü kentinde bulunmaktadır. 14 Ekim 2019 tarihinde üye ülkelerin dışişleri bakanları ile Türk İşbirliği Teşkilatı gözlemcileri ve liderlerinin katılımıyla Türk İşbirliği Teşkilatı Bakü Zirvesi çerçevesinde Türk Kültürü ve Mirası Vakfı idari binasının açılışı yapılmıştır.

2019 yılında Türk Konseyi'nin Bakü Zirvesi sırasında Macaristan, Türk Kültürü ve Mirası Vakfı'na gözlemci ülke olarak katıldı.

Vakfın amaçları, faaliyetlerin, projelerin ve programların desteklenmesi ve finansmanı yoluyla Türk kültürünü ve mirasını korumak, incelemek ve teşvik etmektir. Bu hedeflere ulaşmak için fon:

-Türk kültürünü ve mirasını korumak, korumak, restore etmek ve tanıtmak için araçlar sağlar;

-Türk kültürünün ve mirasının korunması, restorasyonu ve tanıtımıyla ilgili bilimsel ve teknik konuların ele alınmasına yardımcı olur;

-Türk kültürünün ve mirasının korunması, restorasyonu ve tanıtılması alanlarında uzmanların eğitimini destekler;

-seminerler, çalıştaylar, konferanslar, kongreler ve saha çalışmalarının yanı sıra sergilerin düzenlenmesine yardımcı olur;

-elektronik ve basılı bilimsel süreli yayınların ve bilimsel yayınların hazırlanmasına yardımcı olur;

-Türk halklarının yaşadığı bölgelerde geleneksel el sanatlarının ve uygulamalı sanatların restorasyonuna, desteklenmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunur;

-sanatçılara, sanatçılara ve diğer yaratıcı çalışanlara fikrî mülkiyet haklarının korunmasında yardımcı olur.

Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı

Türk Kültür ve Miras Vakfı, faaliyetinin başından bu yana Türk halklarının kültür ve mirasını korumaya ve tanıtmaya yönelik çeşitli büyük uluslararası konferanslar, festivaller, yuvarlak masa toplantıları, sergiler ve diğer etkinliklere üst düzey devlet yetkililerinin katılımıyla ev sahipliği yapmıştır. . Vakfın ortaklıklarındaki artış, bir dizi uluslararası kuruluş ve devlet kurumuyla mutabakat muhtıralarının imzalanmasına yol açmıştır.[1]

Üye ülkeler

Ülke Meclis Nüfus (2024) Alan (km²) GSYİH (nominal) (2024) Kişi başına GSYİH

(nominal) (2024)

 AzerbaycanAzerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 10 187 539 86,600 $78,749 milyon $7,641
 KazakistanKazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu19,828,165 2,724,900 $296,740 milyon $14,778
 KırgızistanCogorku Keneş6 823 641 199,900 $13,599 milyon $1,922
 TürkiyeTürkiye Büyük Millet Meclisi86,195,701 783,562 $1,113,561 milyon $11,114

Gözlemci ülkeler

Ülke Nüfus Alan (km²) GSYİH (nominal) Kişi başına GSYİH

(nominal)

 Macaristan9,994,993 (2024) 93 026 km² $223,413 milyon $23,319

Olası gelecek üye ülkeler

Ülke Nüfus (2018) Alan (km²) GSYİH (nominal)

(2018)

Kişi başına GSYİH

(nominal) (2018)

 Özbekistan32,653,900 447,400 $97,956 milyon $2,666
 Türkmenistan5,851,466 488,100 $81,896 milyon $12,412

Kaynakça

  1. ^ ITCHF. "Tarix | Katiblik". ITCHF (Azerice). 8 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı</span>

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), eski merkezi İstanbul'da Yıldız Sarayı'ndaki Seyir köşkü'nde bulunan yeni yeri Alemdar Caddesi, No. 15, Bâbıâlî Girişi, Cağaloğlu, Fatih'te olan ve İslâm kültürünü araştıran uluslararası bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi</span>

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), 21 Kasım 2008 tarihinde kurulan ve temeli Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ne dair anlaşmaya dayanan parlamentolar arası iş birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Vakfı</span> Azərbaycan kültür, hayırsever, bilim ve eğitim vakfı

Haydar Aliyev Vakfı, Azerbaycan'da bir yardım vakfıdır ve Azerbaycan'daki en önemli sivil toplum kuruluşularından biridir. Kurum Azerbaycan'ın başbayanı Mehriban Aliyeva'nın öncülüğünde 10 Mayıs 2004 yılında kuruldu. Vakfın genel merkezi başkent Bakü'dedir. Kuruluşundan beri vakfın başkanı Mehriban Aliyeva iken başkan yardımcısı ise kızı Leyla Aliyeva'dır.

Türk Akademisi veya eski adıyla Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da kurulan bilimsel araştırma merkezi. Başlangıçta Türk Akademisi A.Ş. adı altında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan akademi, 23 Ağustos 2012'de Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde uluslararası akademi statüsüne kavuşmuştur. Uluslararası Türk Akademisi'nin başkanı Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Atatürk Merkezi</span>

Azerbaycan Atatürk Merkezi ya da kısaca AzAtaM, Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası, onun Türk halkları tarihindeki öneminin, özellikle Türk tarihi ve medeniyetinin daha ayrıntılı öğrenilmesi ve öğretilmesi için kurulmuş bir yapılanma. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer almaktadır. Merkezin müdürü Nizami Caferov'dur..

<span class="mw-page-title-main">Eldar Guliyev</span>

Eldar Allahyar oğlu Kuliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili, Azerbaycan Merkezi Kooperatifler Birliği - "Azerittifak"ın Başkanı, Azerbaycan Kooperasyon Üniversitesi Rektörü, iktisat bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Mihriban Aliyeva</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Mihriban Arif kızı Aliyeva, 21 Şubat 2017 itibarıyla Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi. Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı. Mihriban Aliyeva aynı zamanda Haydar Aliyev vakfının başkanı ve UNESCO iyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan başbakanı</span> Azerbaycanın hükûmet başkanı

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan hükûmetinin başıdır. Günümüzdeki Başbakan Ali Esedov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfes Karayev</span>

Ebülfes Garayev Mursal oğlu Azeri politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 4 kurucu üyesinden birisidir. Teşkilatın genel sekreterliği İstanbul'da yer almaktadır. Bu zamana kadar 8 zirve ve 1 toplantı Türkiye'de yapılmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı'nın üstünde yer alan beyaz hilâl, Türkiye'nin bayrağında yer alan hilâldir.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Azerbaycan-Brezilya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da çok kültürlülük</span>

Çok kültürlülük, Azerbaycan halkının yaşam tarzıdır. Bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra ise ülkede çok kültürlülük geleneklerinin güçlenmesine devlet desteği sağlanmıştır. Azerbaycan'da halkların, dini inançların dostluk ve komşuluk ortamında faaliyet göstermelerini ve birlikte yaşamalarını sağlayan bir politika uygulanmaktadır. 15 Mayıs 2014 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Kararnamesi ile Bakü Uluslararası Çok kültürlülük Merkezi kurulmuştur. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin milletlerarası, çok kültürlülük ve dini meseleler üzerine Devlet Danışmanı Kamal Abdullayev'dir.