İçeriğe atla

Türk Hava Yolları'nın 345 sefer sayılı uçuşu

1 Ocak 1975'te resmi çekilen, kaza geçiren TC-JAP uçağı

Türk Hava Yolları'nın 345 sefer sayılı uçuşu, 30 Ocak 1975'te İzmir Cumaovası Havalimanı'ndan İstanbul Yeşilköy Havalimanı'na bir tarifeli yurt içi uçuşu yapan Türk Hava Yolları Fokker F28-1000 Fellowship uçağın hedefe varış esnasında Marmara Denizi'nde meydana gelen kaza.[1] Kaza toplam 42 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.[2]

Fokker F28 ile meydana gelen ikinci en kötü kaza, zamanında Türkiye'deki üçüncü en ölümcül havacılık kazası idi.[1]

Kazanın oluşu

TK 345 sefer sayılı uçak, 30 Ocak 1975 günü saat 18:00’de İstanbul’a gitmek için İzmir Cumaovası Havalimanı’ndan havalandı. Saat 18:40’da Atatürk Havalimanı’na iniş halindeyken tesiste elektrikler kesildi. Pist aydınlatmaları görünmediği için uçak inişi pas geçip tekrar havalandı. Tekrar iniş izni verilmesi için uçakla irtibat kurulmaya çalışıldı fakat uçak cevap vermedi. Daha sonraki çağrılara da cevap vermemesi üzerine alarm durumuna geçildi ve uçağı arama çalışmaları başlatıldı.

Olay günü İstanbul’da yağmurlu ve rüzgarlı bir hava vardı. Uçağın karada arama çalışmaları sonuç vermeyince ve tekrar kalkış yönüne göre Marmara Denizine düştüğü anlaşıldı. Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonuç vermemiş, uçak yolcu ve mürettebatın ölü bedenleriyle o tarihten beri denizde yatmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Aircraft accident Fokker F-28 Fellowship 1000 TC-JAP Istanbul-Yeşilköy Airport (IST) Marmara Sea" (İngilizce). Aviation Safety Network. 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  2. ^ "Kara kutunun peşinde 36 yıl". Sabah. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Havalimanı</span> Türkiyenin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanı

Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus Hava Yolları</span> Türk hava yolu şirketi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul merkezli bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Uyguladığı “low cost” modeli ile uygun fiyatlı, seyahat etme imkânı, bunun yanı sıra da ancak ek ücretlerle elde edilebilen temel hizmetler sağlamaktadır. Kısa ve orta menzilli hatlarda, noktadan noktaya uygun ücretle ulaşım imkânı sunan havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Havalimanı</span> 1993te yapılan havalimanı

Tokat Havalimanı 1987 yılında yapımına başlanılan ilk olarak 1995 yılında Tokat'ta hizmete açılan, 2018 yılında eski havalimanının kuzeydoğusunda inşası başlanarak 25 Mart 2022 tarihinde tekrar hizmete açılan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi</span> Müze

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, Yeşilköy'de askeri havaalanın bitişiğinde yer alan ve Türk hava kuvvetlerine ait uçakların sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Çarşamba Havalimanı</span> Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Nu.D-38</span>

Nu.D-38, ilk Türk yolcu uçağı. Modeli Türk mühendisleri tarafından çizilmiş, motorlar hariç tüm aksam Türk teknisyen ve işçileri tarafından yapılmıştır. Nu.D-38 adıyla anılan ve saatte 325 km sürat yapabilen bu uçak 6 kişilik olup, çift kumandalı, 2200 devirli 2 adet 160 beygir gücünde motorla donatılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 452 sefer sayılı uçuşu</span>

Türk Hava Yolları Uçuş 452, Türkiye sınırları içinde yaşanmış en büyük, Türk Hava Yolları'nın geçmişindeki, 1974'teki DC-10 kazası sonrasındaki en büyük ikinci kaza.

<span class="mw-page-title-main">Fokker F28</span>

Fokker F28 Hollandalı uçak üreticisi Fokker tarafından tasarlanmış ve üretilmiş kısa menzilli bir jet uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 301 sefer sayılı uçuşu</span>

Türk Hava Yolları'nın 301 sefer sayılı uçuşu, Türk Hava Yolları firmasının İzmir Cumaovası Havaalanı'ndan İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na Fokker F-28-1000 modeli Van adlı yolcu uçağı ile yolculuk yaptığı uçuş. Uçak kalkışın hemen ardından kanatlarda buzlanma ve burnu fazla kaldırma sebebiyle stalla girerek düştü ve alev aldı. Kazadan 16 yıl sonra, dönemin ulaştırma bakanı olan Ferda Güley, pilotların alkollü oldukları gerçeğini kamuoyundan sakladığını itiraf etti.

<span class="mw-page-title-main">Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu</span>

Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu Rus havayolu şirketi Metrojet Airlines tarafından Mısır'ın Şarm el Şeyh şehrinde bulunan aynı adlı havalimanından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrindeki Pulkovo Havalimanı'na giden uçuştur. 31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen uçuşta, uçak Sina yarımadası üzerindeyken uçakla sinyal kesildi. Mısır Havacılık Dairesi'nin açıklamasında uçağın düştüğü belirlendi. Uçak Moskova Saati ile saat 7:13'te düştü. Uçak Airbus marka A321-231 idi. Uçakta 217 yolcu ve yedi mürettebat bulunmaktaydı. Mürettebatın da olduğu gibi, 214 yolcu Rus'tu ve üç kişi de Ukraynalı turistlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Yunuseli Havalimanı</span>

Bursa Yunuseli Havalimanı ya da Yunuseli Meydanı, Bursa şehir merkezinde bulunan bir havalimanı/iniş şerididir. 2001'e kadar sivil havacılığa açık olan havalimanı 2001-2017 yılları arası Askeri hizmette kullanılmıştır. 1 Şubat 2017'de tekrar sivil havacılığa açılmıştır. Ayrıca Türkiye'nin ilk iniş şerididir.

<span class="mw-page-title-main">1979 Türk Hava Yolları Ankara kazası</span>

1979 Türk Hava Yolları Ankara kazası, Samsun Çarşamba Havalimanı'ndan Ankara Esenboğa Havalimanı'na yapılan bir iç hat yolculuğunda Trabzon'da THY'ye kayıtlı olan Fokker firması tarafından üretilen Fokker F-28 TC-JAT, Ankara'nın Çubuk ilçesindeki Kuyumcuköy köyü yakınlarında, varış havaalanının 32 km kuzey-kuzeydoğusuna iniş yaklaşırken 1.400 m (4.600 ft) yükseklikteyken düştü. Uçak üç parçaya bölündü. Kazada üçü mürettebat 41 yolcu öldü. Yaralı kurtulan üç yolcu sise rağmen sefer yaptığı için THY'yi mahkemeye vereceklerini söylediler.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus Hava Yolları'nın 2193 sefer sayılı uçuşu</span>

Pegasus Hava Yolları'nın 2193 sefer sayılı uçuşu, 5 Şubat 2020 tarihinde Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pistten çıkması ile sonuçlanan uçuştur. İzmir-İstanbul seferini yapan ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkmış, uçakta bulunan 183 kişiden üçü ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus Hava Yolları'nın 8622 sefer sayılı uçuşu</span> 2018de meydana gelen havacılık kazası

Pegasus Hava Yolları'nın 8622 sefer sayılı uçuşu, 13 Ocak 2018 tarihinde Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pistten çıkması ile sonuçlanan uçuştur. Ankara-Trabzon seferini yapan ve Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan uçak, Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkmış fakat uçakta bulunan kimse yaralanmamıştır. Uçak Karadeniz'e 25 metre kala durmuştur. Kullanılamaz hale gelen uçağın enkazı önce Trabzon'un Yomra ilçesine taşındı. 2021 yılında uçak enkazı pide salonuna çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 95 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 95 sefer sayılı uçuşu, 21 Kasım 1990 Çarşamba günü bir İlyuşin Il-62 ile gerçekleştirilen ve Magan Havalimanı'na inerken 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 20 sefer sayılı uçuşu</span> Uçak kazası

Aeroflot'un 20 sefer sayılı uçuşu, 4 Ocak 1965'te Moskova'dan Almatı'ya yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşük görüş mesafesi koşullarında düşerek uçaktaki 103 kişiden 64'ünün ölmesiyle sonuçlanan bir Aeroflot uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 6551 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 6551 sefer sayılı uçuşu, 11 Mayıs 1973'te Bakü Havalimanı'ndan duraklama noktası olan Taşkent Havalimanı üzerinden Novosibirsk Severny Havalimanı'na yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşerek uçaktaki 63 kişinin ölmesiyle sonuçlanan bir Aeroflot uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 19 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 19 sefer sayılı uçuşu, 22 Kasım 1966'da Almatı Havalimanı'ndan duraklama noktası olan Semey Havalimanı üzerinden Domodedovo Havalimanı'na yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşerek uçaktaki 68 kişiden üçünün ölmesiyle sonuçlanan bir Aeroflot uçuşudur.