İçeriğe atla

Türk Hamlesi

Türk Hamlesi
Turetskiy gambit
Türk Hamlesi 2005 afiş.jpg
Türk Hamlesi filminin özgün sinema afişi
YönetmenJanik Faiziyev
YapımcıKonstantin Ernst
Anatoli Maksimov Leonid Vereşçaguine
Senarist(Hikâye) Boris Akunin
OyuncularEgor Beroyev
Olga Krasko
MüzikAndrey Feofanov
Vsevolod Saksonov
StüdyoChannel One Russia
CinsiSinema filmi
TürüSavaş, Aksiyon, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı2005, Rusya Rusya
Çıkış tarih(ler)i2005
Süre132 dk.
DilRusça
Türkçe
Fransızca
Bulgarca
Bütçe3.5 milyon dolar
Hasılat15 milyon dolar

Türk Hamlesi[1] (Rusça: Турецкий гамбит / Turetskiy Gambit, İngilizce: The Turkish Gambit), 93 Harbi'ni konu alan 2005 yılı Rusya yapımı film. Boris Akunin tarafından kaleme alınan roman serisinin ikinci kitabı Türk Hamlesi 'nin filmleştirilmesidir. Dedektif Erast Fandorin karakterini Egor Beroyev canlandırmaktadır.

Konu

Filmin orijinal adı Turetski Gambit, yani Türk Gambitidir. Gambit satrançta pozisyon üstünlüğü sağlamak amacı ile yapılan taş fedasına denmektedir. Filmde, Erast Fandorin 93 Harbi'nin Sırp cephesinde görevlidir. Aslında Rus casusudur. Esir düşer, fakat esir tutulduğu yerde zincirlendiği esir arkadaşı bir Türk bey tarafından öldürülür, bu Türk beyi Osmanlı casusu Enver'dir. Fandorin, bu kişiyi takibe alır ve yoldayken Varvara Suvorova ile karşılaşır, onunla beraber yolculuğa devam eder. Varvara, Rus askerî kampındaki nişanlısını aramaktadır. İkisi sonra Rus kampına katılır ve Varvara, nişanlısı ile buluşur. Yüzbaşı Perepyolkin de esirlikten kurtulur ve karargâha katılır. Aynı gece, Rus ordusunun Niğbolu'ya ve Osman Nuri Paşa'nın komutasındaki Osmanlı birliklerinin Plevne'ye girdiği öğrenilir. Telgrafta kelimenin değiştirildiği anlaşılır, Varvara'nın nişanlısı bu işten suçlu bulunur ve hapsedilir. Fandorin, bu işte Enver'in olduğunu düşünmektedir. Varvara ile Fransız gazeteci d'Hevrais, Plevne'ye gider. Varvara, Albay İsmail Bey ile konuşur. Albay İsmail, Plevne'de Osmanlı gücünün bulunmadığını söyler (Hâlbuki Osmanlı ordusu arka sokaklarda gizlenmiştir) ve orada bulunan bir Türk'ün Enver olduğunu söylemesi üzerine Varvara, Enver'in peşine düşer. Sonra anlaşılır ki, o kişi Enver rolünü üstlenmiş bir askerdir. Rus ordusu, Plevne'ye yürüyüşe geçer. Enver'in sağladığı bilgiler sayesinde yürüyüşe geçen Rus ordusu, Osmanlı topçu ateşi altında dağılır.

karargâhta görevli Rumen komutan Albay Lukan'ın Enver olduğu düşünülür, çünkü evrakları arasında Osmanlı paraları ve padişah fermanı çıkar. Bu sırada Lukan, Varvara ve gazeteciler ile Bükreş'tedir. Varvara, onun odasına gizlice girer ve bu sırada Lukan tarafından yakalanır. Lukan ona tecavüz etmeye çalışır ama diğerleri karşı çıkar, düelloya karar verilir. Yapılan düelloya Yüzbaşı Perepyolkin'in katılması seçilir, düelloyu Perepyolkin kazanır ve Lukan ölür. Plevne'ye Ağustos ayında yapılan kuşatmada Rus ordusu, Osmanlı birliklerinin sancağını ele geçirir. Fakat sancağı taşıyan ulak ve onu takip eden Teğmen Kazanzaki ölür. Kazanzaki başından vurulmuş vaziyette bulunur, ulağı öldürüp, intihar ettiği ve Osmanlı casusu olduğu düşünülür. Fakat Fandorin ve Varvara saldırıya uğrar, ikisi de hastaneye kaldırılır. Enver'in ölmediği anlaşılır ama Enver hâlâ bulunamamaktadır. Hastaneden çıktıktan sonra Fandorin, Plevne'ye gider. Plevne'de o gece Osmanlı askerleri yarma harekâtına girişir. İngiliz gazeteci McLaughlin ortadan kaybolur ve onun Enver olduğu anlaşılır. Rus ordusu, Osmanlı saldırısını yener ve Plevne düşer. Ruslar, İstanbul'a girer. Bu sırada Fandorin ortadan kaybolur ve İstanbul'da casusluğa başlar. Rus karargâhına gelir ve İstanbul'dan geri gidilmesi gerektiğini söyler. Ayrıca Enver adlı casusun Yüzbaşı Perepyolkin olduğunu söyler, bir fotoğrafı Vidin valisi ile çektirdiği bir fotoğrafı gibi söylemesi üzerine Perepyolkin, Varvara'yı esir alır.

McLaughlin'in ise Plevne'de Osmanlı hücumu sırasında öldürüldüğü ve sonra da parçalandığı anlaşılır. Bu emri de Enver vermiştir. Daha sonra Fandorin, Enver'in Varvara ile durduğu odaya pencereden girer. Enver ile boğuşurken, Varvara bir külçe altın ile Enver'i bayıltır. Böylece her şey çözülmüş olur. Varvara, Fandorin'e âşık olmuştur. Fandorin Japonya'ya gideceğini söyler, Varvara da nişanlısıyla İstanbul'dan ayrılır.

Oyuncular

  • Egor Beroyev — Erast Fandorin
  • Olga Krasko — Varvara Suvorova
  • Aleksandr Baluyev — General Mihail Skobelev
  • Aleksandr Lykov — Yüzbaşı Perepyolkin
  • Dmitri Pevtsov — Graf Eurov
  • Didier Bienaimé — Fransız gazeteci Charles d'Hevrais
  • Viktor Verjbitski — Rumen albay Lukan
  • Daniel Olbrychskiİngiliz gazeteci Seamus McLaughlin
  • Yuri Kutsenko — Türk albay İsmail Bey
  • Vladimir İlin — General Mizinov
  • Aleksey Guskov — Teğmen Kazanzaki
  • Aleksandr Oleşko — Pyotr Yabrokov
  • Marat Başarov — Mitya Gridnev
  • Evreni Lazarev — II. Aleksandr
  • Andrey Krasko — Astsubay
  • Anatoli Kuznetsov — General Konetski
  • Andrey Rudenski — Lestvitski
  • Sergey Gazarov Газаров — Vidin valisi
  • Stanislav Dujnikov — Barman
  • Leonid KuravlyovBinbaşı
  • Viktor Byçkov — Horunji
  • Valdis Pelsh — Dançenko

Kaynakça

  1. ^ "beyazperde.com". 16 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

25 Aralık, Miladi takvime göre yılın 359. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 6 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1881–1922)

İsmail Enver Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Türk asker ve siyasetçi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askerî darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914'te Almanya ile askerî ittifaka önayak olarak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etmiş, savaş yıllarında Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili sıfatıyla askerî politikayı yönetmiştir. Bu savaş sırasında meydana gelen Ermeni Kırımı'nı hazırlayanlardan biridir. I. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirilmesi amacıyla pek çok mücadelede bulunmuştur. Orta Asya'da Basmacı Hareketi'nin başına geçerek Bolşeviklere karşı savaşmıştır. 4 Ağustos 1922'de bir çatışma esnasında Bolşevikler tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkamış Harekâtı</span> Osmanlı ve Rusya arasındaki savaş

Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen muharebeler olup Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî taktik hatalarıyla başarısızlıkla sonuçlanan bir askerî girişimdir.

<span class="mw-page-title-main">Deli Halid Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1883–1925)

"Deli" Halid Paşa veya Halid Karsıalan, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri</span> 29 Ekim 1914 ve 30 Ekim 1918 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Cephesi</span> Osmanlı Cephesi

Kafkasya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. ve 3. orduları ile Rus İmparatorluğu Kafkas Ordusu'nun karşı karşıya geldikleri cephe. Kafkasya Cephesi, savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi içlerine kadar genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır. Kara harbi, Karadeniz Bölgesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu deniz gücü ve Rus donanması tarafından desteklenmiştir.

Serdarabad Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni düzenli ordusu, Ermeni milisi ve Osmanlı ordusunun karşılaştığı savaştır. Serdarabad Anıtı bu savaş anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1806-1812 yılları arasında yapılmış savaş

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Suvorov</span> Rus Mareşal

Alexandr Vasilyeviç Suvorov, 18. yüzyıldaki Osmanlı-Rus Savaşlarında Osmanlılara karşı büyük bir başarı göstermiş Rus mareşal, Rymik Kontu ve Smolensk Prensi. Suvorov hiç savaş kaybetmemiş olan nadir komutanlardandır. Transdinyester rublesi'nde Suvorov'un resimleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Plevne Savunması</span> 93 Harbi sırasında yaşanmış bir kuşatma savaşı

Plevne Savunması ; 93 Harbi sırasında Plevne kentinin Rus İmparatorluk Ordusu tarafından kuşatılmasının ardından, kentin Gazi Osman Paşa komutası altındaki Osmanlı Ordusu tarafından Rus ve daha sonra Rumen taarruzlarına karşı 19 Temmuz ve 10 Aralık 1877 arasında 145 gün boyunca savunmasıyla gerçekleşen, 93 Harbi'nin en önemli muharebelerinden biridir. Osmanlı Ordusu, 145 gün boyunca sayıca kendisinden kalabalık olan Rus ve Rumen ordularının gerçekleştirdiği üç büyük taarruzu püskürtmüş ve Plevne'yi başarılı bir şekilde savunmuştur. Ancak, tüm bu taarruzlardan sonra Osmanlı kuvvetlerinin yiyecek ve cephaneleri tükenmiş ve buna ek olarak kış mevsiminin gelmesiyle şiddetli soğukla karşı karşıya kalıp bitap düşmüşlerdir. Kuşatmayı yarmak için düzenledikleri son bir huruç harekâtının da başarısızlıkla sonuçlanması ile, Osman Paşa kenti Rus ve Rumen ordularına teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran Cephesi</span>

İran Cephesi veya İran'ın İşgali ya da Osmanlı'nın İran ile yaptığı son savaş olan 1914-18 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı, Britanya ve Rusya ve Kaçar Devleti'nin arasında Kuzey Azerbaycan'da yaşanan bir dizi askeri çatışmadır. Cephenin, İran için yıkıcı olduğu aşikârdı. Çatışmalarda, İngiliz ve Rus faaliyetlerinin etkisiyle 1917-1919 yılları arasında yaşanan İran kıtlığı nedeniyle 2 milyondan fazla İranlı sivil öldü. Kaçar hükûmetinin I. Dünya Savaşı ve sonrasında ülkenin egemenliğini koruyamaması, 1921'de bir darbeyle Rıza Şah Pehlevi'nin ülkenin başına geçmesine ön ayak oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Osman Paşa</span> Osmanlı Türk milli kahramanı

Osman Nuri Paşa, Osmanlı Ordusu'nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kutuzov</span> Rus Mareşal

Prens Mihail İllarionoviç Golenişev-Kutuzov, Rusya Ordusu’nun başkumandanıydı. 1812 yılındaki Napolyon'un Rusya Seferi'nde, Fransızları geri püskürten Rus mareşalidir.

<span class="mw-page-title-main">Şebeş Muharebesi</span> 1787-1791 yılları arasında Avusturya-Osmanlı Savaşı sırasında kazara gerçekleşen savaş

Şebeş Muharebesi, Romanya'nın Karansebeş bölgesinde Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan bir muharebe olup, muharebe Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Ancak Osmanlı kaynakları ve Avusturya kaynakları değişik olaylara önem vermekte ve bu anlatımların hangisinin gerçeği tam yansıttığı hususunda sorunlarla karşılaşılmaktadır. Özellikle Avusturyalılar tarafından yazılan Almanca mevcut kaynaklar savaştan uzun bir süre sonra yazılmıştır ve kendi tarafını hiç iyi göstermeyen gerçekler anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boze Muharebesi</span> 1789da Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan Osmanlı - Rus Savaşı

Boze Muharebesi ya da Rymnik (Rimnik) Muharebesi, 22 Eylül 1789'da Osmanlı ordusu ile Rus ve Avusturya orduları arasında yapılan ve ağır Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan bir muharebedir. Bu muharebe neticesi kuşatma altındaki İzmail, Akkerman ve Bender kalelerinin Rusların eline geçmesi, kuşatma altındaki Belgrad'ın Avusturya eline geçmesi iyice kolaylaştı. Savaşın yapıldığı Râmnicu Sărat Romanya'da bulan bir yerdir, bu bölge günümüzde Buzău (Boze) yönetim birimine bağlıdır. Bu bölgede Râmnicu Sărat nehri diğer adıyla Rimnik nehri olarak bilinen ve Siret Nehri'nin bir kolu olan nehir bulunmaktadır. Yine Siret'in bir kolu olan Buzau Nehri bu yakınlardan geçmekte ve Siret Nehri ile birleşmektedir. Bu sebeple bu muharebe Ramnicu Sarat şehri yakınlarında Ramnicu Sarat Nehri ve yakınlarında bulunan Boze Nehrinde yapıldığından Türk kaynakları bu muharebeyi Boze Muharebesi, yabancı kaynaklar ise Rymnik (Rimnik) Muharebesi olarak adlandırmaktadır. Bununla birlikte çeşitli yabancı kaynaklar, bu savaşın komutanı olarak yanlışlıkla Koca Yusuf Paşa'yı gösterirler oysaki Koca Yusuf Paşa Osmanlı kaynaklarına göre başarısızlıkları nedeniyle 1789 Mayıs ayında veziriazamlık görevinden alınıp, haziran 1789'da bu görev Cenaze Hasan Paşa'ya verildiğinden; bu muharebe de Osmanlı Veziriazamı komutasındaki bir ordu ile yapıldığından, bu muharebede Osmanlı Ordusunun komutanı Cenaze Hasan Paşa'dır. Hasan Paşa'ya bağlı Osmanlı süvari kuvvetlerinin komutanı ise Kemankeş Mustafa Paşa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Şûrası</span>

Erzincan Şûrası veya Erzincan Sovyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndaki cephelerinden biri olan Kafkasya Cephesi kapsamında gerçekleşen Erzincan Muharebesi'nden sonra Rus İmparatorluğu egemenliğine giren Erzincan bölgesinde yerel güçler tarafından 1916 yılında kurulan Sovyet hükûmeti. Savaş devam ederken Rusya'da gerçekleşen Ekim Devrimi ile birlikte hükûmetin değişmesi ve bununla paralel olarak ordu birliklerinin çekilmesi neticesinde bazı yerel güçler tarafından kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu himayesindeki topraklarda kurulan ilk Sovyet hükûmeti özelliğini taşır. Erzincan Şurası, Ekim Devrimi ile birlikte Rusya'nın çeşitli bölgelerinde kurulan yeni yönetim şekline benzer bir örgütlenme girişimini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Skobelev</span>

Mihail Skobelev, Rus subay. Rus İmparatorluğu'nun Türkistan'ı işgali sırasında ve 93 Harbi olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda önemli görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Baskını</span> 29 Ekim 1914te Karadenizdeki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemisinin hücum etmesi

Karadeniz Baskını, 29 Ekim 1914'te Karadeniz'deki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemileri tarafından gerçekleştirilen saldırıdır. Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.