İçeriğe atla

Türk Dünyası Kültür Başkenti

Türk Dünyası Kültür Başkenti, her yıl TÜRKSOY tarafından belirlenen Türk dünyasından bir şehrin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyondur.

Kültür başkenti için karar 2010 yılında Türksoy'un onuncu toplantısı sırasında alındı. İlk kültür başkenti Astana, 2012 yılı için seçildi.[1] 2013'ten itibaren düzenlenen Eurovision temalı bir şarkı yarışması olan Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın,[2] her yıl o yılın Türk Dünyası Kültür Başkenti'nde düzenlenilmesi kararı alındı.

Türk Dünyası Kültür Başkentleri listesi

YılŞehirÜlke/BölgeNotlar
2012Astana Kazakistan
2013Eskişehir Türkiye2013 Türkvizyon Şarkı Yarışması
2014Kazan Tataristan2014 Türkvizyon Şarkı Yarışması
2015Merv Türkmenistan
2016Şeki Azerbaycan
2017Türkistan[3] Kazakistan
2018Kastamonu Türkiye
2019  Kırgızistan
2020 Hive ÖzbekistanCOVID-19 pandemisi sebebiyle 2021 yılında kutlandı.
2022 Bursa[4] Türkiye
2023 Şuşa[5] Azerbaycan
2024 Anav[6] Türkmenistan
2025Aktau[7] Kazakistan

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ ""2012 ASTANA TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ" açılış töreni yapıldı". Türk Konseyi. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2014. 
  2. ^ "Turkey: Contest Tries to Strengthen Pan-Turkic Ties". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 
  4. ^ "Bursa 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi". TRT Haber. 24 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2021. 
  5. ^ "Azerbaycan'ın Şuşa kenti '2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan edildi". www.aa.com.tr. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2022. 
  6. ^ "Türkmenistan'ın tarihî Anev kenti 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi". www.turksoy.org. 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  7. ^ Koordinatörlüğü, TRT Yeni Medya Kanal. "TÜRKSOY, 2025 yılına ilişkin kararlar aldı - Avrasya'dan - Haber". TRT Avaz. 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Azerin, Azeri bir ses sanatçısıdır. 5 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda solist olarak çocuk şarkıları söylemeye başlayan Azerin, 9 yaşında dünyaca ünlü Cücelerim Dans ve Müzik Topluluğu'nun, 15 yaşında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda Menekşe Korosu'nun solisti oldu. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu olan Azerin; başta İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Fransızca, İngilizce, Özbekçe, Kırgızca, Kazakça ve bazı Balkan dilleri olmak üzere birçok dilde şarkı söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulupamir, Erciş</span>

Ulupamir, Van ilinin Erciş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi</span>

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), 21 Kasım 2008 tarihinde kurulan ve temeli Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ne dair anlaşmaya dayanan parlamentolar arası iş birliğidir.

<i>Türkvizyon Şarkı Yarışması</i>

Türkvizyon Şarkı Yarışması, TMB TV, TÜRKSOY ve o yılın Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin işbirliğiyle her yıl Türk dünyası ülkeleri arasında düzenlenen ilk ve tek şarkı yarışması. 2013 yılında ilk kez Eskişehir kentindeki Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu'nda düzenlenmeye başlayan yarışmaya yirmi dört ülke katılmıştır. Gecenin birincisi Ferid Hasanov'un söylediği Yaşa şarkısı ile Azerbaycan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 19 ve 21 Aralık 2013 tarihleri arasında o yılın Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir'de gerçekleşen ilk Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda yarışan yirmi dört katılımcı ülkeden biri.

Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın ev sahibi şehirleri listesi, Türkvizyon Şarkı Yarışması'na en az bir kere ev sahipliği yapan şehirlerin ve mekanların listesi. Her yıl TÜRKSOY tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak belirlenen şehir yarışmaya ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2014 Türkvizyon Şarkı Yarışması</span>

2014 Türkvizyon çoğunlukla Türklerin yaşadığı veya Türkçe konuşan ülkelerin katıldığı bir şarkı yarışması İlk kez Aralık 2013'te yapılmış, 2014 için seçilen yer Türk Dünyası kültür başkenti Tataristan'ın başkenti Kazan seçildiği için Türkvizyon 2014 bu şehirde yapıldı. Almanya ve Moskova Oblastı yarışmaya ilk defa katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı</span> uluslararası kültürel örgüt

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dil ailesine ait dilleri konuşan Türk nüfusuna sahip ülkeler ve topluluklar arası uluslararası kültür örgütüdür. Eski adı "Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi"'dir.

Türk Akademisi veya eski adıyla Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da kurulan bilimsel araştırma merkezi. Başlangıçta Türk Akademisi A.Ş. adı altında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan akademi, 23 Ağustos 2012'de Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde uluslararası akademi statüsüne kavuşmuştur. Uluslararası Türk Akademisi'nin başkanı Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda Türkmenistan</span>

Türkmenistan, Türkvizyon Şarkı Yarışması'na ilk kez 19 ve 21 Kasım 2014 tarihleri arasında o yılın Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kazan'da gerçekleşen ikinci yarışmada katılan katılımcı ülke.

<span class="mw-page-title-main">2015 Türkvizyon Şarkı Yarışması</span>

2015 Türkvizyon Şarkı Yarışması,Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın üçüncüsü Türk Müzik Birliği Televizyonu yayıncılığı ile İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Yarışmaya 21 Türk Devleti veya Bölgesi ve Türklerin yaşadığı ülkeler katılmıştır.Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle Rusya'daki bazı ülke ve bölgeler yarışmaya katılamamış bu nedenle yarı final düzenlenememiştir.O seneye kadar katılımın en az olduğu Türkvizyon Şarkı Yarışması'dır. Yarışmanın finali 19 Aralık 2015 tarihinde yapıldı ve sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ve Oylum Talu yaptı. Yarışmayı Jiydeş İdirisova Kim Bilet? adlı şarkısıyla kazanırken Kırgızistan'a ilk birinciliğini getirdi.

Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir müze. Çubuk Belediyesi, tarafından 10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali başladığında müze açılmıştır. Müze Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi Bekir Ağalar Konağının restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Müzede Çubuk ilçesinin tarihi sürecini anlatan tarihî eserler, yöresel giysiler ve antika eşyalar ve tablolar vardır. Bunlardan başka Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Gagavuzya, Tataristan, Pakistan, Afganistan, Güney Kore, Çin, Doğu Türkistan ve Japonya ülkelerinin, gelenek ve kültürlerini tanıtan bölümler ve standlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Zelimhan Yakub</span> Azerbaycanlı şair (1950-2016)

Zelimhan Yakub, Azerbaycanlı şair, ozan; "Azerbaycan'ın halk şairi" (2005), Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili (1995-2005)

<span class="mw-page-title-main">Türk Dünyası Kültür Mahallesi</span>

Türk Dünyası Kültür Mahallesi veya Topkapı Türk Dünyası, 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmış bir açık hava müzesidir. Müzedeki her bir ev Türkî ülkelerin kendi kültürlerine göre dekore edilmiştir. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tataristan, Başkurdistan ve Ebu Nasr El Farabi kültür evleri müzede yer almaktadır. Kültür evlerinin yanı sıra, Kazak ve Kırgız yurtları, aslına uygun olarak hazırlanan Orhun Yazıtları, Bakü Kız Kulesi ve Kırgızistan'daki Burana Kulesi maketleri de müze bahçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harıbülbül Müzik Festivali</span>

Harıbülbül Müzik Festivali, 1989-1991 yılları ve 2020 yılında Karabağ Savaşının sona ermesiyle Azerbaycan'nın Şuşa ilinde düzenlenen müzik festivalidir. 1989-1991 yıllarında Azerbaycan SSC Kültür Bakanlığı ve 2021 yılında Haydar Aliyev Vakfı tarafından her yılın mayıs ayında Şuşa genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. Bu zirveleri 2011-2021 yılları arasında Türk Keneşi zirveleri ve 2022 yılından itibaren Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri takip etmiştir.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Keneşi Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. 1992-2010 yılları arasında Türk Dili Konuşan Ülkeler zirveleri yılları arasında gerçekleştirilmiştir. 2022 yılından beri Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri olarak düzenlenmektedir.

Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali, 2021 yılından bu yana TÜRKSOY'un ev sahipliğinde her yıl düzenlenen bir film festivalidir. Adını Dede Korkut Kitabı'ndaki Türk anlatıcısı Korkut Ata'dan almaktadır.