İçeriğe atla

Türk Antarktika Araştırma İstasyonu

Koordinatlar: 67°49′46″S 67°14′13″W / 67.8295033°G 67.2368349°B / -67.8295033; -67.2368349
Türkiye Antarktika Araştırma Üssü

Türk Antarktika Araştırma İstasyonu (İngilizceTurkish Antarctic Research Station) veya TARS, Antarktika'da bulunan bir araştırma istasyonudur.

Türkiye, Antarktika'daki ilk araştırma üssünü kurmak için seçilen yer olarak Horseshoe Adası'nı uluslararası kamuoyuna duyurdu. 2017'de yeni bir araştırma programı - Türkiye Kutup Araştırmaları Programı - başlatan Türkiye, 2018'de adada hava durumu izleme istasyonu ve bilimsel bir kamp da dâhil olmak üzere geçici tesisler kurmuştu. Plan, başlangıçta yalnızca yaz aylarında ve daha sonra tüm yıl boyunca işletilecek yaklaşık 50 kişilik kalıcı bir araştırma üssü inşa etmekti.[1]

İstasyon, çoğunlukla önceden imâl edilmiş yaşam modülleri kullanılarak iki aşamada inşa edilecek ve yenilenebilir enerji kaynakları ile güçlendirilecek; ayrıca yapısında yeniden kullanıma, geri dönüşüme ve geri kazanıma uygun malzemeler tercih edilecektir. Türkiye Kutup Araştırmaları Programı, kutup bölgelerindeki bilimsel faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamakta ve şu dört bilimsel disiplini öncelik vermektedir: fizik bilimleri, yer bilimleri, yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler. Programın bir sonraki aşamasında, kutup bölgelerinde iklim ve ilgili sistemler, uzun vadeli gözlemler, deniz kaynakları, çevre ve ekosistem gözlemleri, bilimsel ve teknolojik yenilikler ve beşeri bilimler üzerine çalışmalar yürütmek amaçlanacaktır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Wenger, Dr. Michael (25 Şubat 2021). "Turkey plans its own Antarctic station" [Türkiye kendi Antarktika istasyonunu planlıyor]. polarjournal.ch. Zürih: PolarJournal. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. Türkiye'nin kutup programı, Türkiye'nin Madrid Protokolü'nün onaylandığı 2017 yılında resmen başlatıldı. Bir yıl sonra, Horsshoe Adası'nda geçici araştırma kampı kuruldu. Şimdi ülke aynı yerde kalıcı bir istasyon kurmak ve araştırma ülkeleri listesine katılmak istiyor. (Turkey's polar program was officially launched in 2017 when Turkey ratified the Madrid Protocol. A year later, the temporary research camp was established on Horsshoe Island. Now the country wants to establish a permanent station at the same location and join the list of research nations.) 
  2. ^ Construction and Operation of the Turkish Antarctic Research Station (TARS) at Horseshoe Island, Antarctica [Antarktika Horseshoe Adası'nda Türk Antarktika Araştırma İstasyonu'nun (TARS) İnşası ve İşletilmesi] (Taslak). Antarktika Antlaşması Sekreterliği ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü. Şubat 2021. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ross Adası</span>

Ross Adası, Antarktika'nın Ross Denizi'nde, Victorialand sahili yakınında volkanik bir ada. Adayı 1841 yılında James Clark Ross keşfeder ve Robert Falcon Scott adaya onun adını verir. Adada Ross'un, gemileri HMS Erebus ve HMS Terror ile adlandırdığı, iki faal volkan Terör Dağı ve Erebus Dağı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Shetland Adaları</span>

Güney Shetland Adaları, Antarktika Yarımadası'nın 120 km kuzeyinde bulunan bir takımadadır. 1962'den bugüne Birleşik Krallık tarafından Britanya Antarktika Toprakları adı altında yönetilmektedir. 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması gereğince imza atan diğer ülkeler, adaların idaresini ne resmî tanımışlardır ne de reddetmişlerdir. Askerî amaç haricî imza atan her ülke bu adaları dilediği şekilde kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Antarktika Seferleri</span>

Sovyet Antarktika Seferi, SSCB Bilimler Akademisi'nin Sovyet Antarktika Araştırma Komitesi tarafından yönetilen Arktika ve Antarktika Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 1955-1991 yılları arasında yapılan seferlerin ortak adı. Seferlerin yönetim, lojistik ve tedarik sorumluluğu Sovyetler Birliği Deniz Ulaştırma Bakanlığı'ndaydı.

İkinci Sovyet Antarktika Seferi Aleksei Treshnikov tarafından yönetilen sefer. Sefere üç gemi katıldı: I. V. Maksimov kaptanlığındaki RV Ob, I. A. Man kaptanlığındaki RV Lena A. S. Yantselevich kaptanlığındaki Kooperatsiya. Bayrak gemisi olan Ob 7 Kasım 1956 tarihinde Kaliningrad'tan hareket etti. Kooperatsiya ulaşım araçlarını taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Aboa Araştırma İstasyonu</span>

Aboa Araştırma İstasyonu, Finlandiya'nın Antarktika'daki araştırma istasyoudur. Adı Turku'nun Latince adından gelmektedir. 1988 yılında Kraliçe Maud Toprakları'da sahilden 130 kilometre içeride Vestfjella Dağları'nda Basen adı verilen bir nunatak üzerinde kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Antarktik</span>

Antarktik, bir kutup bölgesidir, özellikle dünyanın güney kutbu etrafındaki alanı tanımlamak için kullanılır, kuzey kutbunun çevresini ifade eden Arktika'nın zıttıdır. Antarktik tanımı, Antarktika Kıtası'nı ve Güney Okyanusu'nda yer alan buzulları, suyu ve ada topraklarını 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir. Güney Yarımküre topraklarının %20'sini kaplayan alanın %5.5'lik kısmı kıta topraklarının yüz ölçümüne denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı, Antarktika'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetine bağlı bir organizasyon. 1959 yılında kurulmuştur. Antarktika'nın yanı sıra Güney Okyanusu'ndaki gemilerden ABD'nin bilimsel araştırmalarını ve ilgili lojistik hizmetlerini yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">McMurdo Üssü</span>

McMurdo Üssü Amerika Birleşik Devletleri'nin Antarktika araştırma merkezidir. Ross Adası'nın güney burnunda, Yeni Zelanda'nın hak iddia ettiği Ross Bölgesinde, McMurdo Koyunun kıyısında bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı (USAP) tarafından yürütülmektedir. Antarktika'daki en büyük topluluktur, 1258 kişiye kadar barınak sağlayabilir. Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu'na giden bütün kargo ve personel McMurdo'dan geçer. Adını Archibald McMurdo'nun adlandırdığı McMurdo Koyu'ndan alır.

<span class="mw-page-title-main">Burcu Özsoy</span> Türk bilim insanı

Burcu Özsoy, Türk bilim insanı. Antarktika'da deniz buzu gözlemleri konusunda çalışmış olup Türkiye'nin ilk kutup araştırma merkezi olan İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi'nin müdiresi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horseshoe Adası</span> Antarktika Adası

Horseshoe Adası, Antarktika Yarımadası'nın batısında bulunan bir adadır. Ada, Graham Toprakları'nın batı kıyısında Square Körfezi girişinde yer almakta olup işgal eden 12 km uzunluğunda ve 6 km genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Concordia İstasyonu</span>

Concordia İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız-İtalyan araştırma istasyonudur. İstasyon, 2005 yılında açılmış olup coğrafi Güney Kutbu'ndan 1,670 km uzaklıkta Antarktika Platosu'ndaki Dome C adı verilen bir yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Casey İstasyonu</span> Antarktikada bulunan bir Avustralya araştırma istasyonu

Casey İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, Şubat 1969 tarihinde açılmış olup Bailey Yarımadası'nın kuzeyinde yer almaktadır. Casey İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Akademik Vernadski</span>

Akademik Vernadski, Antarktika'da bulunan bir Ukrayna araştırma istasyonudur. İstasyon, ilk olarak 1947 yılında Birleşik Krallık'ın Faraday İstasyonu olarak açılmış olup 1996 yılında Ukrayna'ya devredildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Arjantin Adaları'nda bulunan Galindez Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu</span> araştırma istasyonu

Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Brezilya araştırma istasyonudur. İstasyon, 6 Şubat 1984 tarihinde açılmış olup Birleşik Krallık'a ait eski G Üssü arazisi üzerine inşa edildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Davis İstasyonu</span>

Davis İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Ocak 1957 tarihinde açılmış olup Prenses Elizabeth Toprakları'nda Dayanışma Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Davis İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mawson İstasyonu</span>

Mawson İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Şubat 1954 tarihinde açılmış olup Mac. Robertson Toprakları'nda yer almaktadır. Mawson İstasyonu, Avustralya'nın en eski Antarktika istasyonu olup günümüzde Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Halley Araştırma İstasyonu</span> Antarktikada bulunan Birleşik Krallıka ait araştırma istasyonudur.

Halley Araştırma İstasyonu, Antarktika'da bulunan Birleşik Krallık'a ait araştırma istasyonudur. İstasyon, 15 Ocak 1956 tarihinde Dünya atmosferini incelemek amacıyla açılmış olup Brunt Buz Sahanlığı'nda yer almaktadır. Günümüz istasyon olan Halley VI ise 5 Şubat 2013'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen İstasyonu</span>

Bellingshausen İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1968 yılında Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shōwa İstasyonu</span> Antarktikada bir üs

Shōwa İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, 1957 yılında açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nda bulunan Doğu Ongul Adası'nda yer almaktadır.