İçeriğe atla

Tüp burunlu kuşlar

Procellariiformes
Thalassarche bulleri
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Procellariiformes
Fürbringer, 1888[1][2]
Familyalar
  • Diomedeoididae
  • Procellariidae
  • Diomedeidae
  • Hydrobatidae
  • Oceanitidae
Çeşitlilik
4 yaşayan familya, 23 cins, 125 tür

Tüpburunlu kuşlar ya da Fırtına kuşları (LatinceTubinares, LatinceProcellariiformes), kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümüne ait bit takım.[3][4]

Tamamen denizel kuşlardır. Her familyası farklı bir habitata uyum sağlamıştır. Takım üyelerinin hepsinde burun açıklıkları bir tüpe açılır. Bu kuşlar sadece deniz suyu içerler ve bu sudaki fazla tuz NaCl, tuz bezleri aracılığyla dışarıya salgılanır. Besinleri sadece deniz hayvanlarıdır. Türlerin hepsi sadece bir yumurta bırakır. En yakın akrabaları penguenlerdir. Çok benzedikleri martılarla bir akrabalıkları yoktur.

Kaynakça

  1. ^ Brands, Sheila (14 Ağustos 2008). "Systema Naturae 2000 / Classification – Parker (1982)". Project: The Taxonomicon. 14 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009. 
  2. ^ "ITIS". Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  3. ^ "Büyük Türkçe Sözlük". TDK. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2009. []
  4. ^ "Büyük Türkçe Sözlük". TDK. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2009. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Santigrat, iki ölçme değeri arasının 100'e bölümüyle elde edilen değer. Santigrat, °C sembolü ile gösterilmektedir. Terim, metrik sistem ile birlikte 18. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mandıra</span>

Mandıra, inek, koyun, keçi vb. süt veren hayvanların barındırıldığı, süt ve süt ürünlerinin de elde edildiği yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tarla kuşu</span>

Tarla kuşu, çayır kuşu, toygar, turgay isimleri ile de bilinen, toygargiller (Alaudidae) familyasına ait küçük, ötücü bir kuş türü.

Tarih boyunca tüm kültürlerde olduğu gibi insan yaşamını ve yerleşimini belirleyici öğelerinden birisi tuz ise diğeri de su olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüma kuşu</span> efsanevi kuş

Hüma kuşu, çoğu kez cennet kuşu olarak da adlandırılan, görünmeyecek şekilde çok yükseklerde dinlenmeksizin sürekli uçan, asla yere değmeyen -bazı kaynaklarda ayakları olmadığı da nakledilir- efsanevi kuş.

<span class="mw-page-title-main">Yelkovangiller</span>

Yelkovangiller ya da yelkovan kuşugiller, kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümününün Fırtına kuşları (Procellariiformes) adı ile de bilinen Tüpburunlu kuşlar (Tubinares) takımına ait bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Turnamsılar</span>

Turnamsılar veya bataklık kuşları, kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümünün, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına giren bir alt takımı.

<span class="mw-page-title-main">Çobanaldatangiller</span>

Çobanaldatangiller (Caprimulgidae), kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümünün gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına ait çobanaldatanlar alt takımından bir familya. Bu familyaya ait çobanaldatan türü iyi bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gökkuzgunlar</span>

Gökkuzgunlar, kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümünün, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına giren bir alt takımı.

<span class="mw-page-title-main">İbibik</span> kuş türü

İbibik, çavuş kuşu adı ile de bilinen, Gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının, ibibikgiller (Upupidae) familyasında yer alan tek kuş türü. Uzunluğu 28 cm kadar, gagası uzun yay biçiminde, tüyleri turuncu-kahverengi olup başı sorguçlu, kısa kanatlı bir kuştur. Bazı Türkiye Türkçesi ağızlarında baltalı olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kerkenez</span> doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü

Bayağı kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımının doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü. Çoğu kez yalnızca kerkenez olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kral sinek kuşu</span> Kuş türü

Kral sinek kuşu veya kral kolibri, kolibrigiller (Trochilidae) familyasından, bir iki art kuyruk tüyü diğerlerinden uzun, sarı, yeşil, turuncu, mor karışık renkli bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul (mitoloji)</span>

Tuğrul (تغرل), Divânu Lügati't-Türk'te Togrıl olarak tanımlanan, Dumrul adı ile de bilinen, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımında yer alan atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kuş, çakırdoğan. Macar ve Türk mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Toğrul veya Doğrul olarak da söylenir.

Kaknüs veya musikar, büyük bir gagası ve gagasında yüzlerce delik bulunan, rüzgâr esmesi sonucu bu deliklerden nağmeli sesler çıkaran ve bu şekilde musikinin doğuşuna öncülük ettiğine inanılan büyük mitolojik bir kuş. Musiki kuşu olarak da bilinen kaknüs, kuğu anlamına gelen Yunanca kökenli kiknos (Cygnus) kelimesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karinalılar</span>

Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının hemen bütün kuşları içine alan büyük bir bölümü.

<span class="mw-page-title-main">Meksika yıldızı</span>

Meksika yıldızı, kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümünün gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının sağanlar alt takımından kolibrigiller (Trochilidae) familyasının Trochilinae alt familyasına ait Calothorax cinsi bir kuş türüdür. Güney Amerika'da yaşar. Eflatun, mor, sarı, yeşil, kara karışık renklidir. Dişileri erkeklerinden daha büyük olur. Nektar, örümcek ve küçük böceklerle beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Kırbaç yılanıgiller</span>

Kırbaç yılanıgiller (Colubridae), kolubridler veya su yılanıgiller bir yılan familyasıdır. Tüm dünyadaki yılan türlerinin üçte ikisi kapsayan geniş bir familya olan kırbaç yılanları Antarktika haricinde bütün kıtalarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sarı-Bulak</span>

Sarı-Bulak Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.377 metre yükseklikte Tanrı Dağlarında Koçkor ile Narin şehri arasında Sarı-Bulak Nehri'nin güney kıyısında yerleşik, A365 karayolu üzerinde bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kemer (mimarlık)</span>

Kemer, mimarlıkta iki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantıdır. Kemerler ilk olarak MÖ 2. binyılda Mezopotamya mimarisinde görülmüş, sistematik kullanımı ise bu tekniği çeşitli mimari yapılara ilk kez uygulayan Romalılarla başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Su kemeri</span> üzerinde su yolu bulunan kemerli köprü

Su kemeri üzerinde su yolu bulunan kemerli köprüdür. Başka bir tanımla; su kemerleri su taşımak amacıyla insanlarca inşa edilen kanallardır. Modern mühendislik ve mimarlıkta ise; suyu kaynağından istenilen noktaya götürmekte kullanılan, boru, ark, kanal, tünel ve bunları destekleyen her türlü yapıdan oluşan bir sistemdir.