İçeriğe atla

Tümleşik Otorite Dosyası

AlmancaGemeinsame Normdatei
GND: Alman Millî Kütüphanesi ekran görüntüsü.
KısaltmaGND
OrganizasyonDNB
Başlangıcı5 Nisan 2012 (2012-04-05)
Örnek7749153-1
Websitesid-nb.info/standards/elementset/gnd

Tümleşik Otorite Dosyası (AlmancaGemeinsame Normdatei) kısaca GND, uluslararası otorite dosyası. GND Alman Ulusal Kütüphanesi tarafından Almanca konuşan Avrupa ülkeleri ve partnerleri ile beraber yönetilmektedir. GND, Creative Commons Sıfır (CC0) ile yayımlanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Integrated Authority File (GND)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Millî Kütüphanesi</span>

Avustralya Ulusal Kütüphanesi, Avustralya'nın en büyük kütüphanesidir. Canberra'da bulunan yapı 9 milyonu aşkın kitap barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Sanal Otorite Dosyası</span> uluslararası otorite dosyası

Virtual International Authority File (VIAF), uluslararası sanal otorite dosyası. Çeşitli ulusal kütüphanelerin ortaklaşa oluşturduğu ve OCLC tarafından yönetilen bir projedir. Alman Ulusal Kütüphanesi ve Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından başlatılmıştır.

LIBRIS, İsveç ulusal eşsiz katalogu. İsveç Ulusal Kütüphanesi tarafında yönetilmektedir. Sistem 6.5 milyon içerik arasında özgürce arama yapmaya izin veriyor.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası</span>

Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası, Amerika Birleşik Devletlerinin Kongre Kütüphanesindeki kayıtları seri numaraları ile kataloglandığı sistem.

Kashō, Japonya tarihinde MS Haziran 848-Nisan 851 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōwa'dan sonra gelmekte olup Ninju'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Ninmyō ve Montoku idi.

Kemmu, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Ocak 1334-Ağustos 1338 ve Güney Sarayı için Ocak 1334-Şubat 1336 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kuzey Sarayı için Shōkyō'dan sonra gelmekte olup Ryakuō'ya kadar devam ederken Güney Sarayı için Genkō'dan sonra gelmekte olup Engen'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōmyō idi.

Kentoku, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Temmuz 1370-Nisan 1372 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōhei'den sonra gelmekte olup Bunchū'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Chōkei ve kuzeyde Go-Kōgon ve Go-En'yū idi.

Kanshō, Japonya tarihinde Aralık 1460-Şubat 1466 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Chōroku'dan sonra gelmekte olup Bunshō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Hanazono ve Go-Tsuchimikado idi.

Bunshō, Japonya tarihinde Şubat 1466-Mart 1467 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kanshō'dan sonra gelmekte olup Ōnin'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.

Chōkyō, Japonya tarihinde Temmuz 1487-Ağustos 1489 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunmei'den sonra gelmekte olup Entoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.

Bunki, Japonya tarihinde Şubat 1501-Şubat 1504 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Meiō'dan sonra gelmekte olup Eishō'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Kashiwabara idi.

Eishō, Japonya tarihinde Şubat 1504-Ağustos 1521 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunki'den sonra gelmekte olup Daiei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Kashiwabara idi.

Daiei, Japonya tarihinde Ağustos 1521-Ağustos 1528 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Eishō'dan sonra gelmekte olup Kyōroku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Go-Kashiwabara ve Go-Nara idi.

Shōtoku, Japonya tarihinde Nisan 1711-Haziran 1716 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Hōei'den sonra gelmekte olup Kyōhō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Nakamikado idi.

Kyōhō, Japonya tarihinde Haziran 1716-Nisan 1736 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōtoku'dan sonra gelmekte olup Genbun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Nakamikado ve Sakuramachi idi.

Enkyō, Japonya tarihinde Şubat 1744-Temmuz 1748 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kanpō'dan sonra gelmekte olup Kan'en'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Sakuramachi ve Momozono idi.

Hōreki, Japonya tarihinde Ekim 1751-Haziran 1764 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kan'en'den sonra gelmekte olup Meiwa'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren hükümdarlar Momozono ve Go-Sakuramachi idi.

Meiwa, Japonya tarihinde Haziran 1764-Kasım 1772 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Hōreki'den sonra gelmekte olup An'ei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren hükümdarlar Go-Sakuramachi ve Go-Momozono idi.

Kyōwa, Japonya tarihinde Şubat 1801-Şubat 1804 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kansei'den sonra gelmekte olup Bunka'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōkaku idi.