İçeriğe atla

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 18. Kongresi

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 18. Kongresi
DurumTek parti
TürüSiyasi parti kongresi
KonumMoskova
ÜlkeSSCB
İlk düzenlenme10 Mart 1939
Son düzenlenme21 Mart 1939
OrganizatörTüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik)

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 18. Kongresi 10 Mart ile 21 Mart 1939 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 18. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Büyük Temizlik sonrası Sovyetler Birliği'nin "temizlenmiş" liderliği tarafından yönetilen ilk kongredir. Bir sonraki kongrenin yapılması on yıldan fazla zaman almıştır.

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Merkez Komite Raporu'nda, Stalin SSCB'nin dış politikaları üzerine özellikle batı demokrasileri ve batı demokrasilerinin ve Sovyet Dışişleri Bakanı Maksim Litvinov tarafından savunulan Kolektif güvenlik kavramını hayata geçirmekteki başarısızlığı ile yaşadığı hayal kırıklığı gibi bakışını özetlemiştir.[1] Bundan kısa süre sonra, Litvinov'u görevden alıp, Vyaçeslav Molotov'u atamıştır, bu değişiklik Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ve Nazi Almanyası ile geçici uyuşmaya öncülük etmiştir.

Kongre'nin gündemi

  1. Josef Stalin: Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komite Raporu[2]
  2. Mikhail Fedorovich Vladimirski: Merkez Revizyon Komite Raporu
  3. Dmitry Zakharovich Manuilski: Komünist Enternasyonal'e Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) Delegasyon Raporu
  4. Vyaçeslav Molotov: SSCB'nin Ulusal Ekonomisi'nin Kalkınması için Üçüncü Beş Yıllık Plan üzerine Rapor[3]
  5. Andrey Jdanov: Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) içinde statülerde değişiklikler
  6. Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) Programı'ndaki değişikliklerden sorumlu komisyonun seçimi
  7. Parti merkez Organları seçimi

Kongre'de alınan kararlar

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) Merkez Komite Raporu ülkenin iç ve dış durumunun bir analizini içerdiği kadar, gelecekteki gelişmeler ile ilgili bakış açısı da içeriyordu. Sosyalist toplumun tamamlanması gibi gelişimde yeni basamaklara doğru yelken açarken; Kongre, şu anda geçerli üretimdeki sosyalist yaklaşımı not edip, sosyalizmin geniş şekilde SSCB'de inşa edildiğini kabul etti. Yeni bir hedef belirlendi: kalkınmada ve işlevde en gelişmiş kapitalist ABD'yi yakalamak ve geçmek. Rapor ayrıca sosyalist devletin kalkınma ve işlev durumu ile ilgili teorik soruları da ele alıyordu ve ABD'nin yakın gelecekte yok olacağı fikrini hatalı olarak değerlendiriyordu.

Kongre, yeni Parti'nin statüsünün, Sovyet toplumunun sınıf yapısındaki değişimleri yansıttığını tasdik etti. Bir yıllık deneme süresi ile beraber birleştirilmiş Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) giriş şartları yürürlüğe konuldu. Diğer partilerin yabancı üyeleri için bu şartların uygulanmayacağına dair tek istisna konuldu. Her bireyin sosyal sınıf kökenine bağlı kategorilere ayrılmış bölümler kaldırıldı. Parti üyelerinin yeni haklarını açıklayan maddeler eklendi.

Ulusal Ekonomisi'nin Kalkınması için Üçüncü Beş Yıllık Plan da, Kongre tarafından kabul edilmiştir.

Ayrıca Bolşevik Parti Marşı partinin yeni marşı olarak belirlenmiştir.

Kongre süresince seçilenler

Merkez Komite: 71 üye, 68 Merkez Komite üyeliğine aday (yedek üye)
Merkez Revizyon Komitesi: 13 üye
Party Denetim Komisyonu: 187 üye

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Report on the Work of the Central Committee to the Eighteenth Congress of the C.P.S.U.(B.) 12 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by J. V. Stalin, Delivered March 10, 1939.
  2. ^ "И.В. Сталин - Отчетный доклад на XVIII Съезде партии «О работе ЦК ВКП(б)»". 6 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2016. 
  3. ^ Üçüncü Beş Yıllık Plan (1938-1942) savaş yüzünden tamamlanamadı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav Molotov</span> Sovyet siyasetçi

Vyaçeslav Mihayloviç Molotov (Rusça: Вячеслав Михайлович Молотов, II. Dünya Savaşı sırasında Stalin ile birlikte görev yapmış Sovyetler Birliği dışişleri bakanı. Alman Dışişleri Bakanı Ribbentrop ile Molotov Ribbentrop Paktı'nı imzaladı. 1920'lerde Stalin ile beraber hızla yükseldi ve 1950'lerde Nikita Kruşçev'in yükselişiyle siyasetten çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Politbüro</span> SSCB tarihinde komünist partinin, politikaları belirleyen en üst karar organı

Politbüro, Politik Büronun kısaltılmış biçimi. SSCB tarihinde komünist partinin, politikaları belirleyen en üst karar organıydı. Rusya'da 1917 Sovyet Devrimi'nden sonra devlet yönetimi üzerinde uyguladığı sıkı denetim 1991'de SSCB'nin dağılmasıyla sona ermiş, ardından varlığı fiilen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Kosıgin</span>

Aleksey Nikolayeviç Kosigin -(21 Şubat 1904, Sankt-Peterburg, Rusya Çarlığı - 18 Aralık 1980, Moskova, SSCB) - Rus siyasetçi. Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyi Başkanı (1943-1946). Sovyetler Birliği Bakanlar Kurulu Başkanı (1964-1980). Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi. Komünist Parti Merkez Komitesi üyesi (1939-80). Politbüro üyesi (1960-1980). Yüksek Sovyet meclisi üyesi(1946-1980). Soğuk Savaş sırasında uluslararası devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri</span> Fiilen Sovyetler Birliğinin lideri

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri, 1924'ten 1991'de birliğin dağılmasına kadar, makam sahibi Sovyetler Birliği'nin tanınmış lideriydi. Genel Sekreter Komünist Parti'yi doğrudan tek başına kontrol ediyordu. Bununla birlikte, parti siyasi güç üzerinde tekele sahip olduğundan, Genel Sekreter Sovyetler Birliği hükûmetini yürütme kontrolüne sahipti. Makamın devletin hem dış hem de iç politikalarını yönlendirme kabiliyeti nedeniyle Sovyetler Birliği'nin fiili olarak en yüksek makamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kalinin</span> Bolşevik devrimci

Mihail İvanoviç Kalinin, 1919-1946 yılları arasında Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı olmuş Bolşevik devrimci. 1926 yılından itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Politbüro üyesi olmuştur. SBKP Genel Sekreteri Josef Stalin’in yakın çalışma arkadaşı ve "Eski Bolşevik"tir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi, 14 – 26 Şubat 1956 tarihinde yapılmıştır. Kongre özellikle parti genel sekreteri Nikita Kruşçev’in yaptığı ve Gizli söylev olarak bilinen, Josef Stalin ve döneminin şiddetle eleştirildiği konuşmayla hatırlanır. Sovyet dış politikasında Barış içinde bir arada yaşama yaklaşımının ilan edildiği kongredir.

<span class="mw-page-title-main">Gizli söylev</span>

Gizli Söylev veya Kruşçev Raporu, Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresinde Genel Sekreter Nikita Kruşçev tarafından 25 Şubat 1956 tarihinde yapılan konuşmadır. Konuşmada, 1953 yılına kadar iktidarda olan Sovyet lideri Josef Stalin tarafından yapılan yanlış uygulamalar, orduda ve partide gerçekleştirilen tasfiyeler, kişi kültünün oluşturulması eleştirilir. Kruşçev konuşmasında Stalin'i kıyasıya eleştirirken Bolşevik lider Vladimir Lenin'e ve Sovyetler Birliği Komünist Partisine sahip çıkacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Suslov</span> Sovyet siyasetçi

Mihail Andreyeviç Suslov Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesi (1947-1982). 1965'te Brejnev döneminde Sovyetler Birliği Komünist Partisi ikinci sekreteri oldu. Stalin döneminden ölümüne kadar partinin en önemli ideoloğu olarak görev yaptı. Stalin ve Hruşçov dönemlerinde etkili olmakla birlikte özellikle Brejnev döneminde siyasi otoritesi arttı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 27. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 27. Kongresi Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin 25 Şubat ile 6 Mart 1986 tarihleri arasında Moskova'da gerçekleşen kongresidir. Mihail Gorbaçov'un Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak başkanlık ettiği ilk kongredir. 20 yıl önce Leonid Brejnev'in oluşturduğu görüntüye uyumlu olarak, bir önceki SBKP Kongresinden beş yıl sonra toplanmıştır. Bu geçen beş yılda çok şey değişmişti. Sovyet politikasının anahtar isimleri Mihail Suslov, Leonid Brejnev, Yuri Andropov, Dmitri Ustinov ile Konstantin Çernenko ölmüş ve Mihail Gorbaçov Parti'nin Genel Sekreteri olmuştu. Bu nedenle Gorbaçov'un yeni politikalarını ve istikametini görmek için Kongre hem içte hem de dışarıda geniş bir merakla bekleniyordu. Kongreye 4,993 delege katıldı. 27. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi seçildi. Bu kongre, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Tarihinde sondan bir önceki olma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 24. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 24. Kongresi 30 Mart ile 9 Nisan 1971 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 4963 Sovyet delegesi ve 91 ülkeden 102 yabancı ülke temsilcisi gözlemci olarak katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 22. Kongresi</span> Moskovada 1961de yapılan kongre

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 22. Kongresi 17 Ekim ile 31 Ekim 1961 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 4413 Sovyet delegesi ve 83 yabancı Komünist Partisinden gözlemci Nikita Kruşçev ve diğerlerinin politikalar konularında değerlendirmelerini dinlemişlerdir. Çin-Sovyet ayrılığının kesinleştiği kongre olmuştur ve bu nedenle Çin Komünist Partisi'nin katıldığı sonuncu kongre olmuştur. Kongre, 22. Merkez Komitesi'ni seçti.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi 5 Ekim ile 14 Ekim 1952 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası toplanan ilk Partisi kongresidir. Ayrıca Josef Stalin'in liderliğindeki son kongredir. Çin'den Liu Shaoqi olmak üzere yabancı Komünist partilerden birçok önemli misafir kongreye katılmıştır. Stalin son konuşmasını bu kongrede yapmıştır. 19. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Kongresi, 26 Ocak - 10 Şubat 1934 tarihleri arasında düzenlendi. Kongreye, 1.872.488 parti üyesini ve 935.298 aday üyeyi temsilen, oy kullanma hakkı bulunan 1.225 delege ve dayanışma oylaması hakkı ile 736 delege katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 15. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 15. Kongresi 2-19 Aralık 1927'de Moskova'da yapıldı. Oy kullanma hakkı bulunan 898 asıl delege ve danışma oylaması hakkıyla 771 delege katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 16. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 16. Kongresi 26 Haziran ile 13 Temmuz 1930 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 1268 oy hakkı olan Parti delegesi; 891 gözlemci statüsünde delege katılmıştır. 16. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 14. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 14. Kongresi 18-31 Aralık 1925'te Moskova'da yapıldı. 14. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 8. Kongresi, Moskova’da 18-23 Mart 1919 tarihinde yapılmıştır. 313,766 parti üyesini temsilen 301 oy kullanma hakkına sahip delege ve konuşma hakkına sahip 102 delege katılmıştır. 8. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav Nikonov</span>

Vyaçeslav Alekseyevicç Nikonov, Rus siyaset bilimci ve politikacı. Jozef Stalin döneminde Sovyetler Birliği'nde dışişleri bakanlığı yapan Vyaçeslav Molotov'un torunu olan Nikonov, Rusya Devlet Duması'sında Birleşik Rusya partisinden milletvekilidir. Amerika Birleşik Devletleri tarihi ile ilgili çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anti Parti Grubu</span>

Anti Parti Grubu, Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Nikita Kruşçev'in başlattığı destalinizasyon sonrası Haziran 1957'de Kruşçev'i görevden alınmasına çalışan fakat başarısız olan grup. Kruşçev'in tanımlaması olan Anti Parti Grubu, Bolşevik liderler Georgi Malenkov, Vyaçeslav Molotov, Lazar Kaganoviç, Dmitri Şepilov gibi isimlerin önderliğindeki muhaliflerden oluşmaktaydı. Grup destalinizasyon sürecinde Stalin'in etkisizleştirilmesine şiddetle karşı çıktı.