İçeriğe atla

Tüm-Birlik Devlet Siyasi İdaresi

Tüm-Birlik Devlet Siyasi İdaresi
OGPU / ОГПУ
Объединённое государственное политическое управление при СНК СССР Obyedinyonnoye gosudarstvennoye politiçeskoye upravleniye pri SNK SSSR
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi15 Kasım 1923
Önceki kurum
Kapanış tarihi10 Temmuz 1934
Sonraki kurum
TürüGizli polis teşkilatı
BağlılığıSovyetler Birliği hükûmeti (Halk Komiserleri Konseyi)
AdresLubyanka Binası, Moskova
Yönetici(ler)

Tüm-Birlik Devlet Siyasi İdaresi veya resmi adıyla Halk Komiserleri Konseyi Birleşik Devlet Siyasi İdaresi, (Rusça: Объединённое государственное политическое управление при СНК СССР) Obyedinyonnoye gosudarstvennoye politiçeskoye upravleniye pri SNK SSSR; kısaca ОГПУ (OGPU), 1923'ten 1934'e kadar faaliyet yürüten Sovyetler Birliği'nin gizli polis servisi.

Sovyetler Birliği’nin Aralık 1922’de kurulmasıyla birlikte yeni devlet güvenliği üzerinde kontrol uygulamak için birleşik bir örgütlenme gerekmekteydi. Böylece, 15 Kasım 1923'te Devlet Siyasi Müdürlüğü (Gosudarstvennoye politiçeskoye upravleniye, GPU), NKVD'den ayrıldı ve tüm yaplanmalar Ortak Devlet Siyasi Müdürlüğü olarak doğrudan Halk Komiserleri Konseyi'ne girdi. GPU başkanı Felix Dzerzhinsky, OGPU'nun ilk şefi oldu.

Öncesindeki GPU gibi, OGPU da 1917-1922’deki Çeka'nın orijinal Bolşevik gizli polisine göre daha kısıtlayıcı bir şekilde çalıştı. Çeka'nın aksine, OGPU'nın "karşı-devrimcileri vurma" gibi bir görevi yoktu, siyasi suçluların yargıçların önüne çıkarılması gerekiyordu. OGPU yetkileri, 1926'da bu suçu "devlet karşıtı terörizm ile ilgili" bir bölüm içerecek şekilde değiştirildi. Buna karşın hükümler ucu açık bir şekilde yazılmış ve çok geniş bir şekilde yorumlanmıştır. O zamandan önce bile, OGPU en istisnai olaylara karışanları yargılamak için, genellikle herhangi bir tanık çağırmadan mahkemeler kurmuştu.[1] Zamanla, OGPU'nun fiili güçleri Çeka’nın güçlerinden daha da büyük bile geldi.

GPU / OGPU, 1924-1925 Güven Operasyonu ile birlikte büyük bir başarı elde etti. OGPU temsilcileri Batı Avrupa’daki beyaz göçmenlerle temasa geçti ve komünist rejimi devirmeye çalışan "Güven" olarak bilinen geniş bir grubu temsil ediyormuş gibi yaptı. Sürgün edilen Ruslar, "Güven" e, yabancı istihbarat teşkilatlarında olduğu gibi, büyük miktarda para ve malzeme verdi. Sovyet ajanları nihayet Güven ile buluşmak için önde gelen anti-komünist yöneticilerden Sidney Reilly'yi Rusya'ya çekmeyi başardı. Reiily Eylül 1925'te Sovyetler Birliği'nde yakalandı ve infaz edildi. "Güven" daha sonra çözüldü ve bu durum OGPU için büyük bir propaganda oldu.

1927'den 1929'a kadar OGPU, muhalefet darbesiyle ilgili yoğun soruşturmalara girdi. Sovyet hükûmeti, Sovyet karşıtı her türlü muhalefet görüşünün tehlikeli olarak kabul edilmesi gerektiği ve GPU'ya düşman unsurlar bulma yetkisi verdiği konusunda bir kararname yayınladı. Bu, 1928 yılının Mart ayında, endüstriyel sabotajların ve düşmanca komplolarda yer aldığı iddia edilen bir kovuşturmanın yargılamasını barındıran Şahtı Duruşması'na yol açtı. Bu dava Stalin dönemi sırasında açılan birçok davadan ilki olacaktı.

OGPU Gulag sistemini planladı ve kurdu. Ayrıca, Sovyet hükûmetinin Yevgeniy Tuçkov başkanlığındaki bir operasyonda Rus Ortodoks Kilisesi, Yunan Katolikleri, Latin Katolikleri, İslam ve diğer dini örgütlere baskı birimleri kurdu. OGPU aynı zamanda, Sovyetler Birliği'nin erken dönemlerinde anarşistlerin ve diğer muhalif sol kanat fraksiyonlarının tespitinden, tutuklanmasından ve tasfiyesinden sorumlu olan başlıca gizli polis teşkilatıydı.

GPU, 1934'te Sincan'a Sovyet müdahalesi sırasında Sovyet güçlerini yönetti.[2]

OGPU, 1934 yılının Temmuz ayında, yeni oluşturulan tüm sendika İçişleri Halk Komiserliği (NKVD) olarak yeniden şekillendirildi. Daha sonra daha yaygın olarak bilinen Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) oldu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Overy, Richard (2004). The Dictators: Hitler's Germany, Stalin's Russia. Londra: W. W. Norton. ISBN 978-0393020304. 
  2. ^ Andrew D. W. Forbes (1986). Warlords and Muslims in Chinese Central Asia: a political history of Republican Sinkiang 1911–1949. Cambridge, England: Cambridge University Press Archive. s. 120. ISBN 978-0-521-25514-1. Erişim tarihi: 10 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">KGB</span> Sovyetler Birliğinin istihbarat ve gizli servisi

KGB, Devlet Güvenlik Komitesi, Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisidir. İlk olarak 1918 yılında Çeka adıyla kurulan teşkilat pek çok kez isim değişikliğine maruz kalmış ve son olarak 13 Mart 1954'te KGB adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">NKVD</span>

NKVD veya İçişleri Halk Komiserliği, Sovyetler Birliği'nin çeşitli meselelerini idare eden devlet birimi. NKVD 1917'de kurulan ve başlangıçta düzenli polis çalışması yürütmek ve ülkenin hapishanelerini ve çalışma kamplarını denetlemekle görevli bir Sovyet kolluk kuvvetiydi. 1930'da dağıtıldı, ancak 1934'te tüm sendikaları kapsayan bir komiserlik olarak yeniden kuruldu. Bu süre zarfında NKVD, OGPU'nun işlevlerini üstlendi ve hem düzenli polislik faaliyetlerinden hem de gizli polis faaliyetlerinden sorumlu oldu. Özellikle Joseph Stalin yönetimindeki Büyük Temizlik sırasında siyasi baskıdaki rolü ve yargısız infazlara, Gulag zorunlu çalışma kampları sistemine ve daha zengin köylülere yönelik baskıya dahil olmasıyla bilinir. Ayrıca Sovyet sınırlarının korunması, casusluk ve Polonya'daki baskı ve katliamlar da dahil olmak üzere diğer ülkelerde Sovyet politikasının uygulanmasını denetledi. 1946'da tüm Halk Komiserliklerinin adı Bakanlık olarak değiştirildi ve NKVD İçişleri Bakanlığı (MVD) oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çeka</span> Sovyet Gizli Polis Birimi

Çeka, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve güvenlik teşkilatı. Resmî ismi Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyine bağlı Tüm Rusya Karşı-Devrim ve Sabotajla Mücadele Olağanüstü Komisyonu şeklindedir. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 20 Aralık 1917 tarihinde Vladimir Lenin ve daha sonra Feliks Dzerjinski tarafından yayınlanan bir kararname ile kuruldu. 1922'den sonra Çeka birçok kez yeniden yapılanmaya uğradı. Sovyet rejiminin karşı-devrimci faaliyetlerin saldırılarına karşı ayakta kalması için hayati önem arz eden bir siyasi-askerî kuvvet hâline geldi. 1921 yılında Çeka'nın bir parçası olan Cumhuriyetin İç Savunması için Birlikler adıyla kurulan örgüt 200.000 kişiden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Yejov</span>

Nikolay İvanoviç Yejov Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği'nin gizli polis memuru. Büyük Tasfiye sırasında kitlesel tutuklamalar, işkenceler ve infazlar düzenledi, ancak Stalin'in gözünden düşerek tutuklandı ve beraberinde bir dizi itirafta bulundu. Tasfiye sırasında "asılsız tutuklamalar" da dahil olmak üzere bir dizi Sovyet karşıtı faaliyette bulunduğunu kabul etti. 1940'ta Tasfiye'den sorumlu tutulan diğer kişilerle birlikte idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Lavrenti Beriya</span>

Lavrenti Beriya, Sovyet politikacı, Sovyet Güvenlik Sekreteri ve Sovyet Gizli Polisi şefi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Orlov</span> Sovyet casus (1895 – 1973)

Aleksandr Mihailoviç Orlov Sovyet istihbarat yöneticisiydi. 1938 yılında ABD'ye iltica etti. Leon Troçki'yi kendisine karşı yapılacak olan suikast girişiminden haberdar etti.

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (Rusça: Служба внешней разведки, Rusça telaffuz: [Sluʐbə vnʲɛʂnʲɪj rɐzvʲɛtkʲɪ]; tra. Sluzhba vneshney razvedki; ya da SVR RF ağırlıklı sivil işler için, Rusya'nın dış istihbarat kuruluşudur. SVR, KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü organizasyonunun halefidir. Askeri casusluk işlerinde karşılığı GRU olmaktadır. SVR RF Aralık 1991 yılından bu yana KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü halefi konumundadır. SVR'nin yönetim merkezi Moskova'da Yasenevo Bölgesi'nde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lubyanka Binası</span>

Lubyanka Binası,, Moskova'daki Lubyanka Meydanı'nda bulunan neo-barok tarzında bina. Eskiden KGB Genel Merkezi olarak hizmet vermiş ve KGB ile adı özdeş olarak anılmıştır.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Parti Kontrol Komisyonu Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi bünyesinde yüksek bir disiplin kuruluydu. Üyeleri Merkez Komitesinin genel oturumlarında seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi komiser</span>

Siyasi komiser Orduda, siyasi komiser veya siyasi subay, ordunun siyasi kontrolünü sağlamak amacıyla atandıkları birimin siyasi eğitiminden (ideolojisinden) ve organizasyonundan sorumlu bir denetleyici subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Polikarpe Mdivani</span> Rus Bolşevik devrimci, Sovyet siyasetçi

Polikarpe Gurgenoviç "Budu" Mdivani 1917 Rus Devrimleri ve İç Savaşa aktif olarak katılan deneyimli bir Gürcü Bolşevik siyasetçi, Sovyet hükûmet yetkilisi ve diplomattır. 1920'lerde, özellikle Kafkasya'nın Sovyetleştirilmesinde önemli bir rol oynadı ancak daha sonra 1922 Gürcistan Olayı sırasında Josef Stalin'in merkezileştirme politikası sırasında Komünist Gürcistan muhalefetine öncülük etti. 1930'larda Troçkist muhalefete desteği gerekçe gösterilerek işkence gördü ve Büyük Temizlik kapsamında idam edildi.

Sovyet gizli polis teşkilatlarının zaman içinde devamlılıkları vardı. Ekim Devriminden sonra Vladimir Lenin'in 20 Aralık 1917 tarihli kararıyla oluşturulan ilk gizli polise "Çeka" (ЧК) adı verildi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında KGB'nin ardılı konumundaki Rusya Federal Güvenlik Servisi'nde çalışanlar hâlâ gayriresmî olarak Çekist olarak adlandırılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Genrih Yagoda</span>

Genrih Grigoryeviç Yagoda, 1934-1936 yılları arasında Sovyetler Birliği'nin güvenlik ve istihbarat teşkilatı olan NKVD'nin müdürü olarak görev yapan Sovyet gizli polis memuru. Joseph Stalin tarafından atanan Yagoda, Büyük Tasfiye'nin doruk noktasında Eski Bolşevikler'den Lev Kamenev ve Grigory Zinoviev'in tutuklamalarını, Moskova Davalarını ve infazlarını denetledi. Yagoda ayrıca, 12.000-25.000 işçinin öldüğü GULAG sisteminden cezai işçi kullanarak Naftaly Frenkel ile Beyazdeniz-Baltık Kanalı'nın inşasını denetledi.

Devlet Güvenliği Halk Komiserliği, Sovyetler Birliği'nde görev yürüten gizli polisin, 3 Şubat 1941'den 20 Temmuz 1941'e kadar faaliyet yürüten, ardından 1943'te Devlet Güvenlik Bakanlığı olarak yeniden adlandırılmadan önce var olan istihbarat ve karşı istihbarat birimi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Siyasi Müdürlüğü</span>

Devlet Siyasi Müdürlüğü, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin gizli servisiydi. 6 Şubat 1922 tarihinde kurulmuş olup Sovyetler Birliği'nin kurulmasından sonra 15 Kasım 1923 tarihinde yerini OGPU'ya bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Fedotov</span>

Pyotr Vasilyevich Fedotov, uzun süre Sovyet güvenlik ve istihbarat görevlisi, NKVD/NKGB'de karşı istihbarat başkanı ve Enformasyon Komitesi başkan yardımcısı olarak dış istihbarat başkanıydı.

Leonid Nikolayev, Komünist Partinin Leningrad şubesinin birinci sekreteri Sergey Kirov'un suikastçisi.