İçeriğe atla

Túpac Amaru Devrimci Hareketi

Túpac Amaru Devrimci Hareketi (İspanyolca: Movimiento Revolucionario Túpac Amaru, kısaltması MRTA), 1980'lerin başı ile 1997 yılları arasında Peru'da etkin olan Marksist devrimci grup ve Peru'daki iç çatışmaların başlıca aktörlerinden biri. Örgüte, tutsak edilene kadar Victor Polay Campos (yoldaş "Rolando") tarafından, 1997'deki ölümüne kadar da Néstor Cerpa Cartolini (yoldaş "Evaristo") tarafından liderlik edilmiştir.

MRTA adını, atası Inka halkının son yerli lideri Túpac Amaru'nın isminden alan 18.yy da yaşamış, Túpac Amaru II'ye duyduğu bağlılıktan aldı. MRTA Peru hükûmeti, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Parlamentosu tarafından terörist bir grup olarak kabul edilir. 5 Ekim 2001’de “ABD yabancı terörist örgütler” listesinden çıkartıldı. Gücünün zirvesinde, yüzlerce aktif üyeye sahipti. Hedeflerini, ülkeyi emperyalist unsurlardan kurtarmak ve sosyalist bir devlet inşa etmek olarak açıklıyorlardı.

Kökeni

MRTA 1980’de Marksist-Leninist Devrimci Sosyalist Parti ve Devrimci Sol Hareketi’nin MIR El Militante (MIR-EM) militan bir grubunun birleşmesiyle oluştu. Juan Velasco Alvarado'nun diktatoryal solcu hükûmetine katılmış Peru silahlı kuvvetlerinin eski üyeleri ile 1965'te çözülmüş olan Kastrocu gerilla örgütü Devrimci Sol Hareketin bir alt bölümünün bir araya gelmesiyle oluşmuşlardır. MRTA askeri hükûmetler döneminden sonra Peru'daki ilk demokratik seçimleri takiben diğer sol örgütlerle ittifak yaptı (1968–1980).

Eylemler

MRTA tarafından gerçekleştirilen ilk eylem 31 Mayıs 1982 de Victor Polay Campos ve Jorge Talledo'nın (merkez komite üyeleri) da dahil olduğu beş üyesi ile Lima'daki La Victoria'da bir banka soygunudur. Bu eylem sırasında Talledo arkadaşı tarafından açılan dost ateşiyle öldü ve hareketin ilk kaybı haline geldi. Peru'daki kontra-terör programı grubun eylem gerçekleştirme yeteneğini zayıflattı. MRTA, Maoist rakibi Aydınlık Yol ile şiddetli uyuşmazlığın getirdiği rekabetten, önemli liderlerinin ölümleri ya da tutuklanmalarından ve sol içindeki desteğinin kaybolmasından oldukça zarar gördü. 2001'de çeşitli MRTA üyeleri Bolivya'da halen tutuklu olarak bulunuyordu.

Son büyük eylemi 1997 Japon elçiliği rehine krizi ile sonuçlandı. Aralık 1996'da on dört MRTA üyesi, Japon büyükelçisinin Lima'daki malikanesini işgal ettiler, 72 rehineyi 4 aydan fazla süre ellerinde tuttular. Nisan 1997'de Başkan Alberto Fujimori'nin emri altındaki silahlı kuvvetler malikaneye saldırdı, bütün rehinelerden sadece biri ve on dört MRTA militanı öldürüldü. Fujimori bu nihai saldırıyı açıkça övdü, ancak en az üç, belki de sekiz kadar MRTA'lının teslim olduktan sonra süratle infaz edilmesi olayı sonradan açığa çıkınca saldırı kusurlu bulundu.

Davalar ve mahkûmiyetler

Lima'da yaşayan, eski bir MIT öğrencisi ve Amerikalı bir sosyalist olan Lori Berenson olayı uluslararası olarak dikkat ve ilgi çekti. Lori Berenson 30 Kasım 1995'te MRTA ile işbirliği yaptığı suçlamasıyla tutuklandı. Daha sonra bir askeri mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahküm edildi. (Sonra sivil bir mahkeme tarafından cezası 20 yıla indirildi. Eylül 2003'te Şili'li dört sanık Tupac Amaru Devrimci Hareketi üyesi olmak, kuzey Amerika Kültür Enstitüsüne yönelik eylemlere katılmak ve 1993'teki adam kaçırma ve cinayetlerden dolayı yeniden yargılandılar ve mahküm edildiler. 26 Mart 2006'da MRTA gerilla komutanı olan Víctor Polay 1980'leri sonu ve 90'ları başı süresince işlediği öne sürülen 30'a yakın suçtan Peru mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

Hakikat Ve Uzlaşma Komisyonu

Peru'da Hakikat Ve Uzlaşma Komisyonu'nun açıklamasına göre araştırılan ölümlerin %1.5'undan bu grubun sorumlu olduğu ortaya çıktı. 2003'te yayınlanan son bulgularla komisyonun gözlemi:

Halen varlığını sürdüren Aydınlık Yol ve diğer Latin Amerika silahlı örgütlerinin aksine, MRTA eylemlerinin sorumluluğunu üstlendi, kendilerini sivil halktan ayırmak için üyeleri üniforma ya da farklı tanımlayıcı nesneler kullandı, silahsız halka saldırmaktan sakındı ve bazı noktalarda barış görüşmelerine açık olduğunu gösterdi. Bütün bunlara rağmen, MRTA cezai suçlar da işledi; General Enrique López Albújar olayında olduğu gibi suikastlere başvurdu, rehineler aldı ve sistematik olarak insan kaçırdı, bütün bu suçlar, yalnızca kişi özgürlüğünü değil, bununla birlikte MRTA'nın saygı duyduğunu iddia ettiği uluslararası insan haklarını da ihlal etti. MRTA'nın kendi saflarındaki muhaliflere de suikast düzenlediğinin altını çizmek de önemlidir.

[1]

Kaynakça

  1. ^ La Comisión de la Verdad y Reconciliación. Final Report. "General Conclusions." Available online 4 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 3 February 2007.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sol</span> 1978-1994 yılları arasında etkin olmuş silahlı sol grup

Devrimci Sol ya da kısaca DEV-SOL, 1978-1994 yılları arasında faaliyet göstermiş silahlı sol grup.

<span class="mw-page-title-main">Peru</span> Güney Amerika ülkesi

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> Aralık 1970te Türkiyede yasa dışı olarak kurulan Marksist-Leninist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kısaca THKP-C, Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı, Ertuğrul Kürkçü, Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga tarafından Aralık 1970'te Türkiye'de yasa dışı olarak kurulan Marksist-Leninist örgüttür. Kentsel gerilla savaşı stratejisini benimsediğini açıklayan örgüt, 1960 ve 70'lerde oluşan Devrimci Gençlik Hareketleri ile büyüdü. Kuruluşunun hemen ardından İstanbul ve Ankara'da banka soygunu gibi birkaç eylem gerçekleştiren örgüt, Nisan 1971'de İsrail başkonsolosu Efraim Elrom'u kaçırarak adını daha da duyurmuştur. Elrom'un kaçırılmasından sonra yapılan görüşmelerden netice alınamaması ve ardından Efraim Elrom'un öldürülmesinden sonra örgüte yönelik başlatılan operasyonlar sonucu örgütün yönetici kadrosundan birkaçı dışında tümü yakalandı. Bu operasyonlar sonrası kendi içlerinde örgütün yöntemlerine dair tartışmalar yaşamalarının ardından yönetim kadrosundan birkaç isim ihraç edildi. Mahir Çayan ve arkadaşlarının cezaevinden kaçmasının ardından yeniden bir araya gelen örgüt, şehirlerden uzaklaşıp kırlarda örgütlenme yoluna gitti ve bu sebeple Karadeniz Bölgesi'ne gittiler.

Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (TDGF) ya da daha yaygın ismiyle DEV-GENÇ, 1965'in sonlarında kurulan Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde yer alan öğrenciler tarafından dönemin özgünlüğünde kimi fikirsel ve mücadele pratiğine dair ayrılıklar üzerine kurulan, üniversiteli sosyalist gençlik örgütlenmesidir.

Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB), 1979 Şubat'ında, yasa dışı bir örgüt olarak, THKO bölünmesinden sonra gerçekleştirilen bir kongreyle kurulan örgüt. Kurucuları arasında Yaşar Ayaşlı, Osman Yaşar Yoldaşcan, Mehmet Fatih Öktülmüş, İsmail Cüneyt gibi isimler bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Marksist-Leninist Silahlı Propaganda Birliği</span> 1970li yıllarda silahlı eylemler düzenlemiş Marksist-Leninist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi/Marksist-Leninist Silahlı Propaganda Birliği (THKP-C/MLSPB) 1970'li yıllarda aktif olarak silahlı eylemler düzenlemiş Marksist-Leninist örgüt. Örgütün legal yapılanması Devrimci Kurtuluş örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Antifaşizm</span>

Anti-faşizm; her türlü faşist ideoloji, politik hareket ve organizasyona karşı olan görüş. Aşırı sol hareketler -anarşizm, sosyalizm ve komünizm gibi- bu hareketin içinde yoğunlukta olur.

Matzpet, İsrail’de radikal sol, devrimci, anti-siyonist ve enternasyonalist eski bir devrimci parti.

<span class="mw-page-title-main">Sol komünizm</span> Siyasi fikir

Komünist sol olarak da bilinen sol komünizm, Komünist Enternasyonal'in sol kanadını teşkil eden ve Komünist Enternasyonal'den 1920'lerden ayrılmış akımlardan gelen siyasi geleneğin ismidir. Komünist Enternasyonal'in dünyanın pek çok yerindeki partilerinde, oportünizme karşı, devrimci görüşleri savunan sol kanatlar gelişmiş olsa da, bu akımlar en net biçimde Almanya-Hollanda komünist solu ve İtalyan komünist solu tarafından ifade edilmişlerdir.

Kurtuluş Hareketi, 1971'deki örgütsel yenilgiden sonra hapisten çıkan bir kısım Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kadrolarının, THKP-C'nin aynı isimli haftalık yayın organı Kurtuluş dergisinin ismini alarak 1976'da aylık olarak yayımlamaya başladıkları Kurtuluş Sosyalist Dergi çevresinde oluşturdukları Marksist-Leninist siyasi harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Abimael Guzmán</span> Devrimci

Manuel Rubén Abimael Guzmán Reynoso, takma adı Başkan Gonzalo, eski felsefe profesörü, Peru'daki Aydınlık Yol devrimci hareketinin lideri.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Fujimori</span> 1990-2000 arası Peru Cumhurbaşkanı

Alberto Kenya Fujimori, 28 Temmuz 1990 - 17 Kasım 2000 tarihleri arasında görev yapmış Japonya asıllı Peru devlet başkanı. Devlet başkanlığı sırasında önemli ekonomik reformlar yapmış, baskıcı bir idare kurmuş, insan hakları ihlallerinde bulunmuş ve solcu hareketlere karşı yargısız infazlar gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frente Amplio</span>

Geniş Cephe, Uruguay'da sol görüşlü politik partiler koalisyonuna verilen addır. Lideri Mónica Xavier'dır. Frente Amplio, PIT-CNT sendika ve kooperatif konut hareketi ile yakın bağları vardır.

Kara Muhafızlar, Şubat Devriminden sonra ve diğer sol grupların son Bolşevik baskısından önce kurulan silahlı işçiler grubu idi. Anarşistlerin temel grev gücü bunlardı. Bunlar 1917 yazında Maria Nikiforova tarafından Ukrayna'da kuruldu ve Ocak 1918'de Moskova'ya, Fabrika ve Bitki Komiteleri ve Moskova Anarşist Gruplar Hücreleri Federasyonu tarafından sanayi işletmelerindeki anarşistlerin kontrolü altında genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Eylem Hareketi</span>

Fransız Eylem Hareketi, Fransız aşırı sağ monarşist siyasi hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Komünist Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Devrimci Komünist Parti kısaca RCP ya da Revcoms olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1975'te kurulan ve Bob Avakian tarafından yönetilen bir komünist partidir. Partinin nihai hedefi dünya komünizmidir; bu amaçla kapitalist sistemi devirmek ve yerine sosyalist bir devlet kuracak bir devrim için örgütlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Verónika Mendoza</span>

Verónika Fanny Mendoza Frisch Perulu-Fransızpsikolog, eğitimci ve politikacıdır. Yeni Peru hareketinin kurucusu ve şu anki lideridir.