İçeriğe atla

Töre (Cem Karaca albümü)

Töre
Cem Karaca stüdyo albümü
Yayımlanma1988
TarzProgresif Rock
ŞirketEmre Plak
YapımcıHüseyin Emre
Cem Karaca kronolojisi
Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar
(1987)
Yiyin Efendiler
(1990)

Töre, 1988 tarihli bir Cem Karaca albümüdür.

Albüm

Cem Karaca'nın Almanya'dan döndükten sonra Türkiye'de hazırladığı "Merhaba Gençler" albümünden sonra hazırladığı 2.albümdür. Eser politikliği yönünden klasik Cem Karaca geleneğini devam ettiriyordu. Pir Sultan Abdal, Ahmed Arif ve Nazım Hikmet'in şiirlerini ve birçok anonim halk şarkısını kullanmıştı. Cem Karaca'nın, Ahmed Arif'in şiirinden Oğuz Abadan'ın bestelediği 33 Kurşun'da yaptığı 8 dakikalık yorum dikkate değerdir. Töre'nin düzenlemelerinde hem folklorik ögeler ve hem de koro ile birlikte ağırlıklı olarak kullanılan senfonik ögeler göze çarpmaktadır. Albümün ilk versiyonlarında ezan sesi içeren bu parçadaki ezan, sonraki baskılarda çıkartılmıştır. Albümdeki "Sevda Kuşun Kanadında" şarkısı da kliplenmiştir. Albümde düzenlemeleri Oğuz Abadan yaparken, Erkan Oğur, Okay Temiz, Ercan Irmak, Murat Yeter, Erdem Sökmen gibi ünlü müzisyenler de yer almıştır.

Albümdeki, "Akşam Erken İner Mapushaneye" ve "Hasret"'in orijinali 1980 tarihli "Hasret" albümünde, "Oğluma" şarkısının orijinali 1982'deki "Bekle Beni" albümünde, "Resimdeki Gözyaşları"nın orijinali ise 1968'deki 45'likte yer almaktaydı.

Şarkılar

Belirtilenler dışında bütün söz, müzikler Cem Karaca'ya aittir.

  1. Dönen Dönsün (Söz: Pir Sultan Abdal, Müzik: Cem Karaca)
  2. Money Money (Mani Mani) (Söz: Cem Karaca, Müzik: Anonim)
  3. Dur Be Yeter (Yaylıq)(Söz: Cem Karaca, Müzik: Anonim)
  4. Töre (Söz: Cem Karaca, Müzik: Harout Pamboukjian)
  5. Akşam Erken İner Mapushaneye (Söz: Ahmed Arif, Müzik: Cem Karaca)
  6. Sevda Kuşun Kanadında (Söz: Cem Karaca, Müzik: Harout Pamboukjian)
  7. 33 Kurşun (Söz: Ahmed Arif, Müzik: Oğuz Abadan)
  8. Hasret (Söz: Nâzım Hikmet, Müzik: Cem Karaca)
  9. Oğluma (Söz ve müzik: Cem Karaca)
  10. Resimdeki Gözyaşları (Söz: Mehmet Soyarslan, Müzik: Cem Karaca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hasret Gültekin</span> Türk halk müziği sanatçısı

Hasret Şükrü Gültekin, Alevi Kürt kökenli Türk, halk ozanı, halk şairi, Türk halk müziği ses sanatçısı, müzisyen, bestekar, söz yazarı ve bağlama virtüözüydü.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<i>Ağlama Bebeğim</i> (albüm)

Ağlama Bebeğim, Ahmet Kaya'nın 1985 yılında çıkardığı ilk profesyonel albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Muhlis Akarsu, Türk halk ozanı. 1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45'liğini yayınladı. 1970'li yılların başında İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a yerleşene kadar on beşe yakın 45'lik çıkardı. 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınladı. Bir seri haline getirdiği bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümdü. Bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45'lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu. 1974-1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45'lik yayınladı. 1970'li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla tanınmaya başlandı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı.

<i>Oldu Olacak</i> Nil Burakın yedinci albümü

Oldu Olacak, Nil Burak'ın yedinci albümüdür. Nil Burak'ın kendisinin bestelediği, sözlerini ise Cem Karaca'nın yazdığı "Sen de Başını Alıp Gitme" ilk kez bu albümde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arif</span> Türk şair ve gazeteci

Ahmed Arif, Türk şair ve gazetecidir.

<i>Zerrin Özer</i> (albüm)

Zerrin Özer, Zerrin Özer'in, 1996 tarihli, dört yıllık bir aranın ardından yayınlamış olduğu, kendi adını taşıyan 13'üncü albümüdür. Zerrin Özer bu albümünde; Feyyaz Kuruş, Seda Akay, Garo Mafyan, Aysel Gürel, Niran Ünsal, Zeynep Talu, Pir Sultan Abdal, Erhan Güleryüz, Zafer Peker, Kerim Tekin gibi isimlere ait şarkıları yorumlamıştır.

<i>Salla Gitsin Dertlerini</i>

Salla Gitsin Dertlerini, Yıldız Tilbe'nin dördüncü albümüdür. Albümün dağıtıcısı ve üreticisi, İbrahim Tatlıses'in müzik şirketi olan İdo Bay'dır. Yıldız Tilbe, ilk defa bu albümle İdo Bay ile çalışmaya başlamıştır. 100.000 satmıştır. Bu albümde dört şarkının söz ve bestesi Yıldız Tilbe'ye aittir. Ayrıca Sorma adlı parçanın söz yazarı da Yıldız Tilbe'dir. Albümde, bir İsmail Türüt ve Naci Marzioğlu eseri olan hareketli türkü Gel Ha Böyle ve Burası Muştur adlı türkü de yer alıyor. Albümde toplam 12 parça bulunmaktadır. Albüm 1998 yılında piyasaya sürülmüştür.

Umut, Arif Sağ'ın 1995 yılında çıkardığı solo albümüdür.

Halay, Arif Sağ'ın 1988 yılında çıkardığı solo albümüdür.

<i>Nerde Kalmıştık?</i> Cem Karacanın Uğur Dikmen ve Cahit Berkay ile çıkardığı albüm

Nerde Kalmıştık?, Cem Karaca'nın Cahit Berkay ve Uğur Dikmen ile beraber çıkardığı 1992 tarihli 2. stüdyo albümüdür.

Yiyin Efendiler, Cem Karaca'nın, Cahit Berkay ve Uğur Dikmen ile kaydettiği ilk albümdür. Çıkış tarihi 1990'dır.

Hasret, Cem Karaca'nın 12 Eylül Darbesinden önce yerleştiği Batı Almanya'da kaydettiği ve 1980'de yayınladığı albümdür.

Yoksulluk Kader Olamaz, 1977 tarihli Cem Karaca ve Dervişan albümüdür.

Bindik Bir Alamete..., 1999 yılında yayımlanan Cem Karaca albümü. Cem Karaca'nın hayattayken yayımlanan son albümüdür.

Anadolu rock türünün kurucularından Cem Karaca'nın diskografisi.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

<i>Dört Dilden Dört Telden</i>

Dört Dilden Dört Telden Türk halk müziği seri albümünün birincisidir. Albüm 6 Ekim 1987 tarihinde Diyar Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Güler Duman, Sevgi Kaya, Necla Yener ve Gülizar Akkuş'un yer aldığı albümün kayıtları 1987 yılının ortalarında başlamıştır. Yaklaşık üç ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm tamamlanmıştır. On altı parça bulunan albümde sanatçılar düet yapmışlardır. Albüm daha sonra Armoni Müzik etiketiyle de yayınlanmıştır. Albümde Pir Sultan Abdal, Hasret Gültekin, Karacaoğlan ve Aşık Veysel gibi sanatçıların eserleri yer almıştır. Albümde yer alan bazı parçaların söz ve müziği anonimdir. "Değirmen Başında", "Bak Ne Hale Gelmişim", "Ötme Bülbül", "Odam Kireç Tutmuyor" ve "İki Keklik Seke Seke" gibi parçalar albümde yer almıştır.

<i>Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır</i>

Sivas Ellerinde Ömrün Çalınır Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 5 Eylül 1993 tarihinde yayınlanan yirmi beşinci ve son albümüdür. Albüm Güneş Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu, 1991 yılında Karlı Dağlar albümünü yayınladı. Ardından aynı yıl bir sonraki albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. Katıldığı festivaller ve etkinliklerden dolayı bu dönemde ara ara albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. 1-4 Temmuz 1993 tarihleri arasında kendi memleketi olan Sivas'ta düzenlenecek Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katıldı. Festivalin ikinci günü çıkan olaylarda kaldığı Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinden sonra albümün eksik olan kısımları tamamlanmıştır ve öyle yayınlanmıştır. Albüme adını veren "Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır" adlı parçayı Arif Sağ ve Sebahat Aslan okumuştur. Geri vokalinde Erdal Erzincan yer almıştır.

<i>Bir Gerçeğe Bel Bağladım</i>

Bir Gerçeğe Bel Bağladım, Türk halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz'ın 18 Ekim 1985 tarihinde çıkardığı dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm Zirve Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları 1995 yılında Mart - Ağustos tarihleri arasında beş ayda yapıldı. Albümde Davut Sulari, Aşık Daimi, Nesimi Çimen, Âşık Veli ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi. Albümün yapımcılığını Ahmet Daymaz üstlenirken, prodüktörlüğünü ise Arif Sağ üstlendi.