İçeriğe atla

TÜRASAŞ

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.
TÜRASAŞ
ÖncülTÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ, TÜVASAŞ
Kuruluş4 Mart 2020 (4 yıl önce) (2020-03-04)
TürAnonim şirket
Yasal statüİktisadi Devlet Teşekkülü (İDT)
MerkezAnkara, Türkiye
Konum
Koordinatlar39°53′55″N 32°49′03″E / 39.89872°K 32.81763°D / 39.89872; 32.81763
Genel MüdürSelim Koçbay
Ana organYönetim Kurulu
Ana kurumUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Resmî siteturasas.gov.tr

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş., kısaca TÜRASAŞ, 4 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 2186 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince TCDD'nin bağlı ortaklıkları olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın birleştirilmesi ile kurulan Ankara merkezli iktisadi devlet teşekkülüdür.[1]

Şirketin faaliyete geçmesi ile birlikte TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ lağvedilmiş ve bu şirketlere ait tesisler bölge müdürlüğü düzeyinde TÜRASAŞ'a bağlanmıştır.[2]

Organizasyon yapısı

Merkezi Ankara’da olan TÜRASAŞ'ın -eskiden TCDD'nin bağlı ortaklığı olan- üç bölge müdürlüğü bulunmaktadır.[3]

Eskişehir Bölge Müdürlüğü

Eskişehir'de kurulu olan ve lokomotif üretimi gerçekleştiren TÜLOMSAŞ'ın varlığının sona ermesi ile kurulmuştur.

Sakarya Bölge Müdürlüğü

Sakarya'da kurulu olan ve raylı araçların üretim, bakım ve onarımını gerçekleştiren TÜVASAŞ'ın varlığının sona ermesi ile kurulmuştur.

Sivas Bölge Müdürlüğü

Sivas'ta kurulu olan ve yük vagonlarının üretim, bakım ve onarımını gerçekleştiren TÜDEMSAŞ'ın varlığının sona ermesi ile kurulmuştur.

Ürün ve hizmetler

Tren setleri
Lokomotifler
  • İlk Türk Buharlı Lokomotifi Karakurt ve Bozkurt
  • İlk Minyatür Buharlı Lokomotif Mehmetçik ve Efe
  • E 68000 Anahat Lokomotifi
  • DE 33000 Anahat Lokomotifi
  • DE 36000 Anahat Lokomotifi
  • E 1000 Manevra Lokomotifi
  • DH 7000 Manevra Lokomotifi
  • DH 10000 Manevra Lokomotifi
  • DH 12000 Manevra Lokomotifi
  • DE 10000 Manevra Lokomotifi
  • DE 10000K Manevra Lokomotifi
  • DE 6000K Manevra Lokomotifi
  • E 5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi
Yolcu vagonları
Yük vagonları
Dizel motorlar
  • TLM 16V 185 Dizel Motor
  • TLM 6V 185 Dizel Motorlar
  • 1500kW Jeneratör Set
Cer motorları
  • DC Cer Motoru
  • AC Cer Motoru

Genel Müdürler

Sıra Genel Müdür Görev Başlangıç Tarihi Görev Bitiş Tarihi
1 Mustafa Metin Yazar 20 Haziran 2020 14 Eylül 2024
2 Selim Koçbay 14 Eylül 2024 Görevde

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  3. ^ https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/cumhurbaskani-erdogan-imzaladi-3-sirket-birlesti-turasas-ortaya-cikti-41460626 28 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Devrim (otomobil)</span> Türk otomobil

Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil. 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. veya kısaltmasıyla TÜLOMSAŞ, Eskişehir merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında 1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi anonim şirket. Tüm faaliyetleri 2020'de kurulan TÜRASAŞ bünyesine dahil edilerek varlığına son verilmiştir.

Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ), 1939 yılında Sivas'ta kurulmuş, esas işi yük vagonu üretimi ve tamiri olan TCDD'ye bağlı bir şirkettir. Sivas şehir merkezinde bulunan TÜDEMSAŞ, içerisinde 4 fabrikasının bulunduğu büyük bir kampüsü vardır; vagon üretim, vagon onarım, talaşlı imalat ve dökümhane.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">TÜVASAŞ</span> şirket

Türkiye Vagon Sanayisi A.Ş. ya da kısaltmasıyla TÜVASAŞ, Adapazarı merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında KİT vagon üreticisi eski anonim şirket. TCDD'nin raylı araçların ve parçalarının imalâtı, onarımı ve bakımından sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Hyundai Rotem</span> Güney Koreli makine şirketi

Hyundai Rotem, Güney Kore'li demiryolu araçları, savunma sanayi araç-gereçleri ve üretim hatları için üretim yapan bir sanayi şirketidir. Hyundai Motor şirketine bağlıdır. Temmuz 2006 yılında Türkiye'de ortak Eurotem A.Ş. şirketini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Minyatür raylı taşımacılık</span> Modelleme

Minyatür raylı taşımacılık veya model trenler demiryolları ve ilintili olarak kullanılan alet, edevat, yapı ve aygıtların belirli ölçeklerde küçültülerek yeniden yapılması amacını güden zevk için yapılan bir uğraştır.

<span class="mw-page-title-main">Dizel lokomotif</span>

Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.

TCDD DH 27000, TCDD tarafından Deutsche Bundesbahn'ndan satın alınan Krauss-Maffei yapımı dizel lokomotiflerdir. 1960'larda DE21500'ler ile birlikte satın alınmış olup performansı iyi olmasına rağmen maliyetleri nedeniyle TCDD General Electric modellerini daha çok tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Ekspresi</span> Ankara Arifiye arasında hizmet veren ana hat treni

Boğaziçi Ekspresi, Ankara - Arifiye arasındaki 445,071 km.lik güzergâhta işletilen ve sefer süresi yaklaşık 6 saat olan Anahat Trenidir. Trenlerin 240 kişilik 4 Pulman Vagonu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Sincan-Kayaş Banliyö Treni</span> Ankarada faaliyet gösteren eski banliyö treni sistemi

Sincan – Kayaş Banliyö Treni, Ankara'da Sincan Tren İstasyonu'ndan başlayıp Kayaş Tren İstasyonu'nda sona eren ve Ankara'nın ana ulaşım hatlarından biri olan eski banliyö trenidir.

Progress Rail Locomotives veya iş adı ile Electro-Motive Diesel (EBD), Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir lokomotif ve motor üreticisidir. Şirket, 31 Ağustos 1922 tarihinde Harold L. Hamilton ve Paul Turner tarafından kurulmuş olup Progress Rail aracılığı ile Caterpillar'ın yan kuruluşudur. Şirketin merkezi ile mühendislik tesisleri ve parça üretim operasyonları Illinois eyaletine bağlı McCook köyünde yer almaktadır olup son lokomotif montaj hattı Muncie'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistemi</span> İstanbulda hizmet veren bir raylı sistem

Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistemi ya da U3 Banliyö Treni, İstanbul'da Sirkeci ile Kazlıçeşme arasında hizmet vermekte olan banliyö treni sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Milli Elektrikli Tren</span> Yerli üretimde olan milli elektrikli tren

TCDD E44000 veya bilinen adıyla Milli Elektrikli Tren, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii (TÜRASAŞ) tarafından TCDD Taşımacılık için üretilen elektrikli çoklu birim tren setidir. 2013'te açıklanan tren 2021 yılında test sürüşlerine başladı ve Mayıs 2023'te bölgesel tren olarak hizmete girdi.