İçeriğe atla

TÜMOSAN

Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
(TÜMOSAN)
Endüstriİmalat sanayisi
Kuruluş 1975, Ankara, Türkiye[1]
Genel merkezi,
ÜrünTraktör
Dizel motor
SahibiAlbayrak Holding
Web sitesiTümosan.com.tr

TÜMOSAN, (tam adı:rk MOtor SANayi ve Ticaret Anonim Şirketi), 1975 yılından beri faaliyet gösteren ve 2004 yılında özelleştirilip Albayrak Holding'e satılan traktör ve motor üretimi yapan, Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikasıdır.

TÜMOSAN'ın yıllık traktör üretme kapasitesi 45 bin, motor üretim kapasitesi ise 75 bin olup, traktör pazar payı yüzde 15, dizel motorda pazar payı ise yüzde 23'tür.

İtalyan Fiat Endüstri lisansı ile üretime başlayan ve lisans anlaşması 1988 yılına kadar devam ettikten sonra tamamen yerli teknoloji kullanılarak üretime devam[2] edilmiştir.

Dizel motor ve traktör üretim tesisleri Konya'da bulunmaktadır.

Ayrıca şirket Türkiye'nin ilk yerli üretim tankı Altay'ın 2014 yılında yapılan motor sağlayıcı ihalesini kazanıp, Altay tankının motorlarını imal etme hakkını kazanmıştır.

Tarihçe

TÜMOSAN A.Ş. (Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) 13 Kasım 1975 tarihli ve 7/10905 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 26 Haziran 1976 tarihinde 100.000.000 TL sermaye ile Ankara merkezli olarak kurulmuştur.[3] İki büyük sermayedarı Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (%29) ile Türkiye Kalkınma Bankası'nın o günkü adıyla DESİYAB (%41) olmuştur.

TÜMOSAN'ın kuruluş amacı know-how anlaşmaları da yaparak yerli traktör ve traktör motoru, kamyon motoru ve minibüs-kamyonet motorları üretmektir. Bu doğrultuda;

alınarak faaliyete geçmiştir.[4]

Konya 540DSC 0101
Konya 540DSC 0101

MKE Kurumu yerli ve özel sektörün gelişmesi maksadıyla birçok alanda üstlenmiş olduğu öncülük misyonu çerçevesinde TÜMOSAN tesislerinin kuruluşunda ve üretim altyapısının oluşturulmasında bizzat yer almıştır. Ayrıca yetişmiş kalifiye insan kaynağının önemli bir kısmını TÜMOSAN ile paylaşarak aktarmıştır.[4][5] Zamanla gelişen şirket, traktör ve traktör motoru üretimi odaklı üretim yapısı dolayısıyla 1985 yılında alınan karar ile merkezi Ankara'dan Konya'ya taşınmıştır. 1988 yılına kadar Fiat lisansı ile traktör ve traktör motoru üretimine devam etmiş ancak aynı yılın Ağustos ayında lisans sözleşmesinin sona ermesi sonucu edinmiş olduğu yetenek ve tecrübelerle kendi adıyla üretimlerini sürdürme kararı almıştır.[6]

TÜMOSAN, Ağustos 1998'de özelleştirme kapsamına alınmıştır. Bu doğrultuda şirketin, MKE Kurumuna ait hisseleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilmiştir.[5] 2000 yılında yapılan ihale sonucu, kazanan tarafların sözleşme imzalarının gecikmesi dolayısıyla ihalelerden sonuç alınamamış ve bu süreç neticesinde 2003 yılında Sümer Holding bünyesine katılmıştır. Özelleştirme dönemi süreci olan 1998-2004 tarihleri arası TÜMOSAN üretim faaliyetleri oluşan belirsizlik durumu ile oldukça zayıflamıştır. 2004 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığının ikinci ihalesi kapsamında Albayrak Holding ile anlaşılmış ve böylelikle TÜMOSAN resmen özelleştirilmiştir. 2004 yılından itibaren Albayrak Holding bünyesinde traktör ve dizel motor üretimi ve çalışmalarını geliştirerek sürdürmekte olup Türkiye'de söz konusu alanlarda en önemli kuruluşlarındandır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Kuruluşun tarihçesi". 17 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. 
  2. ^ Albayrak Holding resmi web sites
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Albayrak Grubu, Ahmet Albayrak ve kardeşleri Bayram Albayrak, Nuri Albayrak, Kazım Albayrak, Mustafa Albayrak ve Muzaffer Albayrak'ın ortak girişimleridir. 1952 yılında Hacı Ahmet Albayrak'ın girişimiyle inşaat sektöründe ticari hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koç Holding</span> Türkiyede bir şirketler topluluğu

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holdingdir. Türkiye'nin ilk holdingi ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding merkez binası Üsküdar, Nakkaştepe'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat</span> İtalyan otomobil şirketi

Fiat S.p.A. otomobil üreticisi, finansal ve endüstriyel grup. 11 Temmuz 1899'da Giovanni Agnelli Tarafından Torino'da kurulmuştur. İsmini Fabbrica Italiana Automobili Torino" kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Bünyesinde Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep, Yamaha Motor Company, Iveco, Ferrari gibi markaları barındırmaktadır. Yani bu markaların bir anlamda sahibidir. Dünyanın en büyük otomobil ve endüstriyel grupları arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">BMC (Türkiye)</span> Türk ticari araç üreticisi

BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. 1966 yılından itibaren kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladı. BMC'nin başlagıçta %74 olan yerli sermaye oranı 1989 yılında Türkiye'nin %100 yerli sermayeli tek ticari araç üreticisi konumuna yükseldi.

Iveco, Torino, İtalya merkezli kamyon, otobüs ve dizel motor üreticisidir. CNH Industrial'ın bir alt koludur ve yılda 200.000 civarında ticari araç ve 460.000 civarında dizel motor üretir. Şirket, 9.440 milyon € cirosu (2004) ile en büyük hafif ticari araç üreticisidir. Astra, Iveco Bus, Heuliez Bus, Magirus, Naveco yan kuruluşları var.

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. veya kısaltmasıyla TÜLOMSAŞ, Eskişehir merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında 1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi anonim şirket. Tüm faaliyetleri 2020'de kurulan TÜRASAŞ bünyesine dahil edilerek varlığına son verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk otomotiv sanayii</span>

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Holding</span>

İhlas Holding, Türkiye merkezli holding şirketidir. Temeli, 1970 yılında Türkiye gazetesinin kurulması ile atılan İhlas Holding, Grup tarafından kurulan ve değişik sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri 1993 yılında holding çatısı altında toplamıştır. Holdingin kurucusu Enver Ören'dir. Enver Ören'in hayatını kaybetmesinin ardından İhlas Holding'in başına Ahmet Mücahid Ören geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Altay (tank)</span> Türk yapımı ana muharebe tankı

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.

Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar'da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Traktör</span> Türk traktör üreticisi

Türk Traktör, 1955 yılında Amerikan Marshall Planı yardımları kapsamında Minneapolis Moline ve Türk kamu kurumları ortaklığıyla Ankara'da kurulan traktör ve ziraat makinaları üreten şirket. 1992'de özelleştirilen şirket, günümüzde Koç Holding ve CNH Industrial ortaklığında faaliyet göstermektedir.

Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. minibüs, otobüs, arazi aracı, kamyon, kamyonet ve traktör üretimi yapmış eski bir OYAK iştirakidir.

<span class="mw-page-title-main">Başak Traktör</span>

Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.

Çiftçiler Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

Hattat Traktör, Hattat Holding'e bağlı Tekirdağ Çerkezköy fabrikalarında üretim yapan firma. 200 bin m²'lik tesiste 50- 102 beygir gücü aralığında 209 model üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erkunt Traktör</span>

Erkunt Traktör, 2003 yılında kurulmuş, Ankara'da üretim yapan Türk traktör markasıdır. Marka otomotiv yan sanayii alanında faaliyet gösteren Erkunt Sanayi A.Ş. kuruluşudur. Ankara, Sincan Organize Sanayi Bölgesinde 14,500 m² kapalı, toplam 45,000 m² alanda üretim yapmaktadır. Marka yabancı lisansı ile değil, kendi çalışmaları sonucu yerli tasarım Türk traktörü üretmektedir.

Fiat SpA ya da Fabbrica Italiana Automobili Torino, orijinal ve temel faaliyetleri otomotiv endüstrisinde olan ve Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) tarafından devralınan bir İtalyan holding şirketidir. Fiat Group, Ferrari, Maserati, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler Group ve daha pek çok markayı içermekteydi. 29 Ocak 2014 tarihinde, Fiat SpA'nın 2014 yılı sonundan önce Hollanda merkezli yeni bir holding şirketi olan Fiat Chrysler Automobiles NV ile birleşeceği açıklandı. Fiat Chrysler Automobiles, Fiat Group'un yeni sahibi oldu. 1 Ağustos 2014 tarihinde, Fiat SpA birleşmeye devam etmek için gerekli hissedar onayını aldı. Birleşme 12 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Trattori</span> İtalyan traktör üreticisi

Lamborghini Trattori, İtalyan tarım makineleri üreticisidir. Şirket traktörler tasarlayıp üretir. 1948 yılında İtalya'nın Cento kentinde, daha sonra Automobili Lamborghini'yi kuran Ferruccio Lamborghini tarafından kuruldu. 1963'te SAME'nin bir parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 238</span>

Fiat 238, İtalyan otomotiv üretim firması Fiat tarafından 1967'den 1983'e kadar üretilen bir minibüstü. Minibüs, 1967'de Fiat 1100T'nin mantıksal halefi olarak tanıtıldı. 238, Autobianchi Primula'nın şasisine dayanıyordu ve Fiat 124'ün motorunun eskimiş bir versiyonuna sahipti. 238, hizmet ve personel taşımacılığı için birçok farklı gövde stilinde üretildi. 1974'te Fiat, daha büyük bir benzinli motora ve ayrıca bir dizel motor varyantına sahip yeni bir minibüs olan 242'yi tanıttı. Buna rağmen Fiat 238'in satışları azalmadı ve Fiat onu ürün gamında tutmaya karar verdi ve daha büyük olan yeni 1.4 litrelik motoru 238 modelinde de kullanıma sundu. 238, 1983 yılına kadar üretildi ve yerini Ducato aldı.