İçeriğe atla

TÜGİAD

Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD), 1986 yılında İstanbul merkezli, endüstri, sanayi ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. TÜGİAD'a halihazırda Gürkan Yıldırım başkanlık yapmaktadır.[1][2]

Tarihi ve ekonomik yeri

TÜGİAD, Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında genç iş insanlarını temsil eden ilk ve tek kuruluştur. Genç girişimcilerin ve iş insanlarının, bir önceki nesil iş insanlarının bilgi ve tecrübelerini aktarması, iş alanlarını öğrenmesi, ticari ilişkilerini geliştirmesi ve yardımlaşması için, çoğunlukla gençlere istihdam sağlayan bir sivil toplum kuruluşudur.[3]

G20 Genç Girişimciler İttifakı'nda (G20 YEA)[4] temsil eden tek STK olmasının yanı sıra, Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu'nun başkanlığı ve Avrupa Birliği Genç Girişimciler Organizasyonu'nun (JEUNE) başkan yardımcılığı faaliyetlerini yürütür. Ayrıca 1993 yılından günümüze kadar Brüksel'de bir temsilcisi bulunan TÜGİAD, Akdeniz-Ortadoğu Genç Girişimciler Ağı’nın (MAME) kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "TÜGİAD, Macaristan'da ilgi gördü". DHA | Demirören Haber Ajansı. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  2. ^ "TÜGİAD Eskişehir, UNESCO ile şehri için el ele verecek". 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  3. ^ "TÜGİAD, Kuzey Makedonya'nın teknoloji ve enerji işine talip". DHA | Demirören Haber Ajansı. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  4. ^ "G20'ye TÜGİAD çıkarması". Milliyet. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Yatırımda 'Domino Etkisi' TÜGİAD ile başlıyor". Milliyet. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  6. ^ "'Su ayak izi'ni tüm Türkiye'ye yayacak". Hürriyet. 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Demirören</span> Türk iş adamı ve 32. Beşiktaş JK başkanı

Yıldırım Demirören Türk sanayici, iş insanı, spor yöneticisi ve Beşiktaş JK'nin 32. başkanı olarak 2004 ve 2012 yılları arasında görev almıştır. 27 Şubat 2012 ile 28 Şubat 2019 tarihleri arasında Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı yaptı.

Demirören Haber Ajansı (DHA), 30 Eylül 1999 tarihinde Hürriyet Haber Ajansı ile Milliyet Haber Ajansı'nın birleşmesi ile "Doğan Haber Ajansı" adıyla kurulan Türk haber ajansı. 2018'de Doğan Holding tarafından Demirören Holding'e satıldı ve adı "Demirören Haber Ajansı" olarak değişti.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Doğan</span> Türk iş insanı ve eski medya patronu

Aydın Doğan, Türk iş insanı ve eski medya patronudur. Doğan Holding Onursal Başkanlığı görevinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Yayın Holding</span> Doğan Holding bünyesindeki medya ve yayıncılık şirketi

Doğan Yayın Holding, Doğan Holding bünyesinde bulunan gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayıncılığı, yapımcılık, basım, dijital medya, dağıtım, perakende ve alternatif telekom alanlarında faaliyet gösteren bir şirketti. 1997 yılında kurulmuş, 26 Ağustos 2014 tarihinde Doğan Holding ile birleşmesi sonucu faaliyetleri sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 37 kadın girişimci tarafından Eylül 2002'de İstanbul'da kurulmuş istihdam, iş ve girişimcilik odaklı bir bir sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Futbol Federasyonu</span> Türkiyede futbol faaliyetlerini yürüten kurum

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Nisan 1923'te kurulan; Türkiye'de futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Hamdi Akın</span>

Hamdi Akın, Türk iş insanı, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Asbaşkanı.

Hüseyin Şahin,, Türk siyasetçi.

Fatma Seniha Nükhet Hotar, Türk akademisyen, diplomat ve siyasetçidir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonlar listesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye'ye karşı artan saldırılara karşı ilk sınır ötesi operasyonunu 1983'te Irak'ta dönemin Baas rejimiyle yapılan anlaşmayla gerçekleştirilmiş, operasyonda Kuzey Irak'taki Kürt peşmergeler ve sınırın beş kilometre ötesindeki PKK'ya ait kamplar hedef alındı. PKK'nın güvenlik güçleri ve sivilleri ait doksanlı yıllarda artan saldırılarına karşılık Kandil Dağları'nda bulunan yöneticileri ve örgüt militanlarını hedef alan askerî ve hava hareketleri gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hayrat Vakfı</span> Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubuna mensup bir sivil toplum kuruluşu

Hayrat Vakfı, ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapan, Nur Cemaati'nin Yazıcılar Grubu'na mensup bir sivil toplum kuruluşudur. Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından 1974'te Isparta'da kurulmuştur. Merkez binası İstanbul Küçükçekmece'dedir. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na (TGTV) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'ne (İDSB) üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Haber ajansı</span> yurt ve dünya olaylarını toplayıp yayımlayan kuruluş

Haber ajansı, bir organizasyon türüdür. Haber raporları toplar ve gazeteler, dergiler, radyo ve televizyon yayıncıları gibi abone olan haber kuruluşlarına satar. Bir haber ajansı aynı zamanda haber teli veya haber servisi olarak da adlandırılabilir.

Namık Durukan, Türk gazeteci ve muhabir.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayrettin Paşa Camii</span>

Barbaros Hayrettin Paşa Camii ya da Levent Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Levent'teki Büyükdere Caddesi, Levent Caddesi, Hacı Adil Caddesi ile Karanfil Caddesi üzerinde, Çayırçimen Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alan yeni tarihli bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bindirme fayı</span>

Bindirme fayı ; fay düzlemine 10°-35° genelde 30° eğimi olan, eğim atılımlı fay sınıfında, yaşlı birimler genç birimlerin üzerinde olduğu fay çeşitidir.Birde fay düzlemine eğimi 45° küçük açılar için bindirme fay kullanımı da yaygındır.
Ters fay ise fay düzlemine eğimleri 45° büyük ve 45° küçük açıları da kapsar. Yani en geniş tanımı ters fay olarak adlandırılır. Ters/bindirme fay kullanımı bu sebep ile yaygındır.
Fay düzlemine 0°-10° eğimli faylara örtü fay veya nap denilmektedir.

Açıkyol Katliamı, 7 Mart 1987 tarihinde, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Açıkyol köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 6'sı çocuk 1'i kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin öldüğü bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.