İçeriğe atla

Sōgi

Sōgi
Sōgi
Kendi dilinde adı宗祇
Doğum1421
Ölüm1 Eylül 1502
MeslekŞair ve keşiş
DilKlasik Japonca
TürWaka ve renga

Iio Sōgi (Japonca宗祇; 1421-1 Eylül 1502), Muromachi döneminde yaşamış bir Japon şair ve keşiş.[1] Kii veya Ōmi vilayetlerinden mütevazi bir aileden gelmekteydi ve 1 Eylül 1502 tarihinde Hakone'de öldü. Sōgi, Kyoto'daki Shokokuji tapınağından bir Zen keşişiydi ve hem waka hem de renga şiirleri eğitim aldı. 30'lu yaşlarında profesyonel bir renga şairi oldu.

Japonya'nın hemen her köşesine yaptığı seyahatlerde, zamanının en güçlü siyasi, askeri ve edebi şahsiyetleri tarafından karşılandı. Kuşağının diğer şairlerinden daha fazla mürit çekti.[2] Japonya'yı dolaştıktan sonra, büyük saygı gördüğü Kyoto'ya döndü.

En çok, iki veya daha fazla şairin, alternatif kıtalar yazarak bir şiir oluşturmak için işbirliği yaptığı rengasıyla hatırlanır. Sōgi'nin zamanında, bu tür rengalar tipik olarak 100 kısım uzunluğundaydı. Wakanın saray geleneğinden kaynaklanan renga, saray mensupları kadar savaşçı sınıf tarafından da yetiştirildi ve Sōgi gibi en iyi renga şairlerinden bazıları halktandı.

Sōgi, renganın en büyük ustası olarak kabul edilir, en ünlü iki eseri "Minase'de Üç Şair" ve "Yuyama'da Üç Şair"dir.[3] Sōgi, yaklaşık 90'dan fazla eser bırakmıştır. Ölümünden önce, çoğunlukla anılarını içeren "Sōgi Tek Başına" eserini yazdı.

Kaynakça

  1. ^ Horton, H. M. 2002. The Journal of Sōchō. Stanford University Press. p.319
  2. ^ Carter, Steven D. The Road to Komatsubara, Harvard University Press, 1987, 0-674-77385-3, p.109
  3. ^ Carter, p.2

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haiku</span>

Haiku bugün tüm dünyada meşhur olan geleneksel bir Japon şiir türüdür. Dünyanın en kısa şiir türü sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto</span> Japonyada bir şehir

Kyoto, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur. 794-1868 yılları arasında ülkenin başkenti olup bin yıllık başkent olarak anılmaktadır. Kyoto, Osaka ve Kobe ile birlikte Keihanshin metropolitan alanını oluşturur. Ayrıca Kyoto protokolü de ismini bu şehirden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan edebiyatı</span>

Azerbaycan edebiyatı Azerbaycan dilinde yazılan edebiyatı veya Azerbaycanlı yazarların, şairlerin veya Azerbaycanlı muhacirlerin yazdığı edebiyatı ifade eder.

<i>Genjinin Hikâyesi</i>

Genji'nin Hikâyesi, 11. yüzyılın başlarında Murasaki Şikibu tarafından yazılmış, Japon edebiyatının başyapıtlarından biri. Dünyanın ilk romanı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Heian-kyō</span> 794-1868 arasında Japonyanın başkenti, Kyotonun eski ismi

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hanami</span> baharda çiçeklere hayranlıkla bakan Japon geleneği

Hanami, geleneksel bir Japon çiçek seyretme festivalidir. Japonya'da Mart ayı sonundan Mayıs'ın başına kadar ve Okinawa Adası'nda Şubat ayının başlangıcında tüm sakuralar çiçek açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Budizm</span>

Japonya'da Budizm, Çin kaynaklarına göre ilk olarak MS 250'lerde ve Nihon Shoki'ye göre resmi olarak MS 552 yılında Kore'den gelen Budist keşişler tarafından tanıtılmasından bu yana var olmaktadır. Budizm, Japon toplumunun gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bugüne kadar kültürün etkili bir yönü olmaya devam etmektedir.

Renga, bir Japon müşterek şiir türüdür. Bir renga en az iki ku (句) veya dörtlükten oluşmaktadır. Açılış dörtlüğü hokku (発句) olarak tanımlanır ve modern haiku şiirinin temelini oluşturur. Renga, Japonya'da modern dönem öncesinde en önemli edebi eserlerden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saigyō</span> Japon şair (1118 – 1190)

Saigyō Hōshi, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair ve keşiş.

<span class="mw-page-title-main">Skald</span>

Skald veya skáld (Eski İskandinav : [ˈSkald], sonra [ˈSkɒːld] ; İzlandacada: "Şair" anlamına gelen, genellikle Viking Çağı, MS 793-1066'da İskandinav liderlerinin mahkemelerinde beste yapan ve Orta Çağ'a kadar devam eden şairler için kullanılan bir terimdir. Skaldik şiir, Eski İskandinav şiirinin iki ana grubundan birini oluşturur, diğeri ise anonim Eddic şiiridir.

Kaifūsō, Japon şairler tarafından yazılmış edebi kanshinin en eski şiir antolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kakinomoto no Hitomaro</span> Japon şair (662 – 710)

Kakinomoto no Hitomaro, geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ōshikōchi no Mitsune</span> Japon yazar (9.. – 9..)

Ōshikōchi no Mitsune, Heian döneminde yaşamış bir Japon devlet adamı ve şair. Japon imparatorluk sarayında waka şairi ve Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün bir üyesidir. Kai, Izumi ve Awaji vilayetlerinin valisi olarak gönderildi ve Kyoto'ya dönüşünde Kokin Wakashū'nun derlenmesine katılması istendi. Şiirsel maçların ustasıydı ve paravanlardaki resimlere eşlik eden şiirleri, kalitelerinden dolayı büyük beğeni topladı. O dönemdeki etkisi Ki no Tsurayuki ile orantılıydı ve resmi şiir koleksiyonlarında alışılmadık derecede fazla sayıda şiiri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jakuren</span> Japon şair (1139 – 1202)

Jakuren ve Fujiwara no Sadanaga (藤原定長), geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair ve keşiş. Shunzei'nin küçük kardeşinin ölümü üzerine ünlü şair Fujiwara no Shunzei tarafından evlat edinildi. Shunzei başlangıçta Sadanaga'nın varisi olmasını amaçlamıştı, ancak daha sonra iki erkek çocuğu olması nedeniyle Sadanaga, Fujiwara no Sadaie lehine bir adım atmak zorunda kaldı. O zamanlar yaygın bir uygulama olduğu gibi, bir keşiş oldu ve Jakuren adını aldı. Saigyō'yu örnek alarak ülkeyi dolaştı, seyahatlerinden şiirler yazdı. Zamanında iyi sayılırdı ve sıklıkla Fujiwara no Teika ile ilişkilendirilirdi. Sekizinci imparatorluk waka antolojisi olan ünlü Shin Kokin Wakashū'nun altı derleyicisinden biriydi ve eser için otuz beş şiiri seçildi. Ölmeden önce, Shunzei'nin öğrencisi olan Fujiwara no Ietaka'yı evlat edindi. Şiirlerinden biri ünlü şiir antolojisi Hyakunin Isshu'ya dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">İkkyū</span> Japon Budist keşiş ve yazar (1394–1481)

İkkyū eksantrik, ikon kırıcı bir Japon Zen Budist keşişi ve şairi. Japon sanat ve edebiyatının Zen tutum ve idealleriyle aşılanmasını sağlarken bekarlığa karşı duruşuyla Budist manastır töresine karşı gelmek de dahil olmak üzere Zen'in kendisi üzerinde de büyük etkisi olmuştur.