İçeriğe atla

Sığır eti

Pişmemiş sığır eti

Sığır eti, sığırlardan (Bovinae), özellikle de etçi sığır ve diğer sığırlardan elde edilen ettir. Genç sığırdan (dana) elde edilen ete ise dana eti adı verilir. Domuz eti ve kümes hayvanlarından sonra dünyada en çok tüketilen üçüncü et çeşididir.[1] Buna karşın, kabul edilebilirliği dünyada değişkenlik gösterir. Hinduizm'de sığır eti tüketimi günah kabul edilir.

Sığır eti protein, demir ve B12 vitamini içerir.[2] Diğer kırmızı et türlerinin yanı sıra yüksek tüketim, özellikle işlenmiş et et türleri kalın bağırsak kanseri ve koroner arter hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilidir. Sığır eti, herhangi bir tarım ürünü arasında en yüksek sera gazı emisyonları ile ormansızlaşmanın temel nedeni olarak yüksek bir çevresel etkiye sahiptir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Beef". britannica.com. 27 Ekim 2023. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  2. ^ "BASICS OF BEEF CUTS". certifiedangusbeef.com. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  3. ^ "Beef 101: Nutrition Facts and Health Effects". healthline.com. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Et</span> hayvanların yenebilen kas dokularına et denir

Et, insanlarda ve hayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabakaya, kasaplıkta ise hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesine denir.

Gıda ya da besin, yaşamı sürdürmek için gereksinim duyulan inorganik ve organik kimyasal maddeleri topluca belirten terim.

<span class="mw-page-title-main">Domuz eti</span> Domuzdan yapılan et

Domuz eti, dünyada en çok tüketilen et çeşitlerinden biridir. Geçmişi MÖ 5000'lere dayanan, insanoğlunun en eski besin kaynaklarındandır. Orta Doğu'da ya da Çin'de domuzların evcilleştirilmesi ile tüketilmeye başlanmıştır. Hızlı üremesi ve büyümesi nedeniyle kolay bakılan domuz, yakın çağlara kadar Avrupa ve Amerika kültürlerinde bir güz yiyeceği olarak değerlendirilmiştir. Yavruların olgunlaştığı bu dönemlerde, topluca mezbahalara giden domuzlar nedeniyle fiyatlar oldukça ucuz olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sucuk</span> Türk mutfağından kurutulmuş et

Sucuk, başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür. Uzun raf ömrüne sahip bir tüketim malzemesidir. Ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır. Yapımında sakatat kullanılmayan sucuğun Orta Çağ'dan beri farklı şekillerde yapıldığı bilinmektedir. Sucuk, Kazakistan ve Kırgızistan'da at eti kullanılarak da yapılmaktadır. Afyonkarahisar’a ait olmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dana eti</span>

Dana eti, sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir. Orta Doğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir. Hinduizmde inek kutsal olduğu için dana ve sığır etini yemek tabu ve günahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk eti</span> Et türü

Tavuk eti, evcilleştirilmiş tavuktan elde edilen bir beyaz et çeşidi olup günümüzde en fazla yenen et türlerinden birisidir. Sığır veya domuz gibi memelilerle karşılaştırıldığında tavuk yetiştirmenin göreceli kolaylığı ve düşük maliyeti nedeniyle, tavuk eti, tavuk yağı ve tavuk yumurtası birçok mutfakta yaygın hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gulaş</span>

Gulaş, Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yüzyılda Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir. Yemeğin adı, Macarcada "sığır güden kişi, çoban" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Çin mutfağı</span>

Çin mutfağı başta Çin olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır. Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar. Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika mutfağı</span>

Meksika mutfağı, özellikle eski yerlilerin ve İspanyol koloni devriyle Fransız, Arap ve Karayip geleneklerinin bir sentezi olarak kendini gösterir. Genelde zengin bitki örtüsüne sahip olan bu sıcak, topik ülkenin mutfağında mısır, fasulye, meyve çeşitleri ve belirli sebze türleri önemli bir rol oynar. Meksika'da birbirinden çok farklı bölgesel mutfaklar mevcuttur. Kuzeyde İspanyol mutfağının etkisi görülürken, güneyde yerlilerin mutfağı korunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dana dili</span>

Dana dili veya sığır dili, dana veya sığır dilinden yapılan bir et yemeğidir. Dana dili çok yağlı bir yemektir ve içerdiği kalorinin %75'i bu yağdan kaynaklanır. Kanada'nıın özellikle Alberta eyaleti başta olmak üzere bazı ülkeler sığır dili ihraç etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ördek eti</span>

Ördek eti, ördeklerden elde edilen et. Kanatlı bir hayvan olmasına rağmen tavuk eti ve hindi eti'nin aksine kırmızı renkli bir ete sahiptir. Görünümü sığır etini andırsa da hindi eti ile dana eti melezinden oluşan bir tada sahiptir. Domuz eti gibi çok yağlı, sulu ve liflidir. Pişince dana eti gibi açık kahverengi renk alır. Diğer kümes hayvanlarının aksine aromatik ve baharatlı tatlara uygundur. Özellikle Çin, Fransız, Tayland ve İtalyan mutfağında ve ayrıca av mutfağında sıkça kullanılır. Çin mutfağı'nda Pekin ördeği tüketimi yaygınken İtalyan ve Fransız mutfağında av ördeği eti, ördek pastırması ve ördek ciğerinin tüketimi yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Wagyu</span>

Wagyu, Japonya'da geleneksel üretimi yapılan 4 sığır ırkından biridir. Genetik olarak mermerlenmeye yatkındır ve yüksek oranda oleajinöz doymamış yağa sahiptir. Bu wagyu sığırlarından elde edilen et, kalitesiyle bilinir ve yüksek bir fiyata satılır, bu yüzden ince dilimlenip küçük porsiyonlarla ve birçok başka yemeğin yanı sıra servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kobe eti</span>

Kobe eti, Japonya'nın Hyōgo prefektörlüğünde yetiştirilen Tajima sığırından elde edilen bir ettir. Tadı, hassasiyeti, yağlı ve iyi damarlı dokusuyla pahalı ve değerli bir ettir. Kobe eti, biftek, sukiyaki, shabu-shabu, sashimi ve teppanyaki olarak hazırlanabilir. Kobe eti, genellikle Matsusaka ile Ōmi veya Yonezawa etleri ile birlikte en iyi üç etten biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<i>Pachola</i> (yemek)

Pachola, Meksika mutfağına ait bir et yemeğidir. Jalisco'da doğmuştur. Bu et yemeği kullanılarak kıyma haline getirilen sığır eti ve çeşitli baharatlar yardımı ile yapılır. Sığır eti kıyması, ancho biberi, kimyon, sarımsak ve ekmekle karıştırılarak yağda kızartılır. Pachola bazen ızgarada da yapılır.

Horoz eti, bir kümes hayvanı olan horozdan elde edilen beyaz et türüdür. Tavuk eti kadar tüketimi yaygın değildir, buna rağmen köy yerlerinde veya belli başlı dünya mutfaklarında bir miktar daha fazla tüketilir. Tavuk eti ile kıyaslandığında daha sert yapısı vardır ve horozun yapısal özelliklerinden dolayı daha çok protein ve mineral içerir. Renk olarak tavuk etine göre daha koyudur ve daha çok kas içerir, bu et türü tavuk etin kadar tercih edilmemesinin başka bir sebebi ise tam olarak pişmesinin daha uzun sürmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.

<span class="mw-page-title-main">Rozbif</span>

Rozbif (İngilizce:Roast beef); Bonfile, Biftek, Antrekot gibi özel etlerin etrafı hava almayacak şekilde sarılıp(sicim ipi)fırınlanması veya açık ateşte mühürleme tekniği ile yapılan geleneksel bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Konserve sığır eti</span>

Konserve sığır eti, tuzlanmış sığır etidir. Genellikle etin iri taneli kaya tuzu ile işlenmesiyle hazırlanırken, bazen şeker ve baharat da eklenir. Konserve sığır eti, birçok mutfakta bir bileşen olarak öne çıkar.