İçeriğe atla

Sırtçantalılar topluluğu

Sırtçantalılar Topluluğu ya da kısaca Sırtçantalılar, Türkiye'deki bağımsız gezginleri bir araya getirmek amacıyla kurulmuş bir topluluktur. Kurucuları Engin Kaban, Onur İnal ve Ömürden Sezgin'dir. 2008 yılının Şubat ayında az katılımlı bir e-posta listesi olarak başlayan Sırtçantalılar, bugün binlerce gezginin aktif katılımıyla büyük bir topluluk halini almıştır. Kendilerini "sınır tanımayan gezginler" olarak tanımlayan Sırtçantalılar'ın kullandığı slogan "üzerinde güneş batmayan topluluk"tur.[1]

Sırtçantalılar Topluluğu'nun ana misyonu, Türkiye’de seyahat etmek isteyenleri cesaretlendirmek ve yola çıkmaları konusunda ilham kaynağı olmaktır. Sosyal kampanyalarda da son derece aktif olan topluluk Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ile birlikte seyahat özgürlüğü önündeki engel ve kısıtlamaların kalkması için internet sitesi ve sosyal medya kanalları aracılığıyla kampanyalar yürütmektedir. Sırtçantalılar Topluluğu 2012 yılı Şubat ayında Türk pasaportunu “dünyanın en pahalı pasaportu” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na aday göstererek ilgi çekici bir kampanya yapmıştır.[2]

2013 yılının Şubat ayında açılan Sırtçantalılar Seyahat Rehberi sitesi ile topluluk, bireysel seyahat planlamalarında gezginleri bilgilendirmeyi ve onlara yardımcı olmayı hedeflemektedir.[3] Site, 2013 yılında "Blog Oscarları" olarak da bilinen 3. Bumerang Ödülleri'nde "En Uzman Blog" dalında 1.'lik ödülü kazanmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Sınır tanımayan gezginler". 25 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  2. ^ "T.C. Pasaportu Guiness Adayı". 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  3. ^ "Sırtçantalılar Seyahat Rehberi". 4 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  4. ^ "3. Bumerang Ödülleri Sahiplerini Buldu!". 9 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalyan pasaportu</span>

İtalyan pasaportu İtalya vatandaşlarına yurt dışına seyahat etmeleri için verilen resmi belgedir. İtalya vatandaşları Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde seyahat ederken pasaporta ihtiyaçları yoktur, yalnızca kimlikleriyle seyahat edebilirler. Biyometrik pasaportlar Ekim 2006 yılından bu yana kullanılmaktadır. Pasaportlar 10 yıllık 44,66 € veya 45,62 € 'dır. Pasaportun içerisindeki bilgi sayfaları İtalyanca, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

Monako pasaportu Uluslararası seyahat için Monako vatandaşlarına verilir. 2009 yılında dolaşımda tahmini 6000 pasaport vardı.

<span class="mw-page-title-main">Küba pasaportu</span> pasaport

Küba pasaportu Uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Küba vatandaşlarına verilen belgedir. Aynı zamanda kimliğin kanıtı olarak hizmet verebilir. Pasaportta

<span class="mw-page-title-main">Vietnam pasaportu</span>

Vietnam pasaportu uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Vietnam vatandaşlarına verilir. Vietnam vatandaşları pasaport almak için İl Göçmenlik Dairesi'nde başvuru yapmaları gerekmektedir. Kimlik Kartı ve 4 adet vesikalık fotoğraf gerektirir. Vietnam pasaportu, işlem ücretleri bakımından dünyanın en ucuz pasaportlarından biridir. 2013 yılı itibarıyla, maliyeti yaklaşık $ 15'dır.

<span class="mw-page-title-main">Somali pasaportu</span>

Somali pasaportu Somali vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen belgedir. Somali Biyometrik pasaportu Somali Geçici Federal Hükümeti (TFG) tarafından 2007 yılından bu yana yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş pasaportu</span>

Bangladeş pasaportu, Bangladeş vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bangladeş pasaportu verildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan pasaportu</span>

Sudan pasaportu Sudan vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador pasaportu</span>

Ekvador pasaportu Ekvador vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilir. Ekvador pasaportu And Milletler Topluluğu ülkeleri tarafından yayınlanan And pasaport türüdür. Ekvador vatandaşları And topluluk üyesi ülkelere seyahatlerinde sadece kimlik kartı ile seyahat edebilirler. Ekvador pasaportu ile UNASUR ve And Topluluğu üyesi ülkelere vizesiz seyahat edilebilir. Ekvador pasaportunun birçok Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelere yapılan seyahatlerde "vizesiz" gidebilme yararı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dominika pasaportu</span>

Dominik pasaportu Dominika Milletler Topluluğu vatandaşları uluslararası seyahat için verilir. Dominika Karayipler Topluluğu üyesi olduğu gibi pasaport bir CARICOM pasaportudur.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Gine Bissau pasaportu</span>

Gine Bissau pasaportu Gine-Bissau vatandaşlarının ülke dışına seyahatleri için verilir. Bu uluslararası seyahatin kanıtıdır. Bu ehliyet kimlik için de kullanılabilir. Pasaport aynı zamanda, vatandaşlığın temel kanıtıdır.

Mali pasaportu Mali vatandaşlarına ülke dışına seyahat için verilir. Bu uluslararası seyahatin öncelikli kanıtıdır. Pasaport, ulusal kaydı kartı veya ehliyet kimlik için de kullanılabilir. Aynı zamanda, vatandaşlığın temel kanıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

Sierra Leone pasaportu Sierra Leone vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Liberya pasaportu Liberya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer pasaportu</span>

Nijer pasaportu Nijer vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Senegal pasaportu</span>

Senegal pasaportu Senegal vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.