İçeriğe atla

Sırtlarındaki Hayat

Sırtlarındaki Hayat
YönetmenYeşim Ustaoğlu
YapımcıUstaoğlu Film Yapım, Silkroad Production
SenaristYeşim Ustaoğlu
MüzikOzan Aksoy, Grup Helesa
KurguThomas Balkenhol, Yeşim Ustaoğlu, Emmanuelle Mimran
Yapım yılı2004
Süre39'
ÜlkeTürkiye, Fransa
DilTürkçe

Sırtlarındaki Hayat, Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği 2004 tarihli Türkiye yapımı belgesel filmdir. Ustaoğlu'nun Bulutları Beklerken filmini çekerken aldığı ilhamla gerçekleştirilen film, bir grup Karadenizli kadının zorlu ve inançlı mücadelesini konu alıyor.

Konusu

Fırtına Vadisi'ndeki bir Laz yerleşimi olan Topluca köyünde[1] hayvanlarıyla beraber kalkan köylülerin, yaz ayları boyunca, bir yanı ürkütücü uçurumlara bakarak kıvrılan vahşi patikalardan geçip, yaylalarına göç edişlerinin öyküsü; Kaçkar Dağları’nın büyüleyici zirvelerinde, durmak bilmeyen yağmurlara, sislere ve vahşi dağlara kafa tutan kadınların inanılmaz mücadelesi.

Önce, 2000 metre yükseklikteki Komati Yaylası’na, sonra da 3500 metre yükseklikteki Büyük Kaçkar Yaylası’na göçün ardından sonbahar yağmurlarıyla aynı yoldan hüzünlü dönüş: “Sırtlarındaki Hayat”, bu zorlu yürüyüşü ve yayla hayatını sırtlarındaki yükleriyle yüzyıllardır sürdüren kadınlara ve onların hayatlarına bakıyor.

Yönetmen görüşü

“Sırtlarındaki hayat”, “Bulutları Beklerken” filmimin araştırma ve geliştirme döneminde çektim. Karadeniz bölgesinde uzun yıllar geçirmeme rağmen, özellikle son yıllarda yaşadığım yoğunluk ve tanıklığın bende yarattığı istek ve sorumluluk duygusu bu belgeseli yapmamda etkili oldu. Sessiz tanıklığını yaptığım hayat, beni varoluş ve zamansızlığın anlamını sorgulamaya itti; en azından, bu kadınların inanılmaz mücadelesinde tanık olduğum, yaşadığım her anı yansıtacak ve heyecanla içine girdiğim yaşamlarını unutturmayacak bir film yapma isteğini kamçıladı. – Yeşim Ustaoğlu

Katıldığı festivaller

Kaynakça

  1. ^ G. Aygül Ernek Alan. "Etnografik Veri İçeren Belgesel Filmlere Türkiye'den Üç Örnek". dergipark.org.tr. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Erksan</span> Türk yönetmen

İsmail Metin Erksan, Türk film yönetmeni, senarist, öğretim görevlisi, Onursal Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Ustaoğlu</span> Türk yönetmen

Yeşim Ustaoğlu Türk sinemacı, film yönetmeni, senarist, yapımcı.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Damla Sönmez</span> Türk oyuncu

Tilya Damla Sönmez, Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirmen. Gece Gündüz, Türkan, Bir Aşk Hikayesi, Güllerin Savaşı ve Çukur dizileri ile adından söz ettirmiş ve tanınırlığı artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Bora</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu

Ekrem Bora, asıl adıyla Ekrem Şerif Uçak,, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

Meral Onuktav Kosak Çetinkaya, Türk sinema ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

Zeynep Işıl Özgentürk, Türk yazar, senarist, yönetmen, oyun yazarı, gazeteci ve aktivisttir.

Zeynep Rüçhan Çalışkur, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu</span>

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, farklı ülkelerden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bir federasyondur. Kurum, Haziran 1930'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulmuştur.

<i>Pandoranın Kutusu</i> (film) 2008 yapımı Türk filmi

Pandora'nın Kutusu, Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2008 yapımı Türk dram filmi.
Başrollerini Tsilla Chelton, Derya Alabora ve Onur Ünsal'ın paylaştığı film, İstanbul'un farklı semtlerinde yaşayan, her biri diğerinden farklı sorunun ve hayat standardının içinde sıkışıp kalmış, birbirinden habersiz, orta yaş ve sınıfa mensup üç kardeşin hikâyesini anlatıyor. Çekimleri yedi hafta süren film; sisli, puslu bir atmosferde görüntülenen İstanbul’un birbirinden farklı kentsel dokuları barındıran köşelerini Karadeniz’in Küre Dağlarının dinginliğiyle yan yana getiriyor.

<i>Araf</i> (film, 2012) 2012 yapımı Türk dram filmi

Araf, Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2012 yapımı Türk dram filmi.
Başrollerini Neslihan Atagül, Barış Hacıhan ve Özcan Deniz'in paylaştığı film, arafta kalmış iki gencin hikâyesini anlatır. Büyüme, hayatı anlama, öğrenme, realiteyi anlama üzerine kurulu filmde, Zehra ve Olgun, otoban üzerine kurulu dev bir benzin istasyonunda vardiya usulü çalışmaktadırlar. Her şeyin gelip geçici olduğu bu yerde, hayatlarının da bir gün aniden değişeceği beklentisi içinde yaşamlarına devam ederler. Film Karabük'te çekilmiştir.

<i>Bulutları Beklerken</i>

Bulutları Beklerken, Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2004 yapımı Türk dram filmi.

Çiğdem Vitrinel, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Yorgo Andreadis, Yunan yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

Tevfik Şenol, 33. ve 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazanan Türk görüntü yönetmeni ve film yönetmeni.

Seçkin Yasar, film yönetmeni, yapımcı, senarist ve yazar.