İçeriğe atla

Sırtlanini Mağarası

Sırtlanini Mağarası Aydın ilinin Karacasu ilçesi sınırları içinde yer alan bir mağaradır. İlçe merkezine 13,5 km uzaklıktaki Çamarası mahallesi, Sırtlan deliği mevkiinde bulunmaktadır. Afrodisias antik kent alanına 9,5 km uzaklıktadır.

Oluşumu

Doğal oluşumları ile biyolojik özelliklere sahip mağarada sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Yatay ve kuru olan Sırtlanini Mağarası 348 metre uzunluğundadır. Yaklaşık 4 metre sürünülerek girilebilen ağız kısmından sonra mağara birden büyük bir galeri halini almaktadır. Dışarıdaki nem oranı oldukça yüksek olan mağaranın içinde bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda farklı böcek ve sünger türlerine rastlanmıştır. Mağaranın içinde galeri girişine yakın bölümde görülen seramik parçaları bölgede antik bir yerleşim olduğunu düşündürmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Sırtlanini Mağarası". T.C.Karacasu Kaymakamlığı. karacasu.gov.tr/sirtlanini-magarasi-15 Nisan 2021. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Korsanlar Mağarası</span>

Korsanlar Mağarası, Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Altınbeşik Mağarası Millî Parkı</span>

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karain Mağarası</span> Döşemealtıda bir mağara

Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur kara yoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur. Antalya-Burdur kara yolunun 13. km'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Elazığ Buzluk Mağarası</span>

Buzluk Mağarası, Elazığ yakınlarındaki Harput antik kentinde bulunan mağaradır. Elazığ merkeze 12 km, Harput'a 6 km uzaklıkta, Harput Platosu üzerindeki Buzluk Tepe'nin kuzey yamacındadır. Buzluk Tepe'nin kuzeyinden geçen fayın etkisiyle oluşan dolinin kuzeyinde bulunur.

Çamarası, Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Tınaztepe Mağarası</span>

Tınaztepe mağaraları, Seydişehir, Konya'da yer alan mağaradır. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük mağarasıdır. Toplam uzunluğu 22 km, gezilebilen bölümü 1580 metredir. Sonundaki 64 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağaradır. 2004 yılında da Mağara Dinlenme Tesisleri olarak hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnsuyu Mağarası</span>

İnsuyu Mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatağıl Köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 metre ve en geniş yeri 80 metre civarındadır. Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşur. Boşluk yanaklarında birikmiş sular gölcükler oluşturmuştur. Gölcükler, mağara tabanından geçen karstik bir yer altı akarsuyu ile birbirine bağlıdır.

Taşkuyu mağarası, Mersin ili Tarsus ilçesinin yaklaşık 10 km kuzeybatısında, Taşkuyu Köyü'nde bulunan mağara. Taşkuyu Mağarası; permo-karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları dokanağında gelişmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yüksekte ve bilinen toplam uzunluğu 470 metredir. Yüzeye son derece yakın bulunan mağarada sıcaklık 19.5 °C-24 °C ve nisbi nem %77-%89 arasındadır.

Çukurpınar mağarası, Mersin ilinde, Anamur'un kuzeyinde, 46 km. uzaklıkta, 1880 m yükseklikte olup, Taşeli Platosundaki su gözü yakınında, Çukurpınar yaylasındadır. Mağara 1990 yılında bulunmuştur. Türkiye'nin büyük mağarası en uzun 10., en derin 3. mağarasıdır. Araştırmalar sonucunda 3350 m uzunluğunda, -1196 m derinliğinde olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

Niaux Mağarası Fransa'nın güneybatısındaki Niaux komününde, Cap de la Lesse de Bialac tepesindeki Sabart Mağarası ve Lombrives Mağarası'nı içeren daha geniş bir jeolojik sistemin parçası olarak Ariège département'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baradla Mağarası</span> Macaristanda bir mağara sistemi

Baradla Domica mağara sistemi, Macaristan'da yer alır ve mağara çökelleri nedeniyle ziyaret edilmiş en uzun mağaradır. Aggtelek Karstik Bölgesi'nin bir parçası olarak, mağara sistemi 25.5 km uzunluğundadır ve 5.3 km'lik Domica Mağarası'nı içerir. Mağara, köyün kenarına bakan yüksek beyaz bir uçurumun eteğindeki Aggtelek'de doğal bir girişe sahiptir. Mağaranın önemli bir bölümünde, sarkıtların eşsiz manzarasını sunan çeşitli renk ve şekiller bulunmaktadır. Yeraltı nehri suları, sel olduğunda mağaranın ana kolundan geçer. Mağaraya doğal girişler antik zamanlardan beri açıktır ve mağara içinde Neolitik yerleşim izleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

Coygan Mağarası, Galler, Carmarthenshire'daki Laugharne yakınlarındaki bir ossiferous bir mağaraydı. Mağara denizden yaklaşık bir mil uzakta bir kireç taşı yamaçta bulunuyordu, ancak bir taş ocağı yapımı sırasında tahrip edildi.

<span class="mw-page-title-main">Devetaşka mağarası</span>

Devetaşka mağarası, Bulgaristan'da, Letniça'nın yaklaşık 7 km doğusunda ve Lofça'nın 15 km kuzeydoğusunda, Osam Nehri'nin doğu kıyısındaki Devetaki köyü yakınlarında yer alan büyük bir karstik mağaradır. Bölge, on binlerce yıldır Paleo-insanlar tarafından sürekli olarak yerleşim görmüş, uzun dönemler boyunca çeşitli fauna türleri için bir barınak görevi görmüştür ve günümüzde yaklaşık 30.000 yarasaya ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Utroba Mağarası</span>

Rahim Mağarası olarak da bilinen Utroba Mağarası, Bulgaristan'un Kırcaali ilinde yer alan bir tarih öncesi mağara tapınağıdır. İnsan vulvasını andıran mağara, Trak dönemine tarihlenmektedir. Tarihçiler, mağaranın bir dönem doğurganlık tapınağı olarak kullanıldığına inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amatérská Mağarası</span>

Amatérská Mağarası, Moravya, Çek Cumhuriyeti'ndeki en uzun mağara sisteminin bir parçasıdır. Arkeolojik keşiflerle de ünlüdür. Zaman zaman ziyarete açılmasına rağmen girişi dışında halka açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevka Mağarası</span>

İgnatyevka Mağarası, Rusya'nın güneyinde, Ural Dağları'ndaki Belaya nehrinin bir kolu olan Sim Nehri kıyısındaki büyük bir kireçtaşı mağarasıdır. Mağarada 1980 yılında bir kadın figürünün parietal duvar resmi keşfedildi. Mağara resmindeki kadının bacakları arasındaki yirmi sekiz kırmızı noktanın kadın adet döngüsünü temsil ettiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astım Mağarası</span>

Astım Mağarası Mersin iline bağlı Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde bulunan bir mağaradır. Astım Mağarası 200 m uzunluktaki bu mağara binlerce yılda oluşmuş sarkıt-dikit ve doğal bir mağara oluşumudur. Havasının astımlılara iyi geldiğine inanılmaktatır. Çevresindeki ağaçlara bez bağlanıp dilekte bulunulduğundan bu adı almıştır.