İçeriğe atla

Sırp Cumhuriyeti Nişanı

Sırp Cumhuriyeti Nişanı, Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nin kararı ile 25 Nisan 1993 tarihinde Sırp Cumhuriyeti'nde verilen en yüksek madalyaydı.Sırp Cumhuriyeti'nin Sırp Cumhuriyeti Anayasası tarafından tanımlandığı şekliyle süslemelerden oluşan madalya anayasada geçen "devlete istisnai bir hak kazanmak için bir kişiye veya bir kuruma verilmiş olan Sırp Cumhuriyeti'nin devleti tarafından tanınması üzerine verilir." maddesi üzerine oluşturulmuştur.[1] Sırp Cumhuriyeti Nişanı, yabancı devlet başkanlarına, olağanüstü iş ve liyakat göstermiş önde gelen kişilere ve Sırp Cumhuriyeti'nin kurulmasına önemli katkılarda bulunmuş kişi ve kurumlara verilir.

Görünüm ve dekorasyon

Yasa gereği, Sırp Cumhuriyeti'nin kurulmasına önemli katkıda bulunan kişilere olduğu gibi, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi sırasında, yabancı ülkelerin başkanlarına, en önemli kişilere ve o kişinin esası ve ulusal bilincin güçlendirilmesine katkıda bulunanlara verileceği tanımlanmıştır. Bu nişanın üç unsuru vardır: Nişan amblemi, Nişan kolyesi ve Nişan yıldızı.[2]

Nişana Sahip Kimseler

Kaynakça

  1. ^ "Глас Српске: Орден вриједи онолико колико вриједи дјело,". 30 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2010. 
  2. ^ "Статути ордена и медаља Републике Српске (1995)" (Sırpça). 18 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Srpska enciklopedija.
  3. ^ a b c "Pet krvavih godina" 5 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 21 Temmuz 2008.
  4. ^ a b c "Odlikovanja Republike Srpske 8 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Erişim tarihi: 25 Mart 2016.
  5. ^ http://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/Orden-Republike-Srpske-za-VMA-i-Djokovica/105737[]
  6. ^ "Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана 24 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Радио-телевизија Републике Српске. 10 Jan 2012. Erişim tarihi: 10 Oca 2012.
  7. ^ "Радио телевизија Србије: Орден за патријарха Павла, 8. 6. 2009". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  8. ^ "РТС: „Додик одликовао Коштуницу" (28. јун 2012.), 17. 4. 2013". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  9. ^ "Додик уручио одликовања 25 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Радио-телевизија Републике Српске. 2012-06-28. Retrieved 2012-06-28.
  10. ^ "Milorad Dodik uručio Orden Tomislavu Nikoliću=rts.rs 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Retrieved 9 January 2018
  11. ^ "Ani Brnabić u Banjaluci uručuju najviši orden RS 31 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Erişim tarihi: 8 Ocak 2019.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boris Tadić</span> 3. Sırbistan cumhurbaşkanı

Boris Tadić, Sırp siyasetçi. 2004-2014 yılları arasında Demokrat Parti Başkanı, 2004-2012 yılları arasında da Sırbistan Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Nişanı</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin en yüksek devlet ödülü

Haydar Aliyev Nişanı, Azerbaycan′ın en yüksek nişanıdır. Azerbaycan'ın ülke gelişiminde katkıda bulunan kişilere verilmektedir. 22 Nisan 2005'te çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Azerbaycan'ın dördüncü cumhurbaşkanı, Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'e verilmiştir. Günümüze kadar toplamda 26 kişiye nişan verilmiştir.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Halk Kardeşliği Nişanı</span> SSCB madalyası

Halk Kardeşliği Nişanı 17 Aralık 1972 tarihli SSCB Yüksek Sovyeti başkanlığı kararınca Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin 50. yıldönümünü anmak ve birlik cumhuriyetlerinde, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişime önemli katkılarda bulunarak sosyalist ulusların ve halkların kardeşçe iş birliğinin güçlenmesine katkı sağlayan kişilere çalışmalarından dolayı verilen ödüldür.

Halk Kahramanı Nişanı, üçüncü dereceli bir Yugoslav nişanı idi. Nişan olağanüstü kahramanlık gösteren bireyler, askerî birlikler, siyasi ve diğer kuruluşlara verilirdi. Nişan büyük çoğunluğukla II. Dünya Savaşı partizanları tarafından kazanılmış olup kazananları 1,322'si Yugoslav ve 19'u da diğer ülke vatandaşlarıydı. Josip Broz Tito ise 1944, 1972 ve 1977 yıllarında üç kez Halk Kahramanı Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tijana Bogićević</span>

Tijana Bogićević Sırp şarkıcı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı temsil etmiştir. Bogićević daha önce 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Nina'nın geri vokaliydi. Ayrıca Sırbistan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Beovizija 2009 aracılığıyla temsil etmekle yarıştı, ancak yarı finali geçemedi.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan için Liyakat Nişanı</span> devlete olağanüstü katkılar nedeniyle Rus vatandaşlarına verilen bir Rus nişanı

Anavatan için Liyakat Nişanı, devlete olağanüstü katkılar nedeniyle Rus vatandaşlarına verilen bir Rus nişanıdır. Nişan, 2 Mart 1994'te Rusya devlet başkanı kararnamesiyle verilmeye başlanmıştır. Rusya'nın Aziz Andreas ve Aziz Yorgi nişanlarının ardından üçüncü üst düzey nişanı olup en üst düzey sivil nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti Demiryolları</span>

Sırp Cumhuriyeti Demiryolları, Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'ne ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 12 Mayıs 1992 tarihinde Yugoslav Demiryolları'nın yerine kurulmuş olup Bosna-Hersek Federasyonu Demiryolları ile birlikte ülkenin iki demiryolu işletmecisinden biridir. Merkezi Doboj'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meydanı (Belgrad)</span> Belgradda bulunan bir meydan ve mahalle

Cumhuriyet Meydanı, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir meydan ve mahalledir. Meydan, Belgrad'ın Stari Grad belediyesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti Bilim ve Sanat Akademisi</span>

Sırp Cumhuriyeti Bilim ve Sanat Akademisi, Sırp Cumhuriyeti'nde 1996 yılında kurulan bilim ve sanat alanındaki en yüksek temsilci kurumdur. Banja Luka merkezli olan kurumun Sosyal Bilimler; Edebiyat ve Sanat; Doğa, Matematik ve Teknik Bilimler ve Tıp Bilimleri olmak üzere dört bölümü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti cumhurbaşkanı</span>

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bosna-Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nde en yüksek yürütme yetkisine sahip mevkidir. Sırp Cumhuriyeti hükûmeti ile birlikte yürütme makamlarından biridir. Sırp Cumhuriyetin cumhurbaşkanı, farklı kurucu uluslardan iki başkan yardımcısıyla birlikte dört yıl için doğrudan seçilir. Hiçbiri aynı kurucu ulustan olamaz. Cumhurbaşkanın konutu Banja Luka'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Branislav Nedimović</span> Sırp siyasetçi

Branislav Nedimović, Sırp siyasetçi. 11 Ağustos 2016 tarihinden bu yana Sırbistan Tarım, Orman ve Su Ekonomisi Bakanı olarak, 28 Ekim 2020'den itibaren ise başbakan yardımcısı olarak Ana Brnabić'in ikinci hükûmetinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vatana Hizmet Nişanı</span>

Vatana Hizmet Nişanı, özellikle idari ve kamu görevleri onurlu ve dürüst bir şekilde yerine getiren ve ulusal devletin inşasına özel katkılar sağlayan kişilere verilen bir Azerbaycan nişanıdır. Nişan, 7 Kasım 2003'te Azerbaycan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle verilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Anayasa Mahkemesi</span>

Sırbistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Sırbistan'da adli inceleme yapmaya yetkili en üst mahkemedir. Sırp makamları tarafından çıkarılan kanunların, kararnamelerin veya diğer kanunların Anayasaya uygun olup olmadığına karar verir. Mahkeme yargı organının bir parçası olmaktan ziyade sui generis olarak kabul edilir. Anayasa Mahkemesi, Sırbistan Anayasası ve Anayasa Mahkemesi Yasası tarafından yetkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Višković</span>

Radovan Višković Sırp Cumhuriyeti'nin 13. ve şimdiki Başbakanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı üyesi olan Bosnalı Sırp siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Sırp Cumhuriyeti)</span>

Ulusal Meclis Bosna-Hersek'in iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. Meclis 83 milletvekilinden oluşuyor ve parlamento çoğunluğunu Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Demokratik Birlik ve Sosyalist Parti'den milletvekilleri oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri</span>

Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. Günümüz ülkelerinin her ikisi de Yugoslavya'nın kurucu ülkeleriydi. Her iki ülkedeki nüfusun çoğunluğu standart Sırp-Hırvatça'nın çeşitlerinden birini konuşuyor ve Sırbistan, Bosna-Hersek'teki en büyük yatırımcılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Kazakistan-Sırbistan ilişkileri, Kazakistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. Sırbistan, Haziran 2011'de Astana'da bir büyükelçilik açtı ve Kazakistan, Haziran 2015'te Belgrad'da açtı.

Aleksandar Vučić – Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz, genellikle Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz olarak kısaltılır, Sırp İlerleme Partisi (SNS) tarafından yönetilen bir siyasi koalisyondur. 2020-2022 yılları arasında meclis grubu adı Çocuklarımız İçin olarak seçilmişti.