İçeriğe atla

Sırbistan Prensliği (Orta Çağ)

Kneževina Srbija
Кнежевина Србија
Sırbistan Prensliği
1371-1403
{{{arma_açıklaması}}}
Lazar ailesinin arması
En kuzeydeki yer Sırbistan Prensliği'dir.
En kuzeydeki yer Sırbistan Prensliği'dir.
BaşkentKrusevaç
Yaygın dil(ler)Sırpça
HükûmetMonarşi
Prens (Knez) 
• 1371-1389
Lazar Hrebeljanović
• 1355-1371
Stefan Lazarević
Tarihçe 
• Kuruluşu
1371
• Dağılışı
1403
Öncüller
Ardıllar
Sırp İmparatorluğu
Sırp Despotluğu

Sırbistan Prensliği (Sırpça: Кнежевина Србија, Kneževina Srbija) veya Moravya Sırbistanı, (Sırpça: Моравска Србија, Moravska Srbija) 14. yüzyılda Sırp İmparatorluğu'nun dağılmasıyla ortaya çıkmış devletlerden en önemlisidir. Prensliğin kurucusu Lazar Hrebelyanoviç, I. Kosova Savaşı'nda savaşmış ve ölmüştür.

Tarihi

Lazar Hrebelyanoviç, Sırbistan prensi (1371-1389)

Sırplar, Orta Çağ'da çeşitli devletler kurmuşlardır. Bu devletlerden en güçlüsü 1346 yılında kurulan Sırp İmparatorluğu'dur. Sırp İmparatoru Stefan Duşan, Teselya ve Epir'i almakla beraber Bizans İmparatorluğu'nun Balkanlardaki topraklarını da almıştır. Stefan Duşan 1355 yılında ölünce yerine oğlu V Stefan Uros geçmiştir. V Stefan Uros ise güçsüz bir liderdir. 1370 yılında Stefan Duşan'ın hizmetinde çalışmış olan Pribak Hrebelyanoviç oğlu Lazar Hrebelyanoviç, Prizren'den ayrılarak Krusevaç bölgesinde gücünü yoğunlaştırmış ve bölgeyi kontrol altına almıştır. Aslında Lazar Hrebelyanoviç, V Stefan Uros'a rehin olarak verilmiş, fakat o Sırp ordusunun büyük bir bölümünün Osmanlı kuvvetleri tarafından öldürüldüğü Sırpsındığı Savaşı'a katılmamıştır. Ardından V Stefan Uros'un ölmüştür. O Nemanjić Hanedanı'ndan gelen son imparatorudur. Lazar Hrebelyanoviç, sadece knez (prens) unvanına sahip olmasına rağmen Sırp kraliyet hanedanı olan Nemanjićlerden Vratko Nemanjić'in kızı Milika ile evlenmiş ve hanedanla akraba olmuştur. Ayrıca İmparator Stefan'ın unvanı olan autokrator unvanını kullanmaya başlamıştır.

Lazar, Osmanlı tehlikesine karşı Sırbistan Prensliği'ni güçlendirmek için uğraşmıştır. Sırbistan topraklarının çoğunu birleştirerek Sırpların çoğunun sadakatini kazanmıştır. Ayrıca Sırpların kralı unvanını da Bosna Kralı Tvrtko'ya bırakmıştır. Lazar Hrebelyanoviç, Dubravnica Savaşı'na katılmıştır. 1389 yılında yapılan I. Kosova Savaşı'a katılmış ve savaşta ölmüştür.

Lazar Hrebelyanoviç ölünce yönetimi oğlu Stefan Lazareviç ele almıştır. Yıldırım Bayezid I. Kosova Savaşı'nın ardından barış antlaşması için geldiği Edirne'de Stefan Lazareviç'in kız kardeşi Olivera Despina ile evlenmiştir. Böylelikle Osmanlı Devleti ve Sırbistan Prensliği arasında bir dostluk kurulmuştur.[1] Ankara Savaşı'nda Stefan Lazareviç önderliğindeki Sırp kuvvetleri Osmanlı ordusu ile birlikte Timur İmparatorluğu ordusuna karşı savaşmıştır. Stefan Lazareviç 1402 ve 1403 yıllarında Belgrad'ı yeni başkent ilan ederek Sırp Despotluğu'nu kurmuştur. Stefan Lazareviç'de Sırp Despotluğu'nun ilk lideri olmuştur.

Yöneticiler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Osmanlı Padişahları". 2 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Kosova Muharebesi</span> 28 Haziran 1389daki muharebe

I. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Sultan I. Murad önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389 tarihinde yapılan muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Hrebelyanoviç</span> Sırp prens

Lazar Hrebelyanoviç, Osmanlılarla yaptığı I. Kosova Savaşı sırasında yaşamını kaybeden Sırp prensidir. Lazar, Sırp kültüründe çok önemli bir rol oynamaktadır. Sırp Ortodoks kilisesi tarafından aziz mertebesine ulaşmış sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp İmparatorluğu</span>

Sırp İmparatorluğu, Sırp Krallığı'nın devamı olarak kurulan bir Orta Çağ devletiydi. İmparatorluk, devletin sınırlarını önemli ölçüde genişleten Stefan Duşan tarafından 1346'da kurulmuştu.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Lazareviç</span>

Stefan Lazareviç ya da Uzun Stevan, Sırp Knezi Lazar Hrebelyanoviç'in oğlu aynı zamanda bir Sırbistan hükümdarı. 1389-1402 yılları arası knez, 1402-1427 arası despot unvanı taşımıştır. Yaşadığı zamanın en iyi şövalye ve ordu liderlerinden kabul edilmekle birlikte edebi eserlerinden dolayı Orta Çağ'ın en önemli Sırp yazarlarından kabul edilmektedir. Babasının I. Kosova Muharebesi'nde ölümünün ardından 1389'da Sırbistan Prensliği tahtına geçen Lazareviç, ülkeyi 1393'te erişkinliğe ulaşana kadar annesi Milica Hrebeljanović ile birlikte yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Despot Stefan Kulesi</span>

Dizdar Kulesi ya da Despot Stefan Kulesi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir yapı. 28 Haziran 1389'da I. Kosova Muharebesi'nde ölerek Sırp İmparatorluğu'nun çöküşüne yol açan Lazar Hrebeljanović'in oğlu Stefan Lazarević önderliğinde Sırp Despotluğu'nun başkenti yapıldığı dönemde, 1405'te inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Sırbistan</span>

Merkez Sırbistan veya Asıl Sırbistan, Sırbistan'ın Voyvodina ve Kosova bölgeleri dışındaki kısmına verilen isimdir. Merkez Sırbistan, Sırbistan'ın idari yapılanması içerisinde yer alan bir bölge değildir.

<span class="mw-page-title-main">Vukašin Mrnjavčević</span>

Vukašin Mrnjavčević, soylu Sırp ailesi Mrnjavčević ailesinin mensubu olan despot, Zayıf Uroš döneminde imparatora eşdeğer hükümdar. 1365 ile öldüğü tarih olan 26 Eylül 1371'e kadar Sırp ve Yunanların Kralı unvanını taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Stefan Uroş</span> Sırp hükümdarı

V. Stefan Uroš "Zayıf Stefan Uroş" , Nemanyiç Hanedanı'ndan gelen Sırp kralı. Babası Sırp İmparatorluğu'na en parlak çağını yaşatan Stefan Duşan'dır. Babasının ölümünün ardından 1355 - 1371 yılları arası krallık yapmış, ancak zayıflığı imparatorluğun yıkımına neden olmuştur. Onun 1371 yılındaki ölümünün hemen ardından yıkılan İmparatorluk çeşitli prensliklere bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dejanović Hanedanı</span> Orta Çağda yaşamış soylu bir aile

Dejanović ya da Dragaš Hanedanı Orta Çağ'da yaşamış, Stefan Dušan (1331-1355), V. Stefan Uroš (1355-1371) ve 1371 yılında yapılan Çirmen Muharebesi sonrası girilen çöküş döneminde Sırp İmparatorluğu'na hizmet etmiş soylu bir Sırp hanedanıdır. Çirmen Muharebesi sonrası Osmanlı Devleti ile vasallık ilişkisinde bulunmuştur. Hanedan dönemin en önemli aileleri arasında sayılır ve bir zamanlar kabaca bugünkü Sırbistan, Bulgaristan ve Makedonya'nın topraklarının birleştiği bölgede hakimiyet kurmuştur. Son iki Bizans İmparatoru anne tarafından bu hanedana mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Krallığı</span> 1882-1918 Güneydoğu Avrupa ülkesi

Sırbistan Krallığı, 1882'de Sırbistan Prensliği Prensi Milan'ın kral ilan edilmesiyle kurulan Sırp krallığı.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Krallığı (Orta Çağ)</span>

Sırbistan Krallığı veya Sırp Krallığı, Nemanjić Hanedanı tarafından yönetilen 1217'den 1346'ya kadar uzanan Orta Çağ Sırp devleti. Sırbistan Büyük Prensliği Prensi Stefan Nemanja tarafından birleştirilen bütün topraklar çocukları Aziz Sava ve Stefan Nemanjić'e kaldı. Başpiskopos Aziz Sava tarafından Stefan Nemanjić'in kral olarak taçlandırılmasıyla prenslik krallığa yükseldi. Krallık 16 Nisan 1346'da Sırp İmparatorluğu'nu ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nemanjić Hanedanı</span>

Nemanjić Hanedanı, Sırbistan’ın Orta Çağ’daki en önde gelen hanedanı. Prenslik, kraliyet ve imparatorluk 1166-1371 yılları arasında on bir Sırp hükümdara sahip oldu.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1426-1428)</span>

1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı, 1426 ve 1428 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve Osmanlıların zaferiyle biten savaş.

<span class="mw-page-title-main">Dejan</span> Sırp sebastokrator ve despot

Dejan, Sırp İmparatorluğu döneminde yaşamış Sırp asilzadedir. Sırp İmparatoru Stefan Dušan, V. Stefan Uroš'a hizmet etmiş, Kumanova ve Köstendil çevresini sebastokrator ve despot unvanlarıyla yöneten Dejanović Hanedanı'nın atası olan İmparatorluk döneminde hüküm sürmüştür. İmparator Dušan'ın kız kardeşi Theodora Nemanjić ile evliydi. Karadağ'ın doğusundaki Kumanova bölgesinde bir eyalete hükmediyordu. Başlangıçta Žegligovo ve Preşova'nın eski župe'yi (ilçeleri) içeriyordu. V. Stefan Uroš daha sonra Dejan'a Köstendil ile Yukarı Struma Nehri'ni verdi. Dejan, diğerlerinin yanı sıra Zemen Manastırı'nı ve eyalet boyunca birkaç kilise binasını da yeniden inşa etti. Dejan, Dušan saltanatının sona ermesi ve Dušan'ın ölümünden sonraki Sırp İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında önde gelen isimlerden biriydi. Dejan, iki oğlu despot Jovan ve Gospodin Konstantin Dragaš ile birlikte, Sırp İmparatorluğu'nun çöküşü ve ardından gelen Osmanlı döneminde de güçlenen Dejanović Hanedanı'nın atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lazareviç Hanedanı</span>

Lazareviç, Moravya Sırbistanını ve Sırp Despotluğunu yöneten bir Sırp Orta Çağ kraliyet ailesidir.