İçeriğe atla

Sırbistan'da LGBT hakları

Sırbistan LGBT hakları
Statü1994'ten beri yasal,
Rüşt yaşı 2006'da eşitlendi
Cinsiyet ifadesiCinsiyet değişimi yasal ve 2009'dan beri ayrımcılık karşıtı yasayla korunuyor
AskerlikEşcinseller açık olarak askerlik yapabilir
Ayrımcılık karşıtı yasa2001'den beri iş yasasıyla ayrımcılık yasak
Birlikteliklerin
tanınması
Yok
Kısıtlamalar:
Anayasal yasak
Evlat edinme

Sırbistan'da LGBT hakları, Sırbistan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Sırbistan'da LGBT bireyler sık sık hukuki sorunlarla karşı karşıya kalabilir.[1] Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite Sırbistan'da yasal, ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir.

Hukuk

Sırp anayasasında eşcinsel bireyler ve cinsel yönelimleri açıkça tanınmamakla birlikte, 2006 yılı Kasım ayında kabul edilen yeni Sırp anayasası 62. maddesine göre medeni birliktelik ve evlilik yalnız "bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik" olarak tanımlar.

Ayrımcılık ve Şiddet

Eşcinsel ilişkinin yasaklanması

2010 yılında Belgrad'da gerçekleştirilen LGBT Onur Yürüyüşü etkinliklerinden bir görünüm.

Sırbistan'da erkek erkeğe cinsel ilişki 1977'den bu yana yasa ile yasaklanmıştır ancak yasanın uygulandığına dair hiçbir kanıt yoktur. LGBT bireylerin özgürlüğünü ve haklarını kısıtlayan bu yasalar özellikle lezbiyen ilişkileri hiç ele alamamıştır. İleriki yıllarda eskiden yasa yapma gücünü elinde Voyvodina eyaleti tutarken daha sonraları yeni Sırp hukuk sistemiyle birlikte 1994 yılında erkek erkeğe cinsellik ve diğer cinsel tutum ve yönelimler için cinsel rüşt yaş; 18 rıza bir yaşı olarak kabul edilmiştir.

2013 yılında ülkede LGBT Onur Haftası etkinlikleri ülke genelinde yaygın homofobi ve eşcinsellerin "ciddi can güvenlliği" tehlikesi nedeniyle Belgrad hükûmeti tarafından yasaklanmış, LGBT'lerce bu yasak protesto edilmiştir.[2]

Aktiviteler

Sırbistan'da LGBT'lerce ülke genelinde yaygın homofobiye rağmen 2001'den 2010 yılına kadar her sene LGBT Onur Yürüyüşü düzenlenmiş, 2010 yılında gerçekleştirilen onur yürüyüşünün ardından LGBT karşıtı Belgrad'da eşcinsellik karşıtı protesto düzenlenmiş, LGBT karşıtı aşırı sağcılar ile polis arasında çatışmalar yaşanmıştır. Sırp hükûmeti ve Sırp Polisi LGBT yürüyüşünün gerçekleştirilmesi için homofobik kişilere müdahale etmiş, LGBT bireylerin can güvenliğini sağlamıştır.[3][4]

Özet tablo

Avrupa'daki eşcinsel birliktelikleri ile ilgili harita
  Eşcinsel evlilik
  Kayıtlı birliktelik
  Kısmen kayıtlı bir birliktelik
  Tanınmıyor
  Anayasa evlilikleri kadın ve erkek arasında kısıtlıyor

Eşcinsel cinsel aktivite serbest ve yasal; 1994 yılından bu yana Evet
Cinsel aktivite de cinsel rüşt yaşı geçerli; 2006 yılından bu yana Evet
İş hukuku altında istihdam için LGBT'lere yönelik ayrımcılık karşıtı yasalar; 2005 yılından bu yana Evet
Mal ve hizmetlerin sağlanmasında ayrımcılık karşıtı yasaları; 2009 yılından bu yana Evet
Medyada ayrımcılık karşıtı yasaları; 2002 ve 2003 yılından bu yana, cezasız ihlal etti. Evet
Tüm diğer alanlardaki ayrımcılık karşıtı yasaları; 2009 yılından bu yana; nefret suçu 2013 yılından bu yana Evet
Medeni birliktelik serbest Hayır
Eşcinsel evliliğin tanınması Hayır
Evlat edinme; medeni birliktelik için Hayır
Eşcinsellere orduda hizmet izni; 2005 yılından bu yana Evet
Yasal cinsiyet değiştirme hakkı; 2007 yılından bu yana Evet
IVF hakkı; lezbiyenler için Hayır
Eşcinsel cinsel ilişki kuran bireylerin kan bağışı yapması Hayır

Kaynakça

  1. ^ "AB Sırbistan'da "eşcinseller haftası" nedeniyle Belgrat yönetime tepkili". AB Haber. 5 Ekim 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  2. ^ "Sırbistan'da yürüyüş yasağı eşcinselleri sokağa döktü". Euronews. 28 Eylül 2013. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  3. ^ ""Eşcinseller haftası"nda Hz. İsa krizi". CNNTÜRK. 1 Ekim 2012. 3 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  4. ^ "Clinton praises Serbia's progress, new leaders". The Washington Post. 12 Ekim 2010. 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014.  (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Oğlancılık yasaları</span>

Oğlancılık yasaları veya Sodomi yasaları, cinsel suçlar olarak cinsel ilişkileri sınıflayan bir yasadır. Tipik olarak mahkemeler tarafından üreme ile sonuçlanmayan herhangi bir cinsel ilişkiyi kapsayacak biçimde anılır. Bu tür ilişkiler genelde oral seks, anal seks ve zoofiliyi kapsar, pratikte böyle yasalar nadiren, heteroseksüel çiftlere karşı öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Onur Yürüyüşü</span> Haziran ayında gerçekleştirilen LGBTQ+ ve LGBTQ+ destekçileri tarafından yapılan yürüyüş

Onur Yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBT bireyler ve LGBT bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür. LGBT topluluğunda onur yürüyüşü veya gey onur yürüyüşü gibi isimlerle de bilinir. Bir dizi etkinliklerin ve geçiş törenlerinin gerçekleştirildiği etkinlikler Stonewall ayaklanmaları anısına gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de LGBT hakları</span> Türkiyede lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hakları

Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler diğer vatandaşlara göre dezavantajlı durumdadırlar. Türkiye eşcinsel ilişkileri tanısa da medeni kanununda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği gibi bir ifadeye yer vermez ve eşcinsel çiftlerin birlikteliklerini yasal zeminde tanımaz. 2013 yılında ILGA-Europe, Türkiye'yi LGBT haklarının korunması konusunda 49 ülke arasında 39. sıraya yerleştirmişti ancak 2024 yılında 46. sıraya geriledi. Türkiye'yi sıralamada sadece Azerbaycan ve Rusya takip etti.

Gey dostu; LGBT kültürü içerisinde eşcinseller arasındaki bireysel ilişkileri ifade eden eşcinsel ilişki ve eşcinsel seksi destekleyen, tüm yönelimlere saygılı olan, eşit davranan ve onları yargılamayan bir çevre yaratmak amacıyla eşcinsellere ve LGBT topluluğunun her üyesi dahil olmak üzere; açık ve onları hoş karşılayan, diğer mekanlardaki olabilecek homofobik tavırlara ve yasaklara karşı gey mekanları, politikaları, insanları veya kurumları ifade eder. Gelişmiş batı ülkelerinde ve yine birçok medeni ülkede eşcinsellerin kendilerini rahat hissettikleri, onlara özel; saunalar, sinemalar ve gey dostu konaklama ile diğer LGBT mekanları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT'lere yönelik şiddet</span> LGBTlere yönelik bir şiddet

LGBT'lere yönelik şiddet, diğer adıyla eşcinsel, gey düşmanlığı, eşcinsel karşıt odaklı karşı cins tarafından uygulanan şiddettir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad'da eşcinsellik karşıtı protesto</span>

Belgrad'da eşcinsellik karşıtı protesto, Sırp LGBT'leri ve LGBT Onur Yürüyüşü'nü hedef alan homofobik protestolardır. 10 Ekim 2010 tarihinde düzenlenen Gey Onur Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen Sırbistan'da LGBT haklarını desteklemek için yapılacak olan LGBT Onur Yürüyüşü'nün LGBT karşıtı kişilerin hedefi olması sonucunda ertelenmiş ve yapılamamıştır. Geçit Belgrad'da 2001 yılından itibaren düzenlenmeye başlamış, 2009 yılı ve sonrasında planlanan Onur Yürüyüşü LGBT bireylerin can güvenliği olmadığı, homofobik kişilerce tehdit söylemleri ve tutumları sergilendiği için ertelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

LGBT tarihi, ilk çağlardan günümüze kadar gelen çok eski bir uygarlık tarihine sahiptir. Lezbiyen, gey, biseksüel ve trangender bireylerin duygusal ve cinsel birlikteliğini ifade eder.

İstanbul Onur Haftası, her yıl haziran ayının sonlarında Stonewall ayaklanmalarının anısına gerçekleştirilen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da LGBT hakları</span>

Kazakistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) hakları sınırlıdır. Kazakistan'daki LGBT kişiler, LGBT üyesi olmayanların yaşamadığı yasal durumlar, sosyal zorluklar ve ayrımcılıkla karşı karşıyadırlar. Hem erkek hem de kadınların eşcinsel ilişkileri Kazakistan'da yasaldır, ancak aynı cinsiyetten çiftler ve aynı cinsiyetten çiftler tarafından yönetilen aileler için yasal korumalar geçerli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'da LGBT hakları</span>

Çek Cumhuriyeti lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları konusunda en liberal Orta Avrupa ülkelerinden biridir. 2006 yılında kayıtlı birliktelikler, hemcins çiftler için yasal oldu; 2019 yılı itibarıyla evliliği hemcins çiftler için yasallaştıracak bir yasa tasarısı Çek Parlamentosu'nda mütalaa edilme sürecindedir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da LGBT hakları</span>

Litvanya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan vatandaşların karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Litvanya'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır, ancak hemcins çiftlere hemcins evliliği ya da sivil birliktelik gibi kurumlar mevcut değildir; bu açıdan hemcins çiftlerinde karşı cins çiftlerinin sahip olduğu bazı haklar yoktur. Eşcinselliğin 1993 yılında suç olmaktan çıkarılmasına rağmen, bu zamandan beri LGBT hakları ancak sınırlı olarak genişletilmiştir. Ayrımcılıktan korunma, Avrupa Birliği üyeliğinin bir koşulu olarak kanunlaştırıldı ve 2010'da ülkenin ilk onur yürüyüşü başkent Vilnius'ta yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Moldova'da LGBT hakları</span>

Moldova'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Karşı cins çiftlerine mevcut olan haklar ve menfaatlar, hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir. Ülkede hemcins birliktelikleri tanınmamaktadır, bu nedenle hemcins çiftlerine çok az yasal korunma mevcuttur. Buna rağmen, işyerinde cinsel yönelime dayalı ayrımcılık yasaktır ve hemcins cinsel ilişkileri 1995 yılından beri yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da LGBT hakları</span>

Ukrayna'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Özel alanda rıza gösteren iki yetişkin arasındaki ticarî amaçla yapılmayan hemcins cinsel ilişkileri Ukrayna'da yasaldır, ancak Ukrayna toplumunda LGBT bireylere dair hoşgörüsüz tavırlar yaygındır ve karşı cins çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar hemcins çiftlerine mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da LGBT hakları</span>

Kırgızistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Kırgızistan'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır fakat karşı cins çiftlerinin sahip olduğu yasal korunmalar hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nde LGBT hakları</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Geleneksel olarak, tutucu toplumsal tutumları olan Rum Ortodoks Kilisesi'nin kamu görüşler ve LGBT haklarına ilişkin politikalar üzerinde büyük etkisi olmuştur. Buna rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasaldır ve evliliğin haklarının ve çıkarlarının birçoğunu sağlayan medeni birliktelikler Aralık 2015'ten beri yasaldır. Bu birlikteliklerin kapsamında evlat edinme hakkı da dahildir.