İçeriğe atla

Sürekli beta

Sürekli beta (veya 'muz ilkesi'), yazılımın veya bir sistemin beta geliştirme aşamasında uzun veya belirsiz bir süre boyunca tutulmasıdır. Genellikle geliştiriciler tarafından tam olarak test edilmemiş olabilecek yeni özellikler yayınlamaya devam ettiklerinde kullanılır. Görev açısından kritik makineler için kalıcı beta yazılımı önerilmez. Ancak, birçok işletim sistemi bunu geliştirme, aşamalandırma ve dağıtım için çok daha hızlı ve çevik bir yaklaşım olarak görmektedir.

Tanım

Sürekli beta, bir hizmetin yayınlanması veya kullanılabilirliği için sürekli güncellemelerin temel oluşturduğu bir hizmetin geliştirilmesi ve yayınlanmasıyla ilişkilendirilmiştir. Yayımcı ve açık kaynak savunucusu Tim O'Reilly'ye göre:

"Kullanıcılar, açık kaynak geliştirme uygulamalarının bir yansıması olarak geliştirici-ortağı olarak ele alınmalıdır (söz konusu yazılım bir açık kaynak lisansı altında piyasaya sürülmeyecek olsa bile.) Açık kaynak özdeyişi 'Erken yayınla, sık yayınla', ürünün aylık, haftalık ve hatta günlük bazda yeni özelliklerin eklenmesiyle açıkta geliştirildiği daha radikal bir konuma, 'kalıcı beta'ya dönüştü. Gmail, Google Maps, Flickr, del.icio.us ve benzerlerinin bir seferde yıllarca bir 'Beta' logosu taşıması tesadüf değil."[1]

Web 2.0'ın neyin tanımladığına dair daha geniş konuşmasında, O'Reilly, bu uygulamalarla birlikte özelleştirilmiş bir İnternet ortamının parçası olarak kalıcı beta kavramını ayırt edici özellikler olarak tanımladı:

  • Uygun maliyetli ölçeklenebilirliğe sahip, paket yazılım olmayan hizmetler
  • Daha fazla insan kullandıkça zenginleşen benzersiz, yeniden oluşturulması zor veri kaynakları üzerinde kontrol
  • Kullanıcılara ortak geliştiriciler olarak güvenmek
  • Toplu zeka kontrolü
  • Müşteri self servis aracılığıyla uzun kuyruktan yararlanma
  • Tek bir cihaz seviyesinin üzerinde yazılım
  • Hafif kullanıcı arayüzleri, geliştirme modelleri ve iş modelleri.[2]

Kaynakça

  1. ^ O'Reilly, Tim (30 Eylül 2005). "Web 2.0 Nedir". 10 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  2. ^ Morris, James H. (30 Ağustos 2006). "Yazılım Ürün Yönetimi ve Sonsuz Beta". Carnegie Mellon Üniversitesi. 17 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Messenger</span> Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımı

Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

Beta ya da beta sürüm, yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir. Bu sürümde amaçlanan farklı donanımlar altında yazılımı sorunsuz çalıştırmadır. Tüm kullanıcılar tarafından gerçek verilerle test edilen yazılımın test sonuçları, yazılım testçileri tarafından yakından takip edilir. Demo ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Tim O'Reilly</span> İrlandalı-Amerikalı yazar

Tim O'Reilly, O'Reilly Media'nın kurucusu, Açık kaynak destekçisi, Macromedia yönetim kurulunda çalışmış olan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flex</span>

Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Learning Management System (LMS) ya da Öğrenme Yönetim Sistemi ; uzaktan eğitim eğitim içeriklerinin ya da öğrenme ve geliştirme programlarının yönetimi, belgelenmesi, izlenmesi, raporlanması ve verilmesi için geliştirilmiş web tabanlı uygulamalar bütünüdür.

Yazılım test etmede, test otomasyonu önceden tahmin edilmiş sonuçlarla gerçek sonuçların karşılaştırılması ve testlerin koşulmasını kontrol etmek için(test edilmiş yazılımdan farklı olan) belirli yazılımın kullanılmasıdır. Test otomasyonu tekrar eden fakat çoktan test etme süreçlerinde yer almış gerekli testlerin otomatikleştirebilir veya manuel olarak koşulmasının zor olacağı testleri de içerebilir. Test otomasyonları sürekli paket dağıtımı veya sürekli test etme için kritik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">OS X Yosemite</span> işletim sistemi

OS X Yosemite veya OS X 10.10 Yosemite, OS X işletim sisteminin 11. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 14A389 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi Darwin 14.0.0'dır. OS X Yosemite 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC 2014 etkinliğinde açıklandı ve geliştiriciler için sunuldu. 24 Temmuz 2014 tarihinde kamu beta test için yayınladı. 17 Ekim 2014 tarihinden Mac App Store'da ücretsiz indirmek için kullanılabilir. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma şemasının OS X Mavericks ile tanıtılmasının ardından, yeni tanıtılan OS X sürümünün "Yosemite" ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkının adını almıştır.

macOS Sierra İşletim sistemi sürümü

macOS Sierra, Apple şirketinin macintosh bilgisayarlar için tasarladığı masaüstü ve sunucu işletim sistemi olan macOS'un on üçüncü büyük sürümüdür. OS X El Capitan sürümünün bir üstü olarak çıkmıştır. macOS Sierra sisteminin ilk beta sürümü geliştiriciler için WWDC 2016 sunumunun hemen ardından yayınlanmıştır. Ayrıca, bu etkinlikte iOS 10 mobil işletim sistemi de kullanıcılara sunuldu. Apple bu kez yeniden bir isim düzenlemesi yaptı, böyle ki, şirket OS X Mountain Lion versiyonunda "Mac OS X" ismini "OS X" ismine değiştirmiştir. Bu kez ise şirket Mac OS 7.6'dan beri kullanılan ve eski adlandırma şemasını hatırlatan, "macOS" ismi ile değiştirdi. Bundan başka Applenin sunucu işletim sistemi de "macOS Server" ismini aldı. Aynı watchOS ve tvOS gibi Apple'ın diğer ürünleri için kullandığı kişisel kullanım yazılımlarının isimleri ile bağdaştırabilmek için, OS X yazılım sisteminin ismi bu sürümde macOS olarak değiştirilmiştir. Bu kez de sürüme konum tabanlı isim verildi, Kaliforniyada bulunan Sierra Nevada dağlarının şerefine "Sierra" ismi verildi. Yeni sürümde özellikler Süreklilik, iCloud ve pencere geliştirmeleri ve Apple Pay ve Siri desteği üzerinde durulacak.

tvOS apple işletim sistemi

tvOS Apple tarafından geliştirilen dördüncü nesil Apple TV dijital medya oynatıcısı için bir işletim sistemidir. Ancak 4.nesil Apple TV-de bulunur. Ondan öncekiler bu sistemi desteklemiyorlar. tvOS sistemi 4. nesil Apple TV ile birlikte, "Apple Eylül 2015" etkinliğinde 9 Eylül 2015 tarihinde ilan edildi. 26 Ekim 2015 günü, 4. nesil Apple TV ön siparişleri başladı ve gönderiler sonraki hafta başladı. tvOS iOS bazında yaratılmıştır. Şu ana kadar Apple TV için ayrıca iOS sürümleri yayınlanırdı, fakat iOS 9 - dan itibaren resmi olarak Apple TV için tvOS tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Public Beta</span>

Mac OS X Public Beta, Apple Computer Mac OS X Cheetah işletim sisteminin Aqua kullanıcı arayüzüne özelliğine ilk halka açık versiyonu oldu. 29,95$'a satılmıştır.13 Eylül 2000 tarihinde kamuoyuna serbest bırakıldı. Bu, yazılım geliştiriciler ve erken benimseyenlere yaklaşan işletim sisteminin bir önizlemesini test etmek ve nihai yayınlanmasından önce gelecek işletim sistemi için yazılım geliştirmeye izin verdi. ABD sürümünün 1H39 bir yapı numarası ve uluslararası sürümün 2E14 yapı numarası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gereksinim çözümleme</span>

Bilgisayar bilimlerinde, gereksinim analizi ya da gereksinim çözümleme; çeşitli sistemlerin gerekliliklerini ve olası çelişkili durumlarını göz önüne alarak, yazılımı analiz etmek, belgelemek, doğrulamak ve yönetmek için yeni veya değiştirilmiş bir ürün üzerinde projenin ihtiyaçlarını, sistem gereksinimlerini ve koşullarını belirleyen görevleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MIX (Microsoft)</span>

MIX Microsoft'un yakında yayınlanacak web teknolojilerini sergilediği web geliştiricileri ve tasarımcıları için her yıl düzenlenmiş olan bir Microsoft konferansıdır. Konferans her baharda Las Vegas'taki Venedik Otelinde düzenleniyor. Birçok Microsoft'un teknik konferansının aksine, MIX, popüler konuşmacıları SXSW gibi diğer popüler web tasarım konferanslarından davet ederek tasarımcılara daha fazla terfi etti ve konferansı tanıtmak için her yıl bir CSS tasarım yarışmasına sponsor oldu. Microsoft ayrıca bu konferansı, Microsoft Silverlight ve Microsoft Expression Studio gibi yeni web tasarım ve geliştirme araçlarını tanıtmak için bir fırsat olarak kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Lumia Beta Uygulamaları</span>

Lumia Beta Uygulamaları , Microsoft Lumia cihazlarının beta uygulamalarının kamuya açık olarak indirilebildiği UserVoice tabanlı bir web sitesidir.