İçeriğe atla

Sürdürülebilirlik raporlaması

Sürdürülebilirlik raporu, ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetim performansı hakkında bilgi veren bir organizasyon rapordur.[1]

Sürdürülebilirlik raporlaması sadece toplanan verilerden elde edilen üretimi rapor etmek değildir; bunun yerine, bir kuruluşun sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığını hem iç hem de dış paydaşlara gösterilebilecek şekilde içselleştirmenin ve iyileştirmenin bir yöntemidir. []

[ <span title="This claim needs references to reliable sources. (August 2014)">kaynak belirtilmeli</span> ]

Tarihçe

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasının, çevresel raporlamaya dayanan bir geçmişi vardır. İlk çevresel raporlar 1980'lerin sonunda, kimya endüstrisindeki ciddi imaj problemleri olan şirketler tarafından yayınlandı. İlk rapor yayınlayan diğer bir grup ise çok gelişmiş çevresel yönetim sistemlerine sahip, küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan bir gruptu. Ek olarak, tütün endüstrisi, etik yatırımların giderek daha popüler hale geldiği bir zamanda yeni yatırımcıları çekmek amacıyla, kurumsal dünyanın geri kalanından çok daha önce bu tür bir raporlamayı benimsedi.

Sürdürülebilirlik ve CSR raporlaması gibi finansal olmayan raporlama, son yirmi yılda genişleyen oldukça yeni bir eğilimdir. Artık birçok şirket yıllık bir sürdürülebilirlik raporu hazırlıyor. Bu raporlar için çok çeşitli derecelendirme ve standartlar mevcuttur. Şirketlerin bu raporları oluşturmayı seçmelerinin çeşitli nedenleri var, ancak özünde raporların "şeffaflık ve hesap verebilirlik damarları" olmaları amaçlanıyor. Genellikle, iç süreçleri iyileştirmeyi, paydaşları dahil etmeyi ve yatırımcıları ikna etmeyi amaçladılar.[2]

Girişimler

Kurumlar, sürdürülebilirlik performanslarını ölçerek, izleyerek ve raporlayarak, toplum, ekonomi ve sürdürülebilir bir gelecek üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmalarına yardımcı olabilirler. Sürdürülebilirlik raporlarının kalitesi için kilit faktörler, Global Reporting Initiative (GRI), yönergeleri (ACCA) ödül şemaları veya sıralamalarıdır. GRI Sürdürülebilirlik Raporlama Rehberi, dünya çapındaki tüm kuruluşların sürdürülebilirlik performanslarını değerlendirmelerini ve sonuçları finansal raporlamaya benzer şekilde açıklamalarını sağlamaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

  • Kurumsal Karne
  • Karbon muhasebesi
  • Bağlam Temelli Sürdürülebilirlik
  • Entegre Raporlama
  • Islamic Reporting Initiative(İslami Raporlama Girişimi)
  • Journal of Accountancy
  • Sürdürülebilirlik muhasebesi
  • Sürdürülebilirlik ölçümleri ve endeksleri
  • World Resources Institute (Dünya Kaynakları Enstitüsü)

Kaynakça

Notlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  3. ^ [1][]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Schaltegger, S.; Bennett, M. & Burritt, R., eds. (2006). Sustainability Accounting and Reporting. Dordrecht: Springer.

Dış bağlantılar

  • 360report Terimler Sözlüğü Sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgili terimlerin tanımları
  • GRI Raporları Listesi 12 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Global Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative - GRI) Raporları Listesi (1999 - şu an). GRI'nin misyonu, kurumlara rehberlik ve destek sağlayarak sürdürülebilirlik raporlama standart uygulamasını gerçekleştirmektir.
  • Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (The International Integrated Reporting Council - IIRC) 18 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Düzenleyici, yatırımcılar, şirketler, standart belirleyiciler, muhasebe uzmanları ve STK'lardan oluşan küresel bir koalisyon. Koalisyon, kurumsal raporlamanın gelişiminde bir sonraki adım olarak değer yaratma konusunda iletişimi teşvik ediyor.
  • Finansal Olmayan Raporlama ve CSR Kaynak Merkezi, çevresel / sürdürülebilirlik / sosyal raporlama konusuna odaklanır ve uluslararası alanda 30 kategoride listelenen açıklayıcı bağlantıları sağlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhasebe</span> Ekonomik kuruluşlarla ilgili finansal bilgilerin ölçülmesi, işlenmesi ve iletilmesi

Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilirlik</span> insanların doğayla uyum içinde ve devamlı şekilde yaşayabilmesi durumu

Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu alanda çalışanların birçoğu için, sürdürülebilirlik birbirine bağlı şu etki alanları ile tanımlanır: çevre, ekonomik ve sosyal; ve bunlar Fritjof Capra'ya göre Sistemsel Düşüncenin prensiplerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin alt etki alanları kültürel, teknolojik ve politik olarak kabul edilir. Bazıları için sürdürülebilir gelişme sürdürülebilirlik için ana prensip olmasına karşın diğerleri için bu iki terim paradoksaldır. Sürdürülebilir gelişme gelecek neslin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Sürdürülebilir Gelişme terimi Çevre ve Gelişme Dünya Komisyonu için Brundtland Raporu (1987) tarafından ortaya atılmıştır.

Sürdürülebilir gelişme ya da Sürdürülebilir kalkınma, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

Moody's Yatırım Hizmetleri veya yaygın kullanılan kısa adıyla Moody's, Moody's Şirketi'nin bono ve tahvillerin kredi derecelendirmesi konusunda uzmanlaşmış alt şirketidir. Moody's Yatırım Hizmetleri, ticari ve kamu işletmelerinin çıkardığı bonolar üzerinde uluslararası finansal araştırmalar sağlar. Standard & Poor's ve Fitch Ratings ile birlikte kredi derecelendirme kuruluşları arasındaki en büyük üç şirket olarak bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">VAUDE</span> Alman dağ sporları ekipmanı üreticisi

VAUDE [Almanca telaffuz: [fau'de]] bir Alman dağ sporları ekipmanı üreticisidir. Merkez ofisi Tettnang, Almanya'dadır. Albrecht von Dewitz tarafından 1974 yılında kurulmuştur. Kuruluş adı, kurucunun baş harflerinden türetilmiştir. Şirketin tamamı aileye aittir. 2009 yılında yönetim kızı Antje von Dewitz'e teslim edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir moda</span>

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

Bir Çevresel Yönetim Sistemi "özel çevresel performans bilgilerinin bir firmanın iç ve dış paydaşlarına izlenmesi, özetlenmesi ve raporlanması ve personel eğitimi için prosedürleri ve süreçleri birleştiren bir sistem ve veri tabanıdır". Bir EMS tabanlı en yaygın kullanılan standart, Uluslararası Standardizasyon Örgütü 14001'dir. Alternatifler arasında EMAS mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Çevresel kaynak yönetimi</span> insan toplumlarının çevre ile etkileşiminin ve üzerindeki etkisinin yönetimi

Çevresel kaynak yönetimi, insan toplumlarının çevre ile etkileşiminin ve üzerindeki etkisinin yönetimidir. Terimin ifade etmiş olabileceği gibi, çevrenin kendisinin yönetimi değildir. Çevre kaynakları yönetimi, ekosistem hizmetlerinin gelecek insan nesilleri için korunmasını ve sürdürülmesini ve ayrıca etik, ekonomik ve bilimsel (ekolojik) değişkenleri göz önünde bulundurarak ekosistem bütünlüğünün korunmasını amaçlamaktadır. Çevresel kaynak yönetimi, ihtiyaçların karşılanması ile kaynakların korunması arasında ortaya çıkan çatışmalardan etkilenen faktörleri belirlemeye çalışır. Bu nedenle çevre koruma, sürdürülebilirlik ve entegre peyzaj yönetimi ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal sürdürülebilirlik</span>

Sosyal sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişmeye farklı yaklaşım yollarının en az tanımlanmış ve en az anlaşılmış olanıdır. Sosyal sürdürülebilirlik, kamu diyaloğunda ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe göre çok daha az ilgi görmüştür.

Teknoloji ve Telekomünikasyon Şirketleri Küresel Ağ Girişimi, bilişim ve iletişim teknolojileri alanında siyasi erklerce yürürlüğe konulan kısıtlamalar ve talepler karşısında internet kullanıcılarının ifade özgürlükleri ve mahremiyet haklarını korumak üzere uluslararası büyük internet şirketleri, bazı akademik kurumlar, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile meydana gelen çok paydaşlı bir uluslararası çıkar grubudur.

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim veya güncel kısaltmasıyla ESG, bir yatırımın performansı üzerinde önemli etkileri bulunabilecek çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamaları ifade eder. ESG uygulaması, geleneksel finansal analizin yanı sıra finansal olmayan potansiyel risk ve fırsatları da inceleyerek yatırımcılara daha kapsamlı bir analiz yapma imkânı sunan bir uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">BM Küresel İlkeler Sözleşmesi</span>

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak üzere; şirketleri sürdürülebilir ve sosyal sorumluluklarına uygun uygulamalar geliştirmeye teşvik eden, bağlayıcılığı olmayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve bu sözleşmenin imzacılarını kapsayan bir oluşumdur.

Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) GSTC Kriterleri olarak bilinen sanayi profesyonelleri ve hükûmetlerin küresel seyahat ve turizm sektöründe sürdürülebilir kalkınmanın temel standartları kurduğu uluslararası bir kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.

Etki yatırımı; yatırım yaparken parasal kâr elde etmekten ziyade sosyal ve çevresel anlamda pozitif etkiler yaratmaya öncelik veren yatırım anlayışı. Fon sağlayan birey veya kurumları, pozitif etki sağlaması yönüyle tatmin ederken, yatırım alan şirketleri ise daha verimli kârlılık ve toplum nezdinde itibar kazanma açısında olumlu yönde etkilemektedir.yatırım stratejisidir.