İçeriğe atla

Sürdürülebilir sanat

Eko sanat sergileniyor.

Sürdürülebilir sanat, sürdürülebilirliğin ekoloji, sosyal adalet, şiddetsizlik ve taban demokrasisi gibi temel ilkeleriyle uyumlu sanattır.[1] Sürdürülebilir sanat, eserin ve alımlanmasının sosyal, ekonomik, biyofiziksel, tarihi ve kültürel çevreleriyle olan ilişkisinin daha geniş etkisi göz önünde bulundurularak üretilen sanat olarak da anlaşılabilir.

Tarih

Çağdaş sanat tarihçileri ve küratörler Maja ve Reuben Fowkes'a göre, sürdürülebilir sanatın kökenleri 1960'ların sonu ve 1970'lerin başındaki kavramsal sanata kadar uzanabilir.[2] Ayrıca sürdürülebilirlik kavramının yükselişini 1989'da Soğuk Savaş'ın sona ermesine ve ekolojik ve sosyal sorunların küresel karakterine ilişkin yeni bir farkındalığın ortaya çıkmasına bağlamaktadırlar.[3] Bu yazarlara göre sürdürülebilir sanat, 1960'ların arazi sanatı hareketindeki bazı kilit uygulayıcılara karşı eleştirel bir tutum benimsemektedir; bu uygulayıcılar, peyzajı fırça yerine buldozer kullanan dev bir tuval gibi ele almanın çevresel sonuçları konusunda çok az endişe göstermişlerdir.[4] Modernizmden kaynaklanan 'özerk' ve 'araçsal' sanat arasındaki polemik ayrımını sorguladılar ve ' toplumsal aktörler olarak sanata olduğu kadar sanatçılara da özgür olma ve egemen ideolojik karşıtlara alternatifler sunabilme potansiyelini veren şeyin 'özerklik' olduğunu savundular.[5]

Sanatçı Ezequiel Jimenez tarafından sürdürülebilir.

2005 yılından bu yana Almanya'nın Hamburg kenti yakınlarındaki Ihlienworth'da, küratörlüğünü Alman kavramsal sanatçı ve küratör Samuel J. Fleiner'in yaptığı bir Sürdürülebilir Sanat Bienali düzenlenmektedir.

Maja ve Reuben Fowkes tarafından desteklenen 'sürdürülebilir sanat' teriminin yanı sıra, sanat ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiler üzerine bir dizi yorum bulunmaktadır: Diğer yazarlar daha geniş kapsamlı 'sürdürülebilirlik sanatı' veya 'sanat ve sürdürülebilirlik' kavramlarını tercih etmektedir.[6] Bazıları ise 'sürdürülebilir sanat' teriminin kullanımını açıkça reddederek bunun yerine 'sürdürülebilirlik hakkında düşünmemiz için bize ilham veren sanatsal çalışmalara' atıfta bulunmaktadır.[7]

Çağdaş sanatın sürdürülebilirlik kavramlarıyla ilişkisine dair profesyonel tartışmalar 2000'li yılların başında, örneğin Alman Politik Kültür Derneği'nin Ocak 2002'de Berlin Sanat Akademisi'nde düzenlediği konferans ve 'Tutzinger Manifestosu' ile Avrupa çapında filizlenmiştir.[8] Sürdürülebilirlik ve Çağdaş Sanat üzerine Uluslararası Sempozyum Mart 2006'da Budapeşte'deki (Macaristan) Orta Avrupa Üniversitesi'nde düzenlendi. Bu, Maja ve Reuben Fowkes tarafından düzenlenen ve çağdaş sanatçıları, filozofları, çevre bilimcileri ve aktivistleri bir araya getirerek ortak bir zeminde buluşmalarını sağlayacak bir dizi uluslararası sempozyumun ilkiydi. Mart-Nisan 2007'de Lüneburg Leuphana Üniversitesi'nde düzenlenen Avrupa Sosyoloji Derneği Sanat Araştırma Ağı, bienal konferansında dikkatini 'sanat ve sürdürülebilirlik' konusundaki son hareketler ve yaklaşımlara odakladı.[9]

Sürdürülebilir sanatın yeni ortaya çıkan alanındaki anahtar metinler arasında Hildegard Kurt ve Bernd Wagner'in yazdığı 'Kultur - Kunst - Nachhaltigkeit' (2002),[10] Maja ve Reuben Fowkes'un yazdığı 'Çağdaş Sanatta Sürdürülebilirliğin İlkeleri' [11] yer almaktadır. Sacha Kagan'ın 'Sanat ve Sürdürülebilirlik' (2011) adlı eseri de bulunmaktadır.[12] Sanat ve kültürlerin sürdürülebilirlikle ilişkisine dair disiplinler arası analizlerin bir derlemesi Sacha Kagan ve Volker Kirchberg'in editörlüğünü yaptığı 'Sustainability: a new frontier for the arts and cultures' (2008) adlı kitapta yer almaktadır.[6]

Açıkça "sürdürülebilir sanata" adanan sergiler arasında örneğin Kasım 2005'te Chicago'daki Smart Museum'da düzenlenen 'Yeşilin Ötesinde: Sürdürülebilir Sanata Doğru' yer almaktadır [13] Sürdürülebilirliğin çatışmalı politikalarının ve "ekolojik sürdürülebilirlik" ile "ekonomik sürdürülebilir kalkınma" arasında gidip gelen sürdürülebilirlik teriminin muğlaklığının bir incelemesidir.[14] Güncel sanatın çevre sorunlarını vurgulama, toplumdaki sürdürülemez faktörlere yönelik eleştirileri dile getirme ve sürdürülebilirliğin sağlanması için yaratıcı çözümler sunma konusundaki çok yönlü rolüne ilişkin yakın tarihli bir açıklama için Maja ve Reuben Fowkes'un Enough for All Forever (2012) kitabındaki 'Sanat ve Sürdürülebilirlik' başlıklı denemesine bakabilirsiniz.[15]

Modern Sürdürülebilir Sanatçılar

Modern sürdürülebilir sanatçılar, sanat pratiklerinde toksik olmayan, sürdürülebilir malzemeler kullanan ve sürdürülebilirlikle ilgili kavramsal fikirleri çalışmalarına entegre eden sanatçıları içermektedir. Washington, DC merkezli cam heykeltıraşları Erwin Timmers [16] ve Alison Sigethy, en az geri dönüştürülen yapı malzemelerinden yapısal camları kullanıyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Maja Fowkes and Reuben Fowkes (2006). "Principles of Sustainability in Contemporary Art". Praesens: central European contemporary art review. 1 (5-12) ISSN 1588-5534.
  2. ^ ‘Planetary Forecast: The Roots of Sustainability in the Radical Art of the 1970s’ Third Text 100 Special Issue vol 23 issue 5 September 2009
  3. ^ 'The Ecology of Post-Socialism and the Implications of Sustainability for Contemporary Art' in Art and Theory After Socialism edited Malcolm Miles (Plymouth Press, 2008)
  4. ^ “Art and Ecology – Economy Special Issue” (2006). Praesens: central European contemporary art review. 1. ISSN 1588-5534.
  5. ^ Maja and Reuben Fowkes, 'Sensuous Resistance:the legacy of modernism for sustainable art' Dokumenta 12 magazine project (July 2007)
  6. ^ a b Eds Sacha Kagan and Volker Kirchberg (2008). "Sustainability: a new frontier for the arts and cultures". Frankfurt am Main: VAS. 978-3-88864-440-5
  7. ^ Margot Käßmann. "The Spirit of Sustainability." Berlin: Rat für Nachhaltige Entwicklung.
  8. ^ "Kultur – Kunst – Nachhaltigkeit". 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  9. ^ Volker Kirchberg, Sacha Kagan and Christoph Behnke (2007). "Final Report: ESA Research Network for the Sociology of the Arts". Lüneburg: Leuphana Universität Lüneburg. 978-3935786485
  10. ^ Eds Hildegard Kurt and Bernd Wagner (2002). "Kultur - Kunst - Nachhaltigkeit". Klartext-Verlag. 978-3898610933
  11. ^ See also: Maja Fowkes and Reuben Fowkes (2004). "Unframed Landscapes: Nature in Contemporary Art". Unframed Landscapes. Croatia: Zagreb: HDLU. 5.953-6508-17-6.
  12. ^ Sacha Kagan (2011). "Art and Sustainability: Connecting Patterns for a Culture of Complexity". Bielefeld: transcript Verlag. 978-3-8376-1803-7.
  13. ^ Beyond Green: Toward a Sustainable Art exhibition catalogue (2005). Chicago: Smart Museum of Art.
  14. ^ TJ Demos, “The Politics of Sustainability: Art and Ecology,” in Radical Nature: Art and Architecture for a Changing Planet, 1969–2009, ed. Francesco Manacorda and Ariella Yedgar (London: Barbican Art Gallery, 2009), pp. 17-30.
  15. ^ Maja and Reuben Fowkes, 'Art and Sustainability,' in Enough for All Forever: A Handbook for Learning about Sustainability, eds Joy Morray, et al. (Common Ground:Champaign, Illinois, 2012)
  16. ^ "DCist Interview: Erwin Timmers". DCist (İngilizce). 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilirlik</span> insanların doğayla uyum içinde ve devamlı şekilde yaşayabilmesi durumu

Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu alanda çalışanların birçoğu için, sürdürülebilirlik birbirine bağlı şu etki alanları ile tanımlanır: çevre, ekonomik ve sosyal; ve bunlar Fritjof Capra'ya göre Sistemsel Düşüncenin prensiplerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin alt etki alanları kültürel, teknolojik ve politik olarak kabul edilir. Bazıları için sürdürülebilir gelişme sürdürülebilirlik için ana prensip olmasına karşın diğerleri için bu iki terim paradoksaldır. Sürdürülebilir gelişme gelecek neslin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Sürdürülebilir Gelişme terimi Çevre ve Gelişme Dünya Komisyonu için Brundtland Raporu (1987) tarafından ortaya atılmıştır.

Sürdürülebilir gelişme ya da Sürdürülebilir kalkınma, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Gülsün Karamustafa</span> Türk sanatçı

Nigâr Gülsün Karamustafa, Türk çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Tyne ve Wear</span>

Tyne ve Wear, İngiltere'nin Kuzey Doğu bölgesinde bir "metropoliten" kontluktur. Bu metropoliten kontluk 1974'te resmen yürürlüğe giren "1972 Yerel İdare Reformu Kanunu" ile kurulmuştur. Kurulduğu dönemde birinci seviyede seçilmiş bir konsey ve konseyin yürütülmesi için bir yerel bürokrasi idaresi vardı. Tyne ve Wear Metropoliten Kontluğu altında şu ikinci seviyeli beş şehir ve metropoliten borough bulunmaktaydı: Newcastle upon Tyne, Sunderland, Gateshead Metropoliten Borough, North Tyneside Metropoliten Borough ve South Tyneside Metropoliten Borough. Fakat 1989'da "Tyne ve Wear Metropoliten Kontluğu" konseyi ve buna bağlı bürokratik idare lağvedilip kapatıldı. Bu idarenin altında bulunan 5 şehir ve metropoliten "borough" tek-seviyeli-yerel-idare statüsü kazandılar. Fakat metropoliten kontluk bir törensel kontluk statüsü taşımaktadır. Ayrıca kuruluş kanunu kaldırılmadığı için hukuken halen yürürlükte olan bir kamu kuruluşu statüsüne haizdir. Bunun yanında coğrafyacılar ve coğrafya istatistikleri tarafından kullanılan bir tanımdır.

Tunca Subaşı Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

Anastasia Klose Avustralyalı çağdaş bir sanatçıdır. Eserinin kişisel doğası gereği, genellikle aşağılayıcı durumlara düştüğü için, çalışmaları sanat dünyasında dikkat çekti. Victorian College of the Arts ve Melbourne Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Ayrıca sanatçı ve öğretim görevlisi Elizabeth Presa'nın kızıdır.

Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, Kore (MMCA), Gwacheon'daki ana müze ve Deoksugung, Seul ve Cheongju'daki üç yan bina ile çağdaş bir sanat müzesidir. Müze 1969 yılında Kore'nin modern ve çağdaş sanatını ve farklı zaman dilimlerinin uluslararası sanatını barındıran tek ulusal sanat müzesi olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal sürdürülebilirlik</span>

Sosyal sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişmeye farklı yaklaşım yollarının en az tanımlanmış ve en az anlaşılmış olanıdır. Sosyal sürdürülebilirlik, kamu diyaloğunda ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe göre çok daha az ilgi görmüştür.

Extramücadele ya da gerçek adıyla Memed Erdener, Türk çağdaş sanatçıdır. 1997 yılından itibaren disiplinler arası bir anlayışla ürettiği güncel sanat işlerinde bu mahlası kullanmaktadır.

Aydan Murtezaoğlu, ağırlıklı olarak fotoğraf ve yerleştirme sanatı alanında çalışan bir görsel sanatçıdır. İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neue Slowenische Kunst</span>

Neue Slowenische Kunst, kısaca NSK, Slovenya'nın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nın bir parçası olduğu 1984'te Slovenya'da kurulmuş tartışmalı bir politik sanat kolektifidir.

<span class="mw-page-title-main">Marina Gržinić</span>

Marina Gržinić Ljubljana'lı bir filozof, teorisyen ve sanatçıdır. Slovenya'ın önde gelen çağdaş teorik ve eleştirel bir figürüdür. 1993'ten beri Slovenya Bilim ve Sanat Akademisi Bilim ve Araştırma Merkezi'ndeki Felsefe Enstitüsü'nde çalışmaktadır. Bugün profesör ve araştırma danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bilimsel çalışmaları nedeniyle 2007 yılında Altın SASA ünvanı almıştır. 2003 yılından bu yana Avusturya'nın Viyana kentindeki Güzel Sanatlar Akademisi'nde Profesör olarak görev yapmaktadır. Kapsamlı yayınlar yapıyor, dünya çapında dersler veriyor ve 1982'den beri video sanatıyla ilgileniyor.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

Sürdürülebilirlik bilimi ilk olarak 1980'lerde ortaya çıktı ve yeni bir akademik disiplin haline geldi. Tarım bilimi veya sağlık bilimine benzer şekilde, ele aldığı pratik problemlerle tanımlanan uygulamalı bir bilimdir. Sürdürülebilirlik bilimi, konusunun temel parçaları olarak sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili konulara odaklanır. "Uyguladığı disiplinlerden ziyade ele aldığı problemlerle tanımlanır" ve "ikisi arasında dinamik bir köprü oluşturarak hem bilgi hem de eylemi ilerletme ihtiyacına hizmet eder".

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir yaşam</span>

Sürdürülebilir yaşam, bir birey veya toplum tarafından Dünya'nın doğal kaynaklarının kullanımını azaltmaya çalışan bir yaşam tarzını tanımlamaktadır. Uygulayıcıları genellikle ev tasarımlarını, ulaşım yöntemlerini, enerji tüketimlerini ve beslenme biçimlerini değiştirerek ekolojik ayak izlerini azaltmaya çalışmaktadır. Ekolojik yaşamı savunanlar, yaşamlarını sürdürülebilirlikle tutarlı, doğal dengeyi koruyan ve insanlığın Dünya'nın doğal ekolojisiyle simbiyotikilişkisine saygılı bir şekilde sürdürmeyi amaçlamaktadır. Ekolojik yaşamın uygulaması ve genel felsefesi, sürdürülebilir kalkınmanın temel ilkelerini yakından takip etmektedir.

Rexhep Ferri, Kosovalı Arnavut ressam, şair ve yazar.