İçeriğe atla

Süper ekspres

Süper ekspres, TCDD tarafından işletilen geçiş önceliği diğer yolcu trenlerine nazaran daha yüksek olan, çoğunlukla Ankara-Haydarpaşa hattında sefer yapan ve bu iki şehir arasında, hızlı tren açılmadan önce, çalışan en hızlı trenler olan anahat tren sınıfıydı. Ankara-Haydarpaşa arasında bu sınıfa mensup sadece Başkent Ekspresi, Cumhuriyet Ekspresi ve gece çalışan Fatih Ekspresi vardı. Bunun haricinde Ankara-Basmane arası çalışan 9 Eylül Ekspresi, Ankara-Kars arası çalışan Erzurum Ekspresi de süper ekspres sınıfındadır.

Süper ekspres sınıfına mensup trenler en yüksek geçiş önceliğine sahip trenler olduğundan diğer trenler demiryolu hattının tek hat olduğu yerlerde bu trenlere yol verir ve sonra sefere devam ederlerdi. Bu sayede süper ekspresler ana istasyonlar haricinde hiç durmadan yola devam edebilmekte ve Haydarpaşa-Ankara ve diğer rotalar arasını en kısa sürede ve en hızlı biçimde alabilmekteydi. Vagonları TVS 2000 modeldi. Ayrıca diğer ekspres trenlerine kıyasla daha az sayıda istasyonda durmaktaydılar. Bu özellikler zamanında onların en rağbet gören trenler olmalarını ve böylece demiryolu ulaşımına olan talebin artmasını sağlamışlardır. Bunun yanında ilerleyen yıllarda bazı vagonlarında kablosuz internet hizmeti de verilmekteydi. Süper ekspresler, Haydarpaşa garının geçici olarak kapanması ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni'nin hizmete girmesiyle seferden kaldırılmıştır. 9 Eylül Ekspresi ve Erzurum Ekspresi de az yolcu yoğunluğundan seferden kaldırılmışlardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ekspresi</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.

Cumhuriyet Ekspresi, TCDD tarafından önceden Ankara - İstanbul-Haydarpaşa, 2009'dan sonra seferden kaldırılana dek Eskişehir - İstanbul-Haydarpaşa arasında işletilen süper ekspres sınıfı anahat treni.

Başkent Ekspresi, önceden Ankara – İstanbul, 2009-2012 yılları arası Eskişehir – İstanbul ana hattında sefer yapmış TCDD'ye ait bir süper eksprestir. Kalkış istasyonu Eskişehir Garı olan tren 314 km.'lik seyahatini 4:12 saatte tamamlamaktaydı. Başkent Ekspresi her gün iki şehirden karşılıklı olarak hareket etmekteydi. Önceliği yüksek olduğu için demiryolunun tek hat olduğu bölümlerde diğer trenler Başkent Ekspresi'ne yol verirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arifiye Tren İstasyonu</span> Sakarya, Türkiyede bir tren istasyonu

Arifiye Garı ya da Arifiye Tren İstasyonu, Sakarya'nın Arifiye ilçesi Arifbey Mahllesi'nde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.

Mavi Tren, TCDD'nin 1980'ler ve 1990 başlarında hizmet vermeye başlayan özel yolcu trenidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık</span> Türkiye demiryollarının işletmecisi

TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Ekspresi</span>

Pamukkale Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Denizli-Eskişehir arasında karşılıklı olarak işletilen ekspres tren hattı. Dinar, Sandıklı, Afyonkarahisar ve Kütahya'dan geçmektedir. Önceden Haydarpaşa - Burdur - Isparta - Denizli arası çalışmakta, Karakuyu'da Burdur ve Isparta'ya giden vagonlarla Denizli yönüne giden vagonlar ayrılmakta daha sonra Burdur ve Isparta yönlü vagonlar da Gümüşgün'de birbirinden ayrılıyordu. Ters istikamette ise önce Gümüşgün'de Isparta ve Burdur'dan gelen vagonlar; daha sonra Karakuyu'da da bu vagonlarla Denizli'den gelen vagonlar birleşmekte ve tren İstanbul'a tek parça olarak gitmekteydi. Her gün karşılıklı olarak Haydarpaşa'dan saat 17:35'te, Denizli'den 17:00'de, Isparta'dan 18:52'de, Burdur'dan 19:00'da hareket etmekte ve Eskişehir'de gece vakti gara uğramadan Enveriye istasyonunda durmaktaydı. Haydarpaşa garının geçici olarak kapatılması ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı demiryolu'nun inşaatı nedeniyle güzergâhı Eskişehir'e dek kısaltıldı, 2008 yılında Isparta ve Burdur bağlantıları kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adapazarı-Gebze Bölgesel Treni</span> Bölgesel tren hattı

Adapazarı – Gebze Bölgesel Treni ya da Ada Ekspresi, Adapazarı – Gebze arasındaki 95,860 kilometre (59,565 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından karşılıklı olarak işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD TVS2000</span> yolcu vagonları

TCDD TVS 2000, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1990'ların başlarında eskiyen vagonların yerini almak ve TCDD'nin zayıf imajını düzeltmek amacıyla Başkent Ekspresi'nde kullanılmak üzere üretilmiş olup günümüzde Türkiye'de en yaygın kullanılan vagonlardır.

Ege Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından İzmir-Basmane – Eskişehir güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Ekspresi</span> Ankara Arifiye arasında hizmet veren ana hat treni

Boğaziçi Ekspresi, Ankara - Arifiye arasındaki 445,071 km.lik güzergâhta işletilen ve sefer süresi yaklaşık 6 saat olan Anahat Trenidir. Trenlerin 240 kişilik 4 Pulman Vagonu mevcuttur.

Ankara – Kars demiryolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'yı sınır şehri Kars'a bağlayan TCDD'ye ait konvensiyonel demiryolu hattıdır.

Turistik Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından 1.365,204 kilometre (848,298 mi) uzunluğundaki Ankara - Kars güzergâhında kış sezonu boyunca haftada üç gün karşılıklı işleyen yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan ve turistik amaçlı işletilen ekspres anahat trenidir.

Van Gölü Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından 1.352,430 kilometre (840,361 mi) uzunluğundaki Ankara - Tatvan güzergâhında hafta iki gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kurtalan Ekspresi</span>

Güney Kurtalan Ekspresi ya da Güney Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara - Kurtalan güzergâhında haftada beş gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Mavi Treni</span>

İç Anadolu Mavi Treni, İstanbul-Haydarpaşa - Adana arasındaki 1.117,074 km (694,1 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD tarafından karşılıklı olarak günde 1 sefer işletilmiş olan Mavi Tren sınıfı eski bir anahat trendir.

Tatvan İskele Tren İstasyonu, Bitlis'in Tatvan ilçesi Şirinevler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu ve iskeledir.