İçeriğe atla

Sümer Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Ve Spor Kulübü Derneği

Derneğin logosu

Sümer Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Ve Spor Kulübü Derneği (SÜMHOTER) Merkezi İzmir'de bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

1973 yılında Sümerbank Folklor kolu olarak kurulan topluluk, 1974 yılında Sümer Halk Oyunları Topluluğu (SÜMHOTER) adı altında dernekleşerek faaliyetine başlamıştır.[1][2][3][4]

Derneğin amacı

Türk Halk Oyunlarının, halk giysilerinin ve halk müziğinin aslına uygun olarak derlenmesi, öğretilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, yurt içinde ve dışında organizasyonlar yapmak, Türk kültürünün tanıtılmasına yönelik her türlü hizmette bulunmak, dernek üyeleriyle onların yakınlarının birlik ve beraberliğini güçlendirecek sosyal aktiviteler düzenlemek, gönüllü gençlik çalışmaları ve kampları düzenlemek, çevreyi, tarihsel ve sanatsal eserlerini korumak, gençlik turizmini geliştirmek ve bu alanlarda proje çalışmaları yapmak, derneğin gelirlerini arttıracak, gösteri, kermes, şenlik ve seyahatler düzenlemek, halk danslarına ve halk müziğine gönül vermiş gençlerin daha sağlıklı ortamda prova yapmalarına yönelik ve bünyesinde seminer, konferans ve etnoğrafik sergilerin düzenlenebileceği bir Kültür merkezi inşa etmek, eğitim hizmeti olarak, yetenekli ve yardıma muhtaç öğrencilere eğitim ve öğretim imkânlarını sağlamak amacıyla yardımlar yapmak, burslar sağlamak şeklinde açıklanmaktadır.

Kurucu üyeleri

Sümhoter'in kurucu üyeleri, Bülent Yıldırım, Sabahattin Türkoğlu, A. Remzi Hatip, Muzaffer Döşemeci, Ertuğrul Atlet, Nafiz Çapacı, Feyzi Palut, Kayhan Noral'dır.

Dereceleri

  • 1984 yılında İtalya’nın Pescara şehrinde yapılan ve yirmi üç ülkenin katıldığı Halk oyunları yarışmasında Dünya ikinciliği
  • 1998 Dernekler arası Halk Oyunları Yarışması: Türkiye Birincisi,
  • 2002 Dernekler arası Halk Oyunları Yarışması: İzmir’de Bölge İkincisi

Etkinlik repertuvarı

1974 PONT CHRETIEN - Fransa (afiş)
  • Zeybek
  • Bodrum
  • Üsküp
  • Van
  • Silifke
  • Artvin
  • Kafkas
  • Gaziantep
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Bitlis
yörelerinin halkoyunları.

Kurulduğu günden beri, on bini aşkın gence, Türk folklorunu sevdiren, halk danslarını bir tanıtım aracı olarak ele alan ve onları Türk Kültürünün birer elçisi olarak yetiştiren SÜMHOTER, uluslararası yarışmalarda Türkiye'yi temsil etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'nin Sanat Elçisi: SÜMHOTER". Milliyet. milliyet.com.tr. 5 Ocak 2011. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Fransa'da dünya renkleri". Hürriyet. hurriyet.com.tr. 11 Ağustos 1997. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  3. ^ "Basın Sitesi'ne yeni kültür-sanat merkezi". Yeni Asır. yeniasir.com.tr. 8 Eylül 2011. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Anadolu renkleri halk oyunlarına yansıdı". Haberekspres.com. 7 Haziran 2011. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), İstanbul'da dans, müzik ve tiyatro, yayıncılık, müzik yapımcılığı alanlarında faaliyet gösteren bir oluşum.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Milliyet Türkiye Liselerarası Müzik ve Halk Oyunları Yarışması, Milliyet gazetesinin 1967 - 2000 yılları arasında düzenlediği geleneksel liselerarası yarışma. Müzik yarışması, Türk Pop Dünyasına Bülent Ortaçgil, Zara gibi pek çok ismin girmesine öncülük etti, halk oyunları yarışmasının birincileri dünya çapında yarışmalarda dereceler aldı. Hürriyet gazetesinin 1965 yılında başlatmış olduğu Altın Mikrofon yarışması üzerine o zamanın en büyük rakibi Milliyet gazetesini harekete geçirdi. Milliyet müzisyen yetiştirmeyi amaç edinecek olan yarışmanın ilkini 1967 yılında başlattı. Yarışmada dereceye giren grupların plaklarının Sayan Plak tarafından piyasaya verilecek olması oldukça cazipti. Fakat bu uygulama 1970'ten sonraki yarışmaları kapsamadı. Yarışma 1999 yılında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Halay</span> Türk halk dan

Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Ateşi</span>

Anadolu Ateşi, Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğindeki Türk dans topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sümer Tilmaç</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu (1948–2015)

Sümer Tilmaç, tam adıyla Sıtkı Kazım Sümer Tilmaç, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk folkloru</span>

Türk folkloru, Türkçe çevresinde gelenekselleşmiş folklor, halk bilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir yöresi halk oyunları</span>

Balıkesir yöresi halkoyunları, Balıkesir ve çevresine özgü halkoyunlarıdır. Balıkesir yöresinde doğmuş veya gelişmiş oyunlar Balıkesir yöresine özgü oyunlardır.

Şükrü Elçin, Türk şair, folklorcu, araştırmacı, akademisyen ve yazardır.

Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu (TFDF), Türkiye'de usulüne uygun olarak kurulmuş olan Filateli Derneklerinin birlik, beraberlik ve uyum içinde çalışarak Filatelinin Türkiye çapında tanıtılmasını ve yayılmasını sağlamak amacı ile kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Vak-sa halk dansları yarışması, Türkiye'de yapılan halk oyunları yarışması.

Alp Kırşan, Türk dizi ve sinema oyuncusu, sunucu, manken.

Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">60. Yıl Anadolu Lisesi</span>

60. Yıl Anadolu Lisesi, 1984'ten beri eğitim öğretimine devam eden, İzmir'in en iyi okullarından biridir. 2010 yılı verilerine göre YGS ve LYS sınavlarında İzmir'in en başarılı okuludur. Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Dünya Bankası arasında yapılan Türk Milli Eğitimini Geliştirme Projesi (MEGP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesine bağlı bir Müfredat Laboratuvar Okuludur. 1988 yılında 10 dairelik lojman, 1993 yılında yemekhane, laboratuvar ve çalışma odalarının bulunduğu iki katlı bir bina; 1994 yılında çok amaçlı spor salonu, 1999 yılında ise beş derslik ve kantin bulunan ek bina okul bünyesine katılmıştır. 2021 yılında okul yeniden inşa edilmek üzere yıkılmıştır. Yeni inşa edilecek okulun 2023-24 eğitim öğretim döneminde hizmete girmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tansel Öngel</span> Türk tiyatro ve dizi oyuncusu

Deniz Tansel Öngel, Türk tiyatro ve dizi oyuncusudur.

Canan Tan Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Serhat (şarkıcı)</span> Türk ses sanatçısı

Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu veya tanınan adıyla Serhat, Türk şarkıcı, yapımcı ve sunucudur.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Devlet Halk Dansları Topluluğu (DHDT), 1975 yılında Türkiye'de devlet eliyle kurulmuş bir profesyonel dans topluluğudur.