İçeriğe atla

Süleyman Şensoy

Süleyman Şensoy (d. 1973, Mersin) Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Dünya Türk Forumu ve Dünya İslam Forumu kurucu başkanı.[1]

Entegre pazarlama iletişimi, halkla ilişkiler, yayımcılık sektörlerinde faaliyet yapan ilk girişimini henüz lise eğitimi devam ederken (1993) gerçekleştirdi. Türkiye'nin iç ve dış sorunlarına dair stratejik projeler, raporlar, çalışmalar ve alternatif çözüm önerileri üreten STK tüzel kişiliğinde bir “düşünce kuruluşu” olarak TASAM'ı (2003) kurdu. “Güç ve Adalet için Dünya Okulu” mottosu ile TASAM’ın 11 farklı başlıkta küresel çalışmalarını koordine etti.

Profesyonel hayata devam ederken Uluslararası İlişkiler eğitimini de tamamlayan Süleyman Şensoy'a, Sudan HASSS Stratejik ve Güvenlik Çalışmaları Yüksek Akademisi tarafından Fahri Doktora (2012) ve Kazakistan Dostluk Madalyası (2014) verildi. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Lisans Derecesi aldı (2023).

TASAM WORLD Akademi ve İnovasyon Grubu (2013) ile TASAM BGC İş ve Devlet Danışmanlığı (2018) markalarını hayata geçirdi.

TASAM Yayınları ile Stratejik Öngörü Dergisi’ni (2004) kurdu. TASAM’ın alt kuruluşları olarak; Kalkınma ve İşbirliği Enstitüsü (2005), Afrika Enstitüsü (2005), İslam Ülkeleri Enstitüsü (2007), Siyasal İletişim Enstitüsü (2008), Kamu Diplomasisi Enstitüsü (2009), Çevre ve Marka Şehir Enstitüsü (2012), Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (2015), Enerji, Su ve Gıda Enstitüsü (2015), Eğitim Sanayi ve Teknoloji Enstitüsü (2016), Finans Bankacılık ve Kalkınma Enstitüsü (2016), İnovasyon ve İnsani Kalkınma Enstitüsü (2016), Sağlık ve Sosyal Güvenlik Enstitüsü (2016), Sosyal Politikalar ve Sivil Toplum Enstitüsü (2016), Ulaşım, Lojistik ve Otomotiv Enstitüsü (2016), Türkiye Turizm Enstitüsü (2016) ve Mimikri Enstitüsü'nü (2021) Türkiye'ye kazandırdı.

TOD-TÜRKİYE (Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyaloğu - 2006), TRNTP (Türkiye Nükleer Teknoloji Platformu - 2006), USTKİP (2008), ISTTP (2010), DTF (Dünya Türk Forumu - 2010), TYDP (Türkiye Yönetim ve Deneyim Programı - 2012), DİF (Dünya İslam Forumu - 2015) gibi platformlar ile ulusal ve uluslararası ağlar kurdu. Balkan İletişim Ağı (BİA) Yıllık Toplantıları’nı (2008’den itibaren) koordine etti. Üç ayrı Akil Kişiler Kurulunun Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 ile Türkiye 2053 Projeleri, Dünya İslam Forumu ve Dünya Türk Forumu kurumsalı altında oluşturulmasını sağladı.

Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 (2007-2023) ile “Güç ve Adalet” temalı Türkiye 2053 (2016-2053) projelerini hazırlayıp hayata geçirdi ve 81 vilayette sürdürülmesine öncülük etti. 2023 ve ardılı 2053 Projesini; Makro Çerçeve, Stratejik Lokomotif Sektörler ve Değerler İnşası ana başlıkları ile sürdürmektedir.

Ayrıca TASAM Demos, Stratejik Vizyon Geliştirme, Sivil Global, Ahilik ve Ahi Evran, BRAINS² Türkiye, Türk Uzay Ekosistem Envanteri, İstanbul İktisat Kongresi, İstanbul Güvenlik Konferansı, İstanbul Siber-Güvenlik Forumu, Denizcilik ve Deniz Güvenliği Forumu, Çatışma Çocukları, Kızılelma Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı, TASAM Stratejik Vizyon Ödülleri, Türk Dünyası Kızılelma Ödülleri, İslam Dünyası İstanbul Ödülleri, Türkiye - AB Düşünce Ekosistemi Ağı, Afrika 2063 Ağı, TASAM Türkiye Mükemmeliyet Merkezleri gibi birçok çerçeve program, proje ve etkinliği ulusal ve uluslararası platformlarda gerçekleştirmektedir.

TASAM Yayınları'nın yüzlerce kitap ve stratejik rapor yayımlamasına öncülük etti.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Avrasya Bir Vakfı bünyesinde 1999 yılında kurulmuş olan düşünce kuruluşudur. Özellikle Türkiye'nin çevre bölgesi hakkında çalışmalar yürütmüştür. Türkiye'de kurulan ilk düşünce kuruluşudur. Halen İstanbul merkezli olarak araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lütfi Kanburoğlu</span>

Ömer Lütfi Kanburoğlu, Türk gazeteci ve yazar. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Harp Akademileri/Millî Güvenlik Akademisi mezunu olan Kanburoğlu, genç yaşta gazeteciliğe başladı.

<span class="mw-page-title-main">Nabi Avcı</span> Türk politikacı, akademisyen ve yazar

Nabi Avcı,, Türk iletişim bilimci, bürokrat, bakan. Avcı, 2016 ile 2017 yılları arasında kültür ve turizm bakanlığı görevini sürdürdü. 2013-2016 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan hükûmetlerde millî eğitim bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yasin Aktay</span> Türk politikacı

Yasin Aktay, Türk akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

Hasan Özdemir, Türk polis, bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kalkınma Bankası</span>

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973'te, tamamı İslam Konferansı Örgütü'ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulmuş olan kurum. Merkezi Cidde'dedir. Başkanlığını Dr. Ahmad Mohamed Ali Al MADANI yürütmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılması bankanın stratejik amaçları arasında olup bunun için finansman imkânları sağlamaktadır. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, İcra Kurulunda Dr. Selim C. Karataş tarafından temsil edilmektedir. Banka’nın amacı, İslam felsefe ve prensipleri (Şeriat) doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Banka’nın kuruluş amacı doğrultusundaki fonksiyonları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: • Üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak, • Üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak, • Üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak, • Üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak, • Üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkânları sağlamak, • Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak. Kuruluş Tarihi : 1974 Üye sayısı : 56 Merkezi : Cidde - Suudi Arabistan Üyeler:

<span class="mw-page-title-main">Naci Bostancı</span> Türk politikacı

Mehmet Naci Bostancı. Türk siyaset bilimci, sosyolog, iletişim bilimci, halkla ilişkiler uzmanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı</span>

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyerek artırmak amacıyla kuruldu. “Kanunla kurulmuş vakıf” niteliğine sahip olan TTGV, kamu ve özel sektör ortaklığı temelinde özerk bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yalçın Akdoğan</span> Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı

Yalçın Akdoğan, Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı. Başbakan Yardımcılığı görevini Erdoğan'ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti, 63. Türkiye Hükûmeti ve 64. Türkiye Hükûmetinde 2014-2016 yılları arasında da sürdürmüştür.

Dr. Hasan Basri Göktan, Türk iktisatçı, Şekerbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">TÜMSİAD</span>

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği, kısa adıyla TÜMSİAD, 2005 yılında İstanbul'da kurulan ve üye yapısının ağırlıklı olarak KOBİ'lerden oluştuğu bir iş adamları derneğidir. TÜMSİAD'ın bölge koordinatör şubeleri ve temsilcilikleri ile yurt sathında 81 ili kapsayan ve yurtdışı çözüm ortaklarından oluşan teşkilat yapısı ve binlerce üye işletmesi, ülke ekonomisine önemli bir değer katmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gaziantep, Türkiye'de bulunan devlet üniversitesi. 2016 yılında kapatılan Zirve Üniversitesinin kampüsünde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Filistin-Türkiye ilişkileri</span>

Filistin-Türkiye ilişkileri, Filistin ile Türkiye'nin sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Tülin Akın (d.1982) Sosyal Girişimci

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.