İçeriğe atla

Süleyman Kırım

Süleyman Kırım

Solomon Krym ya da Süleyman Kırım (tam adı: Solomon Samoylovich (Samulovich), d. 1864 - ö. 1936) – Kırım Karaylarından bir siyasetçi ve ziraatçı. Adını Fransa'nın Tuon kenti yakınındaki Kırım mülkünden almıştır.

Hayatı

İlk yılları

25 Haziran (7 Temmuz) 1867'de Kırım'ın Feodosia eyaletinde doğdu. Kırım'da ünlü olan babası Samuel Abrahamovich Krim (1835-1898), ailenin çocuğu ve eğitimci olarak ünlüydü. 1884 yılında Feodosia Spor Salonu'ndan mezun oldu ve aynı yıl Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1886 yılında uzmanlık alanını değiştirerek çalışmalarına Petersburg Ziraat Akademisi'nde devam etti. 1890'daki öğrenci ayaklanmasına katıldı ancak ülkeden atılmadı. 1892 yılında akademiden Ziraat İlimleri Adayı derecesiyle mezun oldu. Kliment, Timiryazev'in son öğrencilerinden birisidir.

Siyasi hayatı

1906 yılında siyasetle uğraşan Solomon Krym, Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Dumasına (1906-1907) seçildi.[1] Milletvekili olarak seçtiği parti, o dönemde Rusya'nın en güçlü siyasi partisi olan Anayasal Demokrat Parti olarak da bilinen Kadet partisiydi. Düzensiz bir Mason locası olan Rus Halkı Büyük Doğu Locasının aktif üyelerinden birisiydi.[2]

Birinci Kırım Halk Cumhuriyeti'nin yıkılmasından birkaç ay önce, General Süleyman Sulkeviç'in önderliğinde Kırım Bölgesel Hükûmeti'nde maliye bakanı olarak görev yaptı. Bu devletin yıkılmasından sonra Süleyman Sulkeviç'in Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ne gelerek APC ordusunun genelkurmay başkanı olarak görev yaptı. 1920 yılında cumhuriyetin işgalinden sonra Süleyman Bey Bolşevikler tarafından idam edildi.

Birinci Kırım Halk Cumhuriyeti'nin yıkılmasından sonra, 16 Kasım 1918'de Kırım'da kısa ömürlü, bölgesel, ayrılıkçı ve Sovyet karşıtı bir hükûmet kurdu ve başbakanı oldu. O dönemde dışişleri bakanı Maxim Vinaver aynı zamanda Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Duma'sında da milletvekiliydi.

Nisan 1919'da Beyaz Muhafız generali Anton Denikin'in Gönüllü Ordusu'na yenildikten sonra Fransa'ya göç etti. Burada, Rus göçmenlerin toplandığı Bormes-les-Mimosas'ta "Rus tepesi" denilen yere bir ev inşa etti ve burada yaşamına devam etti.[3]

Kaynakça

  1. ^ Fisher, Alan W. (1978). The Crimean Tatars. Hoover Press. s. 264. ISBN 978-0-8179-6662-1. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2009. 
  2. ^ "Noteworthy members of the Grand Orient of France in Russia and the Supreme Council of the Grand Orient of Russia's People". Grand Lodge of British Columbia and Yukon. 15 Ekim 2017. 21 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  3. ^ Dupouy, Raphaël; Obolensky, Alexis; Guillemain, Michel; Faucher, François. Les Russes de La Favière (PDF) (Fransızca). Réseau Lalan. 29 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Vrangel</span> Rus ordu generali

Pyotr Vrangel, Güney Rusya'da karşıdevrimci Beyaz Ordu'nun liderlerinden biri. Korgeneral (1917). Rusya'da 1918-1922 yılları arasında gerçekleşen, pek çok Bolşevik'in ve sivilin katledilmesine yol açan Beyaz Terör'ün en önemli komutanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1768-1774 yılları arasında yapılmış savaş

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlıların Ruslara yenik düşmesiyle sonuçlanmış bir savaştır. Bu savaşın sonucunda Ukrayna'nın güneyi, Kuzey Kafkaslar ve Kırım, Rusya'nın eline geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Kırım Halk Cumhuriyeti</span>

Kırım Halk Cumhuriyeti, 26 Aralık 1917 tarihinde Kırım Tatar Millî Kurultayı'nın ilan ettiği cumhuriyettir. 23 Şubat 1918 tarihine kadar, günümüzde Ukrayna sınırları içerisinde kalan Kırım Yarımadası'nda varlığını sürdürmüştür. Başkenti Bahçesaray'dır. Kırım Halk Cumhuriyeti, Rus İmparatorluğu'nun yıkılışına yol açan 1917 Rusya Devrimi 'nden sonra çoğu kez görülen devlet kurma girişimlerinden biridir.

Rusya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilecek 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Rusya'nın şarkısı Rus kanalı Rossiya 1 (RTR) tarafından Görevlendirme yöntemiyle seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Yüksek Sovyeti</span>

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin Yüksek Sovyet'i, sonra Rusya'nın Yüksek Sovyet'i 1938–1990 yılları arası Rusya SFSC yüksek hükûmet kurumu; 1990–1993 yılları arası sabit parlamentodur, Rusya'nın Halkın Milletvekilleri Kongresi tarafından seçiliyordu.

17 Ekim Birliği yaygın olarak Ekimci Part olarak bilinir, Rus İmparatorluğu'nun son döneminde liberal-reformist Meşrutî monarşist siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım</span> Karadenizdeki bir yarımada

Kırım, Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna’da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Kırım Cumhuriyeti, Rusya'nın Kırım Yarımadası üzerinde bulunan bir federal birimi. Cumhuriyetin başkenti ve en büyük şehri olan Simferopol, Sivastopol federal şehrinden sonra Kırım'ın ikinci büyük şehridir. 2014 itibarıyla cumhuriyetin nüfusu 1.891.465'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Komünist Partisi Kırım Bölge Komitesi</span>

Ukrayna Komünist Partisi Kırım Bölge Komitesi, Ukrayna Komünist Partisinin 1954-1991 yılları arasında Kırım Oblastı'ndaki en yüksek yönetim pozisyonuydu. Komite 20 Kasım 1920'de kuruldu ve 26 Ağustos 1991'de kaldırıldı. Komite Birinci Sekreteri genellikle Ukrayna Komünist Partisi tarafından atanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Gaspıralı</span>

Şefika Gaspıralı, 20. yüzyıl başlarındaki Rusya'da Türk kadın kültürel ve siyasi uyanışın önderlerinden olan düşünür, yayıncı, eğitimci, politikacı ve reformcu İsmail Gaspıralı'nın kızı ve en önemli yardımcısı olup, Rusya'daki Türk Kadın Hareketi'nin öncülerinden, ilk kadın dergisi Alem-i Nisvan'ın baş editörü ve yayıncısıdır. Kırım Türk Cumhuriyeti'nde Kurultay (Parlamento) Başkanlık divanı üyesi ve iki dönem milletvekili olmuştur. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin başbakanlarından Nesib Bey Yusufbeyli'nin eşidir. Anaokulu eğitmenliği de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya</span>

Rusya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Rus yayıncı Pervıy Kanal (CR1) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılacak 2021 yarışması'nda Rusya'yı temsil edecek katılımcı Evrovidenie 2021 – Natsional'nyy Otbor yarışması sonucunda "Russian Woman" adlı şarkısıyla Manizha olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

Rus-Kırım Savaşları, Volga Nehri çevresindeki bölgede 16. yüzyılda Rusya güçleri ile Kırım Hanlığı Tatarları arasında yapıldı.