İçeriğe atla

Süheyb bin Sinan

Süheyb bin Sinan er-Rumi (Arapça: صُهَيْب ٱبْنِ سِنَان, d. 587), İslam peygamberi Muhammed'in sahabisi.

Köleliği

591 yılı civarında, Muhammed'in peygamberliğinden yaklaşık yirmi yıl önce doğdu. Babası olan Sinan ibn Malik, Pers imparatoru II. Hüsrev zamanında Übülle valisiydi. Annesiyle es-Sani adlı bir köyde bulunduğu sırada Bizans askerleri tarafından saldırıya uğradılar. Askerler, aralarında Süheyb'in de bulunduğu çok sayıda esiri alarak Bizans'a götürür.

Süheyb, Bizans İmparatorluğu'nun köle pazarlarından birine götürüldü. Bir efendiden diğerine geçerek yirmi yıl kadar Bizans topraklarında köle olarak kaldı. Bizans İmparatorluğu'nun dili olan Yunanca konuşarak büyüdü ve Arapçayı neredeyse unuttu. Süheyb, ilk fırsatta kaçarak sığınma yeri sayılan Mekke'ye doğru yola çıktı. Orada, Roma aksanı ve kırmızı pembemsi teni de dahil olmak üzere geçmişi nedeniyle insanlar ona "Romalı" anlamına gelen er-Rumi adını verdiler. Mekke'deki aristokrat Abdullah bin Cudan'ın ticari temsilcisi oldu, ticaretle uğraştı ve oldukça zengin oldu.[1]

İslam'ı kabulü ve Medine'ye kaçışı

Bir gün Muhammed'in, Erkam bin Ebu el-Erkam'ın evinde insanları yeni bir dine çağırdığı kendisine söylendi. Onunla görüştükten sonra mesajının doğruluğuna ikna oldu ve Muhammed'e biat verdi. Kureyş'in yönetici kabilesi çok geçmeden Süheyb'in İslam'ı kabul ettiğini öğrendi ve onu taciz etmeye başladı. Muhammed, takipçilerinin 622'de Medine'ye göç etmelerine izin verdiğinde Süheyb, Muhammed ve Ebu Bekir'e eşlik etmeye karar verdi. Ancak Kureyş, onun niyetini anladı ve onun Mekke'den ayrılmasını ve ticaret yoluyla elde ettiği serveti almasını önlemek için üzerine gözetçiler yerleştirdi. Muhammed ve Ebu Bekir'in ayrılmasının ardından Süheyb, birkaç kez kaçmaya çalışarak uygun zaman beklemeye devam etti.

Bir gece, Süheyb'in mide rahatsızlığı vardı ve defalarca dışarı çıktı. Süheyb sessizce silahlandı, bir binek hazırladı ve Medine'ye doğru yola çıktı. Gözetçiler Süheyb'in gittiğini anlayınca peşine düştüler ve sonunda ona yetiştiler. Onların yaklaştığını gören Süheyb bir tepeye tırmandı ve okunu ve yayını tutarak bağırdı:

"Kureyşliler! Allah'a yemin ederim ki, ben en iyi okçulardan biriyim ve hedefim şaşmazdır. Allah'a yemin ederim ki, eğer bana yaklaşırsanız, elimdeki her okla sizden birini öldürürüm."

Mekkeliler şöyle cevap verdiler: "Vallahi, canınla, paranla seni elimizden kaçırmayacağız. Sen Mekke'ye zayıf ve fakir geldin ve zengin oldun."

Süheyb: "Malımı size bıraksam ne dersiniz? Yolumdan çekilir misiniz?" "Evet" diye cevapladılar.

Suheyb, Mekke'deki evinde parayı bıraktığı yeri anlattı ve gitmesine izin verdiler. Suheyb, Medine'nin hemen dışındaki Kuba'ya ulaştığında, Muhammed onun yaklaştığını gördü ve şöyle dedi: "Senin işin bereketli oldu ey Ebu Yahya. İşin bereketli oldu." Bunu üç kez tekrarladı. Suheyb sevinçle şöyle dedi: "Vallahi, benden önce sana kimse gelmedi ey Allah'ın Resulü, bunu sana ancak Cibril söyleyebilirdi."

Ömer'in ölümünden sonra

Süheyb, halife Ömer tarafından bir süre Müslümanlara namaz kıldırmak için görevlendirildi.

Ömer, 1 Kasım 644'te Ebu Lu'lu'ah tarafından bıçaklandıktan sonra ölmek üzereyken, Osman ibn Affan, Ali, Talha, Zübeyr bin Avvam, Abdurrahman bin Avf ve Sa'd ibn Ebi Vakkas'ı çağırdı. Onlara üç gün kendi aralarında ve Müslümanlarla istişare etmelerini ve bir halef seçmelerini emretti.[]

Osman'ın hilafetiden önceki dönemde, Süheyb namaz kıldırmaktan sorumluydu.[]

Kaynakça

  1. ^ al Mishry, Mahmud. "Seeratul Sahabatur Rasulullah". 4 read. Islamic Sciences. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma</span> İslam peygamberi Muhammedin küçük kızı

Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra, İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Ümmü Mektum</span> İslam peygamberi Muhammedin sahabesi (? - 636)

Abdullah bin Ümmü Mektum, İslam peygamberi Muhammed'in gözleri görmeyen sahabesidir.

İlk Müslümanlar, İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bedir Muharebesi</span> İslam tarihinde Müslümanlar ile Mekkeli paganların yaptığı ilk savaş

Bedir Muharebesi, 13 Mart 624 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli paganlarla yaptığı ilk savaştır. Müslüman ordusu, Ebu Cehil'in önderlik ettiği Kureyş ordusunu savaş meydanında mağlup etmiş, Ebu Cehil de dahil olmak üzere toplam 70 Kureyşli ölmüştür. Bu muharebe, Müslümanların yaptığı ve kazandığı ilk savaştır. Savaş sonrası Kureyşlilerin başına geçen Muhammed'in kayınbabası Ebu Süfyan, Müslümanlardan intikam almak için yemin etmiş ve Kureyşli paganlar ile Müslümanlar arasındaki çatışmalar hız kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mus'ab bin Umeyr</span> sahabe

Mus'ab bin Umeyr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesidir. Mekke'deki Kureyş kabilesinin Abdüddar boyuna mensuptur. 614 yılında İslam'ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi'nde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Bilâl-i Habeşî</span> İslam’ın ilk müezzini

Bilal-i Habeşî, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve ilk müezzini. Habeşistanlı köle bir ailenin çocuğu olarak Mekke'de dünyaya geldi. Annesinin adı Hamâme, babasının adı Rebah'tır.

<span class="mw-page-title-main">Talha bin Ubeydullah</span> sahabe

Talhâ bin Ubeydullah, cennetle müjdelenen on sahabiden biri.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyr bin Avvâm</span> Muhammedin halası Safiyyenin oğlu, sahabe

Zübeyr bin Avvam ya da Zübeyr bin el-Avvam (Arapça:الزبير بن العوام, İslâm peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın halası Safiyye'nin oğludur. Cennetle müjdelenen on sahabiden birisidir. Muhammed'in eşi Hatice'nin kardeşinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sa'd bin Ebû Vakkas</span> sahabe

Sa'd bin Ebû Vakkās (Arapça: سعد بن أبي وقاص ;, Cennet'le müjdelenen on sahabeden ve İslam'ı ilk kabul edenlerdendir. Ebu Bekir vasıtasıyla Müslüman oldu. Yeteneği sayesinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık ve elçilik gibi görevlerde bulundu. Halîfe Ömer zamanında ileri bir karakol şehri olarak Kufe'yi kurdu ve valisi oldu. Ayrıca 657'de Sasani başkenti Medain'i alan ordunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mekke'nin Fethi</span> Müslümanların 630da Mekkeyi ele geçirmesi

Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Bu fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abbas</span>

Abdullah bin Abbas, Tefsir ve fıkıh alanlarında otorite kabul edilen ve çok sayıda hadis rivayet eden İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu olan sahabe.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Zer el-Gıfârî</span> İlk Müslümanlardan biri

Cündeb bin Cünâde bin Süfyân, lakabı Ebu Zer, Ebu Zer el-Gıfârî, İslam'ı ilk kabul eden sahabilerden biriydi. İslam peygamberi Muhammed kendisine Abdullah adını vermiştir. Beni Gifar kabilesindendi. Doğum tarihi bilinmemektedir. 652 yılında, Medine çölü yakınlarındaki El-Rabaza kentinde ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Cehil</span> Mekkeli pagan

Amr bin Hişam, diğer adıyla Ebu'l-Hakem veya İslam peygamberi Muhammed'in ona koyduğu ve bilinen adıyla Ebû Cehil, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Muhammed'e muhalefeti ve Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Râşidîn Halifeliği</span> Kurulan ilk İslam halifeliği (632–661)

Râşidîn Halifeliği, İslâm peygamberi Muhammed'in halefi olan ilk halifeliktir. Muhammed'in MS 632'deki vefatından sonra ilk dört ardışık halifesi (halef) tarafından yönetildi. Bu halifeler, Sünni İslam'da topluca Râşidîn ya da "Doğru Yolda olan" halifeler olarak bilinirler. Bu terim Şîa'da kullanılmaz, çünkü Şii Müslümanlar ilk üç halifenin yönetimini meşru görmez.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Ubeyde bin Cerrâh</span> Sahabe, komutan

Ebu Ubeyde bin Cerrāh, İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerinden ve cennetle müjdelenmiş on sahabeden biridir. İslam tarihinde yeri önemlidir ve Ömer'in halifeliğinde ordu komutanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gadîr-i Hum</span> Muhammedin 632 yılında damadı Ali lehine bir beyan içeren vaazı.

Gadîr-i Hum İslam peygamberi Muhammed'in 16 Mart 632 tarihinde vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu tarihsel etkinliktir. Şiilerin ve Arap Alevilerinin inancına göre İslam peygamberi bu vaazinde, Ali bin Ebu Talib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bu günün hicri yıldönümü Şiiler ve Arap Alevileri tarafından her yıl Gadir-i Hum Bayramı olarak kutlanır.

Fedek, Hayber Muharebesi'nden sonra yarısı Muhammed'e verilen, Medine'ye yaklaşık 150 km. uzaklıkta Medine ile Hayber arasında Yahudilerin yaşadığı köy.

Hâtıb bin Ebû Beltea ya da İbn Ebû Beltea, Muhammed'in Mısır valisi Mukavkıs'a elçi olarak gönderdiği sahabe.